Regisztráció/Belépés

további cikkek

Andrási Zsolt
2011. július 3. vasárnap

Hazajáró | lébényi plébániatemplom

Olvassák Andrási Zsolt barátomat, a Hazajáró vendégbloggerét:

Tavalyi úticél-kereséseim során elég hamar ráakadtam a magyarországi romanika egyik legszebb emlékére, a lébényi templomra. A számomra korábban teljesen ismeretlen építészeti remekműt tavalyi villámnyaralásunk során, augusztus 20-án ejtettük útba.

A Wikipedia nem spórol a legekkel, Magyarország egyik legjelentősebb középkori építészeti emlékének titulálja, nem ok nélkül.

A krónikák szerint a 1208-ban egy oklevél tanúskodik arról, hogy a bencések a Pot ispántól kapott birtokon monostort alapítottak és templomot építettek. A monostort már az első száz évben kétszer is pusztították, a tatárok után a csehek is kifosztották. A törökök  miatt a szerzetesek 1541-ben Pannonhalmára költöztek és ezzel a kolostor lakatlanná vált. 1631-ben a jezsuiták megkapták és rendbe hozták a templomot, azonban 1683-ban a törökök megint felégették, a tetőzet és az eredeti boltívek elpusztultak.

1773, a jezsuiták feloszlatása után újra elnéptelenedett a kolostor. Ezután a Zichy-család szerezte a birtokokat. A kolostor nagy részét lebontották, csak egy kisebb plébániát hagytak. 1841-ben újra tűzvész áldozata lett a templom, ezután kapott barokkos sisakot a templom.

A folytatáshoz kattintson a következő fotóra.

Amint azt már bizonyára észrevették nem csak a szakmai anyagok írásába vontam be külső szerzőket, hanem Andrási Zsolt barátomat is megkértem, hogy a Hazajáró sorozatunkhoz ő is készítsen fotósorozatokat vagy engedjen át a kész összeállításaiból. Az együttműködésünk látható és kereshető bizonyítéka a Zsolt által összeállított Hazajáró térkép, amely a Google Maps szokásos lehetőségeit igyekszik kihasználni. Kattintsanak a térkép alatti linkre és nem csak nagyobb méretben fogják látni, hanem a bal oldalon megnézhetik a különféle színek jelentését is.


Hazajáró projekt nagyobb térképen való megjelenítése

Jó böngészést a fotósorozatok között!

Hozzászólások (3): megnézem

  • stuksza

    2011. július 3. vasárnap 08:49

    #80966

    Jelenleg felújítás alatt áll, így nem látogatható. Egyébként a fotókat nézegetve a következő jutott eszembe: a Műemlékvédelmi Hivatal, vagy a mostani nevén Kultúrális Örökségvédelmi Hivatal megköveteli, hogy a műemlék, vagy műemlék jellegű építmények esetében az azzal szomszédos vagy vele együtt látszó, cca. 200 m hatósugarú körben lévő építmények építése/átépítése/homlokzati változtatása esetében, I. fokú hatóságként vagy szakhatóságként járjon el az ügyben. Ennek oka, hogy az új/átépítésre kerülő építmény ne bontsa meg a műemléki környezet kialakult összhangát. A felvetésem lényege ezekután, hogy a képeken jól látszó villamos légvezetékek a mai kor szellemének és a 21.századi technikának mennyire felel meg, illetve az E on-nak is kell egyeztetni a KÖH-hel, vagy őrájuk ez a szabály baromira nem vonatkozik?

  • AZso

    2011. július 4. hétfő 14:50

    #80977

    Tavaly jártunk Lébényben (akkoriak a fotók), meglepett, hogy mennyire közel épültek a házak a templomhoz.

    Mit újítanak fel rajta?

  • sby f. j.

    2011. július 4. hétfő 18:24

    #80979

    Peches egy építmény, de tényleg remek…

HÁZ-TERV
Hazajáró | Tisza-tó 1. rész

Idén nyáron már a második alkalommal jártunk a Tisza-tavon, Tiszafüreden nyaraltunk egy hétig. Idén is annyira jól éreztük magunkat, hogy eldöntöttük, ebből bizony rendszer csinálunk. Megyünk jövőre is. A tó tiszafüredi része abszolút vadregényes, keresztül kasul be lehet járni, leginkább kajakkal és motorcsónakkal. A motorcsónak bérlés kb úgy zajlik, hogy „melyikkel akarnak menni? Ha visszajöttek, […]

Hazajáró | Tisza-tó 1. rész
2017. november 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Hazajáró | a sarródi Kócsagvár

„…Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József. Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem […]

Hazajáró | a sarródi Kócsagvár
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább