Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. július 17. vasárnap

Hazajáró | Tokaj

Tokajban jártunk június közepén. Megvallom, cca. 25 éve nem jártam arra és kíváncsi voltam rá. A kisvároska egy kicsit Szentendrére emlékeztet, bár itt nem épült rá annyira a folyóra a település, mint Szentendrén.

A történelmi városmagon egy hosszú sétálóutca vezet végig hangulatos üzletekkel, éttermekkel, néhol meglepően félbehagyott saroképületekkel.

Modern épületekből jobbára kettőt találunk a sétáló utcában, mindkettőt Sáros László tervezte még a 80-as évek elején.  Sajnálatosan mindkét épület, a Tokaj Áruház és a Tokaj Szálló is méltatlanul lepusztult állapotban láthatóak. Ez utóbbi eredetileg egy roppant színes épület volt, a bejáratok felett és a loggiák mellvédjén kisebb-nagyobb piros műanyag gömbökkel (amit anno Paizs László készített).

Sajnos csak egy ff fotót találtam az eredeti épületről egy 1998-as Országépítő nevű folyóirat cikkében. Lacival és az épületeivel kapcsolatosan is elfogult vagyok, hiszen Lacinál kezdtem a szakmagyakorlást a budapesti Szövtervben és sokat köszönhetek neki.

A tokaji kirándulásban még belefért egy rövid kis hajókázás is, aki arra jár, ne hagyja ki!

Get the flash player here: https://www.adobe.com/flashplayer

Kattintsanak a térkép alatti linkre és nem csak nagyobb méretben fogják látni, hanem a bal oldalon megnézhetik a különféle színek jelentését is.


Hazajáró projekt nagyobb térképen való megjelenítése

Jó böngészést a fotósorozatok között!

Hozzászólások (0): megnézem

HÁZ-TERV
Hazajáró | Tisza-tó 1. rész

Idén nyáron már a második alkalommal jártunk a Tisza-tavon, Tiszafüreden nyaraltunk egy hétig. Idén is annyira jól éreztük magunkat, hogy eldöntöttük, ebből bizony rendszer csinálunk. Megyünk jövőre is. A tó tiszafüredi része abszolút vadregényes, keresztül kasul be lehet járni, leginkább kajakkal és motorcsónakkal. A motorcsónak bérlés kb úgy zajlik, hogy „melyikkel akarnak menni? Ha visszajöttek, […]

Hazajáró | Tisza-tó 1. rész
2017. november 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Hazajáró | a sarródi Kócsagvár

„…Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József. Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem […]

Hazajáró | a sarródi Kócsagvár
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább