Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. szeptember 7. szerda

Ócsai kisérlet

Adva van a devizahitelesek, pontosabban a már kilakoltatott devizahitelesek megsegítése. Bizonyára mindenkinek eszébe jutnak különféle megoldások, a kormány pl. egy speciális lakótelep felépítését szeretné. A lakótelep felújítására első körben 10 milliárdot szánnak, de nem pontosan tudható, ez hány db lakást jelent és milyen közvetlen és közvetett költségek rakodnak rá. Ócsa közel van Bp-hez, e tekintetben jó választás, azonban 50-80-500 lakás keltette közmű, közlekedési és egyéb kapacitást egyetlen kis település sem tud fogadni komolyabb fejlesztések nélkül. Akik meghozták a döntést, azok – reménykedjünk – pontosan utánaszámoltak, hogy a 10 milliárd és majd a következő 10 milliárdok vajon jól hasznosulnak-e.

A bajba került devizahiteles kap egy vadonatúj családi házat, korszerű berendezéssel? A sok ezer közül kik fogják megkapni?  Mi lesz a kiválasztás módja? Meddig használhatják, életük végéig? Mekkora lesz a rezsi, mi lesz ha azt sem tudják fizetni?

Az állam a bankadó helyett most egy olyan alku pozicióba került a bankokkal szemben, hogy igazán nyomott áron tudná kiváltani a hiteleket a bankok felé, a bankok kénytelenk lennének így átvenni a veszteségekből, cserébe legalább részben térülne a behajthatatlan kintlévőségük.

Ne feledjük pang a piac, NEM LEHET lakást, házat eladni. A bankok mindenképpen veszteséget szenvednek a jelzálogokkal, kérdés, hogy a többi szereplő hogyan jár? Aki fölül elveszik a házát, majd bagóért eladják, ott egyedül a vásárló fog jól járni, hiszen alacsony összegért jut lakáshoz, házhoz. No de KOMOLYAN EZ A CÉL? A spekuláció elősegítése? Nincs lakáshiány, épp az a baj, hogy nem lehet eladni a meglévőket. A bank se tudja. Marad a spekuláció és az áron aluli értékesítés,

Van azonban egy másik szempont is. Bár van fölös lakáskapacitás, de sajnos alig maradtak állami bérlakások, amikre igenis szükség volna, akár a devizahiteleseknek, akár azoknak, akiknek nem lesz soha pénzük saját tulajdonú lakásra. Az államnak igenis fontos volna bárlakásokat építeni.

Katasztrófák után, vészterhes időkben még nagyobb szükség van az innovációra, mint máskor. Az adott helyzet kikényszeríthet olyan döntéseket, de legalább olyan gondolatok elindítását, ami nem csak az adott pillanatnak szólnak, hanem egy kissé tovább is mutathatnak.

A vörösiszap katasztrófa kapcsán egy retrofalu létrehozását választották. Ma még nem lehet tudni, jó döntés volt-e, de majd kiderül 4-5 év múlva. Ha akkor még lesz blog, biztosan el fogunk Devecserbe és Kolontárra is látogatni.

A devizahitelesek esete nyilván egészen más, de ugyanúgy központi megoldást kíván. A társadalmi fogadtatás, elfogadás közel sem mellékes, hiszen itt is adóforintokból kell megoldást találni, a közpénzek elköltése pedig szerencsére mind nagyobb figyelmet kap.

A megoldások egyik útja pont az lenne, hogy a kilakoltatásra kényszerültek olyan helyre kerülhessenek, ahol nem növekednének a terheik, de mégsem éreznék úgy sokan, hogy pont ők kerülnek kivételezett helyzetbe.

Ha az ő esetükben azt a megoldást választanák, hogy komolyabb beruházással olyan lakókörnyezetet hoznának létre, ami igen-igen alacsony, vagy akár elenyésző rezsit jelentene, ugyanakkor esélyük lenne a bentlakóknak, hogy pár év alatt kicsit magukhoz térjenek, cserébe ez a lehetőség csak meghatározott ideig, pl. 3-4-5 évig állna rendelkezésre. Volna hajtóerő mind a bentlakóknak, mind a bekerülni szándékozóknak.

Ha a lehető legtakarékosabb megoldást szeretnénk választani, akkor nyilvánvalóan szóba sem jöhet a családi ház, sokkal inkább a 2-3 szintes társasház minél több közös energia és közmű funkcióval. Nem kell sok számítás ahhoz, hogy érezzük pl. 4-10 lakás közös fűtése sokkal racionálisabban oldható meg, mint 40-60 m2-es lakásonként, egyenként.

Nyakunkon 2020, itt lenne az igazán kiváló alkalom, hogy az állam bemutassa, miképpen is képzeli el a korszerűnek mondott építést 9 év múlva? Remek kedvcsináló volna mások számára, akik még abban a hitben élnek, hogy 5-7 cm plusz hőszigeteléssel a problémát már le is tudták.

A nagyobb állami szerepvállalás egy ilyen akcióban beindíthatna kapacitásokat, lejjebb vihetné az árakat, megindulhatna valami kis emelkedés is az építőipar frontján.

Nem hiszem, hogy elsősorban kiskerteket kellene kialakítani KÜLÖNÖSEN KÖZMŰVESÍTETT ÉPÍTÉSI TERÜLETEN, hogy majd ott önellássák magukat az odakerült devizahitelesek, sokkal fontosabb lenne, hogy a rezsiköltségeiket a minimálisra tudják szorítani, miközben emberhez méltó módon tudjanak élni. Ez utóbbi viszont közel sem azt jelenti, hogy csak az új családi ház az egyetlen szóba jöhető megoldás.

Hozzászólások (11): megnézem

  • Jesu

    2011. szeptember 7. szerda 07:23

    #81551

    Sok dologban egyet ertunk. Ez is ilyen. Ezek szerint nem csak en erzem, hogy megint valami santit.
    Ertem en, hogy megoldas kell.
    Ertem az is, hogy latvanyos.
    No de az mar milyen uzenet, hogy ne fizess, kapsz majd uj csaladi hazat kertel, mindennel??? Meg ha nem is lesz az ove? Csak megkapja pl.20 evre es fizet annyit minderre, mint regebben csak a rezsit (mert pl. xart epitett, vagy sokkal nagyobbat, dragabat, pazarlobbat vett.
    Mar most ezrevel allnak az ures ingatlanok. Adjunk meg egy pofont az egesznek, allai szerepvalalassal.

  • Tüke

    2011. szeptember 7. szerda 07:26

    #81552

    Kérem, hogy a ráérőbbek nézzék majd meg, mert kb. 7 perces.
    Remélem, nem leszek „megfeddve!” 🙂
    htp://www.noltv.hu/video/3851.html

  • Jesu

    2011. szeptember 7. szerda 07:28

    #81553

    ..persze nem meglepo mindez egy olyan orszagban, ahol csirkeketrecek Eu kompatibilitasara 2* akkora osszeget irnak ki palyazaton, mint a lakossag energiatakarekos epitesenek elosegitesere.

    Madarnak neznek minket, pedig barmok vagyunk…

  • Tüke

    2011. szeptember 7. szerda 07:28

    #81554

    Na, még ez is ! Elnézést ! https://www.noltv.hu/video/3851.html

  • sby f. j.

    2011. szeptember 7. szerda 07:52

    #81555

    100000-res nagyságrend a problémás hitel. Nevetségesnek tartom ezt az újabb pénzpocsékolást. Mi van Ócsa környékén? Semmi. A Semmibe iskola, óvoda 500 főre, stb. 10 milliárdért, megáll az eszem….

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. szeptember 7. szerda 08:45

    #81556

    Ennek nem most lett volna itt az ideje! A pénzügyi spirál elején kellett volna megakadályozni, hogy ilyen hitelezési gyakorlat alakuljon ki. Aki pedig termel még, vagy termelne, azt kellene támogatni, de nem pénzzel, hanem a kiszámítható jogállami háttérrel! A legnagyobb adós az állam! Önkormányzatok nem fizetik ki a megrendelt munkák ellenértékét!

  • bobo

    2011. szeptember 7. szerda 09:53

    #81560

    Ezek, ha jól tudom, pont bérlakások (házak) lesznek.

  • Bárány László

    2011. szeptember 7. szerda 10:31

    #81561

    Tegnap este tanulmányoztam át az ezzel kapcsolatos pályázatot:

    https://www.e-epites.hu/hirek/otletpalyazat-szocialis-berlakas-egyuttes-beepitesi-es-kornyezetalakitasi-javaslatanak-elkeszi

    A program jó, innovatív gondolatokat ébreszt.Úgy érzem, hogy az első ütem beépítési javaslata tévedés! Köszönő viszonyban sincs a kiírás szellemiségével.
    Csak én gondolom így?

  • sby f. j.

    2011. szeptember 7. szerda 10:59

    #81562

    [re=81561]Bárány László[/re]:
    én is átnéztem, valóban zavaros. Itt a háttérben szintén valami egyéni érdek működik, elég egyértelmű…

    Egy kis visszatekintés: van és volt már ilyen helyzetben a forintunk (HUF) csak akkor nem beszélt senki világ válságról (pl. a 2006-os válsztások után, közel 283,19Ft/Eur)….
    ‘Kicsit megnyugvás’ és tanulságos lehet egy kis visszatekintés, ajánlom Nektek!
    https://www.extramobilhazak.hu/valuta/valutaconverter.htm

    – a valuta kronológia beállítható: a vizsgált időszak, a kívánt fizető eszközök, stb., nyomtatható is…

  • Szabóbácsi

    2011. szeptember 7. szerda 18:06

    #81566

    Régebben volt szó a mobilházakról. meg vannak a konténerházak, jobb lakókocsik. Egy olyasmi, minimál rezsijű teleppel még el tudnám képzelni. De „rendes” házakkal, rendes áron??? Valahogy nem áll össze a kép.

  • Kocsis Krisztián

    2011. szeptember 7. szerda 19:10

    #81567

    Ésszerűséget felesleges itt keresni, szokásos előreborítékolt építkezés lessz az egész, már ha lessz belőle egyáltalán valami.

SZAKMA
FAKRO fusion – befor & after – 10.000 euró összdíjazású nemzetközi építész pályázat

A FAKRO és a BIMobject nemzetközi építészpályázatot hirdet tetőterek felújítására és átformálására. Sötét és elfeledett tetőtéri terek, tele felesleges kacatokkal, ez már a múlt – a jelenlegi divatnak köszönhetően a tető alatti élettér népszerűvé vált a belsőépítészek és építészek számára világszerte. Az elrendezés és kialakítás sokfélesége a szokatlan alaprajzoktól és a különböző tetőszerkezeti formákból ered. […]

FAKRO fusion – befor & after – 10.000 euró összdíjazású nemzetközi építész pályázat
2018. január 4. csütörtök
SZAKMA
E-Tervpálya | a Lechner Tudásközpont kérdőívének eredményei

Vajon a terv- és ötletpályázatokkal szemben támasztott igények azonosak a pályázóknál, a bírálóbizottsági tagoknál és a kiíróknál? Mindhárom szereplő közérthetőbb és egyértelműbb szabályozási környezetet szeretne, mely biztosítja a versenyt és a minőséget – derül ki a Lechner Tudásközpont által elkészített kérdőíves felmérésből. További tanulság, hogy a pályaművek elkészítésében egy gyorsan és áttekinthetően működő online rendszer […]

E-Tervpálya | a Lechner Tudásközpont kérdőívének eredményei
2017. november 15. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább