Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. szeptember 21. szerda

iPhone | Megjelent a BIMx

A tegnapi nap délutánján – mint ahogy arra Seidl Tibor, a Graphisoft CADStúdió vezetője volt olyan kedves felhívta a figyelmemet – megjelent és letölthetővé vált iPhone-ra és iPadra ( no meg persze bármely PC-re) a Graphisoft ArchiCAD programhoz kapcsolódó BIMx 3D-s nézegető program.

A platform alapja egy Facebook alá fejlesztett alkalmazás, így ha beütjük az alkalmazás honlapcímét (https://gsbimx.com), az egyből át is irányít a megfelelő FB oldalra. Nem magyarázom túl. Le kell tölteni egy nézegető programot és kiválasztjuk melyik feltöltött házat szeretnénk megnézni, rákattintva le tudjuk tölteni a gépünkre és máris megnézhető, körbejárható, bemehetünk a hálószobába…stb. Természetesen mindez letölthető iPhone-ra és iPadra is, ahol különféle gesztusokkal (ujjmozdulatokkal) irányítható a körbejárás.

Akinek van otthon egyszerű zöld-piros sztereó szemüvege, az 3d-ben nézegetheti a házakat.

Legelsőnek egy olyan Sample terv került fel, amit pár hete én adtam át szabad felhasználásra a Graphisoftnak, Ők eszerint éltek is vele és felkerült bárki által letölthetően. Sajnos maradtak benne csontok (rosszul definiált felületek, de azért így is érthető).

 

A navigációs segéd letölthető a Graphisoft honlapjáról a leggyakoribb nyelveken, a 3D file feltöltéséhez segítség

https://www.youtube.com/watch?v=7kBNgokxrOc

 

Hozzászólások (12): megnézem

  • Tibor

    2011. szeptember 21. szerda 16:20

    #81721

    A feltöltés sem bonyolultabb, az ArchiCAD15 segítségével a megfelelő formáumban elmentett modell – ha nem akarjuk a FB nyilvánosságával megosztani – közvetlenül is feltölthető az alkalmazás BIMx alá az iTunes segítségével.
    Látványos megoldás, Ybl díjas építész barátom csak annyit mondott…: „Hú, ez jó nagyon…!”

    Valóban, bemutatásra, térbeli „magyarázásra” kíválóan alkalmas, a jelek szerint hiánypótló alkalmazás jelent meg. A nagy érdeklődés látható, érzékelhető a FB felületen – az igazi eredmény az lesz, amikor valóban elkezdik használni az építészek az interdiszciplináris kommunikációban.
    (ez jól hangzik: arról szól, hogy az ügyfél, megbízó, partner, stb… látja térben a modellt és megérti)

  • epiteszikon

    2011. szeptember 21. szerda 20:42

    #81723

    Reggelre megleszek Vele, haha
    Íszomyat ó a termék 🙂

  • Tibor

    2011. szeptember 21. szerda 22:14

    #81724

    [re=81722]Koós Miklós[/re]: [re=81722]Koós Miklós[/re]: Még nincs róla szó…

  • Tibor

    2011. szeptember 22. csütörtök 13:40

    #81735

    Megy…
    Lassan egy egész rakat projekt kerül fel a „BIMx közösség…” oldalra, és már lehet is látni, mi az érdekes, mi a trükkje a modelleknek.
    Megy a Dropbox-os feltöltés is, ha valaki nem akarja közzé tenni projektjeit, megy az iTunes felületen való szinkronizálás is, így már átlátható több kapcsolódási felület is, amivel fel lehet rakni a modelleket. Az építész bemutatók alapján két nap után azt lehet mondani, hogy igencsak kíváncsivá tette az urakat a megoldás.
    Úgy tűnik, a belsőépítészetben van nagyobb „szemcsillanás”, de egy nagyobb modell, külső tér is megérdemli ezt a fajta bemutatást. A térben való szabad bóklászás, a „körülnézek itt mi van” gondolat jól magvalósuk.
    …lassan már csak azt várja az ember, melyik fal mögül ugrik ki egy rambó-figura és kezd lövöldözni – az érzet pont olyan, mint a lövöldözős videojáték hangulata… csak ez komoly.
    Látványos mindenképpen…

  • epiteszikon

    2011. szeptember 22. csütörtök 16:38

    #81737

    Belsőépítészet. Örök dilemma. A kérdésem Tibor az hogy a GDL-ben beállított anyagok /origók/textúra irányok mennek a programmal ? Pl egy fürdőszoba estén?
    ödv
    I.

  • Tibor

    2011. szeptember 22. csütörtök 17:37

    #81739

    [re=81737]epiteszikon[/re]: Ikon barátom…;-)
    Küldj egy példát – archiCAD modellt – és megnézzük.
    Egyébként a válasz azért igen, de nézve és látva igazi…
    Tibor

  • Tüke

    2011. szeptember 25. vasárnap 07:46

    #81773

    Elnézést tőletek !- én meg ezt az újdonságot (?) olvastam
    https://nol.hu/tud-tech/20110924-a_helyzeterzekelo_szine__fonakja

  • epiteszikon

    2011. szeptember 26. hétfő 11:10

    #81788
  • Tibor

    2011. szeptember 26. hétfő 11:38

    #81791

    [re=81790]Koós Miklós[/re]: hiányolja a dalai láma…;-)

  • Áttértem ArchiCAD 13-ról ArchiCAD 15-re

    2012. március 6. kedd 00:00

    #83625

    […] között került fel a Graphisoft Facebook oldaláról menedzselhető adatbázisba, amint arról korábban már beszámoltam. Az alkalmazás honlapcíme (https://gsbimx.com), az egyből át is irányít a megfelelő FB […]

TECH
BIM | 4. Mire alkalmasak az egyes építészeti CAD szoftverek?

Szerettem volna egy olyan táblázatot bemutatni, ami a különféle építészeti CAD szoftverek részarányait mutatja meg, de nem találtam (ha valaki ismer ilyet, azt megköszönöm). A hazai CAD forgalmazók sajnos ezt a legnagyobb titokban tartják. A keresés közben azonban a minap belefutottam egy érdekes ábrába. Ez azt mutatja, ami a címbeli kérdés is: az eredeti cikk […]

BIM | 4. Mire alkalmasak az egyes építészeti CAD szoftverek?
2018. július 30. hétfő
TECH
BIM | 1. Mi fán terem ez a BIM?

Nemrégen adtunk hírt arról, hogy a hazai BIM-kézikönyv sorozat első kötete június 22-től ingyenesen letölthető a Lechner Tudásközpont honlapjáról.  A BIM fogalmával nap, mint nap találkozik az, aki 3D modellezéssel tervezi a házait. Elérhető az első magyar BIM-kézikönyv Nos mielőtt belemélyednénk, 2 dolgot el kell mondanom, hogy az alábbiakat kizárólag a saját tapasztalataim alapján írtam le, a […]

BIM | 1. Mi fán terem ez a BIM?
2018. július 22. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább