Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. augusztus 4. csütörtök

ISOCUP könnyű, üreges monolit födém

A nagyobb fesztávolságú födémek örök problémája, a nagy inercia mellett az elfogadható önsúly és az ezzel járó takarékos anyagfelhasználás. A különféle (kör)üreges födémpallók régóta ismertek és használtak, azonban két hátrányuk van, üzemben kell előregyártani őket és daru kell a beemelésükhöz. Az ISOCUP technológiája a monolit vb födémépítésbe vitte el ezt a technikát, kiküszöbölve az üzemi előregyártást és a daruzást (itt persze nem önmagában az üzemi előregyártással van a gond, hanem pl. szabálytalan födémkontúrok esetén bonyolódik az előregyártás). Az alábbi ismertetés a termék honlapjáról származik:

A takaréküreges födém nagyobb merevséggel rendelkezik, mint a hasonló méretekkel készített tömör vasbeton födém mind lehajlás, mind földrengéssel szembeni ellenállás tekintetében.

Az i s o C U P takaréküreges monolit födém rendszer előnyei az építési beruházás szereplőinek szempontjából:

Beruházó

  • bekerülési költség csökkenés a födémek tekintetében
  • a szerkezet jelentős önsúly csökkenése miatt a függőleges teherhordó szerkezetek, és az
  • alapozás bekerülési költsége is csökken
  • a beépített szerkezetek és alapanyagok mennyiségi csökkenése miatt az építési idő rövidül
  • a nagyobb fesztávok miatt tisztább alaprajz tervezhető, nagyobb eladható/bérbe adható terület keletkezik a bruttó alapterülethez viszonyítva

Építész tervező

  • nagyobb tervezési szabadság, átláthatóbb szerkezet
  • alkalmazható családi ház méretnél is

Statikus tervező

  • plusz feladatot (pl. speciális kiegészítő vasalat tervezése) nem jelent
  • a tisztább alaprajzból adódóan egyszerűbb a teherhordási adatok számítása

Szakági tervezők

  • kevesebb akadályozó szerkezet a gépész és elektromos hálózatok tervezésénél

  • – a könnyítő elemek az alsó teherviselő vasalatra kerülnek
  • – a felső (nyomott zóna) szerkezeti magasságát méretezni kell
    • – a kialakuló semleges zóna vastagsága határozza meg a kikönnyítő elemek méretét
    • – a felső teherviselő vasalás a panelokra közvetlenül szerelhető

Elérhető súlycsökkenés:

  • 20 cm födémvastagság esetén 26%  (-130 kg/m2)
  • 22 cm födémvastagság esetén 31%  (-170 kg/m2)
  • 24 cm födémvastagság esetén 32%  (-192 kg/m2)
  • 26 cm födémvastagság esetén 39%  (-242 kg/m2)
  • 29 cm födémvastagság esetén 40%  (-290 kg/m2)
  • 34 cm födémvastagság esetén 47%  (-397 kg/m2)
  • 43 cm födémvastagság esetén 52%  (-557 kg/m2)

bővebben a termékről: www.isocup.hu  | info@isocup.hu | +36 30 9086332

 

Hozzászólások (9): megnézem

  • sby f. j.

    2011. augusztus 4. csütörtök 10:15

    #81214

    _Megnéztem a cég honlapját.
    Mintha nem tudna a „rendszer” arról, hogy a hossz és segédvasak betontakarása a korrozió miatt „létkérdés”. Mindenhol belemélyed a hab-betétbe, nincs kiemelve a zsalutól, több „emeletes” vibrálás, egyenletes tömörítés eléggé kérdőjeles.
    Rengeteg kételyem van a gazdaságosságát illetően is.

    Lehet, hogy csak én látom „sötéten”???…

  • audishapi

    2011. augusztus 4. csütörtök 12:06

    #81216

    Egyetértek. Kivitelezői szemmel nézve nem látom előnyét, a betonbedolgozás véleményem szerint szinte reménytelen (maximum agyonvizezett betonnal), a betontakarást látva/nem látva, pedig minden jobb érzésű műszaki ellenőr megtiltaná a további munkavégzést. Megjegyzem érdekes módon a kivitelezési előnyök nem is kerültek kiemelésre (talán mert nincsenek?).

  • Horváth György

    2011. augusztus 4. csütörtök 13:42

    #81217

    A PS kirekesztő elemeket magában foglaló vasalatnak teherhordó szerepe nincs. A teherhordó vasalatokra elhelyezett panelosított kirekesztő elemek nem befolyásolják a teherhordó vasak betontakarását (pontszerűen összeérnek, ahogyan a fővasak az osztó vasakkal). Gyakorlati tapasztalatok alapján nincs szükség „többemeletes” vibrálásra, ugyanis az elemek szépen bevezetik a tűvibrátort a közökbe, és fészekmentes, egyenletes tömörségű és felületű födémek készülhetnek. A bedolgozott beton minőségén, konzisztenciáján, a termék beépítése esetén NEM kell változtatni! A gazdaságossága bizonyított, bármilyen konkrét épületre, szívesen adunk ajánlatot. Eddig minden esetben a kiszorított beton, és a megtakarított vas mennyiség áránál olcsóbb volt a beépített isoCUP rendszer. A műszaki ellenőrök természetesen eddig sem tiltották meg a munkavégzést, a rendszer kivitelezési előnyei közül pedig megemlíteném a rövidebb kivitelezési időt, kevesebb zsalutámasz alkalmazását, és a kisebb fedezet igényt a szerkezetépítésre vonatkozóan. Továbbá Budapesten foghíj beépítésnél a súlycsökkenés miatt elegendő volt a szomszédos épületek mellett falazott technológiájú tűzfalat emelni, elhagyható volt a nagy kivitelezési kockázattal járó egyoldali falzsaluval készülő vasbeton tűzfal.

  • Celebia

    2011. augusztus 4. csütörtök 14:18

    #81218

    Én azt nem látom, hogy ez a rendszer mennyivel jobb/korszerűbb, mint a már régóta kapható Isoteq, stb rendszerek födémrendszerei …

  • sby f. j.

    2011. augusztus 4. csütörtök 15:12

    #81219

    [re=81217]Horváth György[/re]:
    Szeretném előre bocsátani, nincs kákán is csomó hajlamom kedves György…

    IDÉZET: „Gyakorlati tapasztalatok alapján nincs szükség “többemeletes” vibrálásra, ugyanis az elemek szépen bevezetik a tűvibrátort a közökbe, és fészekmentes, egyenletes tömörségű és felületű födémek készülhetnek. ID. vége-

    A galéria képek többemeletes mintájára gondoltam extra szelvény esetében a „többemeletes” kitételemmel, ez kicsit félre ment.

    Elismerem, bizonyos esetekben van előnye egy hagyományos lemezhez mérten, de nem családi házas méretekben, inkább a 40 cm-ek felett.

    Önök bizonyára „megjöttek a „buktatókból” néhány első munkák alatt. Úgy vélem ez egy-egy eseti alkalmazáskor annyira újszerű, hogy nehezen nyer teret.

    Ezt nem igazán tudom értelmezni: „és a megtakarított vas mennyiség”
    Egy számított, modellezett vasmennyiség nem függhet a technológiától, az vagy szükséges statikailag vagy nem.
    Hogyan lehet mégis megtakarítás? És hány %?

  • Horváth György

    2011. augusztus 4. csütörtök 16:00

    #81220

    [re=81219]sby f. j.[/re]: Vasmegtakarítás abból adódik, hogy könnyebb a födém, ezért kevesebb teherbíró vasalat szükséges. A födémnek nem csak a rákerülő terheket, hanem a saját súlyát is el kell bírnia.

  • sby f. j.

    2011. augusztus 4. csütörtök 16:42

    #81221

    [re=81220]Horváth György[/re]: Rendben.
    Még valami:
    – a könnyítő betét vízfelvétele 24 órás áztatás után hány százalék?
    – a betét segéd vasainak soronkénti átlagos kg/m2 igénye?
    (az átmérőt fi 3,5-4 mm-re becsülöm)

  • Szabó András

    2011. augusztus 4. csütörtök 18:50

    #81226

    A bemutatott rendszer bizonyára hozza a leírt számokat megtakarításban, de csak egyirányban teherhordó födémeknél. A kétirányban teherhordó (eleve gazdaságosabb) födémekhez nem alkalmas, mint ahogy gombafödémekhez sem, pedig ezek teszik ki a monolit födémépítés nagyját. A kétirányú födémekhez viszont ugyanúgy régóta közismert megoldásokat szállít a Cobiax és a BubbleDeck.

  • Horváth György

    2011. szeptember 13. kedd 17:51

    #81653

    [re=81226]Szabó András[/re]:
    A rendszer alkalmas a kétirányban teherhordó, így az úgynevezett gombafödémek könnyítésére is. Az isoCUP rendszer ugyanazon felületen nagyobb térfogatot szorít ki, mint a cobiax, vagy a bubbledeck. Az említett termékeket nem minősíteném, bárki megtudja állapítani a hátrányaikat az isoCUP rendszerrel szemben.

SZAKMA
Megfejtették a római szuperbeton titkát

[…] Amerikai tudósok évek óta vizsgálják a Róma közelében lévő ókori kikötők betonját, és most közölték a részletes eredményeiket. Megfejtették a titkot, hogy mitől ennyire tartós az antik beton. A kulcs az alumínium tobermorit. Ez egy vulkáni eredetű ásvány, ami mészkővel keverve, hevítve és tengervízzel kezelve olyan kristályosodásba kezd, hogy máig a csodájára jár az […]

Megfejtették a római szuperbeton titkát
2017. augusztus 1. kedd
OFF
Népszava bebetonozva

Tóth Szilveszter kollégánk találta egy pince monolit vb födémén. Ezek szerint 52 éve senkinek sem volt ingerenciája, hogy ezeket a lógó újságfecniket letépje, vélhetően azért, mert maga is kordokumentumnak tartja. Ugyanakkor az újság mellett lévő kitüremkedésből én arra következtetek, hogy az újságlap, – bár nem bevett segédszerkezet az építőiparban – mégiscsak valamilyen zsaluzási hiányosságot igyekezett […]

Népszava bebetonozva
2017. április 4. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább