Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. november 23. szerda

ÉTK Filmarchívum | Miért jó az azbesztcement?

Építőipari rövidfilmcsemegék a ’60-80-as évekből

Retró a javából. 50-60-asok és még idősebbek, figyelem, lehet nosztalgiázni! Azért a zsebkendőkre nem lesz szükség.
Lakáskiutalás, agitprop, ötéves terv, „pártunk és kormányunk”, lelkes KISZ-es fiatalok – mondanak ezek a mai, 40-en aluliaknak valamit? Talán elvétve, a szülők, nagyszülők szájából, némi (nem kis) iróniával.

Pedig ez valóság volt az alig egy évtizede átlépett évszázad második felében. Nagyon közel vagyunk még hozzá. Hogy mennyire, ezt ítélje meg mindenki maga, aki az e-epites.hu építésügyi portálra most felkerült filmarchívumban böngészni kezd.

Közel két és fél évtizeden át – 1963-1986-ig – készült filmeket mutatunk be olvasóinknak, rendszeres vagy első ízben hozzánk látogatónknak – építési filmarchívum néven.Jól ismert narrátorhang, rajzfilmekbe illő aláfestő zene, sajátos kameraállások, „minden rendben van, de jó nekünk” atmoszféra.Azoknak, akik átélték mindezt, ma már csak emlék (de jó! – gondolják sokan), akik nem ismerhették ezt a korszakot, azoknak rácsodálkozás. Ilyen is volt?

A filmgyűjtemény az Építésügyi Tájékoztatási Központ (ÉTK) 38 éven át működött (1990-ben megszűnt) Film- és Videóstúdiójának öröksége, amely több mint 500 filmet és 130 videóműsort tartalmaz. A filmek többsége az ÉTK stúdiójában készült, de található köztük a MAFILM vagy akár a prágai filmstúdió által készített alkotás is.
Portálunkon ebből azt a 385 alkotástmutatjuk be, melyek digitalizálásra alkalmasak voltak, vagyis megmaradtak élvezhető állapotban.

A kisfilmek jórészt az építéshez és az építőiparhoz kapcsolódó témájúak – számos közülük a panelházak épülését, a „házgyártást” mutatja be, és szinte piedesztálra emeli –, de található köztük kifejezetten építészeti, épületgépészeti, műemlékvédelmi, ismeretterjesztő-tudományos vagy akár munka- és polgári védelmi témájú alkotás is.

Ami mindegyiket áthatja, és közös egységbe vonja, az az a hangulat és látásmód, az a közös nyelv, mely a mai filmalkotásoktól már idegen. Semmi elvontság, semmi utalásszerűség, semmi éteri. Mégis magukkal ragadnak. És persze – valljuk meg – mosolyra indítanak.Jó szórakozást kívánunk!

Filmarchívum
forrás: e-epites.hu

https://www.youtube.com/watch?v=VfQJAZZb23g

Hozzászólások (1): megnézem

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. november 23. szerda 10:18

    #82584

    Nagyon jó ez a videó! Egy negyedszázaddal fiatalabbnak éreztem magam. Sajnos, annak ellenére, hogy jó szakközép suliba jártam, a kézigránátról és az atomtámadásról több filmet láttunk.
    Apropó: Miért kell a vegyvédelmi harisnya? -Ne menjen bele a cipőnkbe az atom! Csernobil előtt 2! héttel is két nyugállományú őrnagy bizonygatta, milyen felkészült az ország egy atomtámadásra.Azóta tudjuk…

SZAKMA
ÉTK Filmarchívum | A régi Győr

A 2011. november végén kezdett építőipari retro videó sorozatunk következő részének témája: A három folyó találkozásánál épült város gazdag építészeti emlékekben. A reneszánsz és korai barokk épületek újjáépítve a mai kor emberét szolgálják. A film 1963-ban készült. Szöveg és videó:

ÉTK Filmarchívum | A régi Győr
2015. október 23. péntek
SZAKMA
ÉTK Filmarchívum | A mindennapok közintézményei

A 2011. november végén kezdett építőipari retro videó sorozatunk következő részének témája: A kis falutól a fővárosig, különböző településformák bemutatásával a film az utóbbi évtized magyar kísérleteit és eredményeit veszi számba, az ott épített emberi környezet szebb, jobb, harmónikusabb kialakítására tett építészeti megformálásokkal. A film 1984-ben készült. Kiváló anyag annak tanulmányozására, ahogyan tönkrevágták a kis- és nagyvárosokat […]

ÉTK Filmarchívum | A mindennapok közintézményei
2015. október 16. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább