Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. október 20. csütörtök

Nézze meg, milyen egy igazi passzívház!

Higgyen a szemének – Nézze meg, milyen egy igazi passzívház!

Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok 2011. november 11-13.

Milyen egy igazi passzívház? Hogy lehetnek minimális fűtéssel – esetenként anélkül – kellemes szobahőmérsékletűek a helyiségek? Hogyan lehet állandóan friss a levegő anélkül, hogy kitárnánk az ablakokat? Miért nincs egyetlen radiátor sem a házban? Elhiszi, hogy az épület nem látszik passzívháznak, mégis az? Szeretne ön is nagyságrendekkel kevesebbet költeni a rezsire? Kíváncsi arra, mennyiért, hogyan épül meg egy passzívház, esetleg valóban energiahatékony lakásfelújítást tervez, s ehhez megfelelő – tapasztalt – szakembereket keres?
Megannyi kérdés, amelyekre hamarosan bárki választ kaphat élőben, mégpedig passzívház tervezésben, kivitelezésben járatos szakemberektől, s az elégedett tulajdonosoktól. 2011. november 11-13. között Magyarországon is látogatható lesz a hazánkban megépült, minősített passzívházak egy része. Ha teheti, csatlakozzon! A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok hazai programjait a www.passzivhaznyiltnap.com weboldalon találják az érdeklődők.

Háttérinformáció

A passzívházak a hagyományos építésű ingatlanokhoz viszonyítva 80-95 százalék energiát takarítanak meg, kivitelezésük pedig alig kerül többe, mint a hagyományos épületeké. Az első passzívház a németországi Darmstadtban valósult meg húsz évvel ezelőtt. Európában már 32 ezer passzívház épült közel 14 millió négyzetméter hasznos alapterülettel. Ezek a passzívházak évente 175 millió euró energiaköltséget és 200 ezer tonna széndioxid-kibocsátást takarítanak meg.

Hazánkban az első, a német Passivhaus Institut minősítési eljárása alapján minősített passzív családi házat 2009-ben adták át a Pest megyei Szadán. Az azóta eltelt két évben újabb és újabb lakóingatlanok épültek passzívház minőségben az ország különböző pontjain, a magyar passzívház-állomány lassan, de folyamatosan bővül.

A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok ötlete a német Passzívház Szövetségtől – IG Passivhaus – származik. Németországban már 8. alkalommal hirdetik meg a rendezvényt, amelynek célja, hogy „elérhető közelségbe” hozza az érdeklődők számára az energiahatékony épületeket: ilyenkor jó néhány passzívházat kinyitnak a látogatók előtt. A tervezésben, kivitelezésben közreműködők, illetve maguk a tulajdonosok kalauzolják végig az épületekben a vendégeket, s adnak választ a felmerülő kérdésekre laikusoknak, szakmabelieknek egyaránt.

Hazánk harmadszor csatlakozik a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok programjaihoz a Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) kezdeményezésére és szervezésében. A 2009-es és a tavalyi passzívház-látogatás népszerűsége egyértelművé tette, hogy hazánkban is van igény erre a rendezvényre.

A 2011. november 11-13. között látogatható magyar passzívházak köre folyamatosan bővül, a programról a www.passzivhaznyiltnap.com weboldalon minden lényeges információt megtalálnak az érdeklődők.

Passzívházépítők Országos Szövetsége

Budapest, 2011. október 11.

Hozzászólások (0): megnézem

TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben

Kedves Miklós! Még az év első felében találkoztunk, hogy egy Pest megyei családi ház tervezéséről egyeztessünk. Akkor nem Önt választottuk tervezőként, viszont most szeretnénk tervkritikára beküldeni az elkészült terveket. A kiviteli tervcsomag építészeti része közel végleges állapotban van, most a gépészeti/elektromos/statikai tervezésnél tartunk, ezeket januárban szeretnénk befejezni. Az építkezést ez év őszén szeretnénk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben
2018. január 24. szerda
SZAKMA
Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …

A Passzívházak 2016 sorozat eddigi írásaiban csupa rossz dolog került szóba, itt a végén kerüljenek szóba a jók is. A passzívházak Németországból kerültek hozzánk, közel 20 éves késéssel. A jelentőségük és különösen a hatásuk elvitathatatlan. Szélesebb körben való elterjedését, a szakmai közbeszédbe való bekerülését azonban nem a mérnök, szorosabban véve az építész társadalomnak köszönhetjük. Az építtetők […]

Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …
2016. december 8. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább