Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. június 24. péntek

Földhivatal Online

Elindult a Földhivatal Online, amivel lehetőség nyílik arra, hogy bárhonnan le tudjunk kérni földhivatali tulajdoni lapot és földhivatali helyszínrajzot. A szolgáltatás egyetlen szépséghibája, hogy a térképmásolat elektronikus formában sem hiteles, igaz hol az az önkormányzat, amelyik tud hiteles elektronikus dokumentumot fogadni és kezelni. Vagy csak én vagyok ennyire tudatlan? Segítsetek!

A szolgáltatásnak örülni kell és ne legyünk telhetetlenek, igen komoly lépés az elektronikus közigazgatás felé vezető úton. A szolgáltatás igénybevételéhez Ügyfélkapus regisztráció kell, amit előbb vagy utóbb úgyis mindenkinek meg kell tennie.

A másik kötöttség, hogy le kell tölteni egy e-Szignó programot, ami a hitelesítést végzi (sajnos egyelőre csak win változatban létezik). A letölthető dokumentumok fizetősek (kivéve a nem  hiteles tulajdoni lap I. oldal, amiből havonta 20 db ingyenes). A fizetéshez nem kell kilépni az oldalról, ott helyben lehet bankkártyával fizetni is. A használatról a hitelesítő program installálásához és használatához részletes – képes – Felhasználói kézikönyv is kapcsolódik, szóval minden rendben.

Az alábbiakat a honlapról idézünk:

Tájékoztató az ügyfélkapus Földhivatal Online szolgáltatásról

A számítógépes földhivatali-nyilvántartási rendszerből a hatályos jogszabályokban megállapított díjazás ellenében jelenleg a következő szolgáltatások vehetők igénybe:

  1. Tulajdoni lap I. rész
    ingyenes havonta 20 letöltési lehetőséggel
  2. Elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdoni lap
    1000 Ft/ingatlan
    Az elektronikus formában szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat, valamint az erről készített papír alapú másolat bizonyító erővel nem rendelkezik.
  3. Elektronikus dokumentumként szolgáltatott e-hiteles tulajdoni lap
    3600 Ft/ingatlan
    Az elektronikus formában szolgáltatott hiteles másolatot a hosszú távú érvényesítés feltételeit biztosító minősített elektronikus aláírással van ellátva. Az ilyen módon hitelesített tulajdoni lap kizárólag elektronikus formában rendelkezik bizonyító erővel.
  4. Elektronikus dokumentumként szolgáltatott térképmásolat
    2400 Ft/ingatlan
    Az elektronikus formában szolgáltatott térképmásolat valamint az erről készített papír alapú másolat bizonyító erővel nem rendelkezik.

Hozzászólások (5): megnézem

  • Dr. Halász Bence György

    2011. június 24. péntek 16:03

    #80885

    Egy apró pici probléma: ügyfélkapun keresztül működik, rendben. De amikor igénybe veszem a szolgáltatást, nem nevezhetek másik költségviselőt, vagyis nem kérhetek számlát mondjuk az ügyfelemnek, vagy az ügyvédi irodámnak. 🙁 Legalábbis én nem láttam ilyen lehetőséget, a számlázási címbe nem lehet „belepiszkálni”.

  • TÜKE

    2011. június 25. szombat 05:01

    #80888

    [re=80885]Dr. Halász Bence György[/re]:
    Laikusként én sem jártam utána,bár van ügyvéd a családunkban.
    Ami meglepett : állítólag ez az online ügyintézés már 2008.05.hónap óta működött, pl. említik az ügyvédeket és tervező cégeket is. https://www.foldhivatal.hu/index.php?option=com:content&task=view&id=131&Itemid=102
    Említik a TAKARNET felhasználói kézikönyvet,bár gondolom az egy más valami.

  • Saftics György

    2016. augusztus 1. hétfő 02:03

    #111168

    A térképmásolatnak súlyos hiányossága, ha már úgysem hiteles, hogy nem lehet letölteni dxf fájlformátumban, amely lehetövé tenné rajta a további munkát Autocadben, vagy Archicadben.
    Ebben az esetben nem volna szükség arra, hogy jelentős időráfordítással olyan vonalakat húzzunk a pdf kép fölé, amelyeket már egyszer behúzott valaki, vagy megpróbáljuk vektorizálni, több-kevesebb sikerrel, a letöltött pdf fájlt, hogy aztán összefűzve az Archicaddel például, valamennyi értelmetlen munkától megkíméljük magunkat, ha már mások nem teszik, mert hogy eszükbe sem jut.

JÓTANÁCS
geoshop.hu | Hogyan tölthetünk le tervezéshez digitális térképeket?

A tervezési térképekkel kapcsolatos írásunkat ott fejeztük be, hogy „Egy törtvonalú, szabálytalan telek esetében fontos lenne tudni a pontos sarokpontokat. Ha csak a telek geometriájának pontos digitális változatára volt eddig szükségünk, akkor megkértem a földmérő ismerőseimet, akik kb. 4000 Ft-ért a fölhivataltól kikérték a digitális térképet. Mint kiderült ezt én is kikérhettem volna már egy […]

geoshop.hu | Hogyan tölthetünk le tervezéshez digitális térképeket?
2017. december 6. szerda
JÓTANÁCS
Miért is nem használható semmire sem a papír alapú földhivatali térkép?

Az építési hatóságok a legtöbbször ragaszkodnak a hivatalos földhivatali térképmásolathoz, miközben könnyen belátható, hogy egy lépték nélküli, nem vektorgrafikus térkép sem beazonosítható pontot, sem használható méretet sem tartalmaz. Nem lehet róla levenni telekszélességet, oldalhosszúságot, nem tudható, hogy a szomszéd milyen messze van a kerítésünktől. Sokan talán még emlékeznek, amikor a földhivataltól megkapott (nem) hivatalos térképmásolat […]

Miért is nem használható semmire sem a papír alapú földhivatali térkép?
2017. december 4. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább