Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. szeptember 26. hétfő

Majdnem kör alakú családi ház Bodajkra

Bodajkra, erre a kis bakonyi településre készült az alábbi terv. Az építtető részéről a kiindulás egy földszintes köralakú ház volt, lehetőleg használható lapostetővel, passzívház közeli kialakítással. A kör alaknak megvolt az igen racionális (de itt nem taglalandó) oka. A passzívház standard nem volt cél, viszont kíváncsiak voltak az energetikai következményekre, ezért készült a házhoz PHPP számítás. Igazából nem kellett volna sok, hogy elérjük a 15-ös értéket, de azért pár csomópont így is okozott gondot.

Összehasonlításképpen a fenti nézet nem júliusban, hanem januárban, ugyanúgy 10:40-kor

Mint a talajmechanikából egyértelművé vált, a mértékadó talajvízszint valahol a telek magasságában található, így egyrészt ki kell emelni a házat a telek feltöltésével, másrészt kútalapozást kellett választani. A kivitelezés időközben elkezdődött és egy szárazabb időszakban meg lehetett úszni az állandó talajvízsüllyesztést az alapozás kivitelezésekor.

A kezdeti kör alakot sikerült sokszöggé konvertálni, így nem kellett számolni a mindenütt íves falak következményeivel, viszont a centrális tér számos kompromisszumot eredményezett, különösen a konyha igényel még némi átgondolást. Az épület középpontjában egy épített, kör alakú étkezőpad és asztal található, körülötte alacsony szekrény-polc, felette pedig bevilágítót helyeztünk el.

A tetőterasz elsősorban a nyári napozás és tartózkodás miatt volt fontos, a részben fedett térrel a naptól és az esőtől is védett területtel. Az épület mögött látható a Bakony, így a résszerű nyílások abba az irányba nyújtanak kitekintési lehetőséget.

Az épület tömege – a szokatlansága ellenére is igyekezett egyszerű maradni, hiszen az alapvető tömeg egy sokszög hasáb ferde levágásával keletkezett.

Hozzászólások (57): megnézem

  • tanúsító

    2011. szeptember 26. hétfő 06:26

    #81779

    Formás kis házacska, gratulálok!
    Nyáron kipróbálnám, nagyon hangulatos lehet, de télen nem mennék a közelébe sem! Utálok havat lapátolni! Itt, a Bakony szélén elkerülhetetlen, brrr. belegondolni is rossz, járda, bejárat, félig körbe a házat, a lépcsősor, aztán a teljes tető… Mennyi hó szokott ott esni, szereti-e a szél 2-3 m magasan feltornyozni a zugokban? Apropó, hogy sikerült a tető fagymentes vízelvezetése?
    Nem tudom, mivel fűtenek majd, de nem jelenthet gondot, a szellőzését viszont csak bonyolultabban tudom elképzelni, az alaprajzi elrendezés miatt.

  • sby f. j.

    2011. szeptember 26. hétfő 09:42

    #81782

    MAJDNEM KÖR-ALAKÚ

    Miklós ez aranyos.
    Ezt látva, Igen sajnálom, hogy a rendszerünk minősíttetése még „csúszik”, valószínű, még egy ideig.
    Ezt a formát a külső palást mentén bármilyen tagolással, de szabályos körívvel is képesek vagyunk ilyen méretben már lekövetni…
    A főfalak magassága is a ferde metszék mentén egyben készülhetne az un. belső függesztett 33/30… 40cm TJI belső bordás födém pallókkal passzívház minőséggel (U_érték akár 0,09 W/m2K https://gyorshazak.extramobilhazak.hu/ajanlat/empassz/index.html (ez nem íves ugyan, de passzívház zárófödéme lesz hamarosan, apróbb „trükközéssel”), mely a kétoldali trapézformára szabott hevederkötésekkel hűen követné a külső / belső „íveket”…
    A helyszíni szerelés a tetőhéj, a tető alá juttatással a telephelyi gyártáskor előre beépített nyílászárokkal, „tokkal-vonóval” összesen, kb 2-3 nap és kezdődhetne a belső szak és szerelő ipari munka.
    Ilyenkor végtelen sajnálom, hogy még nem rendelkezünk ÉME –vel. Azonnal, de azonnal ajánlkoznék. Igen erőteljes referencia munkánk lehetne egy ilyen…
    Bocs a reklámért, de ez a körülmények miatt talán mégsem az.
    https://gyorshazak.extramobilhazak.hu/passzivhaz-teto-szarufak-falak-fodemek-TJI-tartok.html
    Üdv. sby f j

  • laikus

    2011. szeptember 26. hétfő 09:44

    #81783

    nagyon jó látni hogy bizonyos dogmák (passzívházon lehetőleg délre tájolt ablakok, északra meg ne legyen) meg hogy a PHPP számítás csak a passzívházakhoz hasznos, megdőlni látszanak ennél a tervnél. (az építtetető vagy a tervező ötlete volt a PHPP számítás alkalmazása?)

    a talajvíz magassága bizonyos szempontból baj, de egy vizes hőszivattyú alkalmazásánál nagy előny is lehet.
    Kizárólagos hőszivattyú fűtési alkalmazása a pár évvel ezelőtti, zalaegerszegi környéki téli áram légvezeték szakadások és azok több mint egy hétig tartó helyreállítása előfordulása esetén mi lesz a házzal?

    egy ilyen kompakt forma esetén milyen a külső falakra tervezett szigetelés vastagsága, illetve a tetőn ez a hőszigetelés milyen vastag?
    Ha nem volt a passzívház szint elérése a cél, a nyílászárók milyenek? (bevizsgáltak a PH által vagy normál hazai kereskedelemben elérhető nyílászárók)

  • sby f. j.

    2011. szeptember 26. hétfő 10:48

    #81787

    [re=81785]Koós Miklós[/re]:
    Viszonylag szolid költséggel ez kivédhető:
    https://www.mozaikbau.hu/szelgenerator/1kw.htm
    Persze nem ólom akkus külön helyiséges pufferrel, hanem Optima tekercselt gondozás mentes akkuk-kal.
    – Volt ilyenem, végtelen jó a tapasztalatom róla… (a könyve pl. azt írta, ha kitörik a sarka, ragasszam be leukoplasszal, lehetett tölteni akár 50-100 amperrel is, azaz nagyon jól illeszkedik a van szél-nincs szél szélkerékhez, az ára már más kérdés, de 8 év után váltam el tőle, még akkor nem tapasztaltam, hogy erőtlenebb lenne)

  • ger82

    2011. szeptember 26. hétfő 13:16

    #81794

    szeretem a merész házakat, de ez nagyon nem tetszik, a ferde tetejű nappalis még jobb volt, de szerintem ez olyan lesz, ami most modernnek hat, de kb 10 év múlva gagyi lesz. Alaprajz szempontjából viszont a konyha szerintem használhatatlan és túl messze van a nappalitól, ha belépünk balra tenném, abba a szeletbe.

  • sby f. j.

    2011. szeptember 26. hétfő 13:41

    #81795

    [re=81794]ger82[/re]:
    Kedves ger82.
    Ha jól tévedek, a konyha nem a nappalit, hanem az előtte levő kör asztal kombinációt szolgálja ki, ahhoz viszont mindegy melyik szeletben van/lesz.
    A ferde sík nem igazán zavaró, legalább is ilyen belmagassággal már nem, sőt izgalmas is, különösen, ha tükörmennyezet és „rejtett” a világítás…

  • ger82

    2011. szeptember 26. hétfő 15:29

    #81797

    [re=81795]sby f. j.[/re]: oké, de akkor is keskeny, bár én nem látom milyen széles a nyílás a konyhán de az ajtóból gondolom, hogy max 100cm, meddig lehet előre hozni a konyhabútort ahhoz, hogy a kettő között le lehessen benne férni, persze csak ha Ú alakba bútorozzák, nem kellene egy konyhabútoros alaprajz?? akkor a megrendelők tudnák mérlegelni, hogy elég széles lesz-e a konyhájuk szerintem nem, ha meg az étkező van középen, akkor minden oda nyílik? praktikus ez? szerintem nem, az étkezőt betenném talán a nappali üres felébe és a konyhát én még mindig betenném a bejárat bal oldala mögé.

  • ger82

    2011. szeptember 26. hétfő 15:45

    #81800

    [re=81795]sby f. j.[/re]: és a stílusra a vélemény, hogy ez már a tervezéskor se „divatos” vagy tűnik olyannak amire akár 5 év múlva azt mondják, hogy hát ez igen, milyen szép ház…

    A benyomásom még mindig az, hogy ha ránézek, most talán még ok, de 5 év múlva unalmas lesz.

    a kör alakú ház rendben de az hasonló is lehetne:
    https://www.contemporist.com/2010/01/27/villa-dali-by-123dv-architecture/

  • ger82

    2011. szeptember 26. hétfő 15:57

    #81802

    [re=81801]Koós Miklós[/re]: persze, tudom.

    hát az igaz, de viszont ez 20 év múlva is megállja a helyét, azért linkeltem be és valamennyire hasonlít.

  • zoli

    2011. szeptember 26. hétfő 16:22

    #81804

    Ez egy olyan ház ami már elsőre szimpatikus nekem. Annyit jegyeznék meg, hogy én a faburkolat alá is látszó téglát tennék, kár volna az összképet DRYVIT-el elrontani. Másik megjegyzés, hogy a körszeletek egy kissé túl soknak tűnnek a földszinten, túlszabdalják a kört sok kis apró helyiségre. Én megkockáztatnám a teraszon egy félkört még beépíteni, a másik fél maradhatna terasznak és így megszűnne az alsó szint daraboltsága is.

  • Boery

    2011. szeptember 26. hétfő 17:15

    #81809

    Azért kíváncsi lennék, hogy mi az racionális, de itt nem taglalt indok a sokszög ( kvázi kör ) formára.
    Egyébként nekem tetszik, abban már nem vagyok biztos, hogy laknék is benne.
    Szerintem akkor lenne egyébként 5 év múlva unalmas, ha minden településen épülne egy fél tucat ilyen ház ( aminek azért szerintem kicsi az esélye ).
    Szerintem 5 év múlva is egy kicsit „csodabogár”, de tetszetős ház lesz.
    Az én szülőfalumban a puszta szélén is van egy hasonló ház, igaz az „csak” nyolcszögletű. Olyan 15 éve építette egy Német úr .

  • Tüke

    2011. szeptember 26. hétfő 18:06

    #81811

    [re=81801]Koós Miklós[/re]:
    Más is írta,írom én is,nekem tetszik,bár nem szívesen laknék benne. Semmi gond,lényeg,hogy majd a benne élőknek tetszik. (4 fő) Bizonyára az egyes helyiségek elhelyezkedésének is van(nak) oka(i) pl. a hálószobából lehet csak a garderobe-t megközelíteni. Régebbi tervkritikákban olvastam, hogy nem célszerű,ha előszobából nyílik a WC (véletlen rányitás) – bár nekem is ilyen van.
    (Garázs nem lesz ?)

  • sby f. j.

    2011. szeptember 26. hétfő 18:28

    #81813

    [re=81800]ger82[/re]:
    az a hivatkozott „Villa-Dali” épülettömeg egy szintben is meghaladja a 300 m2-t (kiinduló „szemle alap” a dupla garázs volt, ami min. 40m2).
    Ilyen méretekben egész más lehetőség adódik, szerintem a két iránynak, igénynek, lehetőségnek nincs közös nevezője.
    A központi kör tömeg is nagyobb átmérő, mint itt az egész. Nincs közös platform, de nem is lehet.

    A szegmens szám valóban így alaprajzon soknak tűnik, ezt az igények szabták meg, biztos nem öncélú.
    Azért azok sem kicsik, hiszen a trapéz forma kb. 2,60/1,20 körüli, 3,30m mélységgel.
    Ez is ízlés dolga, mint annyi minden más.
    Azt, hogy 5-10 év múlva elveszíti az egyediségét, kizártnak tartom.

    -A központi nagy ebédlő meg egyszerűen fergeteges. Ezt az tudja igazán értékelni, aki nagy társadalmi életet él vagy élt. Nekem pl. tetszik.
    Talán a konyha méret nem arányos ezzel a lehetőséggel, hiányzik nagyon a bebútorozás, a hasznosítási „kép”…

  • Kati

    2011. szeptember 26. hétfő 21:06

    #81815

    Nincs kamra? Falun biztosan nagyon fog hiányozni.
    Egyetlen vécé van, és az a szélfogóból közelíthető meg, és a fürdőszobában nincs? Nagyon hamar átépítés lesz a fürdőszobában…

  • Kati

    2011. szeptember 26. hétfő 21:47

    #81816

    Próbáltam elképzelni a konyha bútorozását: Tűzhely, mosogató, hűtőszekrény, egy minimális pult az előkészítéshez. Jó asztalos kell hozzá, hogy minden beleférjen. Viszont az viszont kétségtelen, hogy ha sikerül, akkor minden kézre lesz.

    Nagyon tetszik a gyerekszobák tágassága, az, hogy a szülők hálószobájában van hely egy jó megvilágítású dolgozóasztalnak.

  • Szabóbácsi

    2011. szeptember 27. kedd 01:21

    #81817

    Az biztos hogyha egynél többen laknak itt, akkor komoly súrlódásokhoz vezethet a szeparálhatóság hiánya. Jöjjön egy férfihoz 2-3 barát, míg a hölgy már fürödni szeretne. Vagy fordítva. Vagy a gyerekekhez, míg az egyik szülő beteg. Mondjuk az influenza a hasára megy. Kínos. Az összesen 1db wc is kevesebb az elvárhatónál. A konyha valóban hiányzik, az inkább kamra. Ha a gyermexobákban lenne mégegy faltörés, akkor középre kerülhetne az ajtó és a teljes -egyébként nem túl nagy- falfelület bútorozhatóvá válna. 1-2 faltöréssel több itt már nem számít. A kerekháznak megvan az az előnye hogy az alapterülethez mérten legkisebb a lehűlő, külső felülete, elvileg gazdaságosabb a kockaháznál. Azonban a nehézkesebb berendezhetőség miatt nagyobb alapterületet kell biztosítani a deréxögű helyiségek helyett, tehát ami az egyik oldalon nyereség, a másikon veszteség. A túlontúl különleges dolgokkal van még egy bökkenő. Pont ezért hamar meg lehet unni, bele lehet fáradni és a korábbi rajongás az ellenkezőjébe csaphat át. Elnézést, én így gondolom.

  • tanúsító

    2011. szeptember 27. kedd 08:13

    #81818

    [re=81781]Koós Miklós[/re]: Igazad van! Az én neveltetésemben van a hiba: „teraszon, tetőteraszon soha ne hagyj havat!” Azt hiszem, azzal a házzal kezdődött, ahol születtem: 65 év alatt senkinek nem sikerült a teraszról származó beázást megszüntetnie (10-15 kísérlet!) Természetesen, láttam jól épített lapos tetőt, teraszt, sőt még zöld tetőt is. Szurkolok Neked, hogy jól sikerüljön!

  • Tüke

    2011. szeptember 27. kedd 08:57

    #81821

    [re=81817]Szabóbácsi[/re]:
    (tetszik!) 🙂 Mint ahogy a „felette lévő” Kati gondolatai is ! Nem akartam írni tegnap, de nekem nem sikerült a nagyítás,- így aztán pl. az egyes szobák nagyságát (m2) sem tudtam megállapítani, ill. egyes funkciókat „leolvasni.” Nem kritika !- (bennem a hiba!- autodidakta)
    Más : én most azzal „görcsölök,”- hogyan fogom megadni pl. az „USA-konyhás” > Nappali/Étkező/Konyha = 22,48 m2 -t a Népszámlálás, Lakáskérdőív 7.kérdésnél ? Oka ? = nekem is vannak neveltetési hibáim ! 🙂 Értsd : ha „csinálok bármit is,-lehetőleg jól!” 🙂 stb.

  • nemtetszik

    2011. szeptember 27. kedd 09:27

    #81822

    A konyha használhatatlan, a tetőteraszra való fellépcsőzésről le fognak szokni, mert nincs fent semmi. A kollektorokat és a tetősíkot szebb lett volna egymáshoz igazítani. Jó lett volna egy belső rendert is mutatni.

  • atuse

    2011. szeptember 27. kedd 09:39

    #81823

    OTÉK 99.§ (7) Két lakószobásnál nagyobb lakásban önálló illemhelyet kell létesíteni.

  • Beg

    2011. szeptember 27. kedd 09:48

    #81824

    Mindenki milyen visszafogott ezzel a házzal 🙂 Tervkritika rovatban már darabokra szedték volna, most meg még némely kritika után bocsánatot is kérünk. Ez persze a szerző személyének tudható be, és ez így is van rendjén. Pedig, szerintem valószínűleg a programból adódóan, van jópár gond vele. Csak egy futó rápillantás alapján a konyha, csak 1 wc, némely szoba geometriája (szegmens fal – válaszfal kapcsolat, vagy a fürdőszoba keskenysége). Részemről én azt sem tudom, hogy egy kertes házban a lapostetőre hányszor fognak felmenni, ha ott a kert, mindenesetre fedett tárolónak később mindenképp jó lehet.

  • Szabóbácsi

    2011. szeptember 27. kedd 10:44

    #81825

    Gondolkoztam még az alaprajzon, mi lenne ha:
    A „konyha” helyére kerülne a wc/gardr. Annak helyére a konyha, mellé nappaliba az étkező, úgy hagyományos módra.
    A felszabaduló középkörbe kerülhetne egy klassz fürdőszoba, ezáltal elszeparálódna a hálószekció a nappalitól. Továbbá a körfolyosó gyermexoba felőli végét lezárnám egy kerszetgardróbbal is, ami a zavartalanság biztosítása mellett a nappali bútorozhatóságát is javítaná.
    Tényleg kérdéses a tetőterasz. Főleg ekkora. Vagyis nem kérdéses, egy falusi kertesházban minek tartózkodnának a ház tetején? Az egész emeleti szekció csak arra jó hogy az épület kétszer akkorának nézzen ki.

  • meregzsakk

    2011. szeptember 27. kedd 10:56

    #81826

    [re=81825]Szabóbácsi[/re]: Az emeleti terasszal kapcsolatban, mintha Miklós valami kilátást említett volna a cikkben.
    Az ötleted egyébként tetszik, de így jóval kisebb lenne az élettér. (mi lenne a megszűnt fürdőszoba szelettel? nem lehet a bejáratot feljebb tolni..

  • Szabóbácsi

    2011. szeptember 27. kedd 11:42

    #81827

    [re=81826]meregzsakk[/re]: Pont a bakonyi kilátás irányába csak rések vannak. A tetőterasz funkciója a leírtaxerint napozás, tartózkodás célú. Gondolom hogy ne a szomszédokat szórakoztassák.
    Mi lenne a mexűnő fürdőszobaszelettel? Annyival arrébb fordulna óramutató járásával a háló helyiségcsoport meg a nappali, így egész klasszul lenne hely egy jó konyhának, kényelmes étkezőnek. A bejárat teljesen jó helyen van.

  • meregzsakk

    2011. szeptember 27. kedd 12:26

    #81830

    [re=81827]Szabóbácsi[/re]: Úgy ok 🙂
    Igazából ízlésen nem érdemes vitatkozni, az építtető használható lapostetőt akart. Nagyszerű lehet nyáron!

  • Szabóbácsi

    2011. szeptember 27. kedd 12:51

    #81831

    Az ízlést tudatosan kerültem. Remélem.

  • Kati

    2011. szeptember 27. kedd 15:52

    #81836

    [re=81825]Szabóbácsi[/re]:

    Elveszne belőle a különleges étkező. Szerintem a megrendelő szándéka az volt, hogy az étkező legyen a ház lelke…

    Nekünk egyébként sokkal jobban bevált a konyhához, étkezőhöz tartozó terasz, mint a nappalihoz kapcsolódó. (A rokonságban azt tapasztalom, hogy a nappalihoz kapcsolódó terasz csak ott használható, ahol nincs kert, csak pár négyzetméter látvány füvecske és a teraszról senki nem megy le.)

  • Szabóbácsi

    2011. szeptember 27. kedd 16:14

    #81837

    [re=81836]Kati[/re]: Miért különleges? Felfelé semmit nem látni, a kilátás nagyon messze van a nappali után, ellenben a szembeülők látnak egy csomó ajtót és falat. Lelke? Lehet. Nekem inkább mint góc jött át. Ha a bejárattól indulna a Konyha-Étkező-Nappali hármas, akkor a terasz is a bevált lesz az étkezőhöz és konyhához kapcsolódóan.
    A nappalimból nyíló teraszról valóban, én is ritkán megyek le, de ennek egyszerű az oka. Nem kell lábbelit váltani.

  • ger82

    2011. szeptember 27. kedd 16:41

    #81838

    [re=81824]Beg[/re]: én nem voltam visszafogott!! 😀

  • sby f. j.

    2011. szeptember 27. kedd 17:04

    #81839

    [re=81836]Kati[/re]: teljesen igaz, Kati.
    Itt valóban az étkező a „ház lelke”.
    Teraszban is igaza van. Tökéletes a megfigyelés.
    – Mi úgy 10-12 éve már nem is a nappalihoz, minden esetben a konyhához kapcsoljuk a teraszt (kivétel, ha „erőszakolják a nappali kapcsolatot, de ez egyre ritkább). A mi magyar szokásainkban, illetve a kis telkek okából sokkal inkább a konyha „megnyújtása” a terasz, mint a nappalié.

  • ger82

    2011. szeptember 27. kedd 17:33

    #81840

    A tervkritikába lennénk azt írná mindenki: A tervezőt el kell küldeni és el kell kezdeni újra tervezni!

    Persze itt ilyet nem illene, azért nem írja senki 😀

  • meregzsakk

    2011. szeptember 27. kedd 18:24

    #81841

    [re=81840]ger82[/re]: Szia ger82! Látom a házad kritikája mély nyomot hagyott benned 🙂

  • Kati

    2011. szeptember 27. kedd 19:07

    #81842

    [re=81837]Szabóbácsi[/re]:

    Nekem sem ez a szívem vágya, de egy ilyen felülvilágítós központi tér sokak számára vonzó. (Egy dombházban, ahol a központi tér a nappali, és hasonló felülviágító van, el tudnám képzelni magam, ahogy ülök a kemence padkáján – de ez csak afféle romantikus álom.)

    Ha az építtetnőnek lennének kamasz gyerekei, akik hangosan zenét hallgatnak, időnként kikódorognak a szobájukból alsógyatyában, izzadt barátokat fogadnak, ja, és fél óránként esznek egy kicsit, akkor biztosan étkezőkonyhát kért volna, és két, jól elkülönített hálózónát. 😉

    A házban egyébként szívesen nyaralnék egy hetet, nyáron nagy melegben, vagy ellenkezőleg: télen, amikor vastagon hó fedi a tájat. De lakni nem szeretnék benne, takarítani pedig különösen nehéz lehet a sok-sok nem derékszögű sarkot.

  • Szabóbácsi

    2011. szeptember 28. szerda 09:47

    #81850

    [re=81842]Kati[/re]: Egyetértek. Amit leírt, arra van egy szó, illúzió.

  • ger82

    2011. szeptember 28. szerda 10:07

    #81851

    [re=81842]Kati[/re]: na most akkor ezt a -középen az étkező- dolgot a megrendelő kérte? Nekem ez eddig nem jött le, de lehet, hogy nem voltam csak figyelmes, a tervezőnek nem kellett volna erre felhívni a figyelmet?

  • lali

    2011. szeptember 28. szerda 14:43

    #81853

    szubjektum:
    nagyon sokat néztem a terveket és a véleményem az, hogy a ház kisebb átalakításokkal tökéletesen működhet. és minden rendben is van vele, minden a helyén, minden méret kiszámítottnak tűnik, mértékadó terv lehet.

    de! (és most lehet, hogy sértő leszek, elnézést érte)
    az épület lelketlen, anti-humanoid, ufo-hajó. háznak bátran nevezhetjük, de otthonnak legkevésbé. látszik, hogy számítógéppel tervezték és nem skiccpauszon. a forma és a passzívház követelmények felülkerekednek az élhetőségen és a józan paraszti ész íratlan szabályain. nekem nagyon erőltetett és izzadtságszagú. egy tervezés zárthelyin rajzoltam hasonlót, amikor még nem létezett a passzívház elnevezés, de már a beadásakor megbántam.
    /elnézést újra

    és egy kis adalék:
    a passzívház – mint olyan – német precizitás találmánya és a helyes irányt mutatja.
    az építész „biblia”, Ernst Neufer: Építés- és tervezéstan című (két)kézikönyv „épülethigiénia” című rész (34. oldaltól) érdekes dolgokat ír le. olyanokról, amelyeket érzünk és mégsem tudjuk. ez az épület ellentmond mindannak, ami ott leírva vagyon.

  • Kati

    2011. szeptember 29. csütörtök 21:58

    #81872

    ger82:

    Nem tudom, csak tippeltem. 🙂

  • lali

    2011. szeptember 30. péntek 07:14

    #81873

    [re=81858]Koós Miklós[/re]: a „szülői” hálóhoz tartozó gardrób jó dolog, kell. viszont a bejárati résznél lévőt én elhagynám, helyette tenném a második fürdőszobát. az szülői háló valahogy be tudnám képzelni a gardrób és a fürdő közé. habár akkor ez a háló már nagyon észak felé nézne (gondolom, mert a tájolást csak következtettem)

    ami nagyon zavar, hogy a hálók ajtói a szobák szélére vannak kirakva. így gyakorlatilat az a falfelület sem vehető igénybe bebútorozásra.

    gardenparty megvalósításávála a konyha-kert kapcsolat az első alkalommal csak zavaró, utána már bántó lehet.

    (összejövetelre kitűnő a központi tér, elvonulásra már alkalmatlan)

    a statikus előtt viszont emelem a kalapom.

  • ger82

    2011. szeptember 30. péntek 07:40

    #81874

    [re=81873]lali[/re]: tényleg! ez még nem is tünt fel, de ez nagyon durva, tisztelt megrendelő: kérem készüljön fel arra, hogy ekkora fesztáv áthidalása kb híd pillérekkel lehetséges, na jó persze máshogy is, de higgye el ez kb 2 milliós plusz költség, hogy nincs alátámasztva a födém sehol, iszonyat költségeket csinál így a tervező, persze ha erről tudnak akkor rendben de készüljenek fel.

    Saját tapasztalat, nálam ma betonozzák a födémet, bár zöld tető lesz tehát valamivel több súlyt kell tartani, de nekem 2 millió volt csak a fődém! ezen még nincs se szigetelés se semmi, csak maga a beton szerkezet, és ami nagyon fontos, hogy nálunk csak!! 6 méter áthidalandó felület van.

    Ezekkel a költségekkel én számoltam, tudtam, hogy mire számíthatunk

    Számolják át mielőtt ebbe beleugranak, kérjenek árajánlatokat!
    (remélem olvassák a blogot)

  • meregzsakk

    2011. szeptember 30. péntek 08:44

    #81875

    Üdv!
    Ezt örömmel hallom, hogy ennyire előrehaladt az építkezésed! Esetleg tennél fel képeket (a tervkritikádhoz)? Melyik alaprajz valósult meg végül? Kíváncsi vagyok! Milyen vastagságú ültetőközeg kerül a tetődre? A topikodban folytathatnánk a beszélgetést!

  • lali

    2011. szeptember 30. péntek 09:17

    #81876

    [re=81874]ger82[/re]: van ott pillér, ha jól látom 100×100-as „valami”, mert a felbontás miatt cak tippelek.
    viszont valami belső kör-gerenda nélkül nemkicsi nyírófeszültségek lesznek azokon a pontokon. de nem vagyok tartószerkezetes, tehát megint csak tippelek.
    mindenesetre a födém tényleg soksoksoksoksok pénzbe fog kerülni.

  • Szabóbácsi

    2011. szeptember 30. péntek 10:02

    #81880

    [re=81874]ger82[/re]: Ha a belső körfal 10 helyett 20cm vastag lenne és vb, megoldódna a födém alátámasztása. Hozadékként javítaná a hangszigetelést.

  • ger82

    2011. szeptember 30. péntek 11:18

    #81881

    [re=81875]meregzsakk[/re]: rendben teszek fel képeket és akkor ott folyt köv 🙂

  • sby f. j.

    2011. szeptember 30. péntek 12:52

    #81887

    [re=81876]lali[/re]: kedves Lali
    az födém ebben a méretben még nem látszik kritikusnak.
    – Modellezd le, egy jó nagy ládára tegyél egy OSB vagy forgács lapot.
    Állj rá.
    Meg sem hajlik mert a külső él mentén felfekszik körkörösen.
    – Most vágd ki a közepét de kör nyílással 1/14-ed méretben (nem azonos feszültség keletkezik, ha sarkos, az feszültség gyűjtő és más eljárás).

    Állj rá újra. Nem lesz változás.

    Én minden további nélkül, könnyített betonlemezzel tervezném és a belső falak csak könnyűszerkezetes gipszkarton falak lennének. Ezzel megmaradna az a szabadság, hogy bármikor, bárhol a későbbiek folyamán átrendezhető maradna a belső tér. Ezzel elmaradna a belső alapfal tömeg is…

  • meregzsakk

    2011. szeptember 30. péntek 12:55

    #81888

    Szeretem az építkezés közben készült képeket, ilyenkor van a legnagyobb látszatja a munkának!! 🙂

  • sby f. j.

    2011. szeptember 30. péntek 14:23

    #81889

    [re=81858]Koós Miklós[/re]:
    Miklós, egy eretnek gondolat…
    Nem rontana a tömeg arányon, talán a látványon sem, ha egy szegmens a konyha / bejárat környékén és szemben, dupla méretet venne fel (egy kissé nyomott henger).
    Ezzel a konyha elrendezés nagyot nyerne. A központi étkező is így félkör + egy rövid egyenes palást.
    Persze ebben az esetben újra kell gondolni néhány dolgot (jó néhányat). Elképzelhető, hogy maradhatna az össz m2 is, kicsit csökkentve az átmérőt. A többi helyiség ezt talán elviselné…

  • Sopsits Zoltán

    2011. november 16. szerda 01:36

    #82508

    Kedves Hozzászólók! A nevezett laikus, vasfaragó, megrendelő nem tudja megállni, hogy ne köszönje meg az észrevételeiket. A felvetéseikben a mi kérdéseinek is látom, és az is nyilvánvaló, hogy nem szükségszerűen a mi válaszaink a legjobbak. Ezért is gondoltam, hogy pár szóban megvilágítom a mi döntéseink hátterét.
    Miklóst már egy kerek ház skiccével kerestük meg. Ő türelmesen lenyesegette vadhajtásainkat (felületi érdességjel, tűrésmező, stb.) míg végül a fenn bemutatott terv elkészült.
    Az alapötlet egyébként a jurták logikájából indul ki. Középen a hely ahol főznek, esznek, isznak és beszélgetnek. A tűz körül ülve lehet látni mindent és mindenkit, és ahonnan nézve meg van mindennek a helye (és értelme) a világban. Falusi gyerek vagyok, első kézből vannak még tapasztalataim arról, mit jelent egy konyhaasztal. Ha valami fontosat kellett megbeszélni vagy tenni, akkor az mindig a konyhaasztal mellett dőlt el vagy onnan indult ki. Így került háttermészetesen az asztal a ház közepére. Úgy érzem, ha kivenném az asztalt, akkor a ház összedőlne.
    A kör alakú központi rész pedig Brno-ból érkezett. Ott áll a Tugendhat villa, benne egy csodálatos étkezővel. Ez a kis ötletmorzsa emlékezet arra a városra. A ház pedig az ötlet és az asztal köré épült.
    Igazat adok azoknak is akik úgy látják, hogy össze vagyunk zárva, kicsi az intim szféra. Igen, de őszintén… mennyi időt vagyunk hajlandóak egymásra szánni egy nap? Nem hiszem, hogy 2-3 óránál többet tudnánk, ha akarnánk is, együtt lenni a családtagjainkkal. Én kimondottan szeretem, hogy a ház rákényszerít az együttélésre. Ha pedig a feladat túl nagy volna, még ott van a hatalmas kert, lehet kertészkedni, füvet nyírni, tótágast állni, télen havat hányni. Ha a szomszéd is zavar, akkor csak fél óra gyalog akár a Bakony, akár a Vértes.
    Itt pontosítanék, a lőrések a csókakői vár falaival néznek farkasszemet, míg a terasz a Bakony keleti lejtőire néz, előtérben a bodajki „óvárossal”.
    A tető… a tető az kényszer! Eredetileg a környezetbe simuló lapostető volt tervben, semmi terasz ( egyetértek, a tetőterasznak nem sok értelme van, ha ekkora a kert) de a lapostető tilalmas ezen a környéken, így Miklós ötlete alapján szalámitetőnk lesz. Sajnos a rajzon látható szürke színtől is búcsút kell venni mert csak a matyómintás, darutollas, piros, barna, narancs tető az egyedül megengedett egy olyan utcában ahol egyébként egymást váltja a zöld skandináv ház és a mediterrán minden árnyalata. A látszó téglaburkolatra is ez az irányadó válasz 🙂
    A falak… igen, gipszkarton, mert nem hiszem, hogy 10 év múlva is ilyen beosztású házra lesz szükségünk. Ez is visszavezet a jurta hasonlathoz, szedd szét és rakd össze újra, esetleg más sorrendben. Ezt az igényt az épületgépészet tervezésénél is figyelembe vetettük.
    A napkollektor pedig máshova kerül, mert ott az én szememet is zavarja.
    Garázs nincs, nem is lesz. Magamnak építem a házat nem a bojlernek, meg a fél disznónak, meg a bicikliknek, és végképp nem a kocsinak. Ezeknek másra van szükségük, nem légkondicionált helyiségekre és csoda garázskapukra.
    Hosszúra sikerült a bejegyzésem, elnézést érte. Továbbra is örömmel olvasom értékes kritikáikat, talán adnak ötleteket amik később az épület javára fordíthatunk. Még egyszer, köszönöm!

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább