Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. október 26. szerda

Meghívtak a nov. 25-i passzívház konferenciára

Passzívházak és Energiahatékony Épületek

Szakmai konferencia és szakkiállítás, építészeti fotókiállítás a Francia Intézetben
Időpont: 2011. november 25. péntek, 9.00-18.00 | Helyszín: Francia Intézet Budapest I., Fő út 17.

————

November végén ismét a Francia Intézet ad helyt passzívház konferenciának. Itt volt 2009-ban az első is, amiről anno a kooseptar.hu is beszámolt. E konferencia azért is nevezetes volt, mert itt adták át az első magyarországi minősített passzívház tanúsító okiratát. Akkor, még mint a téma iránti lelkes, de teljesen laikus vettem rajta részt és nem gondoltam volna, hogy 2011-ben a szervezők engemet is meghívnak egy passzívház konferenciára, mint előadó.

Én a hamarosan itt is részletesen bemutatandó fótligeti házzal megyek és megpróbálom megosztani a hallgatósággal, mi is kell(ett nekem) az első – előminősítés alatt álló – passzívház megtervezéséhez. Akit érdekel a téma, az jöjjön el, már csak azért is, mert igazán szívesen találkoznék olyanokkal is, akiket itt a kooseptar.hu-n csak a nick nevükön keresztül ismerhettem meg.

A konferencián az építésze mutatja be azt a fantasztikus francia házát, ami megjelent itt nálunk is Passzívház bambusz homlokzattal címmel.


————

… és álljon itt a hivatalos meghívó is:

A Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferenciát hagyományteremtő szándékkal 2009 februárjában rendeztük meg először Budapesten, a Francia Intézetben. A teltházas programot kiemelkedően nagy szakmai érdeklődés kísérte, amely – a kimagaslóan energiahatékony technológia iránti szakmai érdeklődésen túl – annak is köszönhető volt, hogy a konferencián adták át az első hazai passzívház tanúsítványt. A szadai passzív családi házat maga tulajdonos mutatta be előadásában a közönségnek.

Az elmúlt két évben tapasztalható információrobbanásnak köszönhetően Magyarországon is közismertté vált a passzívház-technológia, amely jelenleg az energiahatékony és fenntartható építés csúcstechnológiáját képviseli. A passzívházak a hagyományos építési technológiával létesült épületek energiamennyiségének töredékét igénylik. Kivitelezésük nem feltétlenül igényel többletköltséget a hagyományos építési metódus kiadásaihoz viszonyítva – ez a szadai passzívház esetében is bizonyított.

Az Európai Unió döntése értelmében 2018-tól minden állami tulajdonú épület, 2020-tól pedig minden új épület esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését figyelembe vevő technikákat kell a megvalósítás során alkalmazni. Ehhez elkerülhetetlen a passzívház követelményrendszer, illetve -technológia gyakorlati alkalmazása, nem csak új épületeknél, hanem a felújítások esetében is.

A konferencián ismertetendő épületek között szerepel – többek között – a Karawitz Architecture építésziroda által tervezett franciaországi dizájn passzívház, egy hazai passzívház-technológiával felújított panelépület, az első magyar passzív sorház és új családi házak, továbbá az első megépült – 2009-ben átadott – passzívház mérési eredményeiről, üzemeltetési tapasztalatairól is beszámolnak a tervezésben, kivitelezésben közreműködők.

Nagy várakozással tekintünk Magyarország eddigi legnagyobb önkormányzati passzívházas beruházása elé; a tervfázisban lévő lakásfejlesztési programot – először – a konferencián ismertetik a tervezők.

A konferencia előadói:

  • Boros Károly okl. magasépítő üzemmérnök, épületfenntartó szaküzemmérnök
  • Benécs József okl. gépészmérnök, épületgépész szakmérnök
  • Ertsey Attila okl. építészmérnök
  • Koós Miklós okl. építészmérnök
  • Nagy Csaba okl. építészmérnök
  • Szentmihályi-Nagy István építészmérnök
  • Szekér László okl. építészmérnök
  • Dr. Vajda József, a műszaki tudomány kandidátusa, főiskolai tanár
  • a párizsi Karawitz Architecture tervezői, valamint
  • Patrice Bideau francia építész.

Részletes program: https://passzivhazkonf.hu/hu/tervezett-program-t20/

A konferencia célja, hogy a hazai és külföldi minőségellenőrzött passzívházak közreműködőinek bemutatásával adekvát válaszokat adjon a szakmai kérdésekre a passzívház-technológia iránt érdeklődő tervezők, szakági mérnökök, építőipari kivitelezők számára, továbbá megbízható, hasznosítható információkkal szolgáljon a potenciális magánépíttetők, ingatlanfejlesztők, -fenntartók számára arról, miként lehet új és meglévő épületek fűtési és primer energiaszükségletét a minimálisra csökkenteni.

A konferencia célcsoportja: építészek, épületgépészek, szakági mérnökök, egyetemi hallgatók, építőanyag gyártók és forgalmazók, építőipari cégek, elsősorban tehát azok, akik a kimagaslóan energiahatékony építési metódusról szeretnének hasznosítható, megbízható szakmai ismereteket kapni. Ám a rendezvény nem csak a szakmának szól! A gyakorlati tapasztalatok ismertetése révén az előadók hasznos információkkal szolgálhatnak a potenciális építtetők, a közintézmények fenntartói, az ingatlanfejlesztők és beruházók számára is.

Célunk, hogy a közelmúltban megvalósult magyar passzívházakról – a technológia alkalmazásával létesült különféle épülettípusokról – a nyilvánosság is hiteles tájékoztatást kapjon, közvetlenül a megvalósításban közreműködőktől.

A konferencia a Magyar Építész Kamaránál továbbképzésként akkreditált rendezvény, a részvételért kapható pontszámokról a www.passzivhazkonf.hu találnak tájékoztatást az érdeklődők.

A konferenciát szakkiállítás kíséri, melyen különféle passzívház-komponensek gyártói mutatják termékeiket, tevékenységüket.

A konferenciához kapcsolódóan Batár Zsolt építészeti fotográfus munkáiból nyílik alkalmi kiállítás a Francia Intézetben.

A konferencia szervezője a Green Press Hírügynökség és Rendezvényszervező Kft.
Web: www.passzivhazkonf.hu
E-mail: press@greenpress.hu

Hozzászólások (2): megnézem

  • joci

    2011. október 26. szerda 21:27

    #82185

    Kedves Miklós őszintén gratulálok.Gondolom ez a meghívás, az elismerést jelképezi. Sok sikert.

  • tanúsító

    2011. október 26. szerda 22:26

    #82186

    Gratulálok a felkéréshez, sikeres előadást kívánok! Remélem, a lemaradók kedvéért itt is olvasható lesz!

SZAKMA
ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia

Az ÉMI szakmai konferencia-sorozatot indít azzal a céllal, hogy a szakmai közvélemény minél szélesebb körével ismertesse meg az építésügyi műszaki irányelv-tervezeteket és minél többen kifejthessék véleményüket, gondolataikat a témában. Az első konferencia június 13-án, az ÉMI szentendrei Tudásközpontjában kerül megrendezésre. A hazai építési gyakorlatban – eltekintve az utóbbi három évtizedtől –, jó hagyománya volt a […]

ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia
2018. június 10. vasárnap
TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben

Kedves Miklós! Még az év első felében találkoztunk, hogy egy Pest megyei családi ház tervezéséről egyeztessünk. Akkor nem Önt választottuk tervezőként, viszont most szeretnénk tervkritikára beküldeni az elkészült terveket. A kiviteli tervcsomag építészeti része közel végleges állapotban van, most a gépészeti/elektromos/statikai tervezésnél tartunk, ezeket januárban szeretnénk befejezni. Az építkezést ez év őszén szeretnénk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben
2018. január 24. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább