Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. szeptember 5. hétfő

Wacom Inkling

A számítógépek korában ritkaság, ha olyan eszközt mutatnak be, ami a hagyományos rajzoláshoz kötődik, de benne rejlik a MA igénye is, használható legyen számítógépen is. Aki vázlatokat készít, az kénytelen szkennelni, hogy a rajza megjelenjen a gépen és azt ott tudja tovább manipulálni, elküldeni stb.

A Wacom eddig is számos innovatív digitális táblát készített (nekem is van egy 6 éves táblám), amivel géppel összekötve lehet rajzolni, de ennek sajnos az a baja, hogy miközben az asztalra (táblára) rajzolunk, a kép a monitoron jelenik meg, vagíyis nem igazi a rajzolás visszacsatolása.

Erre találtak ki egy fantasztikusan egyszerű megoldást. Rajzolj egy papírra és amit rajzolsz egyből meg is jelenik a gépen, mi több még szerkesztheted, layer-eket is létrehozhatsz … stb. Mindezt úgy hívják, hogy Inkling. Egy USB összeköttetés + egy nyomásérzékeny toll és kész is. 199 dollár. Megjelenés szeptember közepe.

MUST HAVE, ilyen kell!!!

További infók a Wacom oldalán

https://www.youtube.com/watch?v=3fQe0YSLm88

Hozzászólások (10): megnézem

  • sby f. j.

    2011. szeptember 5. hétfő 10:05

    #81537

    Ez jó…

  • FazekasLaci

    2011. szeptember 6. kedd 10:17

    #81541

    A termék várhatóan a hó végétől már kipróbálható lesz nálunk vásárlási kötelezettség nélkül. Adatainkat itt lehet megtalálni: https://www.grasshopper.hu.
    Hasonló technológia már volt a piacon, azt korábban jegyzetelések rögzítésére használták, azonban olyan, ami nyomásérzékeny tollat is tartalmazott, még nem 🙂
    Nekem az tetszik a termékben, hogy ötvözi a hagyományos és a digitális technológiákat, így mindenki számára érdekes lesz.

    Ha valaki szeret rajzolni, hiába van Wacom táblája, az eddigiek géphez kötöttek voltak. Ez szerencsére már lehetővé teszi, hogy akár nyaralás alatt, útközben, vagy egy ügyfélnél rajzolhasson mindenki hagyományos papírra, majd később a munkáját beolvashassa digitálisan Adobe szoftverekbe. Ez a külön rétegkészítés pedig csúcsnak ígérkezik, hiszen így a papíron is lehet layereket készíteni 🙂

    Persze mindezek az infók egyelőre a Wacom publikus információkon alapulnak, mert terméket a szállítás napjáig nem fognak kiadni :). Szeptember végétől akár ki is lehet majd próbálni nálunk, akinek tetszik. A blognak pedig egyet felajánlunk független tesztelésre is.

  • FazekasLaci

    2011. szeptember 6. kedd 18:36

    #81547

    A Wacom hivatalos németországi ára 169.90 EUR adóval. Bár nálunk több, 25%-os az ÁFA, de igyekszünk a nyugat-európai árakon adni, vagyis a magasabb ÁFA mellett is kb. ennyivel kell kalkulálni a termék árát. Ez most forintban mai árfolyammal számolva (kb. 280 HUF/EUR deviza eladási) nagyjából 47.500 Ft fizetendő árat fog jelenteni. De reméljük, hogy a forint erősödni fog és az árak lefelé fognak mozogni.

    Attól nem félek, hogy ettől a Wacom táblákat nem fogják venni, mivel ez teljesen más célokat szolgál, mint egy Wacom Bamboo, vagy akár egy profi Wacom Intuos4 tábla 🙂
    Azoknál pl. van radír a toll végén, így rajzolás közben digitálisan is lehet javítani a munkát, míg a papírlapon ez azért nehézkes. Arról nem is beszélve, hogy egy Intuos4 tábla tolla akár dőlésérzékenységet is tud, amit ez a termék nem. A dőlésérzékenységet talán úgy tudnám a legjobban jellemezni, mint a rajzolást egy golyóstoll és egy ceruza között 🙂 Ha a tollat bedöntöm rajzolás közben, a golyóstoll vonalai nem változnak, míg tudjuk, hogy a ceruza dőléstől függően másfajta vonalakat fog húzni. Tehát ez a termék minden grafikus „kötelező” kigészítője lesz az Intuos4 táblája mellé 🙂
    Ez a termék inkább az ötletek út közbeni gyors papírra vetésében – és a kényelmesebb későbbi digitális feldolgozásában segít.

    Nem lennék meglepve, ha évek múltán – ha beválik a termék – a toll dőlésérzékenységgel is rendelkezni fog majd. Az adatok szerint ez most még nincs a termékben.

    Otthoni hobbi rajzolók pedg majd eldöntik, hogy mivel dolgozzanak, bár egy Bamboo-val könnyebb lesz majd az Inkling-gel készült képeket tovább feldolgozni számítógépeken, mint egy hagyományos egérrel. Szóval a forgalomcsökkenéstől nem hiszem, hogy félni kellene, ez a termék egy hiányzó űrt tölt be. Arról nem is beszélve, aki az Inkling-et megveszi, annak a Bamboo Pen and Touch tábla ára már nem is sok.

    Amúgy nagyon pozitív a termékben, hogy a toll nyomásérzékenysége 1024-szintű, ami megegyezik a Wacom Bamboo táblák tollával (az Intuos4 2048 szintű nyomásérzékenységet tud, a régi Intuos3 táblák tudták az 1024 szintű nyomásérzékenységet, bár itt hozzátenném, hogy a mostani Wacom Cintiq 12 tábla-monitor szintén ekkora nyomásérzékenységgel rendelkezik).

    Néhány érdekesebb információ:
    Érzékelt papírméretek: A7-A4 álló vagy fekvő
    Adatátvitel: infravörös és ultrahang technológia
    A toll súlya: kb. 21 gramm, tölthető NiMH akkumulátort tartalmaz, ami kb. 15 órán át tud működni újratöltés nélkül. A töltési ideje kb. 3 óra maxra.
    A fogadó eszköz (receiver) súlya kb. 38 gramm, USB Mini-B csatlakozóval rendelkezik (2.0). Egy power és egy új layer gombot tartalmaz, a Flash memória mérete kb. 2 GB.
    A receiver Li-Ion Polymer újratölthető akkumulátort tartalmaz, kb. 8 órán keresztül működik újratöltés nélkül, a töltési idő szintén 3 óra. A Receiver csatja kb. 10 oldalt tud egyszerre összefogni (mint a csipesz).

    A termék 4 tartalék tintával érkezik, valamint egy Inkling Sketch Manager szoftverrel.

    Támogatott fájlformátumok a vázlatokhoz:
    .wpi (eredeti vektoros fájlformátum)
    .wac
    .svg
    .bmp
    .jpeg
    .png
    .tiff
    .pdf
    Rétegkezelés az alábbi szoftverekben lehetséges:
    – Adobe Photoshop vagy Illustrator CS3-tól felfelé
    – Autodesk SketchBook Pro vagy SketchBook Designer (2011-től felfelé).

    Külön kiemelném, hogy az adatokat a jelenleg elérhető gyártói információk alapján írtam, ha szükséges, az első termékszállítások után a tesztelések ezt pontosíthatják…

    Ha további konkrét kérdések vannak, szívesen válaszolok.

  • gabóca

    2011. szeptember 8. csütörtök 22:00

    #81588

    Nagyon fantasztikus találmánynak tartom. Egyszer régen azt a kérdést tettem fel magamnak, vajon lesz-e olyan találmány, amely megörökíti a papíron rajzolt remekművet és nem kell beszkennelni… na, hát ez az. Nem gondoltam volna, hogy megvalósul 😀
    Remélem, hogy amikor megjelenik minálunk, nem lesz ilyen drága. Én dollárban úgy számítottam ki az árát, hogy 38.000 – 40.000 forint.

    Csak azt nem értem, miért gondolja Fazekas Laci, hogy Bamboo-val könnyebb lesz folytatni digitálisan az Inkling segítségével „beszkennelt” rajzot. Nekem is van Bamboo Fun rajztáblám és szeretek vele dolgozni, csak az a gond, hogy nem monitoros. Nehezen követem a rajzot / rajzvonalat. Cintiq 12-esre fájt a fogam, de a borsos ára miatt nem engedtem meg magamnak, hogy megvegyem.

  • FazekasLaci

    2011. szeptember 9. péntek 12:24

    #81602

    [re=81588]gabóca[/re]:
    A hivatkozott mondatomat, miszerint egy Bamboo-val könnyebb lesz folytatni az inkling-gel beolvasott munkát, mint egy hagyományos egérrel, erre a mondatra írtam 🙂 : „ha ez megjelenik, a Wacom táblákat senki sem fogja megvenni, mert ez annyira jónak néz ki”.

    Mivel az inkling még nem működik számítógépen mutató eszközként (mint az egér), ha valakinek nincs digitális rajztáblája (mint pl. a Wacom Bamboo), akkor nehezebb lesz a rajzokat egy hagyományos egérrel továbbszerkeszteni számítógépen, mint egy digitális rajztáblával 🙂 Erre értettem, hogy azért a digitális táblák továbbra is szükségesek lesznek az egyszerű munkához. Tehát ez a termék inkább olyan, hogy akinek van egy Wacom táblája már és szeret rajzolni, az valószínűleg ezt a terméket is szeretni fogja, akinek meg az inkling lesz az első, az hamarosan egy Wacom rajztáblát is beszerez majd hozzá – legyen az egy olcsó Bamboo, vagy egy profi Intuos4 vagy Cintiq. Véleményem szerint a két terméket egymás mellett fogják használni az igazán elhivatott grafikusok és nem egymás kiváltására.

    Persze ezzel bővül is majd a piac, hiszen azok is elkezdhetnek majd ezzel dolgozni, akik eddig csak papíron rajzolgattak. De azt hiszem, ez így jó. Fejlődik a világ. Mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb eszközt, vagy eszközöket.

    Igen, a Cintiq valóban a csúcskategória, csak a bruttó 300e Ft körüli ára valóban nem a mindennapi hobbi rajzolóknak szól. A 12-esre pedig még várj egy kicsit, a termék már 2007 óta forgalomban van, szóval ideje lesz majd frissíteni hamarosan a technológiát 😉

    Az árat Európában sajnos nem mi határozzuk meg, hanem a Wacom, igyekszünk majd az árat kedvező szinten tartani, de az európai és az amerikai árak közötti különbségek sajnos nemcsak a Wacomnál mutatkoznak meg. Itt hátrányban van kicsiny országunk szintén, mivel nálunk 25% az ÁFA, míg tőlünk nyugatabbra 19% körül mozog. Vagyis 6% a hátrány itthon az árakban, de ezt megpróbáljuk majd kompenzálni, ahogy azt eddig is tettük sok termékünknél.

  • FazekasLaci

    2011. szeptember 9. péntek 20:10

    #81610

    [re=81608]Koós Miklós[/re]: [re=81608]Koós Miklós[/re]:
    Hmmm, gyanítom az egy Wacom Volito tábla lehet (fekete a tábla, a tolla fekete és kicsit átlátszó). Az egy igen érdekes tábla volt, a mostani táblák utcahosszal többet tudnak és teljesen mások már. Majd, amikor odaadjuk az inklinget tesztelésre, akkor majd ki lehet próbálni a többit is.

    Igen, először valóban furcsa a táblán a rajzolás, de aztán megszokja az ember. Az a helyzet, hogy ehhez ki kell alakulnia az agyban a táblával és a toll használatával összefüggő szem-kéz koordinációs kapcsolatoknak. Sajnos erre nem lehet születni, ezt az agynak is meg kell tanulnia. Addig nehéz csak a használata. Aztán már olyan könnyű lesz, mint egy egér használata. Az a helyzet, hogy egy egérrel 2D-ben mozgunk gyakorlatilag, míg a tollal teljesen 3D-ben. (ugyebár a nyomásérzékenység, aktív felület, stb. miatt). Emiatt ez az elején valóban nehézkes, de általában 2-3 nap után már nem nagy probléma. A táblákhoz adott kézikönyveinkben erre egyébként vannak is gyakorlatok, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsuk. Kicsit olyan ez, mint az autóvezetés tanulásánál a csúsztatott kuplung és a sebváltó használata 🙂 Nincs ember, aki elsőre tökéletesen csinálná, de néhány óra múlva már mindenkinek gond nélkül megy 🙂

    A tábla hátoldalán ellenőrizni lehet a pontos típusát, érdemes utánanézni itt, hogy van-e hozzá illesztőprogram MAC-re:
    https://www.wacom.eu/index2.asp?pid=29&lang=en

  • kristóf

    2011. december 12. hétfő 15:43

    #82932

    nagyon klassz kis eszköz, egyedül annyi félelmem van, hogy most gyorsan megveszem a legelső szériás terméket ilyen áron, és fél év múlva kidobják a nyolc gigásat, dőlésérzékeny változatot kicsivel drágábban.
    bármilyen betétet lehet használni ha kifogy a tinta?

TECH
Teszt | Wacom Inkling

A héten az elsők között próbálhattuk ki a korábban már itt a kooseptar.hu-n is beharangozott és nagy vásárlói türelmetlenséggel várt Wacom Inkling eszközt. A digitalizálás területén a Wacom meghatározó cég, régóta forgalmaz digitális rajztáblákat, melyek „tollai” vezeték nélküliek. nekem is van egy jó régi darabom, egy ArtPad II, aminek még soros portos csatlakozója van, így […]

Teszt | Wacom Inkling
2012. február 6. hétfő
OFF
Word as Image

A techline.hu -n jelent meg egy rendkívül érdekes cikk, melyben a betűk kreatív felhasználást mutaják be.

Word as Image
2012. február 4. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább