Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. november 18. péntek

Stadionláz

Az építőipar soha nem látott recesszióban, a folyamatos csökkenés miatt már-már valahol a negatív tartományban kellene lennie a teljesítményének. Ehhez képest, van ahol nemcsak hogy kiderült az ég, hanem ahol „hétágra süt a nap”..

A focinews.com-on jelent meg egy összeállítás a tervezett stadion építkezésekről. Érdemes végigolvasni az egész cikket.

DVSC Stadion

10-12 milliárd Ft.

Talán a legrégebben bejelentett stadion építési szándék itt fogalmazódott meg. Számos korábbi rendezési jogért folyó pályázat, nevezés kapcsán bekerült az anyagokba egy új debreceni stadion megépítésének a szándéka. A pályázatokból semmi se lett, így tolódott a stadion megépítése is.

Vajon mitől függhet, hogy ennyi év elteltével is akár 20%-os szórás lehet a becsült költségekben?

A stadion építés pikantériáját többek között az adta, hogy kiderült a városi főépítész ingyen, mintegy hétvégi szabadidős elfoglaltságként tervezett egy vázlatot, ami meg is tetszett a megbízóknak, olyannyira, hogy ezzel szerzői jogot is szerzett a tervezője, ami azt jelenti, hogy a folytatásból már nem is lehetne kihagyni?

Népstadion/ Puskás Ferenc Stadion

Ötmilliárdért bontják, 35 milliárdért építik az új Puskás stadiont újságcím mindent elmond a beruházás legfontosabb paraméteréről.

40 milliárd.

Előzetesen.

„… egy 40 ezer férőhelyes – igény esetén 55 ezer férőhelyesre bővíthető -, UEFA 5-ös kategóriájú sportlétesítmény épül összesen 35 milliárd forintból. Megjegyezte, a jelenlegi épület részeinek az elbontása körülbelül 5 milliárd forintba kerül.

A stadion a „2011 végétől 2015-ig terjedő időszakban valósul meg” – mondta a kormányszóvivő.
A létesítmény átépítésére korábban nem szerepelt forrás a jövő évi költségvetésben, ugyanakkor Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő október elején úgy nyilatkozott: a kormány várhatóan még októberben dönt arról, hogy milyen költségkerettel, milyen fejlesztéseket lehet végrehajtani a Puskás Ferenc Stadionnal kapcsolatban a következő esztendőben.

A korábbi terv az volt, hogy a Puskás Ferenc Stadion bontását az október 11-én rendezett, finnek elleni labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt követően megkezdik, ám kiderült, addigra még nem kértek bontási engedélyt az illetékesek. Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos október végén a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott: kormányzati szinten nincs döntés a Puskás Stadion építéséről, és bár a végső szó kimondása nem az ő hatásköre, a beruházás túl drága, ezért érdemes lehet két kisebb, modern stadionnal segíteni a magyar futballt; ez a ferencvárosi és a debreceni aréna lenne. Lapértesülések szerint az új satdion építésére mintegy 40 milliárd forintot szán a kormány… ” forrás: napi.hu | a Népstadion Wikipédia oldala

Albert Stadion

A Fradi valamiért a mindenkori kormányzatnak alapvető fontosságú, mindig sok a sürgölődés körülötte. Most következik az újraállamosítása.

„… Fürjes megerősítette, hogy az Üllői úton egy 22 ezres stadion épülhet, de ennek egy olyan jó és korszerű stadionnak kell lennie, amelyre a világ bármely pontján büszkék lennének. A kormánybiztos hangsúlyozta: „Fontos, hogy a nézők kellő közelségben legyenek az eseményekhez; a lelátó közelsége és meredeksége révén a játék maximálisan élvezhető lehet, a stadion megközelíthetősége és a parkolás pedig biztosítja, hogy kényelmesen, kellemesen lehessen megérkezni a helyünkre. Legyenek megfelelő kiszolgáló létesítmények, büfék és olyan, egész évre bérbe adható vállalati páholyok, amelyek biztosítják, hogy a stadion fenntartsa önmagát. Egyúttal legyen a stadion egy olyan helyszín, ahol vannak rendezvénytermek, amelyekben lelkes ferencvárosi szurkolók akár az esküvőjüket is megtarthatják, egészen addig, hogy cégek egy-két napos szemináriumokat-képzéseket tudjanak itt tartani, s a szükséges vendéglátás, catering is álljon rendelkezésre” – fogalmazott Fürjes, aki szerint az a cél, hogy összességében egy 21. századi, jó, a családoknak is szórakozást nyújtó stadiont lehessen építeni az Üllői úton.

„Azt gondolom, 12 milliárdból ezt meg kell tudni valósítani” – jelentette ki a kormánybiztos, aki szerint ugyan nincs sok idejük, ugyanakkor nem maradtak le semmiről, mert még a jövő év elején is lehet megfelelő forrást találni a költségvetésben az új Albert Stadion megépítésére …” forrás: inforádió

Valamelyest ismerve a hazai építőipari viszonyokat és szereplőket, mint pl. a Margit-híd felújításának – de mondhatunk tetszés szerinti más állami nagyberuházást (4-es metró, autópályák) – előzetes költségkalkulációit, majd a megkötött kivitelezési szerződéseket, jó eséllyel számíthatunk költségnövekedésre. És akkor még nem épült semmi. Ahogy majd közeledik a kivitelezés félideje, majd a véghatárideje, a szerződés szerinti ár valamilyen okból elkezd drágulni és mire kész a projekt, már akár 50 %-kal is túl vagyunk az előzetesen betervezett költségeken.

Mindezek után még arra is esély van, hogy pl. egy fővállalkozó – sok-sok milliárd haszonnal a zsebében – hirtelen csődbe „kényszerül” és a több tucat alvállalkozó hoppon és pénz nélkül marad. Ismerős a történet? Ez utóbbi volt a Megyeri-híd alvállalkozóinak a sorsa.

Tudom, szkeptikus vagyok.

Vajon ki becsülte meg a fenti stadionok várható költségeit? A majdani fővállalkozó, egy focidrukker vagy esetleg a megvalósításban garantáltan nem érdekelt független SZAKÉRTŐ? Vagy csak ennyit szabad publikusan felvállalni, mert ha már elkezdődött valami, akkor mókuskerékké válik az egész és akkor már ÚGYIS BE KELL fejezni? Jó lenne tudni.

Egyszerű a kérdés, van nekünk erre most 65 milliárd forintunk? És akkor még nem is beszéltünk a számtalan kisebb tervezett stadionról, amik „csak” 1-3 milliárdba kerülnének.

Érdemes kitekinteni egy kicsit a határon túlra is, hogy lássuk, ahol jól megy a foci, ott kik és mennyit áldoznak egy stadionra?

Időközben napvilágot látott még a fentieknél is grandiózusabb, 150 milliárdos, kormányzati ciklusokon átívelő, egész „Budapestet megújító terv” is, amiben a stadionok mellett a Vár felújítása, számos új múzeum és egyéb nagyberuházás terve szerepel.

Hozzászólások (9): megnézem

  • epiteszikon

    2011. november 18. péntek 05:57

    #82535

    A Jelenlegi fellendülési gazdasági állapotban feltétlen a félbéna, középszerű focira kell költeni ??? DE az IMF hitelkeretéből lesz. Sajnos tudomásul kell venni, hogy ami most a gazdaságban van az közel az az állapot, ami még sokáig marad. Félek most értünk el arra a pontra, ahol természetes módon tudunk élni, stb. ( amikor nincs túlzott hitel, de nincs túlzott eladósodás ..) De eme beruházások a régi rendszerek „ötéves” tervciklusait idézik „kétharmaddal”. :). Vicc. (visszadobnám ezt az összeget a szocpol féle támogatási rendszerb, 100x jobb lenne a hatásfoka és sokkal több ember kerülne új, értelmes lehetőséghez )

  • OSman

    2011. november 18. péntek 08:04

    #82536

    Csak csendesen jegyezném meg, hogy Debrecenben a DVSC „focizik…”, a DVTK miskolci csapat…
    Egyébként meg kellenek a stadionépítések is, hiszen, mint tudjuk, a sokból lehet sokat lenyúlni… (szeretett városvezetőnket nem véletlenül hívják „Mr Tíz Százalék”-nak…)

  • sby f. j.

    2011. november 18. péntek 09:03

    #82539

    A foci népszerűsége, szeretettsége (apró teszt):
    Korábban divat volt, hogy minden hónapra esett egy cég buli az összegyűjtött születés és névnapokból. Az egyik ilyen alkalom estéjén, gondolva az éjszakai kezdődő világbajnokság TV közvetítésére,kérdeztem:
    – „akkor, holnap csupa kialvatlan álmoskás lesz mindenki?” –
    Az arcokon kiült a kérdőjel. Gábor kérdezi, mire gondolsz „főnök”?
    – Az éjszakai VB kezdésre!
    …(tanácstalan arcok, csönd)
    Végre Pisti megszólal: …”hááát, a döntőt megnézem, a többi nem érdekel” (Ö korábban focizott is).
    Ott volt 41 férfi 4 nő.

  • Szabóbácsi

    2011. november 18. péntek 11:48

    #82542

    Engem nem érdekel a foci. De bármilyen gyenge is, nagyon nagy pénzek vannak benne. A mai napig.

  • Szabóbácsi

    2011. november 18. péntek 15:54

    #82544

    [re=82543]Koós Miklós[/re]: Bizonyám, szép pénzek vanna benne. nem az állam a lényeg. Csak vegyük a látogatottságot. Hiába minden színvonal alatti. Persze magyar viszonylatban nagy pénzek, de akkor is nagyok. Sokezer, tízezer embert mozgatnak meg minden héten.

  • Tüke

    2011. november 21. hétfő 05:12

    #82560

    Debrecenhez https://nol.hu/sport/20111119-olcsobb_lesz_
    Bp.-i stadionhoz https://nol.hu/lap/sport/20111118-ete_otlete
    Állítólag kb. 5 milliárd a bontás, vajon az sikerül úgy, hogy sok minden hasznosítható lehet(ne) a „bontási” anyagokból ?
    A stadionépítéshez,- úgy általában : külföldön sem sokkal „rózsásabb a helyzet?”
    Pl. Londoni Olimpiai Stadion vagy stadionépítés Ukrajnában – és ne soroljam. ( Google)
    Más : további sportlétesítmények milyensége kies hazánkban. Sportcsarnokok (kézilabda/kosárlabda) – a vizes létesítmények (vízilabda) – jégpályák (?)- stb. Nem szeretnék „okoskodni,”- de egy-egy „nagy sporteseménynél” vannak számítások, hogy a „szurkolók” mennyit költenek itt. (szállás,étkezés és egyebek + az „országimázs?” – vagy a „befolyó” ÁFA…)- – és ilyesmik.

  • Tüke

    2011. november 21. hétfő 05:40

    #82561
HÁZ-TERV
Ugye emlékeznek még, miért a KÖZTI kapta a megbízást az új Népstadion, bocsánat Puskás Ferenc Stadion tervezésére?

Nos azért – igencsak leegyszerűsítve és ha nem így lenne, nyugodtan javítsanak ki – mert az eredeti tervek is a Köztiben készültek, ergo emiatt nekik szerzői joguk van erre az épületre. Ennek következményeként olyan meghívásos, közbeszerzést írtak ki a tervezésre, aminek egyetlen meghívottja a Közti volt. 4 éve íródott: „Skardelli György egy éve dolgozik a […]

Ugye emlékeznek még, miért a KÖZTI kapta a megbízást az új Népstadion, bocsánat Puskás Ferenc Stadion tervezésére?
2016. augusztus 27. szombat
HÁZ-TERV
Ilyen lesz a Haladás stadionja és multifunkcionális sportcsarnoka

Röpködnek felettünk a 10 és 100 milliárdok, amikor a világszínvonalú magyar foci kerül előtérbe. Márpedig előtérbe kerül. A tervek szerint egy nemzetközi mérkőzések megrendezésére is alkalmas, teljes egészében fedett lelátójú, közel 10 ezer ülőhelyet biztosító arénát vehetnek birtokba a labdarúgás hívei. Az épület kialakítása a 2:1-ben alapelvre épül. Két különböző funkció kerül elhelyezésre, egy labdarúgó […]

Ilyen lesz a Haladás stadionja és multifunkcionális sportcsarnoka
2015. július 14. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább