Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. augusztus 3. szerda

gBh resalcon, a szabadalmaztatott könnyűbeton

A minap telefonhívást kaptam, miszerint szabadalmi bejegyzésre került a gBh resalcon nevű könnyűbeton. Megvallom a Vekla médiabeli ámokfutása idején már kaptam hírt felőle, de ez is el lett könyvelve amolyan „sokadik könnyűbetonnak”. Nem ismerem a hazai könnyűbetonok szabadalmi bejelentéseit, sem azt, hogy ki milyen védettség vagy éppen szabadalombitorlás mellett gyártja, forgalmazza a saját portékáját. 

Az alábbiak a termék honlapjáról valók:

„A Lasso Ltd. megvásárolt egy kiváló, speciális, vízzáró, tűzzáró, légáteresztő hőszigetelő anyag-adalék találmányt, mely 2008. április 25–én a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál P0800273 számon szabadalomként került beadásra, és a gBh resalcon fantázianevet kapta.

2011. május 17. –én a szabadalom bejegyzésre került, ezáltal a gBh resalcon az egyetlen érvényes, bejegyzett szabadalommal védett könnyűbeton a Magyar piacon. (Megtekinthető a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapján itt a keresőbe beírva a P0800273 számot.) 2009. november 25. –én PCTIB2009007587 számon nemzetközi (PCT) szabadalmaztatására is sor került.

Cégünk rövidtávú tervei között nem szerepel a gBh resalcon gyártása, vagy forgalmazása, ehelyett a szabadalmat, illetve know-how-t kívánjuk országonként értékesíteni, hiszen így jóval alacsonyabb költség mellett lehet előállítani gBh resalcon–t.

A gBh RESALCON olyan cement-adalék, melynek használatával elértük, hogy a különböző térfogat-sűrűségű szárazanyagok (cement és polisztirol) víz hozzáadásával homogén állagúra keverhetőek, vagyis a kész habarcsból keverés közben és után nem szivárog ki a víz, a polisztirol nem úszik fel, tehát az összekevert anyag úgy szárad meg, hogy közben az alkotóelemek nem osztályozódnak. Ezáltal egy egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező hőszigetelő könnyűbeton jön létre.

Alkalmazásával a fűtési költség 30-90 % -kal csökken, a klimatizálás pedig lényegesen csökkenthető, vagy elhagyható, a hőszigetelés hatékonysága érezhetően arányos rétegvastagsággal; a réteg vastagságának növelésével, illetve a térfogatsűrűség csökkentésével (100-300 kg/m³) egyre alacsonyabb hő-átbocsátási tényezőket (K érték) kapunk.

Hőátvezetési tényezője (λ)
300 kg/m³ térfogatsűrűségnél 0,082 W/mK,
a 230 kg /m³ térfogat-sűrűségű esetén 0,069 W /mK,
a 150 kg /m³ térfogat-sűrűségűé pedig 0,056 W /mK.

Az alkalmazási helytől függetlenül lényegesen jobb hőszigetelési és páratechnikai képességekkel rendelkezik, mint az eddig ismert rendszerek bármelyike.

Felhasználás

gBh RESALCON könnyűbeton térfogatsűrűsége egyenesen arányos a nyomószilárdságával, vagyis minél könnyebb az anyag annál kevésbé terhelhető. Mindez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a 300 kg/m3 térfogat-sűrűségű anyag lépésálló (1,4 N/mm2), alkalmas födém szigetelésére, esetleg 3-5 cm vastag tábla szeletelhető belőle, például utólagos hőszigetelés esetén a táblák zsaluként alkalmazhatóak, így a könnyű (max. 100 kg/m3 térfogat-sűrűségű) anyagot mögé öntve sík felületű homogén hőszigetelő réteg keletkezik, igen gyors kivitelezéssel.

A kb. 230 kg/m3 térfogat-sűrűségű anyag könnyűszerkezetes ház építésére kiválóan alkalmas, amikor egy szabadon választott (alumínium, fa, műanyag) teherhordó szerkezetre kívül-belül gBh RESALCON tábla kerül, a köztes részt folyékony, max. 100 kg/m3 térfogat-sűrűségű gBh RESALCON tölti ki.

A 200 kg/m3 térfogat-sűrűségűnél könnyebb anyag kitöltő falazatként alkalmazható. A falszerkezet szilárdsága növelhető vasalással bár erről sem mérés, sem kísérlet nem készült.

Teherhordó falazat kialakítása a 400 kg/m3 térfogat-sűrűségű anyagból lehetséges, melynek nyomószilárdsága az Ytong –éhoz hasonló.

A gBh RESALCON kiemelkedő tulajdonságai

  • Sokrétűen alkalmazható: Önthető, kenhető, tégla, tábla vagy más egyedi formában gyártható. Alkalmas külső és belső térben, födémszigetelésnél egyaránt.
  • Tűzzáró: „A” NEM ÉGHETŐ. Ezért nem táplálja, hanem megállítja a tűz terjedését. Tehát az ebből épített, és az ezzel utólagosan szigetelt épületek is átvészelik lakástüzeket, a 15 -30 perc alatt átvonuló erdőtüzeket, és megóvják a bennük lévő tárgyakat.
  • Vízzáró: Előny a metróberuházásoknál, de a pincék utólagos szigetelésénél is.
  • Légáteresztő: Megakadályozza a fal befülledését.
  • Szilárd: Más hőszigetelő anyaghoz képest nagy nyomószilárdsággal bír (300 kg/m³ esetén 1,4 N/mm²) Födémszigetelésnél sokkal hatékonyabb a lépésálló polisztiroltáblánál.
  • Flexibilis: Rugalmassága a magasabb épületeknél jelentkező szélterhelést is könnyedén viseli.
  • Könnyű: Úszik a vízen.
  • Hangszigetelő: magas polisztirol tartalma (1 m3/1 m3) miatt hangszigetelésre is alkalmas.
  • Olcsó: Az EU-ban kiemelkedő a környezetvédelem támogatása, így a hulladék újrahasznosítására igényelhető támogatások miatt a költségeket tekintve a gBh resalcon jóval előnyösebb pozíciót élvez a konkurens technológiákhoz képest, hiszen hulladékból készül.

Alkalmazási területek

  • Toronyházak,
  • családi házak
  • panelházak
  • könnyűszerkezetes házak,
  • rönkházak,
  • lakó-, vagy iroda-konténerek,
  • Ipari létesítmények (gyárak, csarnokok, raktárak, terménytárolók)
  • rétegöntéssel készített koporsófödémek,
  • fel- és alépítmények (metró, hidak)
  • hő-, lég-, olaj-, és vízvezetékek
  • tetőterek (hőtükör-fólia alkalmazása nélkül, a téglafalnál jobb hőérzetet biztosít télen-nyáron),
  • nedves helyiségek (fürdőszoba, szauna, mosókonyha, pince) utólagos hőszigetelésre , valamint
  • könnyűszerkezetes házak,
  • passzív házak,
  • rönkházak,
  • lakó-, vagy iroda-konténer,
  • meglévő épületekre újabb emeletek,
  • ipari létesítmények (gyárak, csarnokok, raktárak, terménytárolók)

építésére, ahol  bármilyen vázszerkezetre épített zsalurendszerbe pumpálva kitöltő falként alkalmazható.  A gBhRESALCON hőszigetelő anyagot a fent felsorolt tulajdonságok együttesen a ma ismert legkorszerűbb hőszigetelő anyaggá emelik.

Passzív ház

Egy passzívház fűtési energiaszükséglete 80-90 %-kal kevesebb, mint egy hagyományos házé és 60-75 %-kal kevesebb, mint egy alacsony energiaszintű házé. Egyetlen passzívház évente tonnás nagyságrenddel kevesebb széndioxid-kibocsátást okoz, mint egy hagyományos ház. 2008 végéig mintegy 16.000 passzívház épült világszerte, egyre több régió támogatja aktívan a passzívház szabvány alkalmazását! Egy passzívház fűtési költsége kb. egy tizede, mint egy hagyományos háznak! Hűtésre (légkondicionálásra) meg általában nincs is szükség. Ez már a mai energiaárak mellett is tetemes költségmegtakarítás. Ezt a tényt szintén csak értékeljük a helyén: a hagyományos ház fűtés/hűtés többletráfordítása nem pénzünk átcsoportosítása, nem egyik zsebünkből tettük a másikba, hanem végérvényesen elvesztettük.

Passzívház esetén a légtömörség elsőrendű fontosságú, hogy elkerülhető legyen a szerkezeti elemek átnedvesedése. A gBhRESALCON fal pórusossága ennek látszólag ellentmond, de mivel a gBhRESALCON könnyűbeton statikusan víztaszító, a falszerkezet nem vesz fel vizet, vagyis átnedvesedése lehetetlen. A légpárát átengedi nem pedig felszívja.

A levegőszennyezés

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint „Európában 1990 óta számos légszennyező anyag kibocsátása jelentősen visszaesett, így a régió levegőjének minősége jobb lett. Ugyanakkor viszont a részecskés anyag és a levegőben található ózon koncentrációja 1997 óta a kibocsátás visszaesése ellenére sem mutat jelentős javulást. Európa városi népességének jelentős része még mindig olyan helyeken él, ahol bizonyos levegőminőségi értékek túllépik (az emberi egészség védelme érdekében meghatározott) uniós határértékeket. Számos ország a 2010-re jogilag kötelező, négy fontos légszennyező anyagra vonatkozóan megállapított határértékek közül is legalább egyet valószínűleg túllép. A légszennyezésnek való kitettség csökkentése változatlanul fontos ügy.” Európában, de mi a helyzet Ázsiával, ahol a káros anyag kibocsátás továbbra is növekvő tendenciát mutat, vagy az USA –val, ahol például a széndioxid kibocsátás a mai napig elképesztő méreteket ölt?

Ázsia, Ausztrália és Óceánia a világ CO2 mennyiségének egyharmadát bocsátja ki, Észak-Amerika további 28 %-t. Ez a két terület a globális kibocsátás majdnem 60 %-át adja. Ámbár a két terület majdnem ugyanannyi mennyiségű széndioxidot bocsát ki évente, de ennek az oka különböző. Körülbelül a világ népességének 61 %-a él Ázsia, Ausztrália és Óceánia területén, ahol a nagy széndioxid kibocsátás oka az ott élő emberek magas száma, de csak a népesség 5 %-a él Észak-Amerikában, ahol az ok a különböző formában meglevő nagyon magas energiafogyasztás.

Erre a problémára részben megoldást jelent a gBh RESALCON hőszigetelés használata, mivel alkalmazásával a fűtés 30 – 90 % -kal csökkenthető, vagyis az abból eredő károsanyag kibocsátás is.

Hulladék

Európában évente fejenként mintegy 500 kilogrammnyi hulladék keletkezik. Ennek azonban csak kevesebb mint harmadát hasznosítják újra, a szemét termelése pedig gyorsabban nő, mint a gazdaság.

A polisztirol csomagolóanyag-hulladék aránya az összes hulladékhoz képest mintegy 10 térfogat%, mivel annak nem a tömege, hanem a térfogata elképesztő mennyiség: 1 tonna = 30-50 m3!

A gBh RESALCON hőszigetelés polisztirol tartalma a polisztirol csomagolóanyag ledarálásából nyert őrlemény. Semmilyen egyéb kezelést nem igényel. Mivel az EU messzemenőkig támogatja a hulladék újrahasznosítást, a gBh RESALCON -t gyártó cégek anyagi előnyre, ezáltal pedig jelentős piaci előnyre tehetnek szert a konkurens hőszigetelő anyagok gyártóihoz képest.

Lasso Hungary Kft. | Bus Károly
Cím: 1026. Budapest, Szilágyi E. fs. 67. fszt. 4.
Tel: +36 70 60 90 700  lassokft@gmail.com  https://www.gbhresalcon.hu

 

Hozzászólások (3): megnézem

  • sby f. j.

    2011. augusztus 3. szerda 07:04

    #81201

  • Fenyvesi Péter

    2011. augusztus 3. szerda 09:49

    #81205

    A vázas, könnyűszerkezetes épületek szerkezeti rendszere a Löglen-re emlékeztet. Van elég tömege ezeknek a házaknak? Nem túl kevés a 300 kg/m3 körüli tömeg? Már a hőtehetetlenség, hőtartás miatt mondom.

  • MTH

    2012. október 1. hétfő 00:27

    #84734

    A cikkben szereplő alkalmazási területek jelentős részére NEM találok engedélyt a cég honlapján elhelyezett „engedélyben” ami igazából nem is engedély. Viszont az utolsó előtti oldalon az szerepel hogy nyílásos homlokzatokon csak a tűzterjedési vizsgálatok elvégzését követően alkalmazható. Ezt a vizsgálati jegyzőkönyvet nem találtam sehol. Kitöltő falazatként vagy téglaként történő alkalmazhatóságáról szintén nem találtam megfelelő anyagot az engedélyek között.
    A páradiffúziós tényező és a hőszigetelési érték sem nevezhető kiemelkedően jónak, a 100-as jelölésű termék pedig „B” tűzkategóriába sorolt.
    Ennél azért van jobb is.

    https://www.gbhresalcon.hu/measuring%20developments.html

SZAKMA
Megfejtették a római szuperbeton titkát

[…] Amerikai tudósok évek óta vizsgálják a Róma közelében lévő ókori kikötők betonját, és most közölték a részletes eredményeiket. Megfejtették a titkot, hogy mitől ennyire tartós az antik beton. A kulcs az alumínium tobermorit. Ez egy vulkáni eredetű ásvány, ami mészkővel keverve, hevítve és tengervízzel kezelve olyan kristályosodásba kezd, hogy máig a csodájára jár az […]

Megfejtették a római szuperbeton titkát
2017. augusztus 1. kedd
OFF
Népszava bebetonozva

Tóth Szilveszter kollégánk találta egy pince monolit vb födémén. Ezek szerint 52 éve senkinek sem volt ingerenciája, hogy ezeket a lógó újságfecniket letépje, vélhetően azért, mert maga is kordokumentumnak tartja. Ugyanakkor az újság mellett lévő kitüremkedésből én arra következtetek, hogy az újságlap, – bár nem bevett segédszerkezet az építőiparban – mégiscsak valamilyen zsaluzási hiányosságot igyekezett […]

Népszava bebetonozva
2017. április 4. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább