Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. november 21. hétfő

Bere:Architects passzívháza

Vannak jó házak és vannak rossz(csúnya) házak. Vannak passzívházak és vannak hagyományos házak. Látva mind több példát már egyre kevésbé kell azt bizonygatni, hogy a kettő semmiképp sem függ össze.

Tehetség kérdése az egész. Nézzék meg az angol Bere Architects passzívházát a cég honlapján

Hozzászólások (10): megnézem

  • sby f. j.

    2011. november 21. hétfő 09:13

    #82562

    Köszi Miklós
    Ezek a passzívházak, szinte valamennyi könnyűszerkezetes kivitel amiben mi is „utazunk”. Szemmel látható, hogy azért mert passzív, nincsenek kényszerek, letisztult tömegarány uralkodik mindenhol.
    Ami meglepett, ha a konyhapult magasságát arányítjuk a belmagassághoz, az 2,40-2,45m körüli. Ezt a belső magasságot a német lakóházakban is tapasztaltam, nem mindenhol, a nappali általában magasabb. A többi helyiség viszont nem. Nem éreztem nyomottnak ott sem.

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. november 21. hétfő 11:02

    #82566

    Ami itt látszik, az gusztusos. Nagyon jó azt látni, hogy egyre komolyabb építészeti minőséget mutatnak a passzívházak. Mindamellett azért érdemes azt is megnézni, hogy az épület nem egy brutál méretű valami, ami végül egy belakhatatlan hodály lesz, hanem egy élhető épület.A belmagasság úgy érzem, nem egy központi kérdés a passzívházban, tehát most az hogy 2,5 méter vagy 3,1 az nem lesz egy végzetes kérdés. Engem nyomasztana a 2,5 méter, különösen egy nagyobb alapterületnél.Persze, van belsőépítészet, színdinamika stb. Mégsem erőltetném a belmagasság csökkentését, úgy általánosságban.

  • sby f. j.

    2011. november 21. hétfő 11:57

    #82568

    [re=82566]Rezsnyák Péter építész[/re]: a belsőmagasságra tett meg megjegyzéssel személy szerint egyetértek.
    Azért említettem meg, mert „Szabó bácsi” kolléga egy más lapon itt-ott alacsonyabb belsőt javasolt és ezt megkifogásolták néhányan.

  • ZooLee

    2011. november 21. hétfő 12:05

    #82569

    Nekem a homlokzat burkolattal van gondom! Nagyon tetszetős!
    De mi lesz vele 10 év múlva? Fakó és fekete lesz.
    Javítani problémás,fenntartani és megépíteni gazdaságtalan.
    (Az erdők védelméről még nem is beszéltünk, mert azt akkor ültetnek, ha el bírják adni a fát.)

  • passzívház minősítő

    2011. november 21. hétfő 12:09

    #82570

    Persze, hogy vannak gyönyörű szép passzívházak is. Tehetséges tervezők sok ilyet építettek már. A legjobb példák itt találhatók: https://www.ig-passivhaus.de/index.php?page_id=186&level1_id=75

    Üdv
    Sariri-Baffia Enikő

  • Szabóbácsi

    2011. november 21. hétfő 13:16

    #82572

    Valóban, én különböző belmagasságokat javaslok. Nyugat-európában szinte mindenütt ezzel találkozni. A nappali tere elegáns, magasabb, de a mellékes területeknél a most szokásosnál kevesebb is bőven elég. (közlekedők, vizes helyiségek) Nálunk meg még „modern” házak esetében is jellemző a 2,8-3m belmagasság, ami a nappaliknál galériával 6m-es kürtőben csúcsosodik. Szinte egy második épület térfogata.

    Ami érdekes ezeknél az angol házaknál, az a nagyon eltérő gondolkodás és anygahasználat. Nem látni rajtuk az idehaza szinte kötelező bombasztikus megjelenést. Nem próbálnak „béharmincas” anyagválasztékból holivúdi fííílinget összetákolni. Egyszerűen, szerényen a legtöbb csak belesimul környezetébe. Gondolom ez azért is lehet, mert a piac ott a házat és lakást árazza be, míg nálunk a beépített mennyiségeket. És ostorozva sok honi építészkollégát is, látszik a házakon hogy maga az épület nem a tervező és a háztulajdonos nagyságát hivatott a külvilágnak dicsőíteni. Ez valami törzsi kényszerféleség nálunk még mindig. Egyszerűen ott csak jól kívánnak lakni minden szomszédjukkal együtt.

  • sby f. j.

    2011. november 21. hétfő 15:51

    #82573

    [re=82572]Szabóbácsi[/re]:
    igen, ez sajnos így van.
    Mi felfelé törekszünk (csak, igen mélyről, haha), az alaprajzok meg összemennek.
    Megfigyelhető ez a trend Európában, az ausztráloknál is, meg Amerikában is, mivel ott nem igen kedvelik a tetőtér-beépítést vagy külön szint, vagy 2,30-2,35-ről indul újabban a mennyezeti sík, az követi a tetőhajlást és így éri el a nagyobb belső magasságot ahol szükséges a tér.

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. november 21. hétfő 16:42

    #82574

    [re=82569]ZooLee[/re]: A felvetés jogos, én is akartam erre reflektálni. De gondoljuk meg, egy szépen öregedő, patinásodó fa, ha nem tud elkezdeni korhadni,még szép is lehet.Ausztriában van 500! éves faház, és azt biztosan nem festették. Szóval a patinásodó fa nem csak elmegy, hanem szép.A kígyó módjára vedlő festék viszont szörnyű.Mindenki emlékszik a sípályákon is látható alpesi házikókra, feketedő faszerkezetekkel, de szerintem azzal nincsen semmi baj.

  • Szabóbácsi

    2011. november 21. hétfő 17:18

    #82575

    Legjobban a két szomszédos ház tetszik, a Larch House és a Lime House. Jó lenne látni az alaprajzokat. Gondolom semmi extra.

  • gramercy

    2011. november 21. hétfő 18:18

    #82576

    hogyan rögzítették a külső faburkolatot hőhídmentesen?

TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben

Kedves Miklós! Még az év első felében találkoztunk, hogy egy Pest megyei családi ház tervezéséről egyeztessünk. Akkor nem Önt választottuk tervezőként, viszont most szeretnénk tervkritikára beküldeni az elkészült terveket. A kiviteli tervcsomag építészeti része közel végleges állapotban van, most a gépészeti/elektromos/statikai tervezésnél tartunk, ezeket januárban szeretnénk befejezni. Az építkezést ez év őszén szeretnénk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben
2018. január 24. szerda
SZAKMA
Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …

A Passzívházak 2016 sorozat eddigi írásaiban csupa rossz dolog került szóba, itt a végén kerüljenek szóba a jók is. A passzívházak Németországból kerültek hozzánk, közel 20 éves késéssel. A jelentőségük és különösen a hatásuk elvitathatatlan. Szélesebb körben való elterjedését, a szakmai közbeszédbe való bekerülését azonban nem a mérnök, szorosabban véve az építész társadalomnak köszönhetjük. Az építtetők […]

Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …
2016. december 8. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább