Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. október 27. csütörtök

Passzív irányvonal

Ha rákattintanak a fenti képre, kapnak egy jó nagy képernyőfotót, amelyik az eddig készült összes passzívházas cikket, beszámolót tartalmazza. No persze ez is folyamatosan változik az új cikkekkel, szóval inkább csak pillanatfelvétel.

Anélkül, hogy külön felhívnám rá a figyelmet, bizonyára minden olvasó érzékelhette, hogy a passzívház lett a kooseptar.hu blog egyik nagyon fontos tematikus iránya. Ez nem „csak úgy adódott” hanem ez nagyrészt szándékos volt. Nem kell megijedni nem ez lesz a kizárólagos téma ezentúl, hanem hangsúlyos téma marad. Külön kiemelést kapott fenn a címsávban, és jobbra a „Kiemelt témák” között is

Szégyenszemre pont az építész társadalom maradt ki az elejéről, hiszen nem ők, hanem leginkább az építtetők tartották életben a passzívház iránti érdeklődést. Nem ismerem a mostani hozzáállást, de már kevésbé is érdekes. Aki építeni szeretne ma már talál magának építészt, akiről pillanatok alatt kiderül, ért-e hozzá vagy sem.

Aki még nem igazán van képben, de nem akarja, hogy emiatt pártoljanak el tőle megbízók – nos annak igyekeznie kell felvenni a fonalat. Bár mostanában lesz kész az első passzívházam előminősítése, én magam is szükségét láttam, hogy beiratkozzam a passzívháztervező tanfolyamra.

Ez a jövő, ha ismerjük a 4 illetve a 8 év múlva életbe lépő szigorításokat, akkor jobb ha megbarátkozunk a gondolattal, új idők jönnek. A sopánkodással, „lélegeztetőgépek” emlegetésével és egyéb badarságokkal leginkább csak égethetjük magunkat. Jobb mielőbb felvenni a fonalat.

Nem, nem gondolom, hogy holnaptól csak passzívházat lehet/kell tervezni, de azt határozottan állíthatom, hogy a passzívház képletesen szólva nem kavicsot, hanem egy jókora sziklát dobott a vízbe.

Egycsapásra szembesülhet mindenki az eddig elspórolt épületfizikai számításokkal, a látszólag megoldott hőhidak tényleges megoldatlanságával, az új rétegvastagságokkal, a gépi szellőztetés megjelenéséről a lakóépületekben és még számos dologgal. Passzívházak nélkül vélhetően nem hoznának lázba a hőhídmegszakítók, az újrahasznosított és hőszigetelő ömlesztett feltöltések és hasonló újdonságok.

Számításokkal tudjuk közelíteni a tényleges, várható fűtési költségeket és ami a legfontosabb talán sikerül racionálisabb döntéseket hozni beruházási, alaprajz szervezési kérdésekben.

Mindezek természetesen eddig is jelen voltak, ki figyelembe vette, ki nem, ki készített számítás, ki elhanyagolta, manapság viszont megkerülhetetlenek. Ha nem épült volna egyetlen minősített passzívház sem, csak ezeket hozta volna mozgásba, már akkor is megérte ennyit beszélni a passzívházakról.

Hozzászólások (20): megnézem

  • shiver

    2011. október 27. csütörtök 13:02

    #82192

    Érdekes és érzékeny téma került elő, akaratlanul. Nem vagyunk egymás ellenségei, mindannyian ugyanazért küzdünk, fenntartható építészetért, fenntartható jövőért. Csak más más úton járunk. Jó lenne összefognia az elvileg hasonló elvű embereknek, integrálódni, szeparálódás helyett. 🙁 Nem címzem senkinek sem, csak úgy bele az éterbe…
    Az ökofalvak megint egy jó téma, párat megnéztem, épp egyikben élek. Összetett a dolog nagyon. Egyfajta kiútkeresés ez is, különböző emberektől kiindulva, más-más módokon megvalósulva. Az elvekkel sokszor végtelen idealizmus is párosul, ami együtt nem feltétlenül a siker záloga. Külföldön azért vannak működő rendszerek, az itthoniak inkább kísérletek. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de mienk. 🙂

  • sby f. j.

    2011. október 27. csütörtök 14:36

    #82195

    [.]

  • Tipcsok

    2011. október 28. péntek 06:30

    #82198

    [re=82190]Koós Miklós[/re]:

    pl vályog + szalma, vályog + nád

  • Tipcsok

    2011. október 28. péntek 11:23

    #82201

    Azt nem írta senki, hogy 50 cm vályog, és 10 cm nád. A vályog lehet 20 cm, ami nem teherhordó a hőtárolás miatt, létravázas szerkezet közte szalmabála.
    De lehet akár 40 cm is a vályogfal, rá pedig 30 cm nád.

  • Otthonteremtő

    2011. október 28. péntek 11:50

    #82203

    [re=82201]Tipcsok[/re]: Vehetek én magamra 80 db inget,amiben már nem fázok, csak nem tudok majd megmozdulni. A házakat a felmerülő igényekre kell optimalizálni, és úgy gondolom ma Magyarországon a 40 cm vályog+30cm nád egy olyan szélsőséges igényre lenne optimális válasz, ami talán már nincs is.

  • shiver

    2011. október 28. péntek 19:55

    #82205

    A vályog addig volt igazán optimális anyag, amíg egyrétegű falként tudott működni. Ma már ilyen anyag szinte nincs is. Az utólagos (vagy új háznál eleve betervezett) hőszigetelések vastagságnövekedése miatt egyre vékonyabb teherhordó rétegekre célszerű törekedni, hisz annak már „csak” a statikát kell tudnia. Van ami 20 centisen megáll, van ami 40-45-nél indul. Az alapozás, lábazat szélessége is ennek függvénye. A falnyílások mélysége okozhat bevilágítási hátrányokat. Gondolom főleg ezek azok amik felmerülnek az (építész)emberben ha a vályogra gondol. Ezekkel a problémákkal mind lehet mit kezdeni, adott helyen, adott szituációra van optimális megoldás, vályogból is egyébből is.
    A mi házunknak 70 centis a fala, vályog, van pár centi hőszigetelése is. Ahol óriási ablakfelület van egyben ott nem is érződik a vastagság. A kis ablakok viszont mélyen ülnek, de nem zavar mert a „nagyablak” előtt zajlik az élet, ilyen a ház elrendezése, szoláris nyereség is tetemes itt. Északon viszont hideg van. Nyáron meg fordítva! De ha most épülne ennyi szigetelés nem is lenne elég. Szalmából, nádból 1.5x annyi kell hogy ugyanott legyen az Ufal érték. Műanyag kizárva, kőzetgyapot drága, cellulóz fa keretet igényel. Na, tehát semmi se jó! 🙂 Vagy minden jó? Döntés, kompromisszum, optimum keresés. Az adott igények mellett. Faszerkezet optimálisnak tűnik, kicsi teherhordó réteg vastagság, közte még hely is van, lehet kombinálni vályogtégla (vagy más) hőtároló belső fallal.
    A kérdés egyre inkább, hogy az engedélyezés mennyire megy simán. Vályog, nád, szalma, faszerkezet is egyre inkább, ezek problémásak ÉME szempontból. Egy helyen simán megy, máshol küzdelem betervezni. Vagy le is lehet venni a polcról egy gyári anyagot papírokkal, mindennel. Természetes anyagból vagy legalábbis természetes alapanyagú anyagból is van ilyen.

  • Tüke

    2011. október 30. vasárnap 06:43

    #82215

    Olvastam egy cikket, az késztet a hozzászólásra. Remélem működik a link.
    https://nol.hu/belfold/iszapomles__utan_adomanyokbol_epul__onellato__haz_devecserben (Más újságokban is megtalálható a hír)
    Nekem nincs kifogásom az ellen,hogy a passzív ház téma hangsúlyos téma marad.
    Engem (laikus) kissé az zavar, hogy nehéz eligazodni, amikor olyasmiket olvashat az ember, hogy pl. autonóm szalmaház, vagy „önellátó ház”- és ne soroljam.
    Olvastam egy „sorrend-félét” :
    egyszerű, alacsony energiájú ház
    passzív ház
    aktív ház
    autonóm ház
    Lehet, hogy a szakembereknek, hozzáértőknek lenne nagyobb a felelősségük,hogy tisztuljon a kép ? Senkit nem akarnék megsérteni! Laikus magánvéleményem !-mintha a legtöbben „a saját gesztenyéjüket sütögetnék ?” -ebben a témakörben is. (Természetesen ne legyen igazam! )

  • shiver

    2011. október 30. vasárnap 11:00

    #82218

    Ezek energetikai szintek, sem építőanyagot, sem más technológiát nem határoznak meg, bármivel elérhetők, az adott jelzőt megkapják ha tudják a számokat. És ezt még lehet árnyalni.
    Alacsony energiájú ház: régen a 70kWh/m2 év alatti fűtésigényű házak tartoztak ide, ma inkább 50 a határ.
    Passzív ház: 15 kWh/m2 év (lehet tanúsított vagy anélküli). Passzív napenergia hasznosítás segítségével éri el, innen jöhetett a név.
    Ezután jönne a nulla fűtési energiájú ház: 0 kWh/m2év fűtési igény.
    Nulla primer energiaigényű ház, kb innen indulnak az aktív házak. Vagyis nemcsak a fűtési energia nulla, az elektromos áram igény is, aktív elemek pl napelemek által.
    Pluszenergiás ház: több áramot termel, mint amennyit elfogyaszt, emellett természetesen nulla a fűtési energia igénye.
    Autonóm ház: mindent amire szüksége van maga megtermel, begyűjt: fűtési energiát, HMV-t, elektromos áramot, emellett a vizet is, s elvileg a termelt szennyvizet is helyben kezeli, nem termel szemetet, nem kell kapcsolódnia egyik szolgáltatóhoz vagy infrastruktúra hálózathoz sem. Képes rá, hogy ellássa önmagát, autonóm legyen minden téren. Talán nem hagytam ki semmit.

  • sby f. j.

    2011. október 30. vasárnap 12:10

    #82220

    [re=82219]Koós Miklós[/re]: sajnos így van.
    Számításaim és műszaki feltételeim alapján azért 2 alternatív energiaforrást kiemelnék.
    – Föld kollektor az egyik, a másik a szélkerék, persze ott ahol ez megengedett.
    – A szélkerék ólomakkumulátorai helyett tekercselt akku (OPTIMA). Ebben az esetben nincs szükség felügyeletre, akku „ápolásra”, külön kezelő helyiségre és a saját tapasztalatom szerint 2-3 szoros élettartam várható (hozzátartozik a tek. akku lényegesen drágább).

    Ezek összes költsége néhány év alatt 130-160m2 felett megtérül és az esetleges többletenergia értékesíthető is, ha úgy méreteztük.

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. október 30. vasárnap 12:41

    #82221

    Nem látom jövőbe mutatónak az autonóm törekvéseket. Az autonóm házakról nem tudok eleget, tehát ezt nem szakérteném. Az emberiség elég régóta közösségben él.Nem képzelhető el számomra a teljesen függetlenül, autonómmódon való lét. Amit viszont csinálunk, azzal tekintettel kellene lenni egymásra. Akár a zajra gondolunk, amivel mérgezzük egymást.Vagy a szemétre, amit megtermelünk.Szerintem azok a törekvések a helyesek, melyek arra irányulnak, hogy minél kevesebb kárt okozzunk a környezetnek, egymásnak, és minél racionálisabban oldjunk meg problémákat.Tehát lehet, hogy a zsebkendőnyi telkekre potyogtatott apró házak 3 méteres oldalkerttel ma zsákutcának tekinthetők, és értelmesebb lenne 4-es társasházakként telepíteni, gondolva a telkek optimálisabb kihasználására, és a kompaktabb formára.Nem biztos , hogy akkor leszek környezetbarát, ha akkumulátorra termelek szélgenerátorral áramot, hogy ezzel az energiával este valóságsót nézzek.

  • Tüke

    2011. október 31. hétfő 07:02

    #82224

    bocs’ tegnap elég hosszú ideig nem mutatkozott a hozzászólásom és nem tudtam leellenőrizni a linket, működik-e ? Ma -látom, hogy nem.
    Esetleg itt : https://nol.hu/belfold/iszapomles_utan__adomanyokbol_epul__onellato__haz_devecserben ( bár eléggé a laikusoknak van megírva ?) –
    Továbbá találtam még ezt,- https://www.autonomhaz.eu
    Köszi’ mindenkinek !- aki ha nem is nekem címezve, de megírta gondolatait.
    Nem kötekedés ! – (shiver) – „nem termel szemetet” (hulladékot)- „szennyvizet helyben kezeli”-hez : gondolom attól még kell fizetni pl. a „csatornadíjat?”- (ha esetleg nincs fúrt kútja)- ill. „termelődik” másfajta hulladék ( pl. e-hulladék)
    gondolom az egyes törvényeket,helyi rendeleteket is lehet(ne) módosítani! (majd)
    Látom, lesz témánk 2012-re is ! 🙂

  • shiver

    2011. október 31. hétfő 08:28

    #82228

    [re=82224]Tüke[/re]: Ami kötelező az kötelező. Ha van csatornahálózat általában rá kell kötni, így fizetni is. Ha szinte nincs vízfogyasztás akkor viszont díj sincs, mert az fogyasztás alapú, marad csak az alapdíj. A szemétdíjat meg szerintem azért muszáj mindenkinek fizetni, még ha háztartási szemetet nem is termel az illető, mert a szelektív hulladékgyűjtőket nyilván igénybe veszi, ennek használatát fizeti így meg végül is.

  • Passzívház kontra fenntarthatóság

    2012. február 9. csütörtök 00:01

    #83358

    […] kíváncsian várnék egy anyagokig lebontott összeállítást egy ilyen házról, milyen anyaggal váltják ki a vízszigetelést, a beton alapozást, aljzatbetont, a magas technológia szinten gyártott, jó hőszigetelésű ablakokat (üvegeket). Mennyi a fűtésszámla egy olyan házban, amit akár 2 hétre is magára lehet hagyni, mindez városi környezetben a 2.  emeleten, ahol nincsen lehetőség az erdőben “ingyen” összeszedett hulladékfa tárolására. Ha ilyen példát látnék, érdemes lenne komolyan venni. Kíváncsi lennék egy olyan – a citált cikk szerinti elvárásoknak megfelelő – falszerkezetre, ami megfelel majd a 2019-es szabályozásnak is (U=0,22 W/m2K). Kezdhetjük azzal, hogy pl. a vályogot helyből el is lehet felejteni. forrás […]

TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben

Kedves Miklós! Még az év első felében találkoztunk, hogy egy Pest megyei családi ház tervezéséről egyeztessünk. Akkor nem Önt választottuk tervezőként, viszont most szeretnénk tervkritikára beküldeni az elkészült terveket. A kiviteli tervcsomag építészeti része közel végleges állapotban van, most a gépészeti/elektromos/statikai tervezésnél tartunk, ezeket januárban szeretnénk befejezni. Az építkezést ez év őszén szeretnénk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben
2018. január 24. szerda
SZAKMA
Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …

A Passzívházak 2016 sorozat eddigi írásaiban csupa rossz dolog került szóba, itt a végén kerüljenek szóba a jók is. A passzívházak Németországból kerültek hozzánk, közel 20 éves késéssel. A jelentőségük és különösen a hatásuk elvitathatatlan. Szélesebb körben való elterjedését, a szakmai közbeszédbe való bekerülését azonban nem a mérnök, szorosabban véve az építész társadalomnak köszönhetjük. Az építtetők […]

Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …
2016. december 8. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább