Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. november 12. szombat

QR kód

Képzeljünk el egy olyan városi sétát, ahol meglátva egy épületet, jó lenne tudni róla többet, de nincs nálunk a bédekker és az épületen sincs felirat. Egyszer csak meglátunk egy érthetetlen krix-kraxot, amit ha lefotózunk egy kamerás telefonnal, akkor az megfejti a kódot, ami pl. egy honlapcím vagy éppen egy Wikipédia szócikk és ha van mobilinternetünk, már olvashatjuk is az épület történetét.

Ezt a technológiát úgy hívják, hogy QR kód.

A QR kód nálunk meglehetősen ismeretlen pedig nálunk is több éve jelen van. Tőlünk nyugatra már kezd tért hódítani, nem is szólva pl. Japánról, ahol ezt már régóta széles körben használják és már nem csak reklám célokra, hanem pl. menetjegyeknél is. A kamerás mobilra telepített kis alkalmazás szkennerként beolvassa a 2 dimenziós kódot, ami szöveget, linket, sms számot vagy bármi mást is tartalmazhat és ha a mobilodon van böngésző és mobilnet, akkor egy kattintással a honlapra lehet ugrani.

Vagyis állsz az utcán, az épület falán meglátod a jelet, a mobillal felismerteted és már nézheted is a ház honlapját, a wikipédia szócikkét..stb. Remek dolog hiszen össze tudja kötni az off-line és az on-line világot.

Ez azonban csak egy a sokféle alkalmazás közül. Használható a QR az online világban is, hiszen meglehetősen sok infót lehet vele tárolni.  Bizonyára észrevették sokan, hogy itt a kooseptar.hu oldalon is található egy ilyen kód.

Nos itt nem az a cél, hogy valamilyen hely linkjét el lehessen érni, hiszen ehhez itt elég volna egy link is, hanem az a feladata, hogy helyettesítse a névjegykártyát.

Ha valaki nem akar bíbelődni a név, cím, irányítószám, telefon, web cím, email cím és egyebek bepötyögésével vagy másolásával, akkor elég beolvastatnia a telefonjával ezt a kódot és ha elmenti, egy komplett névjegybejegyzést kap, az összes fontos adattal, elérhetőségekkel.


Nemcsak itt használom, hanem egy ideje rátettem a tervekre is, így ha egy kivitelező, előkészítő vagy bárki, aki a tervekről nem akar egyesével begépelni adatokat, az ma már egyszerűbben is megteheti. Beolvastatja a telefonjával.

 

Ugyanígy rátettem a névjegykártyámra is, hasonló okokból.

 

Persze ezt nem csak igy, hanem online is el lehet készíteni. Ebben nyújt segítséget a TEC-IT oldala, ahol mindezt automatikusan megtehetjük. https://www.tec-it.com/online-demos/Business-Cards/Free-Business-Cards.aspx

image

A kód természetesen nem csak ilyen száraz és ötlettelen módon tud megjelenni, hanem játékosan, kreatívan és persze színesen. Erre látnak példákat hamarosan, a cikk folytatásában.

Hozzászólások (0): megnézem

TECH
Budapest Smartwalks városi séták QR kóddal

ÖNJÁRÓ VÁROSI SÉTÁK QR KÓDDAL Légy a saját idegenvezetőd! A Budapest Smartwalks egy okostelefonnal bejárható sétaútvonal. A sétához kapcsolódó információs füzetben a helyszínek rövid leírása mellett egy-egy QR kód is található. A kód leolvasásával megismerhetjük a helyszínek történetét és a hozzájuk kapcsolódó városi legendákat. A sétaútvonal a felújított Ferenciek terétől indul, és Belváros Új Főutcájának […]

Budapest Smartwalks városi séták QR kóddal
2014. május 14. szerda
TECH
QR kód 2. rész

A QR kóddal foglalkozó előző cikket úgy fejeztük be, hogy „A kód természetesen nem csak ilyen száraz és ötlettelen módon tud megjelenni, hanem játékosan, kreatívan és persze színesen” A reklámmal foglalkozó Szívlapát blog ismertette a Mashable idevágó cikkét Vér és Pacman a 15 legszebb QR-kódban címmel. további kreatív megoldások: https://www.708media.com/qrcode/21-great-examples-of-qr-code-business-cards/ Akit mindez részletesebben is érdekel, […]

QR kód 2. rész
2011. november 13. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább