Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. augusztus 9. kedd

24/2011. BM rend. | A bejelentés igazgatási díja

Kihirdetésre került az építésügyi hatóságot mint szakhatóságot a szakhatósági eljárásért megillető, továbbá az építési, a bontási és a használatbavételi bejelentésre vonatkozó igazgatási szolgáltatási díjról szóló 24/2011. (VII. 21.) BM rendelet

Az Országgyűlés az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvénnyel 2010. augusztus 14-i hatályba lépéssel módosította az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt (a továbbiakban: Étv.). Ennek alapján az Étv. 62. §-a egy új (6) bekezdéssel egészült ki, amely felhatalmazza az építésügyért felelős minisztert arra, hogy – az adópolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben – rendelettel állapítsa meg az építésügyi hatóságot mint szakhatóságot a szakhatósági eljárásért megillető, továbbá az építési, a bontási és a használatbavételi bejelentésre vonatkozó igazgatási szolgáltatási díjakat.

Az Itv. mellékletének XV. fejezete 2010. augusztus 27-ig szabályozta az építési tevékenység bejelentési eljárásának és a használatbavétel bejelentésének illetékét, amelynek mértéke 20 000 forint volt. Az Itv. értelmében eljárási illetéket a közigazgatási hatósági eljárásokért kell fizetni. Tekintettel arra, hogy az építési, a bontási és a használatbavételi bejelentés nem minősül építésügyi hatósági eljárásnak, ezért a bejelentésért nem lehet illetéket megállapítani. Erre tekintettel ad felhatalmazást az Étv. A bejelentés igazgatási szolgáltatási díjának miniszteri rendeletben történő megállapítására.

A miniszteri rendelet meghatározza egyrészt az építésügyi hatóságot, mint szakhatóságot a szakhatósági eljárásért megillető igazgatási-szolgáltatási díj, másrészt pedig az építési, a bontási és a használatbavételi bejelentésre vonatkozó igazgatási szolgáltatási díjak mértékét és megfizetésének részletes szabályait.

A BM rendelet értelmében az építésügyi hatóságnak, mint szakhatóságnak általános esetben a szakhatóság igazgatási szolgáltatási díjként 20 000 forintot; a repülőtér területén lévő, a repülőtér létesítésének, fejlesztésének és megszüntetésének szabályairól szóló kormányrendelet szerinti eljárásban 50 000 forintot és a telekalakítás földhivatali engedélyezési eljárásában 5000 forintot kell fizetni.

A fizetendő díjak az eljáró építésügyi hatóságok eljárási költségeit fedezik. Emellett az építésügyi hatóságot, mint szakhatóságot megillető, a rendeletben megállapított igazgatási szolgáltatási díj arányos a korábban meghatározott más hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjaihoz, és a szakhatósági eljárásban vizsgált szakkérdésekhez képest is.

Az építési, használatbavételi (10 000 forint) és bontási bejelentés (5 000 forint) igazgatási szolgáltatási díjai az eljáró hatóság eljárási költségeit fedezik, és – hasonlóan az építési, használatbavételi (20 000 forint) és bontási engedély (10 000 forint) illetékéhez – igazodnak az eljáró építésügyi hatóságnak a nyilvántartásba vétellel, a határozat kézbesítésével, az értesítés és a helyszíni ellenőrzés lefolytatásával kapcsolatos költségeihez. Az építési, használatbavételi bejelentés igazgatási szolgáltatási díja felére csökken az Itv. szerinti illeték mértékéhez képest. A bontási bejelentés díja pedig az illeték negyedére csökken.

A jogorvoslati eljárás díja az építésügyi hatóság szakhatósági döntése ellen 20 000 forint, a fellebbezések költsége pedig az illetékekről szóló 1990. évi XCII. törvény XV. melléklet 2. pontja szerint 30 000 forint. A befizetett díj az építésügyi hatóság bevétele lesz. A miniszteri rendelet részletesen meghatározza az igazgatási szolgáltatási díj megfizetésének módját.

Hatálybalépés: 2011. szeptember 4.
Forrás: MK/2011/87.

Hozzászólások (0): megnézem

TECH
Elindult az Építésügyi Fizetési Portál

Az építéshatósági ügyintézés elektronikussá tétele, az ÉTDR rendszer ugyan már 2,5 éves, de az illeték (ill. bírság) fizetés elektronikus megoldására csak most nyílt lehetőség. A mai nappal elindult Építésügyi Fizetési Portál segítségével az ÉTDR rendszerben elektronikusan ügyet indító felhasználók az építésügyi hatósági eljárás illetékét illetve az esetlegesen kiszabott bírságot elektronikus úton is megfizethetik. Az Építésügyi Fizetési […]

Elindult az Építésügyi Fizetési Portál
2015. július 1. szerda
ÉPÍTÉSI JOG
Már lehet átutalással is fizetni …

AZ ÉPÍTÉSÜGYI ELJÁRÁSOKBAN IS LEHET MÁR ÁTUTALÁSSAL FIZETNI AZ ILLETÉKET Az Illetéktörvény (Itv.) 2015. január 1. napjától hatályos módosításai több ponton érintik az építésügyi hatósági eljárások illetékfizetési kötelezettségét. Egyrészt az illeték teljesítésének módja, másrészt a hatóság hiánypótlási felhívására vonatkozó rendelkezései is módosult. 1. Szélesedett a közigazgatási hatósági illetékfizetés módjának köre Általánosságban a közigazgatási hatósági eljárási […]

Már lehet átutalással is fizetni …
2015. január 30. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább