Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. szeptember 20. kedd

Ajtókavalkád

A napokban éppen a társasházakról kezdtem el írni, amikor az alábbi levelet kaptam:

Tisztelt Koós Úr!

Egy 35 éves 40 lakásos egyedi társasházban lakom. Az utóbbi időben rendszeressé vált, hogy új lakók miután megveszik a lakást a szokásos zajmentes festés-mázolás helyett azonnal nekiállnak zajosan átépíteni a lakást. Az összes nyílászárót, szanitert, hideg- és meleg padló- és fal burkolatokat kicserélik. Bútoraikkal hónapokig eltorlaszolják a közös folyosót.

A mutatvány azzal kezdődik, hogy kiplakátolják „két hónapos felújítási munka kezdődik, elnézést a zavarásért” (korábban egy festés-mázolás max. két hétig tartott). Ezután két hónapig folyamatos a kopácsolás, a közös helyiségek szennyezése törmelékkel, szól az ütvefúró, a flex, a vésőkalapács, ki- és visszakapcsolják a hideg- és melegvíz szolgáltatást.  Természetesen minden felújító más fajta nyílászárókat épít be, megbontva ezzel a ház egységes megjelenését. 

Véleményem szerint egy lakóház nem barkácsszakkör. Ha mindenki egyenként nekiáll ilyen átépítésnek, akkor a folyamatos kopácsolás, szennyezés, felfordulás 80 hónapig azaz több mint 3 évig fog folyni, és a végeredmény egy Bábel torony ahol minden ablak, ajtó más dizájnú.

Régebben amikor a házaknak egy tulajdonosa volt, akkor ilyen volumenű munkát nem a lakók, hanem a háztulajdonos végeztetett úgy hogy a ház egységes dizájnja nem változott. Ráadásul senkinek sem jött olyan ötlete, hogy 35 éves ház nyílászáróit kicserélje. Ennek a nyílászáró- és burkolatcsere őrületnek azaz oka, hogy a túltelített piacon a nyílászáró-, fal- és padlóburkoló termék gyártók agresszív reklámkampányba és gyilkos árversenybe kezdtek. 

A munkák gyakran azért is elhúzódnak, mert az olcsó kontárok zajos, lassú barkácsszerszámokkal dolgoznak gyakran munkaidő után és hét végén is. 

Az indokolatlan zajtól, kosztól, felfordulástól szenvedő szomszédok hogyan tudnának védekezni ez ellen az átépítési őrület ellen?  Tisztelettel: X. mérnök

A jogszabályok és a hatóságok erélytelensége sok mindent eredményez, persze ennek ellentétét is sokszor nehezen viseljük el, amikor egyszerűen számon kérik rajtunk a jogszabályok betartását. egy biztos, ami egy ehhez hasonló társasház kapcsán előfordulhat az meglehetősen rémisztő.

Nekem is volt egy dunántúli városkában dolgom olyan házzal, ami ugyan nem volt műemléki védettség alatt, hanem a terület volt védett igy előírták a KÖH (Kulturális Örökségvédelmi Hivatal) hozzájárulást egy belső udvari ablakcseréhez, ami önmagában még csak nem is volna engedélyköteles. Előírás volt a sötétbarna fa ablakszerkezet és az, hogy nem lehet külső redőnyszekrény.

Ehhez képest meg kell nézni az utcai homlokzatot (nem az udvarin!!!), ahol váltakoznak a sötét és a fehér, a műanyag és fa ablakok és persze az ablakok felén külső redőnyszekrény látható.

A

Hozzászólások (10): megnézem

  • Tüke

    2011. szeptember 20. kedd 07:52

    #81700

    Előzmény : 30 évig laktam „társasházban”, 10 és 4 emeletes panel,- – és kb. 8 éve cs.házban. Sértődés ne essék !- kissé meglepett, X mérnök „kérdése”, hogy mi lehet(ne)a megoldás ? – Én alaposabban csak pécsi rendeleteket ismerek !- ilyesmiket https://www.pecsistop.hu/articles/article.php?id=895369 mellette a kapcsolódó témák.
    Természetesen, lakókörnyezetemben szo.-vas. is „dolgoznak” – ne bonyolítsam !
    (Tipp: életkorom miatt már csak annyit szoktam gondolni,- „sújtsa őket a mély megvetésem !” )
    Már csak annyit,-hogy részt vettem egy hasonló épületben (Bp. XIII.ker.) egy felújítási (?) munkálatban. Ott igyekeztem nem „vidéki parasztként” viselkedni”- de az egy más történet. Mert szerintem nem vagyunk egyformák! – még szerencsére !
    (Viszont várnám Miklós társasházról készülő anyagát is ! )

  • bobo

    2011. szeptember 20. kedd 12:30

    #81704

    Nagyon sok mindent akartam írni, de mivel nem szeretnék kitiltást, így sokat ki kellett törölnöm. 🙂

    Az viszont tényleg érdekelne, hogy a levélíró szerint egy 35 éves társasház eredeti burkolatai, szaniterei, nyílászárói megfelelnek-e a mai esztétikai és energetikai követelményeknek? Mérnökként gondolom pontosan tisztában van a ház állapotával.

    Miért is kellene valakinek megtiltani, ha olcsóbb fűtési rendszert szeretne? Ha az utca zaját is csillapító, nemcsak hőt, de hangot is jól szigetelő ablakokat és redőnyt csináltat? Ha víztakarékok WC-t használna? Ha modern, jó hatásfokú kazánt választ?

    Igen, egy komplett átalakítás nagy zajjal jár. De mi az alternatíva? Ne költözzön be új lakó? Fizesse az így egyre kevesebb tulajdonos a növekvő közös költséget? Hagyják tovább romlani a ház állapotát? De meddig, amíg össze nem omlik?

    El kéne már felejteni a 3,60-as nosztalgiát…

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. szeptember 20. kedd 14:50

    #81705

    Értem én az öreg mérnök kollégát is, de azért bobonak is van igazsága. Nem a kéthónapos felújítás a fő baj, hanem az, ha ez a felfordulás folyamatossá válik.Ahogy pl. Ausztriában annak is rendje van, hogy mikor lehet albérletet váltani, nem akármikor, úgy a felújításnak is lehetne egy menetrendje egy ekkora házban.És persze annak sem kellene 2 hónapig tartania!

  • Kocsis Krisztián

    2011. szeptember 20. kedd 18:01

    #81708

    Kedves X mérnök kolléga,

    Két dolgot tudnék javasolni:

    1. Nyugalom, ilyen világot élünk sajnos. Ameddig nem telik mindenkinek új lakásra, addig marad az olcsóbban vett öreg ingatlanok felújítása.Másrészt mivel ez egy társasház együtt kell élünk a többi emberrel

    2. ha valaki nyugalomra vágyik akkor mondanám ,hogy ott a falu vagy a tanya,
    De ott meg van reggeli disznóvísítozás eteéskor, traktorcsörönpölés az utcán vasárnap reggel 4 kor; fűnyírás és lácfűrészes tüzifaprítás szomba reggel 7kor.

    Úgyhogy csak türelem, a változatosság gyönyörködtet 🙂

  • aa

    2011. szeptember 20. kedd 21:54

    #81714

    1. a házirend szabályozza, mikor lehet hangos munkát végezni.
    2. a nyílászáról alakját is szabályozhatja.

    de ne akard megmondani a másik lakónak, hogy ő hülye, és csak a szanitergyártók átverése miatt cserélné ki a teljesen elavult fürdőjét.
    És ne hidd azt, hogy tőlünk nyugatabbra nem újítják fel a lakásokat. Csak ott nem 35 évente, hanem 20 évente.

    „túltelített piacon”
    „gyilkos árverseny”
    Ki mondja meg hogy a piac túltelített és gyilkos az árverseny? A kommunista párt központi bizottsága?
    És mégis mióta baj az árverseny és a széles kínálat? Az hogy nem 3 féle járólap kapható?

    (*utolsó mondat személyeskedés miatt törölve,*)

  • Tüke

    2011. szeptember 21. szerda 08:04

    #81718

    [re=81714]aa[/re]:
    Részben egyetértek ! Emlékezetem szerint a rendszerváltás (vagy változás) előtt még voltak a lépcsőházban bekeretezett, nagyméretű plakát-félék a társasházban élés szabályairól. Ne vitassam, hogy azt kik olvasták és vagy tartották be.
    Ma már nem foglalkozom ilyesmikkel sem,- de elképzelhető, hogy a házirend nincs kifüggesztve,- vagy a társasházban élés minden létező tudnivalója esetleg csak a közös képviselőnél van ,- egy pl.-ban. Nekem pl. anno eléggé problémás volt egy másolatot szereznem.
    Bocs’ de ne „alázzuk” a nyugdíjasokat !- már annál jobban, mint amit napjainkban amúgy is kapnak !
    Ismétlem : Budapesten,Szegeden és Pécsett is megéltem egyedi és csoportos felújításokat. Nyílászárókhoz : pl. Szegeden fa nyílászárókba nút (?) marása és szigetelőanyag elhelyezése. Pécsett : egycsöves távf. rendszer átalakítása 2 csövesre,- Bp. na, ott aztán még több mindent ! 🙂

  • lol

    2011. október 3. hétfő 13:35

    #81911

    Csak annyit, hogy végre vki más is észreveszi ezt!!! A nyílászárókra már nem is gondolok, elég sok eltérő színű redőnyre nézni, akár egy lakötelepen. Azt sem értem, Pécsett, mediterrán városunkban, ahol napellenző nélkül már nem lehet meglenni a nyári hónapokban, a sok értő építész miért nem tervez be egyből beépített redőnyt??? Akkor legalább az új társasházakon nem kellene ezt a színkavalkádot „élvezni”.

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. október 3. hétfő 14:13

    #81912

    [re=81911]lol[/re]: A redőny egy tipikus hőhíd és huzatprobléma lesz télen. Vannak redőnyszekrények, amelyek ezt a problémát megoldják, azonban azok vetekszenek egy ablak árával. Na szóval, az építész betervezheti, mégsem valósul meg. Lehet, pár év múlva a redőny olyan dolog lesz, mint az autókban a klíma, azaz nélkülözhetetlen és egyből alapfelszerelés. Egy déli oldalra elég lenne egy vízszintesen elhelyezkedő ellenző az ablak felett, de az sem általános még.

  • lol

    2011. október 3. hétfő 23:48

    #81915

    Értem, hogy nem általános még. De ez sajnálatos, most ebben a bejegyzésben, esztétikai szempontból. Egyébként én magam nem szeretem a redőnyt, más napellenző módszert választottam volna, de minden szakember az aluredőnyt javasolta. A függöny pedig kevésnek bizonyult nyáron a nap ellen, télen a hideg ellen. Továbbra is kiállok az „egyforma redőnyt a társasházakra” elvem mellett. 🙂

  • tanúsító

    2011. október 4. kedd 06:17

    #81916

    Érinti a témát…
    Nem feladatom, hogy bárkinek reklámot csináljak, de a többszöri, sikeres együttműködés okán ajánlom az érintetteknek a MANTU ajtó-ablak stúdiót (Lenta csoport) Az aktualítást az adja, hogy október 13-14-én nyílt tervezői napot tartanak.Regisztráció:www.mantu.hu/nyiltnap

SZAKMA
Végleg lefejezték a hazai műemlékvédelmet

A hazai műemlékvédelem – ha több lépcsőben is – úgy tűnik végleg megszűnt, pontosan ellehetetlenült. Már rég elvesztette a hatósági jogköreit, különféle főosztályok és helyettes államtitkárságok megtűrt munkatársi nagy részének épp most mondtak fel.  Műemlékvédelem híján pedig nincs, aki a legminimálisabb mértékben is ellenőrizzen védendő épületek felújítását, átalakítását. 2008-ban egy Bp. Király utcai műemlék épület homlokzati […]

Végleg lefejezték a hazai műemlékvédelmet
2018. november 17. szombat
SZAKMA
Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre

Az egyszerű bejelentési eljárás előtti időkben, amikor a helyi építéshatóságok bírálták el az építési engedélyeket és végezték el a szükséges ellenőrzéseket, többnyire minden területnek ’volt gazdája’, azaz egy-egy építéshatósági előadó egy-egy területre ügyelt. Ma, amikor az erősen lecsökkentett létszámú járási építésfelügyeleti hatóságok végzik az építéshez kapcsolódó ellenőrzések többségét csak és kizárólag azt tudják ellenőrizni, ami […]

Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre
2018. március 25. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább