Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. augusztus 2. kedd

10 EPS-ből 9 nem felel meg

Egy olvasói levelet teszek közzé és mivel a levél maga is vélemény, nem szükséges hozzá kommentár:

Egy név nélküli szakmabeli gondolatai a MEPS 2011-es vizsgálati eredményeiről: Bátran közre adható nyilvános vitaanyag……nem ártani akarok csak vitatkozni a témáról. Várom az értelmes megnyilvánulásokat!!!! Itt mélem címe: meps@freemail.hu

Már megint egy szuper piaci hír….. Botrányos a helyzet az EPS hőszigetelések piacán.

A MEPS vizsgálatai szerint a következő a helyzet: forrás: https://www.meps.hu/minosegellenorzes

Amit igazán problémásnak érzek, az a 80-as értéknél a 10 %-ot meghaladó különbség. Ez ugye a nyomószilrádság esetében a 80 helyett 72 kPa érték lenne. Mert azt már letolták a torkomon, hogy Szlovákiából mindenki 70-es cuccot hord be hozzánk csinos piros csíkosan, ÁFA nélkül, „okosban”. Azonban az ennél nagyobb eltérés az már kritikus, nem?? Gondolok itt a táblázatban a Rigips/Isover, Thermocell, Zentyss (ez mi ki a @) vagy a Masterplast termékbevizsgálására. Ez már az „életveszélyes” kategória. Félő, hogy mind a Master, mind pedig azok a gyártók, de tovább megyek bármely végfelhasználó kivitelező, akik ezeket az EPS-ket használják önhibájukon kívül is a vakolatrendszereiket kockáztatják ezzel.

Akkor most kell a homlokzatokra a 80-as cucc, vagy nem ????

Ezt a mérést az ÉMI végezte el emberek.

Hahhhhhó!!!

Ez a mai Magyarország, 9 termékből 1 felelt meg????

A 10 %-os küszöböt is csak további 4 anyag ugrotta meg!!!!

Nem kellene nekik hivatalból felülvizsgálni ezeket a rendszereket. Meg azokat ahova ezeket már beépítették!!!! Azokat, amiket már átvettek, azokat is!!!!! Mert ez aztán ŰBERGÁZ……

Vagy ez is elsikkad, mint más hasonló botrányos témák?????

Mert akkor mire is volt jó ez az egész felhajtás kedves MEPS???

Mondja már meg nekem ezt valaki!!!!

Ott ahol a nagyobb pályázatoknál az ÉMI az ellenőrző szervezet előfordulhat-e egy utólagos ellenőrzés ennek a méréssorozatnak a kapcsán. Gondolom az biztos, hogy jobban „figyelnek” majd ezekre a beszállítóra, bárhol is jelenik meg az anyaguk. Ha ne adj isten ott is ilyen kirívóan alacsony lesz a mért érték…hát akkor szerintem nem a Magyar Termék Díj, vagy a KIVÉT jel lesz a tét, hanem a cégek további sorsa. Mert talán majd a piac díjazza ezt a sudár minőséget???? Vagy most álmodom???

Abba már belegondolni sem akarok, ha egy másik hasonlóan „jóindulatú” és „etikus” szervezet, mint pl. a MEPS végeztet egy utólagos mintavételt, és ugyanilyen szimpatikusan honlapon szellőztetné meg az adatokat….amiket akár magánszemélyek akár cégek is elérhetnének. Akkor sokaknak ez lehetne a vég….perek sokasága indulhatna el. Vagy jöhet a Fogyasztóvédelem, meg a Versenyhivatal…

A megrendelő pereli a kivitelezőt, az pereli a gyártót…..aranybánya az ügyvédeknek!!!! Nem elég csőd van már az építőiparban????? Bár ebben a háborúban az első ütközet már lezárult, a MEPS lőtt először, és talált is…sokaknál telibe. Más mindenki már csak védekezni/magyarázkodni tud. Vagy valaki majd vissza is fog lőni????

A vizsgálati eredmények bárki számára elérhetők, sőt a MEPS tagok majd tesznek is róla, hogy a partnereiknél tudomást szerezzenek erről, hiszen ezért tették fel a netre…nem???

Fontos kérdés, hogy mennyire reprezentatív ez a vizsgálat, bár szerintem, aki ezt látni fogja, azt ez nem különösebben érdekli. Jó esetben 1-2 hónap alatt lefut majd a szenzáció, ami ugye pont az őszi szezon. A várható hosszú távú hatást súlyosabbnak látom. Mivel mindenki megint elkönyveli a két legkirívóbbat, a Mastert, meg a Zentyss-t a „bóvli” kategóriába, ehhez mért „óccsó” árat is kell majd rendelni ezekhez a termékekhez. Ez pedig megint csak a piaci „átlagos” árat és vele a minőséget is lefelé tornázza.

Kérdés, még hova??? Nem tudom, ez kinek jó??!!!

Talán a MEPS tag 3 muskétásnak, akik majd megvédik az embereket a „csúnya csalóktól”.

Hiszen ők nem a saját pénzüket tették eddig sem kockára, hanem a külföldi anyacégét…itt meg már a piaci lét a tét…tiszta VALÓVILÁG…ugyanaz a mocsok….csak itt nem a kocsit, mag a kecót kapod meg a végén, hanem a magyar piacot…..szépen 3 szeletre vágva. A többi meg zárjon be…….mondjon le……..jól látom?????

Aztán csökken a választék és nő az ár…mert a verseny az bűn…ugye????

Természetesen igaz, hogy a minőség és az ár párban járnak, itt sem lehet merci minőséget trabi áron venni, kérdés azonban, hogy a piaci átlagos minőség és átlagos ár milyen viszonyban vannak egymással. Mert elvileg akkor a Master és a Zentyss anyagának jóval olcsóbbnak kell lennie a többinél, hogy ezt a kockázatot megérje… Kérdés, megéri-e??

Gondolom, hogyha a Nikecell, vagy a Bachl anyagát vizsgálták volna, hasonló lett volna az eredmény???

Vagy nem??

Tényleg, ők miért is maradtak ki????

Lehet pont ezért????? Ha nem tudom, nem fáj…….

Van-e megoldás????

Talán az, ha rájövünk, mennyire nem igaz, hogy az „óccsó” TESCO gazdaságos termék, vagy a kínai piaci nájkpóló az eredetivel azonos, csak más a csomagolása. Sajnos az is kellemetlen tapasztalatom, hogy a piacon 8-10 %-os árkülönbség elegendő ahhoz, hogy elhomályosítja a minőség igényét a gyors anyagi haszonszerzés. Tisztelet a hosszútávon gondolkodó kivételeknek.

Na, őket invitálom meg egy kis közbeszédre…..ha vannak ilyen személyek!!!!! Hogy mi a megoldás…hát van ötletem, de ez már nem tárgya ennek a levélnek. Majd a vitában…ha lesz valaki, akit érdekel???

Kérlek, írj a címemre, fent megtalálod…vagy küld át annak, akit szerinted érdekelne egy ilyen vita. Ezt annak szánom, akit érdekel, és szívesen vitázna a jövőről…már ha van olyan. Akit nem, azt arra kérem, törölje ki, mert ezek szerint ez nem neki szólt…..

SENKI ALFONZ

Kiegészítés 1.

a cikk megjelenése előtt, még a múlt héten az alábbi levelet küldtem meg az összes érintettnek:

On 2011.07.29., at 10:35, Koós Miklós / Koós Építésziroda Kft. wrote:
Tisztelt Cím,

a jövő héten egy olvasói vélemény jelenik a kooseptar.hu építészeti portálon, amelyben szó lesz a MEPS által készített „EPS minőségellenőrzés” eredményéről. A kapott eredmények meglehetősen lehangolóak és közérdeklődésre tarthatnak igényt.
A MEPS honlapján „teljeskörű tájékoztatás” -ra hivatkoznak, miközben a vizságlatból pont az egyesület tagjainak termékei maradtak ki, akik eredményeire talán a leginkább kíváncsiak lennének a potenciális felhasználók.
A cikk a jövő héten kedden jelenik meg, ha kommentálni kívánják, kérem erre a levélre válaszolva tegyék meg.
Mellékelem a cikk pdf változatát
…………………………..
köszönettel és üdvözlettel
K o ó s  M i k l ó s  építész

Kiegészítés 2.

a cikk megjelenése és a levél után a MEPS levette az inkriminált táblázatot, azonban a Google még egy ideig megőrzi az oldalakat, így még bárki letöltheti innen (EPS minták vizsgálati eredményei)

Hozzászólások (10): megnézem

  • Szabó András

    2011. augusztus 2. kedd 06:28

    #81188

    A helyzet valóban szomorú. De nem azért, mert a kereskedelem H80 osztályúnak ad el expandált polisztirol táblákat, miközben azok EZT a szabványt nem elégítik ki. A tragikus a papírháború, a mérnöki gondolkodás félresöprése, a müszaki megfelelöség jogi szemmel vizsgálása, az ítéletalkotás mechanizálása, bürokrata gondolkodásmód. Nem ez a konkrét eset háborít fel, hanem az összes hozzá hasonló. Emlékezzünk a polikarbonát lapok égvecsepegésére. Ha az ÉMI-n múlik, ma sem lehet beépíteni sehova. Az EPS-röl: van egy skatulya, ide lehet beszoritani a polisztirol höszigetelö táblákat, ami kihullik az férges. De gondoljunk bele: 80 kPa nyomófeszültség az 8 tonna(!)per m2 (a 10% összenyomódás persze gyakorlati szemszögböl értelmezhetetlenné teszi ezt a mérést, hol engedhetünk meg ekkora alakváltozást?). Egy átlagos ipari padlónak is tisztességére válik ekkora terhet viselni, kell ez a homlokzati höszigeteléshez? Ami fontos lenne, az öregedéssel járó zsugorodása (kellöen pihentetett-e a termék), az önkioltó égési jellege, az egyes ragasztóanyagokkal való kölcsönhatása (tapadás, kioldás), stb. Ezekröl a MEPS által rendelt vizsgálat hallgat. Pedig lehet, hogy ezekben a paraméterekben a vizsgált anyagok nem is olyan rosszak… De a papírháborút egy kevéssé releváns vizsgálattal meg lehet nyerni. És ami még rosszabb, hiteltelenné lehet tenni laikus megbízója elött építészt, mesterembert aki ezeket az anyagokat javasolta, felhasználta. Akkor már jobb, amit a napokban egy elöadáson hallottam: „Hungarocell”. Azt hittem 20 éve nincs már. De a névkavalkádot olvasva, már nem állítanám biztosan.

  • sby f. j.

    2011. augusztus 2. kedd 07:59

    #81189

    [-]

  • Senki Alfonz

    2011. augusztus 2. kedd 12:05

    #81192

    Tisztelt Fórumozók,

    Köszönöm a lehetőséget, bár levelemmel nem babérokra kívánok törni.
    Sajnos a megadott e-mail címet meg kellett változtatnom.
    A mepsvizsgalat@gmail.com címen várom az esetleges észrevételeket, vagy itt a fórumon.
    Levelemet megküldtem az összes érintett cégnek és a MEPS-nek is.
    Annyi változott, hogy a MEPS eltávolította oldaláról a fenti táblázatot.
    Hogy miért, arra nagyon kíváncsi lennék!!!
    Akkor mégsem igaz a dolog, vagy már valaki-valakik visszalőttek???
    A nagy kérdésem az érintettekhez az, hogy akkor mi a megoldás????
    Hogyan tehető jobbá a helyzet??
    Várom a válaszokat.

    Senki Alfonz

  • Adamko Ferenc

    2011. augusztus 2. kedd 20:34

    #81200

    És én még azt hittem, csak az én szakmámban, és ismerőseim szakmájában van ilyen. Lehet, hogy én naiv vagyok?

  • Lajos

    2011. augusztus 6. szombat 17:06

    #81237

    Tisztelt Olvasók!

    A nagy kérdés itt az, hogy a Meps tagok eredményei hol vannak?
    Az Ő Eps-ük sem lett jobb ezért maradtak ki?
    Melyik Eps milyen szabvány szerint van gyártva, mivel az sem mindegy, hogy ki mit hazudik a vevőnek!
    Magyar vagy Európai szabványos Eps-ről beszélünk?
    Ki melyik szerint gyárt? Mivel jelenleg mindkettő elfogadott, de mások a tűréshatárok!

    Üdv!

  • Lajos

    2011. augusztus 6. szombat 17:08

    #81238

    ezen túl még érdekes az is, hogy az Isovernek saját gyára van, nem a Cellplast gyárt neki….

  • építkező

    2017. február 14. kedd 13:27

    #114430

    Tisztelt szakértők!

    Ebben a témában lehet friss információhoz/ minőségellenőrzések eredményeihez jutni??
    Köszönöm!!

SZAKMA
SEGÉDLET | MEPS – THR homlokzati hőszigetelési irányelvek

A MEPS hírleveléből: Nagyon fontos kiadvány látott napvilágot az elmúlt év végén. Egy olyan kiadvány, melyet minden, a homlokzati hőszigeteléssel foglalkozó építési szakembernek olvasnia és használnia kellene – dolgozzon akár a tervezés, akár a kivitelezés, vagy éppen az ellenőrzés területén! A homlokzati hőszigetelő rendszerek (idehaza meghonosítani kívánt rövidítéssel THR) magyarországi gyártó- és forgalmazó cégeit tömörítő MÉSZ […]

SEGÉDLET | MEPS – THR homlokzati hőszigetelési irányelvek
2015. február 20. péntek
EGYÉB
Ytong Start hőhídmegszakító

  Új termékkel jelentkezett az Ytong, bár eddig magát az ytong téglát használtuk hőhídmegszakításra, de ezentúl erre a célra rendelkezésre áll egy önálló termék is, az Ytong Start. Az elem lambdája minden irányban 0,145 W/mK, a nyomószilárdsága pedig 5,5 N/mm2

Ytong Start hőhídmegszakító
2015. február 7. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább