Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Sariri-Baffia Enikő
2011. augusztus 24. szerda

Passzív hűtéssel a hőguta ellen

Passzív hűtéssel a hőguta ellen – nem csak passzívházakban

A passzívházakban télen kellemes meleg van, bár alig kell fűteni, nyáron pedig hűvös, minden aktív hűtés nélkül – innen ered az elnevezés. A hűs nyári klímához azonban a lakóknak is aktívan hozzá kell járulniuk: megfelelő árnyékolással és szellőztetéssel, ami annyira egyszerű, hogy tudatos viselkedéssel könnyedén megvalósítható.

A passzív hűtés – vagyis az épület hűvösen tartása a nyári forróságban – nem újkeletű dolog. Már az őseink is alkalmazták vályogházaikban: a vastag vályogfalak tárolják a hőt, illetve a hűvöset, amelyet a falak az éjszaka folyamán vesznek fel. Napközben a tetőeresz, a tornác árnyékolják az ablakokat, s a zsindely a tetőn viszonylag jól szigeteli a házat. Éjszaka kitárják az ablakokat, nappal becsukják. Ezzel az egyszerű módszerrel egy parasztház mindig kellemesen hűvös nyáron.

A modern építészetben feledésbe merültek ezek az egyszerű elvek: hatalmas üvegfelületek – részben árnyékolók nélkül -, vékony, alig szigetelt falak és tetők, ki-be urgó homlokzatok jellemzik az épületeket. Minden helyiségben működik valamilyen elektromos berendezés: a hűtő, a plazmatévé és a számítógépek ontják a meleget. Az áram, amit felvesznek, gyakorlatilag hő formájában hagyja el a készüléket.

A passzívházakban – melyek a legalaposabban kutatott épület standard képviselői – már a kezdeti elméleti vizsgálatok kimutatták, hogy a közép-európai mérsékelt éghajlati területeken álló épületek kiválóan hűthetők passzívan, azaz a régi parasztházak elvét követve. Így a hűtésre, a légkondicionálásra fordítandó energia, és annak költsége drasztikusan csökkenthető. Az első passzívház 1992-ben épült Darmstadt városában, azóta több mint 32 ezer ilyen épület lakói élvezik az alacsony energiaköltség mellett a kellemes nyári hűvöset.

Ha nincs is passzívházunk, azért az alapelvek minden épületben működnek, és így a passzív hűtést bárki alkalmazhatja az otthonában. Ha teljesen nem is tudnánk átvészelni a nyarat a split klímaberendezés nélkül, a pénztárcánk meg fogja köszönni az ésszerű viselkedést.

Így alkalmazzuk a passzív hűtést

Minél jobb az épület hőszigetelése, annál hosszabb ideig képes tárolni az éjszakai hűvöset a nap folyamán. Ha az épület amúgy is felújításra szorul, feltétlenül hőszigeteljük! Főleg a tetőtérben javul drasztikusan a közérzet, miután vastag hőszigetelést kapott. A passzívházakban a hőszigetelés 30-50 centiméter is lehet.

Minél többet szellőztetünk éjszaka, annál hűvösebb lesz napközben. Éjszaka általában annyira lehűl a levegő, hogy alkalmassá válik az épület szerkezetének hűtésére. Ehhez azonban magas légcserére van szükség, mivel a levegőnek alacsony a hőtároló képessége. Tehát az ablakokat ki kell tárni, de legalább is buktatni. Az emeletek közötti szintkülönbség segíti az épület átszellőztetését. Gondoskodjunk tehát arról, hogy a magasan lévő ablakok is nyitva legyenek.

Napközben lehetőleg ne szellőztessünk, vagy csak a legszükségesebb mértékben.

Szereljünk fel minden ablakra – lehetőleg külső – árnyékolót. A modern szerkezetek beengedik a fényt, de kizárják a közvetlen napsugarakat. Ha leengedjük a redőnyt, és kénytelenek vagyunk lámpát gyújtani, az meglehetősen kontraproduktív: a lámpa áramfogyasztása – amellett, hogy pénzbe kerül – jelentős mennyiségű hőt ad le a helyiségben.
Ha nincs lehetőségünk külső árnyékoló felszerelésére, legalább belülről árnyékoljunk, bár ez a megoldás sokkal kevésbé hatásos. Különösen előnyösek az olyan anyagok, melyek külső oldalukon visszatükrözik a napfényt. Vészmegoldásnak a következőt ajánljuk: kartonra ragasztott alufóliát helyezzünk el az üveg belső oldalán. A fólia visszatükrözi a fénysugarakat azelőtt, mielőtt azok átváltoznának hővé. A helyiség ugyan sötét lesz, de több fokkal csökken a hőmérséklet. Ne felejtsük eltávolítani a fóliát, mielőtt elkezdünk fűteni, ekkor ugyanis szükségünk van minden napsugárra.

Kapcsoljunk ki minden felesleges áramfogyasztót, és vásároljunk energiatakarékos készülékeket! A laptop kevesebbet fogyaszt a hagyományos számítógépnél, a többletköltség 1-2 év alatt megtérül, s nem mellékesen kevésbé fűti nyáron az irodánkat. A gép kiegészíthető lapos monitorral és billentyűzettel, így még komfortosabb is és takarékosabb.

Árnyékolók egy passzívházban: beengedik a fényt, de kizárják a közvetlen napsugarakat, így az épület nyáron is kellemesen hűvös marad. Fotó: Sariri-Baffia Enikő

A legtöbb passzívház helyiségeiben a nyári hőmérséklet átlagosan 25-26 fokra korlátozható minden hűtés nélkül. Az épület nyári viselkedését kielégítő pontossággal számítani is lehet, így meghatározható, hogy szükség van-e további hűtésre. Ha erre szükség lenne, az alábbi passzív hűtési eljárás is rendelkezésre áll, legalább is a passzívházak esetében. A talajba csőkígyót helyeznek el, amely a vasbeton födémben folytatódik. A csőben fagyálló folyadék kering, amely felveszi az épületben keletkező hőt, és leadja a talajban, ahol 2-3 méteres mélységben nyáron is 10 Celsius-fok körüli a hőmérséklet.

Passzív hűtés egy passzívházban: csőkígyó a talajban, amely fölveszi a betonfödémből származó hőt. Fotó: Boros Károly

Amennyiben szellőztető berendezés is üzemel az épületben – ami a passzívházak nélkülözhetetlen tartozéka -, akkor a szellőző levegő is hűthető a csőkígyó segítségével. Utóbbi lehetőség azonban csak a jól szigetelt és árnyékolt passzívházakban adott. A levegővel szállított hűtés csak minimális teljesítményre képes – ez ugyan tökéletesen elég egy passzívházban, ám magasabb hőigényű épület esetében kevésnek bizonyul. A betonmaghűtés is csak akkor elegendő, ha legalább alacsony energiaigényű házról van szó.

Ez utóbbi passzív hűtési eljárások minimális áramigénnyel működnek – töredékét teszik ki egy klímaberendezés energiafogyasztásának -, hiszen a környezeti energiát hasznosítják. Nagyobb épületekben – például irodaházak esetében – bevált módszer a szondás hőszivattyús rendszer kiépítése a fűtésre és a hűtésre. Nyáron az épületből elvont hő a talajt regenerálja, így télen nagyobb hatékonysággal tud fűteni is. A fűtés és a hűtés energiaigénye töredéke a hagyományos épületgépészti eljárásokhoz képest, igaz, a kezdeti befektetés jóval magasabb. Ennek ellenére rohamosan terjed az ilyen irodaházak száma.

Energon irodaház Ulmban szondás hőszivattyúval: a talaj fűti és hűti az épületet. Ezen kívül nagy szerepet játszik benne a passzív hűtés is. Az épület minősített passzívház. Forrás: Energon fotóarchivum

Passzívház standard szerint tervezett, kivitelezett óvoda Bad Sodenben (Németország), a katolikus egyház tulajdonában áll. Passzív hűtés egy minősített passzívházban: A tűzvédelmi balkon árnyékolja az üveghomlokzatot, nyáron ez kiegészül a vászonból készült napellenzőkkel; alatta kellemesen hűvös tér keletkezik. Az ajtók felett nyitható ablakszárny található, amely automatikusan kinyílik éjszaka. Az épület önmagát hűti kellemes 25-26 Celsius-fokra. Egyéb árnyékoló, vagy aktív hűtés nem készült az épületben.
Fotó: Thomas Ott

A klímaváltozás korában a nyarak egyre forróbbak lesznek, s egyre kevésbé fogunk tudni lemondani a hűtésről a magyar éghajlati viszonyok mellett. A passzív hűtés módszerei segítik a hűtésre fordítandó energiaigény drasztikus csökkentését. A megfelelő viselkedési szokások elsajátítása, alkalmazása is lényegessé válik. A dráguló energiaárak és megcsappanó energiaforrások mellett fontos, hogy új építés, vagy felújítás esetén vizsgáljuk az energiamegtakarítás és a passzív hűtés lehetőségét, mert legközelebb erre 20-50 év múlva – következő felújítás alkalmával – lesz lehetőség. Az Európai Unió 2021-től új építés esetén zéró CO2 kibocsátású épületek létesítését írja elő minden tagországban. Ennek alappillére a passzívház standard következetes alkalmazása, mivel a kitűzött célt ezen elvek alapján lehet jelenleg a leggazdaságosabban elérni.

A passzívház standard mesterfogásait a magyar tervezők is elsajátíthatják a nemzetközi minősített passzívház tervező képzés keretében, amelyen bemutatásra kerülnek a passzívház alapelvek, és azok gyakorlati megvalósításának módszerei. A tanfolyam elvégzése után vizsga is tehető. A sikeres vizsgát teljesítők megszerzik a Minősített Passzívház Tervező, vagy a Minősített Passzívház Tanácsadó címet, emellett egy nemzetközi tervezői adatbázisba is bekerülnek. Bővebb információ: www.passzivhaztervezo-oktatas.com

Következő tanfolyamok:
Pécs: 2011. szeptember 9.
Budapest: 2011. szeptember 16.

Hozzászólások (9): megnézem

  • #81389

    […] Nagyon időszerű kérdés ez, éppen most olvastam a koos.hu – n ezzel kapcsolatban egy időszerű cikket, ha valaki az én józanparaszti okfejtésem helyett diplomás érvekre vágyik, mindenképpen olvassa el azt a cikket! […]

  • ph beköltöző

    2011. augusztus 25. csütörtök 07:59

    #81392

    Külső alu redőny 2/3 részig leengedéssel a déli homlokzaton (a passzívház tetőtúlnyúlás már az alacsonyabban járó nap miatt nem árnyékol teljesen ezeken az ablakokban), a nyugatin meg résnyire leengedve (egészen napnyugtáig besütne a nap) a passzívházunkban az áprilisi beköltözés óta nem volt 25 C feletti hőmérséklet.(De van olyan délre néző nagyablakos helyiségünk ahol 23,5 C volt tegnap is.)

    Nálunk a legnagyobb hőtermelő a hűtő-fagyasztó gép a konyhában, ha melegebb lenne, azt vinném először a hőszigetelt burkon túlra a meleg nyári napokon.

    A hajnali ablaknyitás ugyan leviszi pár fokot a léghőmérsékletet, de az a bezárás után három órával visszamegy az előtte levő hőmérsékletre, azaz az épület szerkezet hőmérséklete annak nagy hőkapacitása miatt így nem csökkenthető, de nem csökkenthető -ahogy a munkahelyemen tapasztalom- a légkondícionálással sem, mert ott is annak lekapcsolása után gyorsan visszamelegszik.

  • sby f. j.

    2011. augusztus 25. csütörtök 08:35

    #81393

    Igen aktuális volt ez a téma. Tapasztalom, hogy „nem tudunk” szellőztetni. Meleg van, kinyitjuk az ablakot, persze nappal, mikor máskor(?), eredménye > még melegebb lesz…

  • Tüke

    2011. augusztus 25. csütörtök 10:52

    #81394

    A témához ezt a két linket találtam a facebookon egy hozzászólónál
    https://www.idokep.hu/hirek/a-hoerzet-i
    https://www.idokep.hu/hirek/a-hoerzet-ii
    Más : a cikkben szerepel, hogy „…kellemes 25-26 C°” – ezzel szemben téli időszakban azt „egészségtelen melegnek” nevezik ? 🙂

  • sby f. j.

    2011. augusztus 25. csütörtök 15:22

    #81395

    [re=81394]Tüke[/re]: Így van Tüke.
    Az ember fiziológiája másként működik télen és másként nyáron.
    Gondold csak végig. Télen, ha kint járunk és ehhez igazodik a szervezetünk hőháztartása, párologtatása stb. a benti hőmérsékletnek elegendő volna a 20-21 fok, persze nem „ingbe-gatyába”… (németeknél pl. csak 18 fok van télen a szobákban és ez volna a természetes nálunk is, ha központi a fűtés). Ha ettől melegebb van és újra kimegyünk, csupa hurut és influenza az életünk.
    Magyarázat nélkül: pl. télen elutazunk Floridába, kell 2-4 nap, hogy aklimalizálódjunk, ez van, ilyen az ember.

  • bobo

    2011. augusztus 25. csütörtök 21:55

    #81397

    Ma hajnalban sikerült olyan jól átszellőztetni a lakást (tégla, 45 év, szigeteletlen, 52 nm, fsz, társasház), hogy du. 3-ig tökéletes volt a hőmérséklet.

  • Tüke

    2011. augusztus 26. péntek 07:20

    #81400

    [re=81395]sby f. j.[/re]:
    Régebben megírtam életkoromat [64] – és említettem azt is, hogy a 2003-ban épült 2 szintes házunkban a fdsz.-en kőlap van,- USA konyha… stb. Ott most a becsukott ablakok, leeresztett redőnyök mellett +25 C° van. Az emeleten hasonló körülmények mellett +27C°- tapasztaltam, hogy „másoknak”, fiatalabbaknak ez nem „kellemes!” – én viszont elég jól tűröm. Hozzászólásommal csak azt szerettem volna jelezni, hogy nem vagyunk egyformák! -és az „emberi tényezők” vajon mennyire vannak „figyelembe véve ?” Elég sok mindent elolvasok,de arról kevesebb információm volt. Tipp: ” ne öregedjetek meg!- soha ! ” 🙂
    Kifelejtettem : a műanyag redőnyeimet a hirtelen „jött” jég kilyukasztotta, OK!- a biztosító kb. 42 ezret fizetett érte. Van „árnyékolóm” is,- a „teraszon”,- azt viszont majd „lekapta” a viharos/erős szél… valahogy ilyesmik sem említődnek ?- csak ezen berendezések előnyei. (?)

  • Fenyvesi Péter

    2011. augusztus 27. szombat 11:43

    #81439

    [re=81400]Tüke[/re]:
    Pedig én szeretnék megöregedni. Ugye nem baj.
    Pl. szélálló zsaluzia, a sokat tudó árnyékoló
    Én a napokban már nem csak a ház körül locsolok meg mindent, de este, a falakat, sőt a tetőt (Bramac) is! Had párologjon minden, 1-2 fok is számít már. Még. Egy-két napig.

  • Tüke

    2011. augusztus 27. szombat 14:16

    #81442

    [re=81439]Fenyvesi Péter[/re]:
    OK! – (remélem feleségem nem olvassa…) – magam is meglocsolok olyasmiket amit írtál, majd 2 havonta a vízszámlát (pécsi) igyekszem eldugni! = lefűzni a rendszeresített dossziéba. (stb.) Pécsi víz+csatornadíj = esetleg a Google keresővel.
    Tipp: viszont a műa.redőnyöket a permetezőkannával ( benne mosószer) tisztítom ! Az ablaküvegeket is ! + az autó szélvédő tisztítóval (?) – azzal a „lehúzóval” -vagy mivel. 🙂 Gyors és eléggé hatékony !

TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben

Kedves Miklós! Még az év első felében találkoztunk, hogy egy Pest megyei családi ház tervezéséről egyeztessünk. Akkor nem Önt választottuk tervezőként, viszont most szeretnénk tervkritikára beküldeni az elkészült terveket. A kiviteli tervcsomag építészeti része közel végleges állapotban van, most a gépészeti/elektromos/statikai tervezésnél tartunk, ezeket januárban szeretnénk befejezni. Az építkezést ez év őszén szeretnénk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben
2018. január 24. szerda
SZAKMA
Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …

A Passzívházak 2016 sorozat eddigi írásaiban csupa rossz dolog került szóba, itt a végén kerüljenek szóba a jók is. A passzívházak Németországból kerültek hozzánk, közel 20 éves késéssel. A jelentőségük és különösen a hatásuk elvitathatatlan. Szélesebb körben való elterjedését, a szakmai közbeszédbe való bekerülését azonban nem a mérnök, szorosabban véve az építész társadalomnak köszönhetjük. Az építtetők […]

Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …
2016. december 8. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább