Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. augusztus 13. szombat

A fahídépítés új reneszánsza

A  FATÁJ-online hírportálon jelent meg egy remek összeállítás a faanyagú hidakról Híd a jövőbe – a fahídépítés új reneszánsza címmel. Találunk itt közúti, gyalogos és kerékpárhidakat, függesztett, rácsostartó és más szerkezetekkel.

köszönet a tippért Szabadi Ferenc Józsefnek

Hozzászólások (3): megnézem

  • Simor Árpád

    2011. augusztus 14. vasárnap 22:40

    #81307

    A témát továbbgondolva jelent meg a pécsi Kerékváros cikke (https://www.kerekvaros.hu/fabol-vasparipa-mikorra-ohajtja/) nem sokkal később. Ugyanakkor szakmai szempontból épp a címlapkép-híd különösen érdekes nemcsak a beépítés szokatlan mechanizmusa, de a faanyagvédelem innovatív, ecetsavazásos módja miatt is.

    A Kerékváros cikkét különösen időszerűvé teszi, hogy Pécsett a gyalogos és kerékpáros fahidak menthetetlen szakmai színvonalon épültek meg, jó részük állandósult baleset- (némelyik, mint a K1 hídja [https://www.bama.hu/baranya/kozelet/egyre-veszelyesebb-a-fahid-394073], élet-) veszélyt jelent, javításuk (K1) olykor inkább a cinizmus, semmint az alapvető műszaki ismeretek körébe tartozik. A Kerékvárosban kísérletet tettünk hazai példák bemutatásával is az előrelépésre.

  • Tüke

    2011. augusztus 15. hétfő 07:40

    #81310

    [re=81307]Simor Árpád[/re]:
    Bár kerékpárom sincs,bár attól még szívesen beleolvasok ilyen témákba is,ill. kösz’ az első linket, nem ismertem.
    Esetleg az ajánlott cikk az ez
    https://www.bama.hu/baranya/kozelet/egyre-veszelyesebb-a-fahid-394073
    Mint gyalogos,megjegyzem : eléggé sok fából készült „alkotásról” tudok, de arról nem nagyon, hogy azok karbantartása(?) – pl. időszakos festése (!) milyen szempontok alapján történik. Pl. gondolok itt a Pécs / Béke park -ra! Makay I. u.-i TESCO mögött ! – hidak,játszótér és egyebek. (fa szobrok !)

  • Klíma

    2011. augusztus 15. hétfő 14:50

    #81320

    Nagyon jól néz ki ez híd, több kéne belőle!

HÁZ-TERV
Hídépítés … másképp

Hídépítés kicsit másképp, mint a megszokott a linkért köszönet Szondi E. J.-nak

Hídépítés … másképp
2015. október 26. hétfő
HÁZ-TERV
Elkészült a Hello Wood Falu 2015

Harminc ország építészei építették fel a számukra ideális falut A Hello Wood Falu július 24. és augusztus 2. között a Művészetek Völgye egyik központi helyszíne lesz Vigántpetenden Rem Koolhaas világhírű holland építész és urbanista szerint a kortárs építészetben aránytalanul sok figyelem irányul a városra, emellett szükséges lenne sokkal többet foglalkozni a vidékkel. Az Architizer A+ […]

Elkészült a Hello Wood Falu 2015
2015. július 24. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább