Regisztråció/Belépés

tovĂĄbbi cikkek

Avatar photo
KoĂłs MiklĂłs
2011. jĂșlius 12. kedd

Megjelent az ISO 50001:2011

A genfi központĂș ISO (International Organization for Standardization) tegnap, jĂșnius 15-Ă©n tette közzĂ© „ISO 50001:2011, EnergiairĂĄnyĂ­tĂĄsi rendszerek” nĂ©ven Ășj szabvĂĄnyĂĄt.

Az ISO 50001 energiagazdålkodåsi irånyítåsi rendszer célja az energiahatékonysåg javítåsa. Az irånyítåsi rendszer bevezetése megköveteli többek között:
– ĂĄtfogĂł energia politika kialakĂ­tĂĄsĂĄt,
– a kĂŒlönbözƑ energiafogyasztĂĄsi pontok folyamatos mĂ©rĂ©sĂ©t, ellenƑrzĂ©sĂ©t,
– hatĂ©konysĂĄgi Ă©s csökkentĂ©si cĂ©lok konkrĂ©t megfogalmazĂĄsĂĄt,
– fejlesztĂ©si tervet Ă©s intĂ©zkedĂ©seket,
– a vezetƑk intenzĂ­v bevonĂĄsĂĄt az energiaszĂĄmlĂĄk csökkentĂ©se Ă©rdekĂ©ben.
A szabvĂĄny bĂĄrmilyen szektorban tevĂ©kenykedƑ vĂĄllalatra alkalmazhatĂł, de termĂ©szetesen az energia-intenzĂ­v iparĂĄgakban a leghasznosabb.

Az ISO 50001 szabvĂĄnynak elsƑk között felelt meg a Schneider Electric cĂ©g Le Hive irodahĂĄza, amelynek 80 kWh/nm/Ă©v az energiafogyasztĂĄsa. Az Ă©pĂŒlet a teljes Ă©pĂŒletenergetikĂĄt felĂŒgyeletƱ rendszerrel rendelkezik, Ă­gy a kĂŒlönfĂ©le Ă©pĂŒletgĂ©pĂ©szeti berendezĂ©seket a pillanatnyi igĂ©nyekhez tudjĂĄk igazĂ­tani.

A következƑ idƑben vĂ©lhetƑen sokat fogunk mĂ©g hallani errƑl az Ășj ISO minƑsĂ­tĂ©srƑl Ă©s persze errƑl az irodahĂĄzrĂłl is.

Hozzåszólåsok (0): megnézem

ZÖLD
A légkondicionålók råntjåk mélybe az emberiséget

„… Egy nagyon kedvezƑtlen spirĂĄl alakulhat ki a lĂ©gkondicionĂĄlĂłk körĂŒl. A globĂĄlis felmelegedĂ©s hatĂĄsĂĄra egyre többet helyeznek mƱködĂ©sbe, a több lĂ©gkondicionĂĄlĂł viszont gyorsĂ­tja a felmelegedĂ©si folyamatokat. Elmondhatatlan megkönnyebbĂŒlĂ©st jelent, ha a nyĂĄri, pokoli melegbƑl egy okosan hƱtött, hƱvös, lĂ©gkondicionĂĄlt szobĂĄba lĂ©p be az ember. A Nemzetközi EnergiaĂŒgynöksĂ©g (IEA) közelmĂșltban kĂ©szĂ­tett elƑrejelzĂ©se szerint az emlĂ­tett hƱtƑberendezĂ©sek […]

A légkondicionålók råntjåk mélybe az emberiséget
2018. jĂșlius 29. vasĂĄrnap
TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerƱség falusi környezetben

Kedves MiklĂłs! MĂ©g az Ă©v elsƑ felĂ©ben talĂĄlkoztunk, hogy egy Pest megyei csalĂĄdi hĂĄz tervezĂ©sĂ©rƑl egyeztessĂŒnk. Akkor nem Önt vĂĄlasztottuk tervezƑkĂ©nt, viszont most szeretnĂ©nk tervkritikĂĄra bekĂŒldeni az elkĂ©szĂŒlt terveket. A kiviteli tervcsomag Ă©pĂ­tĂ©szeti rĂ©sze közel vĂ©gleges ĂĄllapotban van, most a gĂ©pĂ©szeti/elektromos/statikai tervezĂ©snĂ©l tartunk, ezeket januĂĄrban szeretnĂ©nk befejezni. Az Ă©pĂ­tkezĂ©st ez Ă©v ƑszĂ©n szeretnĂ©nk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerƱség falusi környezetben
2018. januĂĄr 24. szerda

legfontosabb jogszabĂĄlyok

minden (2019 mĂĄrciusĂĄig megjelent) fontos jogszabĂĄlyt, amire szüksĂ©g lehet, egy helyre gyƱjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanĂșsĂ­tĂĄsrĂłl, a bĂ­rsĂĄgokrĂłl, az egyszerƱ bejelentĂ©srƑl, ... stb tovĂĄbb 

érdekességek