Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. szeptember 19. hétfő

iVisit

Az építészek körében jól ismert Artlantis renderelő program fejlesztője, az Abvent ma jelentette be, hogy cca. 1 hónap múlva egy új 3D-s programot jelentet meg iVisit néven. A Flash technológiát használó renderelő program – az eddigi ismeretek szerint – elsősorban a netes megjelenést és a 3D-s model nézetei közötti egyszerű és gyors átváltásokat fogja segíteni.

Referenciaképekért látogassák meg a iVisit 3D honlapját!

https://www.ivisit3d.com/

Hozzászólások (17): megnézem

  • sityu

    2011. szeptember 19. hétfő 12:01

    #81693

    Ez úgy tűnik, hogy a halálra ítélt quicktime-os körbejáráshoz hasonlít.
    Nem tűnik rossznak, de nekem szimpatikusabb a BIMx.
    Mi is ez a BIMx?
    Én úgy vettem le, hogy ez gyakorlatilag a VBE (Virtual Building Explorer), új néven. És a 15-ösben már gyárilag benne; bár próbaverziót ír ki, meg, hogy még ~290 napom van hátra a próbálgatásból.
    De amit csinál, az viszont nekem szimpatikusabb: egy exe fájl készül, amit mindenféle nézegető nélkül el lehet indítani és aztán a teljes modellben lehet mászkálni (mint egy számítógépes játékban).
    Tehát nem renderelt a kép, de egy erős, jó videokártyás gépen a real-time árnyék megjelenítés is tűrhetően muzsikál.
    Amiben erősebb, mint ez az ivisit: korlátlan nézelődés (a korlátlan körbejárás sokkal jobban segíti a valódi 3d-s élmény elérését, főleg laikusok esetén); mérni is lehet (meg tán az anyagokról, elhelyezett elemekről is ad információt).
    Amiben gyöngébb: valószínűleg lényegesen nagyobb fájlméret (bár tömörítve a BIMx sem túl vészes); azonnali webes publikálás (bár rémlik, hogy valahol mintha olvastam volna olyat, hogy a graphisoft is tervezi olyan webes szolgáltatást indítani (vagy talán van is neki), ahová a BIMx fájlt föl lehet tölteni és az böngészőből indítható bejárást csinál belőle).

    Én most egyébként nagyon rákattantam a BIMx-re: s nem is elsősorban prezentáláshoz, hanem arra, hogy végignézzem: mindent rendberaktam-e a tervben? Sokkal gördülékenyebben lehet ugyanis navigálni benne, mint az archicad 3d-s ablakában. Bár nagyon hasonlít a séta/bejárás üzemmódra, de egy olyan bonyolultságú modellnél, ami az archicadben erősen szaggat, azt a BIMx vidáman, akadásmentesen lekezeli. valamint nagyon hasznos a valódi séta üzemmód: automatikusan fölmegy a lépcsőn, az ajtón igen, de a falakon nem tud átmenni.

  • sityu

    2011. szeptember 19. hétfő 12:15

    #81695

    [re=81694]Koós Miklós[/re]: Az jó lenne, ha androidra is megjelenne, de a tudósításokban én csak az ipad/iphone vonalról olvastam. Pedig androiddal lassan több és erősebb hardverű gép lesz a fölhasználóknál, mint az egyébként csodálatos apple cuccokból…

  • epiteszikon

    2011. szeptember 20. kedd 05:48

    #81699

    15bne benne van? Az jó. készítettem egy kis statisztikát, hogy az Ügyfeleknek a jobb megértés miatti lementések, kimentések, feltöltések, levelek írás stb…mennyi időt vesz el és úgy gondolom, hogy BIMx kerüljön bármibe is 2 hónap alatt megtérül, ugyanis még a pepec rendereléseket is kiváltja, ugyanis a laikusok a Cinmea 4D+Vray és Archicad Sckicc rendereek között nem annyira érzik/látják a több napos munkatöbletet, a jobb texturázást, bevilágtást. Egyszóval két út van. 1. A vérprofi látványtervezés. Ez az árba /időbe egyre inkább nem tudjuk, nem is lehet beépíteni. Nem fizetik meg. Ezért is a legjobbak nem is igazán szakmabeliek. A másik út a BIMx. Gyorsan megvan. Nekünk egy alaprajzot kell max készíteni, kimenteni. A többit kívüól/belül jól érthetően meg tudja nézni az ügyfél. Én az utóbbira szavazok. Az Artlantisnak az idén illendő lenne kidobni a 4-es verziót….kíváncsi leszek, hogy merre mozdul el, hiszen a piaci várakozások sokrétűek.

  • sityu

    2011. szeptember 20. kedd 11:33

    #81702

    [re=81699]epiteszikon[/re]: Sőt én azon morfondíroztam, hogy 2 db, viszonylag jelentéktelen módosítással még erőteljesebb eszköz lehetne a BIMx-ből: 1) ha nem a 3d-s ablakból, hanem a 3d dokumentumból csinálná a BIMx-et (természetesen a 3d dokumentum térbeli kottáival); 2) a térbeli kottáknak kellene egy BIMx attribútum: mindig megjelenik/nézőponthoz bizonyos távolságig megjelenik/nem jelenik meg.
    És ennélfogva valódi 3d-s, kottázott terveket lehetne produkálni. (amiket aztán táblagépeken lehetne nézegetni – nekem gyakorta van tervolvasási gondom a kivitelezőknél)
    És akkor már csak egy dolog hiányozna: BIMx organizer, amivel a különböző BIMx modelleket lehetne összefűzni (vagy legalább a terv térképhez hasonlóan a különböző nézetek lennének megjeleníthetőek).

  • sby f. j.

    2011. szeptember 20. kedd 12:09

    #81703

    [re=81693]sityu[/re]:
    Kedves Sityu:
    ez a proba ver. amire hivatkozol, hol érhető el? Igazán megköszönném.
    Üdv sby f. j.

  • sityu

    2011. szeptember 20. kedd 16:01

    #81706

    [re=81703]sby f. j.[/re]: https://www.graphisoft.com/products/bim-explorer/
    De nekem alapból „lett” Exportálás BIMx-be menüpontom a 15-ös File menüjében

  • sby f. j.

    2011. szeptember 20. kedd 17:16

    #81707

    [re=81706]sityu[/re]: köszönöm szépen.
    Megnéztem, sajnos csak 30 napos trial van fent.
    Nekünk nincs alap progi sem, ez vakvágány volt részemről, bocsi.
    Kellene valami nagyon ami csupán látványt képez. Másra nem volna szükség.
    Ebben nagyon elkelne a segítség, ha ajánlanátok valamit.
    Néhány amerikait letöltöttem, ami szinte csak ezt tudná, de mind-mind instabil és eléggé gagyi is…
    Még egyszer köszönöm…

  • epiteszikon

    2011. szeptember 20. kedd 19:50

    #81710

    Sityu !! Milyen az AC15 , egy pár sorban az eddigi tapasztaltaidról ? Gondolom azóta csakis Hiperboloid és deform felületek raktok ssöze Nurbs felület illsztésével 🙂

  • sityu

    2011. szeptember 20. kedd 20:43

    #81711

    [re=81710]epiteszikon[/re]: Bár újra akartam írni a cikk témájába vágó hozzászolásomat, amit benyelt a rencer, de inkább válaszolok:
    Szokás szerint ambivalens a téma: elsőre nem tűnik átütőnek az újdonságok sora, s én majd’ minden váltásnál találtam olyan apróságot, amiért érdemes volt váltani, de az utóbbi verzióváltások közül talán ez hozta a legtöbb hasznosat. Persze most is tudnék egy csomó olyat mondani, ami kevés plusz ráfordítással belekerülhetett volna, anélkül, hogy ellőnék a jövő évi puskaport.
    Tehát az én szubjektív listám:
    1) héj elem: a félreértések elkerülése végett, nem csak hiperboloidok meg félig szopott negrócukorkák modellezésére jó, hanem sokkal hétköznapibb elemek is sokkal egyszerűbben modellezhetőek vele. Én pl. a hétvégén egy íves fatartót dolgoztam át (asszem henger-szelet elemről) héjra. gyorsan ment, jónak tűnik. Talán az volna még jó, ha lenne valamiféle klónozó eszköz, amivel egy egyedi elemből több példányt el lehetne helyezni, s a klónok követnék az elem módosításait (egy építész tervben sokszor előfordul, hogy egy elemből többet használunk, s utólag mindet meg kell változtatni).
    2) átépítési terv funkció: én csináltam korábban átépítési tervet 3 db, összefűzött tervvel (változatlanul maradó rész, mint alap-terv; ami be van kötve a bontási és az átalakítási tervbe) – a másodiknál már viszonylag könnyen ment. Ezzel viszont tökéletesen magától értetődő minden: egyszerű, logikus, gyors. Itt is kimaradt talán valami (bár asszem ez megoldható): tervváltozatok kezelése – sokszor van ugyanis, hogy több változatot kell csinálni, ami elég nehézkes tud lenni, főleg, ha gyorsan kell a vázlatokat összehozni.
    3) az említett BIMx. Bár nem tudom, hogy ez nálam csak valami bug, hogy így működik (majd’ 1 éves próbaidőszak, a 30 nap helyett)… A benyelt hsz-om éppen a BIMx kihagyott lehetőségeiről szólt: hogy miért nem a 3d dokumentum ablakból, és miért nem a publikálóval lehet csinálni? Merthogy akkor a 3d-s kottázás apró kiegészítésével nagyon pofás 3d-s terveket is lehetne csinálni. ill. ha a BIMxben is lenne a tervlap-térképhez hasonló valami, akkor a 3d-s modell még sokoldalúbb lehetne.
    4) apróságok, mint pl. a tetőablak normális kottázása, korábbi verziójú könyvtárak automatikus verzióváltása, a szilárdtest műveleteknél már jelzi, hogy az elemmel történt valami, állítólag az automatikus mentés megbízhatóbb lett (a BIM szerver technológia miatt szerver nélkül is minimalizálták az automatikus mentés adatmennyiségét, s ezáltal kevesebb mentetlen adat van) stb.
    5) de maradtak még apró bugok, mint pl.: burkolatos oszlop elemnél metszeten nem jelenik meg a burkolat. De keletkeztek is újak: a héj elem ‘pet-palette’-ja nem ugyanazzal a logikával működik, mint a többinél, s nem is mindig működik jól.
    Összességében: inkább rábeszélnék a váltásra, mint nem. Pedig nem is kapok díjazást a graphisofttól.

  • sityu

    2011. szeptember 20. kedd 21:18

    #81713

    Miklósom!

    Van-e valami konkrét oka, hogy nem jelenik meg a hozzászólásom? (esetleg már a korábbi is fönnakadt valamin?)
    Ha csak az előzetes moderáció akadozik, akkor természetesen ez törölhető! Nem akadékoskodni akarok, csak kérdem.

    üdv!

  • sityu

    2011. szeptember 20. kedd 22:04

    #81715

    Nem tudom, mi akadhatott fönn az előző hozzászólásomban. Addigis elérhető innen (írtam szerintem benne megfontolandókat…): https://catch.com/m/BzIjl/6l15wrwGZW8

  • sityu

    2011. szeptember 21. szerda 07:19

    #81717

    [re=81716]Koós Miklós[/re]: És egy bizonyos hosszúság alatt automatikusan átengedi?

  • iPhone | iVisit, pedig még meg sem jelent

    2011. szeptember 25. vasárnap 14:01

    #81774

    […] egy hete adtunk hírt arról, hogy megjelenik az Abvent új 3D-s programja iVisit néven. Bár a program még nem jelent […]

  • Bejelentették az Artlantis 4-et

    2011. október 17. hétfő 14:31

    #82053

    […] az iPhone-on és iPadon- is használható nézegető programot pár hete mutattuk be mi is. […]

TECH
BIM | 3. BIM (GDL) könyvtárak

A BIMről szóló sorozatunk első részében sok szó esett az objektum könyvtárakról. Idemásoltam egy kis listát, ahonnal paraméterezhető tárgyakat lehet letölteni. A BIM annyiban is különbözik a GDL-től, hogy a nagyobb honlapokon ugyanaz a tárgy több szoftver platformra is letölthető. Ezek persze sohasem teljesek, így gyakran fordul elő, hogy pont nem abban a változatban található […]

BIM | 3. BIM (GDL) könyvtárak
2018. július 26. csütörtök
TECH
Felmérés a 3D modellezésről és a BIM-ről

Elindult egy műszaki kérdőív, mely arra fókuszál, hogy kiderüljön mennyire használjuk hazánkban a 3D modellezést és a benne rejlő lehetőségeket. A Burken Kft. munkatársai által összeállított kérdéssor megpróbál átfogó képet kapni arról, hogy kik és milyen folyamatoknál használja a háromdimenziós modellt. A felmérés célja megismerni, milyen alkalmazásokat használnak a hazai mérnökök, legyen szó épületről, technológiáról […]

Felmérés a 3D modellezésről és a BIM-ről
2017. augusztus 27. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább