Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. október 18. kedd

Magyar építészek és az internet

Eddig már több előadás, beszélgetés és írás témája volt a magyar építészek kirívóan alacsony internetes aktivitása. Mindeddig csak megérzések és saját tapasztalatok támasztották alá a mondanivalómat, most azonban megjelent egy táblázat a ma kézhezvett, legfrissebb Építész Közlönyben, melyben a a megyei kamarák regisztrációi alapján összegezték az email-en elérhető építészek számát és a építészek honlapjait.

Az alább látható táblázat adatai sajnos messze alulmúlják a korábbi vélekedéseimet is, hiszen vannak olyan megyék, ahol – legalábbis a MEKON adatai alapján – az építészek 30 %-át sem lehet elérni email-en, az pedig végképp siralmas, hogy vannak olyan megyék, ahol senkinek sincs, vagy maximum 1 építésznek honlapja.

Viszont meglepve olvasom, hogy a területi kamarák tagjainak számához viszonyítva mi, a Dél-Dunántúli Építész Kamara építészei messze a legtöbb honlapot (387 tag/21 honlap) mondhatjuk magunkénak.

Mindezek persze önbevallás alapján kerülnek az adatlapokra és nem ismertek a frissítések gyakorisága. Az azonban biztos, ha valakinek fontos, hogy így is elérjék, akkor azt nyilván kezdeményezi a MÉK-nél, hogy frissítsék a profiljában lévő adatokat.

Úgy vélem, hogy az internet (email…stb) pontosan ugyanolyan közművé vált 2011-re mint pl. a gáz. Tudom, hogy az ország bizonyos részein nincs lefedettség, de azt hiszem egyes megyék építészeinek 70-80 %-a nem eldugott  és elnéptelenedett zsákfalvakban dolgoznak, ahol nincs mobilinternet sem, hanem egyszerűen nem használják.

Két igazán megbízható és kiváló szakági tervező kollégától azért kellett elbúcsúznom, mert nem hogy nem volt email címük, de nem használtak számítógépet (műleirásra) sem, mi több, az egyiküknek még mobiltelefonja sem volt.

Már 2008-ban sem lehetett így dolgozni.

Tulajdonképpen nekem és annak az egy-két száz építésznek, akinek van honlapja, blogja örülnie kellene, mert az internetes keresők őket (minket) hoznak elő, de ha belegondolunk akkor ez elég elkeserítő.

Szóval kedves kollégák, tekintsétek ezt „jó hírnek” és irány regisztrálni egy jó kis domén nevet és elkezdeni egy saját honlapot barkácsolni. Amíg ilyen kicsi a konkurencia.

Az alábbiakban kíváncsiak vagyunk, hány építésztervezői honlapot ismernek, amibe nem értendőek bele a hagyományos és nem konkrét építésztervezőkhöz köthető építészeti portálok (mint pl. építészfórum, hg, ingatlan.com, archicentrum, épülettár, éptár…stb)

[poll id=”54″]

Hozzászólások (11): megnézem

  • Tüke

    2011. október 18. kedd 07:20

    #82062

    Bocs’,hogy megint elsőként és főleg laikusként szólok hozzá ! Kb.4-5 hetes várakozás után mára van időpontom a szakorvoshoz. Én régebben is megírtam azt, hogy „nekem már nem trombitálnak!” -ill. felvállalom a tetteimet ! Az azért meglepett ill. elgondolkodtatott, hogy pl. amikor ajánlok egy -egy cikket /hírt elolvasásra – továbbítom, vagy megosztom (?) – akkor az megállapítható a netről ! Pl. barátom tőlem tudta meg, hogy valamilyen alkatrészt keresett, és az pl. az iWiW üzenőfalon az megjelent,- miközben ő meg nem is tudott róla.
    Így aztán nem tudom, hogy a számítógép (ill. honlap,blog és egyebek)rendszeres használatának előnyein túlmenően, milyen hátrányai is vannak/lehetnek ? – sejtéseim vannak !
    Más : jó pár honlapot (?)-épp’ a te blogod jóvoltából ismertem meg,- bár többről le is szoktam,- ha hónapokig nem frissülnek. Bár minden relatív ! Tisztelet a kivételnek.
    A témához : – esetleg- megyék rangsora abból a szempontból, mennyien töltötték ki a népszámlálás kérdőíveit elektr.módon.

  • Tüke

    2011. október 18. kedd 07:28

    #82063

    Nem tudom, ez pl. mennyire tart(hat) számot érdeklődésre.
    https://nol.hu/tud-tech/20111008-az_okostelefon_esete-az_alinternettel

  • Tüke

    2011. október 18. kedd 07:30

    #82064
  • Beg

    2011. október 18. kedd 10:36

    #82066

    Én nem tudom, hogy hogy készült ez a felmérés, de engem soha nem keresett meg a kamara, hogy van-e e-mail címem (persze korábban megadtam, küldik is a hírleveleket) és van-e honlapunk (van, de a kamara szerintem nem tud róla). Ezek az adatok nem felmérés, hanem a kamaráknál meglévő elérhetőségeknek az összesítése lehet, ezért szerintem erősen alul becsült. Persze úgy is siralmas a helyzet, ha ezeket a számokat egy kicsit felkozmetikázzuk.

  • atuse

    2011. október 18. kedd 11:27

    #82067

    Hát én már többször kértem a honlapom megjelenítését, de valahogy sohase jutott el a kamarai honlapig…
    Úgy érzem, hogy a kamara nem tud mit kezdeni ezzel az új helyzettel.

  • sby f. j.

    2011. október 19. szerda 11:25

    #82083

    [re=82068]Koós Miklós[/re]: igen. Biztos így van. Ha fel is van tüntetve valahol a web cím, ez is általános, nincs alá linkelve.

  • sby f. j.

    2011. október 19. szerda 15:45

    #82086

    [re=82084]Koós Miklós[/re]: az emberi trehányság, nemtörődömség határtalan. Lassan 10 éve egy „Társasági Szerződés” módosítás kapcsán a nemzetközi jogász barátom tanácsara a Cég nevet változtatott. A korábbiban voltak ékezetek és idegen nyelvterületen valóban igaz, nem volt Ok-s.
    10 éve(!)…
    A különféle internetes cég keresők, cég nyilvántartók, de még a gazdasági hivatal cégnyilvántartója is úgy 50-60%-ban vagy vissza kavar a régire, vagy át sem vezették a változásokat.
    Tegnap is bejelentkezett egy, évi 80 eFt-ért különféle „jóságokat” ajánlva, miközben a 14 éve már megváltozott székhely címére hivatkozott. Természetesen a régi néven keresett.
    Most csak gondolj bele, egy ilyen cégnyilvántartó és az adatai mennyire lehetnek csábítók, akár ingyen is, de ezek fizetősek?
    Mennyit érhet az ilyen reklám, és mi a hasznunk a fizetés ellenében?
    Sajnos, „tisztelet a kivétel nélkül” szinte minden ilyen semmit érő…
    Az adatokat fél évente, de legalább évente a Cégbírósági nyilvántartás szerint frissíteni illene. Na 10 évente(-se)?

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. október 19. szerda 20:57

    #82089

    Fejér Megye negatív rekordot dönt. Gyorsan kiegészíttettem én is. Kösz, Miklós!

.
Búcsú

Kedves weboldal látogatók! Fájó szívvel tudatjuk, hogy a weblap tulajdonosa és szerkesztője, Koós Miklós hosszú betegség után elhunyt. Miklós hosszú éveken keresztül nagy elhivatottsággal szerkesztette a honlapot, válaszolt a blog-ban feltett kérdésekre és üzemeltette a legtöbb látogató által keresett tervkritika panelt. Sok építtető kérte a tanácsát. Gazdag életművet és nagy űrt hagyott maga után. Amennyiben […]

Búcsú
2019. március 5. kedd
SZAKMA
Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül

A magánlakásépítés legfontosabb szereplőjének mind a mai napig az építész tervezőt tekintik, hiszen az építtető az ő kezébe teszi le azt a bizalmat, amivel úgy véli a folyamat végén olyan házat, lakást kap, amit eredetileg elképzelt. Általában ő az első, akivel találkozik, akivel szerződik, akinek feltárja családja tervezett életvitelét, az elképzelt környezetet. Az építész – […]

Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül
2019. január 15. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább