Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. május 30. hétfő

Tervkritika 70 | úgy érezzük, hogy ez már a miénk

A sokadik olyan tervet kapom, ami még koncepció fázisban van, ami egyrészt jó, mert még van mód a korrigálásra, de egyben azt is jelzi, hogy az építtetők talán nem eléggé körültekintően választhatták meg az építészüket, ha már a legelején ennyire tanácstalanok és bizalmatlanok vele szemben. Persze ez lehet egy egyszerű türelmetlenség is, ami legalább annyira érthető, mintha mondjuk nem lennének megelégedve az eddigiekkel és ezért fordulnának a Tervkritika rovathoz.

Tisztelt Koós Úr!
Házépítés előtt állunk, jelenleg tervezési folyamatban vagyunk. Több kritikáját olvastuk és figyelemre méltó észrevételeinek hála Önhöz fordulunk segítségért.
Kérjük tekintse meg terveinket, hogy mint kezdő (fiatal pár :o)) építtetők felfigyelhessünk a hiányosságainkra, és a kritikáit megfogadva egy „élhetőbb” kedves házban tölthessük mindennapjainkat.
A telkünk 980 m2  (20x49m-es) (sajnos délnyugati fekvése miatt az élhetőség szempontjából korlátozottak vagyunk, ezért mindkét oldalra terveztünk terasz részt)
A telek hosszában helyezkedik el, utca front felé lejtése a telek egész területén, 2m.  (a szinteltolás szóba került, de a kis alapterület miatt elvetettük az ötletet) A ház alapterülete a földszinten  103 m2 bruttó, az emelet 80 m2 bruttó.
Ami fontos nekünk: családias „együtt” légkör megteremtése, energiatakarékosság, tágasabb nappali, konyha, étkező kialakítása, világos lakás.

Már el is kezdtem írni a tervkritikát, olyannyira, hogy eredetileg a múlt héten jelent volna meg, amikor jelezték, hogy alapvető változások álltak be a tervekben, kicsit várjak még. És itt mindjárt egy kis magyarázat a címadásra. az első változat az volt, hogy nem érezzük, hogy ez a miénk, ami jól mutatta a tanácstalanságot.

Látva a két tervet, azt kell mondani, hogy érdemes volt még reszelgetni a rajzokon. Amit a korábbi tervben leginkább kifogásoltam volna, itt már sokkal jobban lett megoldva, nem is szólva arról a kis apróságról, hogy amíg azt lapostetősnek szánták, ez magastetős lett.

Egyre több olyan terv készül, ahol a garázs nincs fetisizálva, a tulajdonosok megelégszenek egy növénnyel befuttatott pergolával is a ház mellett. A mai autókat ráadásul már nem kell negyedórákig melegíteni, hogy ne fázzunk bennünk, ha szélvédett helyen van az autó nem fagynak be az ablakok sem, a pergola pedig megvéd a közvetlen napsütés felmelegítő hatásától is.

Ha nincs garázs, az alaprajz kialakítás is egyszerűsödik. Két traktusra van osztva az épület, ami jól követi a funkciók csoportosítását. A kisebb, kiszolgáló helyiségeket egy középfőfal választja el az egybenyitott egyterű konyha-étkező-nappali tértől. ahogy azt már korábban is megállapítottuk, az ilyen módon összenyitott konyha-nappali kialakítással még a kényes ízlésűek is meg tudnak barátkozni, a konyha messze van, saját ablakkal-szellőzéssel rendelkezik. A funkcionális elválasztást tovább erősíti a pár lépcsős térbeli elválasztás is. Tudom, hogy sokan idegenkednek tőle, pedig jól tud funkcionálni.

Ami némi kritikát igényel, az a konyha. Jó dolog a körbejárható sziget, de ennek csak akkor van értelme, ha 4 oldalról akarjuk használni, 4 oldalról akarunk előkészíteni és főzni. 60 cm szélességben, egy középre helyezett tűzhellyel ez nem valósul meg, csak ezért kár oda helyezni, ráadásul a tűzhelyet nem szokták körbeülni. A másik gond, ami az ilyen nyitott konyhákban elő szokott fordulni, hogy túlságosan is belátni oda, ahová nem feltétlenül kellene.

A két fenti észrevétel miatt én inkább U alakúvá alakítanám a pultot és ezáltal még komfortosabb is lehetne. Másrészt elgondolkodnék, hogy célszerű-e egy konyhapultot – ami a „konyha technológiája” és ami leginkább a folyamatos pultot igényelné – megszakítani két parapet nélküli ablaksávval, vélhetően homlokzatképzési okokból. Ha a szobák használhatóságát részben azok bútorozhatósága határozza meg, akkor ez fokozottan érvényes egy konyhára. tessék csak berajzolni a következőket: normál hűtő, mélyhűtő, min. egy medencés mosogató, tűzhely és minden technológia állomáshoz legalább egy 60 cm széles munkapult.

Ha mindezt berajzolták egy konyhába, akkor tessék elképzelni egy vasárnapi ebéd elkészítését és mindjárt kiderül, hogy a megmosott zöldséggel végigcsöpögtetjük a fél konyhát, mert nincs jó helyen a tűzhely és folytathatnánk. A konyha technológiai helység, aki főz gyorsan megtanulja, mit hogyan célszerű kialakítani. Egy építészetileg rosszul kialakított konyhát berendezéssel sem tudunk kijavítani, ezért már ebben a stádiumban bele kell menni ilyen részletekben.

A másik észrevételem a háztartási helyiségre vonatkozik, amit a véleményem szerint érdemes volna összevonni a kazánházzal. Egyszerűsödne az alaprajz, a két „vizes” funkció jól megfér egymás mellett, ráadásul sokkal célszerűbben lehetne berendezni őket. Ha összevonnák a kettőt, akkor a WC is nagyobb lehetne, a közlekedő pedig kisebb.

A nappali elé odaragasztott féltető mind tömegében, mind funkciójában jó döntés, azonban félő, hogy így a nappali sohasem fog napot kapni. Télen sem. Én annyival hátratolnám ezt a tetőt úgy, hogy alul be tudjon sütni a nap, de egyúttal az étkező is fedett helyre kerülhetne, ami viszont funkcionálisan jelentősen megnöveli egy terasz használhatóságát.

A tetőtér funkcionálisan jól van kialakítva, a sok helyiség sok közlekedőt igényel, a kialakításán bizonyára még sokat lehetne finomítani, de ezt most kevésbé tartom fontosnak. Ami a lényeg, hogy a megfelelő vizes helyiségek egymás fölé kerültek, a szobák jól tájoltak és megfelelő méretűek.

Metszet híján nem érzékelhetőek a belmagasságok, ami leginkább a vizes helyiségekben érdekes. Alacsony térdfal esetén egy fürdőszoba berendezése körültekintést igényel, mert nem minden hová lehet elhelyezni egy tükörrel ellátott mosdót vagy egy zuhanyozót, mivel mindkettő legalább 1,8 m-es belmagasságot igényel. Mivel termetes a fürdőszoba, ennek nem lehet akadálya.

Az alaprajz bútorozhatóságának bemutatásán túl – a megbízók számára – fontos még az 190 cm belmagasság vonalának az ábrázolása, hogy könnyebben el tudják képzelni, hol mekkora belmagasságra számíthatnak, hová milyen berendezést tudnak elhelyezni. Pl. egy 100-120 cm-es térdfal mellé odakerülhet egy ágy, egy íróasztal, egy fotel, de még egy étkezőasztal is, de nem fér el egy mosdó, egy konyhapult vagy egy zuhany.

Összefoglalás | a terv a legjobb úton halad afelé, hogy minden tekintetben egy jól funkcionáló családi házat kapjanak. Érdemes újra és újra átgondolni az igényeket és azt, amit tervként kézhez vesznek. Ennek lehet az eredménye a korábbi alaprajz után kialakított mostani elrendezés is. Az épületet É1-É2-es tervező tervezte.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (19): megnézem

  • meregzsakk

    2011. május 30. hétfő 01:54

    #80464

    A térelválasztó lépcső 45 fokos részét elhagynám, mellette, fölötte pultszerű mellvédet emelnék az oszlopig, majd az így keletkező sarokba kis asztalkát raknék.
    A kamra ajtaját középre helyezném és kifele nyitnám. Talán kényelmetlenebb, de az egész falat be lehet polcozni.
    A konyhai ablakokkal én sem törném meg a konyhapultot.
    Egyébként aranyos házikó!

    Nekem a lapos tető lett a gyengém mostanában, így kíváncsi lennék hogy nézett ki első nekifutásra!

  • Tanúsító

    2011. május 30. hétfő 06:36

    #80465

    Rosszmájú megjegyzések, amiket egy fiatal pár igazán nem érdemel meg:
    – jó ötlet a homlokzat tördelése, kiugró, beugró, etc., így legalább nem kell a drága tégla, elég stabil az épület kartonból hajtogatva is. Mire vonatkozhatott a Tulaj energiatakarékosságra utaló szövege?
    – magam is átveszem a konyha közepére telepített tűzhely ötletét, sőt, lehet, hogy egy egyszerű tűzrakó helyet csinálok. Azt körbeülve, egyenesen a kondérból falatozva számos megtakarítás érhető el (mosogatás, mosogató, sőt mosogatógép, konyhameszelés, üvegezés, hogy ne folytassam…
    – minden szeretetem és tiszteletem ellenére, már most kérem, hogy ne hívjanak társalogni a manzard Társalgójába! Ha én ott beülök egy kényelmes fotelba, más már nem fér el, még lapjával sem, hogy kimenjen a teraszra. Magamban meg miről társalogjak?
    Végül, hogy egy kicsit pozitív is legyek: tetszenek a helyiség- elrendezések, legfeljebb a manzard gardróbját tolnám az ÉK homlokzathoz, hogy elöl rendet tegyek. A Konyha-Étkező-Nappali együttes kifejezetten mutatós a 30 m2 feletti alapterületével. A WC-Háztartási helyiség-Kazánház csoporton megéri még rágódni egy keveset. Sok sikert!

  • TÜKE

    2011. május 30. hétfő 07:34

    #80466

    Az építtetőknek: hogy „helyén kezeljék” a hozzászólásomat ! Ismétlés : laikus, kb.64 éves, aki vagy 30 évig panelban lakott, majd 8 éve cs.házban ,ami 2 szintes,kulcsátadással,- (minimális beleszólással építkezés közben) és ilyesmik.
    Semmi közöm hozzá és nekem ne is válaszoljanak! Nem tudom, hogy „ki,honnan jön” és „hova tart!” Olvasom : kezdő,fiatal pár és családias „együtt légkör.” Én el tudom képzelni, hogy olyan „életet élnek” (terveznek) aminek mindez megfelel. Szülőkről,gyerekekről és sok mindenről nem tudunk,-de ne bonyolítsam.
    Jut eszembe (sic!) (plagizálás) „Tudjunk örülni annak, ami a miénk.” vagy „Meg kell tanulni vágyakozni az után,ami a mienk.” Természetesen, MA már én sem úgy csinálnám a „dolgokat”, ahogy (anno) és akkor. Semmi szükség (?) Miklós „feldicsérésére”, de vannak „jó meglátásai.”
    A enyémek : (mint laikus)- az EMELETTEL kezdeném és röviden.
    A fürdőszobát és a WC-t csak-csak összekötném egy ajtóval.
    A 10,95 m2-es szobát kicsinek érzem.
    A gardróbra (lehetne nagyobb ?- ha kellene?)-el tudnék képzelni egy ablakot.
    „Kényszeredetten” elfogadom, hogy van az emeleten egy „társalgó.”. Lehet,csak az elnevezése zavar.
    Végül (magánügyem!) – én szőnyegpadlós lakásban már nem akarnék élni! ( kimaradt: tapétásban sem.) 🙂
    Bőbeszédűségért bocs’- a fdsz.-ről talán majd máskor. 🙂

  • Szabóbácsi

    2011. május 30. hétfő 08:13

    #80468

    Egy épület amely szimmetrikus akar lenni, de nem sikerül neki.
    Valami nem átgondolt földszinti koncepcióra próbáltak egy egész házat ráerőltetni.
    A konyha így használhatatlan. Feltalálták az ablakot, javaslom használatát. A konyhába a télikert különösen bizarr. Még kamrának sem igazi déli fekvése miatt.
    Az oszlop, lépcső és konyha körül tekergő lépcső horror. A konyha és étkező közé lépcsőt tenni nagyon durva. (fénnyel táplálkozóktól eltekintve) Az óhajtott tágas nappali tér egyáltalán nem is tágas. Inkább szűk. A „kazánfolyosó” abszolút értelmetlen. A kazánhoz így hozzá sem lehet férni. A mosdós vécé rendkívül szűkre méretezett. A lépcső kiugrása káros. Már a terven is látszik hogy a beálló autó visszapillantó tükre karcolja a falat. Ennyire kényelmetlen, cipőkanalas beállási lehetőséget el tudok képzelni mediterrán vagy középkori óvárosban, de üres telekre élből??? A bejárat melletti szoba sötét lyuk. Hiába a lehetetlenül magas fénycsík.
    Tetőtér. A legnagyobb szoba rendkívül sötét. A fény nem fog bekígyózni az ajtóig. A teraszkijáraton meg ember nem fér ki. A külső nyz-k tokja lényegesen vastagabb a belső ajtókénál. A társalgólyuk mint funkció, eleve értelmetlen. A déli oldalra tett gardrób durva hiba. Ezek miatt a középső szoba feleslegesen kicsi lett. A hátsó szoba ok. Meggondolnám a lentivel együtt 4 háló miatt a két fürdőszobát. A sarokkádas túl nagy, a mellette lévő túl kicsi. Kicsit ahhoz hozzábővítve egy zuhanyzó kényelmesen elférne még ott is.
    Ez a terv kb. olyan stádiumú amit az építész csak magának készít, a megrendelőnek meg sem mutatja, hanem papírkosárban landol. Ahhoz képest meg túl kidolgozott.

  • Otthonteremtő

    2011. május 30. hétfő 08:57

    #80470

    [re=80465]Tanúsító[/re]: „jó ötlet a homlokzat tördelése, kiugró, beugró, etc., így legalább nem kell a drága tégla”. Ez téglaspórolást nem jelent, ha a „beugrót” visszaugrasztjuk ugyanannyi tégla kell, csak nagyobb lesz az alapterület. Kazán-háztartási összevonását, pergolás garázst támogatom. A társalgóból és gardróbból gondolom úgyis egy szoba lesz. A konyha olyan nagy, hogy van mód a beépítést variálni, de valóban már most végig kell főzni gondolatban a vasárnapi ebédet. Nekem a tetőtéri terasszal van fenntartásom. Fogja-e ezt használni valaki egy kertkapcsolatos házban, ill. találnak-e olyan kivitelezőt, aki megfelelő módon elkészíti ennek a nappali feletti medencének a szigetelését. Mindkét felvetet kérdésre természetesen lehet igen a válasz. Nálam nem lenne annyira fontos a terasz, hogy bevállaljam a beázás kockázatát.

  • atuse

    2011. május 30. hétfő 10:01

    #80472

    Személy szerint tetszik a ház összképe, bár a tagolás néhol már felesleges és személy szerint (családi házon) óckodom a sarokablaktól. A legfőbb gondot az alaprajzon abban látom, hogy sok a „resztli”: 50%-ot tesznek ki a szervíz-helységek és kicsik a fő funkciók. Egy összerázást megérne még az alaprajzi elrendezés…

  • bobo

    2011. május 30. hétfő 12:39

    #80473

    „A telek hosszában helyezkedik el, utca front felé lejtése a telek egész területén, 2m.”

    Jól értem, a nappali az utcára néz?

  • tanonc

    2011. május 30. hétfő 12:55

    #80474

    A konyha és étkező közti lépcsőt radírozza ki valaki!!!!!!! Az első hasraesésnél a teli tál gulyással az építésznek még a nagyanyját is el fogják átkozni. Tudom, tudom, nem esnek hasra, de amikor majd lesz két gyerek, és a lépcsőt kisautók, babák, macik és labdák gazdagítják, akkor igazi horror lesz levinni a tálakat…

  • Bolla Ákos

    2011. május 30. hétfő 14:04

    #80475

    ó JAJ

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. május 30. hétfő 22:15

    #80476

    Biztos, hogy elengedhetetlenül szükséges a lépcső a nappaliba? Azok, akik előszeretettel építették be a 80-as években, ma szenvednek, amikor a Nagypapát kerekesszékkel kellene az ebédlőasztalhoz ültetni.Sose legyen rá szükség, de mégis kellene erre is gondolni!

  • vinodom

    2011. május 30. hétfő 23:40

    #80477

    Egy apró, de annál fontosabb dologra szeretném felhívni a figyelmet. Az OTÉK szerint: „Élelmiszer tárolására, feldolgozására, fogyasztására, forgalmazására szolgáló helyiségből WC-, vizelde szerelvénnyel felszerelt helyiség közvetlenül nem nyílhat”. Már a sokadik alaprajzot látom itt a tervkritikában, ahol ezt az előírást figyelmen kívül hagyják, pedig fontos lenne betartani. Hiába van egy wc-nek ablaka és van mesterséges szellőztetése is, a szagokat ez nem feltétlenül állítja meg. Jelen esetben egy ajtó beépítésével megoldható a probléma, a mi persze egy szűk ki előteret fog eredményezni, viszont a konyha-étkező-nappali terét jótékonyan egyszerűsítené (megszűnne a sarokban egy kellemetlen zug látványa).

  • Szabóbácsi

    2011. május 31. kedd 11:28

    #80479

    [re=80477]vinodom[/re]: Valóban, a korrekt megoldás a mosdó és az abból nyíló Wc. Ráadásul elegáns is. Nem is túl helyigényes, de a dupla ajtó az étkező közelében bizony nagyon hasznos tud lenni. Még ebben a tervben is kényelmesen elférne. Ha már akkor keletkezik a szükség, ne kelljen emiatt még kínosabb helyzetet teremteni! 😀 De csak úgy általánosságban.

    Persze itt ennél sokkal nagyobb hiba a konyha és étkező közé tett lépcső. Az kifejezetten durva és balesetveszélyes.
    Ha már ragaszkodnak ehhez a vázlathoz, a belmagasság váltásához inkább a felső fürdőblokkot és a mellettes szobát tegyék 3 lépcsővel lejjebb és a másik két szobát a „társalgóval” tegyék följebb. 🙁

  • Eckhardt Tibor

    2011. május 31. kedd 20:07

    #80482

    Tisztelt építtető néhány „apróság”

    A terv jelen állapota szerint Önnek kb. három millió forint felesleges pénze van. Honnan tudom? Ennyi annak az alapterületnek az építési költsége amit megépít, de nem tud használni.

    Nézzük sorban:
    – a konyha ugyan 14 nm, de csak a fele használható konyhaként. A funkcionális hibákat az előttem szólókra támaszkodva nem ismétlem… (7nm hiba)
    – az emeleti közlekedő a „társalgó” miatt elég furcsa alakot öltött, így itt is 2-3 négyzetméternyi pénzpocsékolást látunk. (3nm)
    – a társalgó méretéből fakadóan tökéletesen használhatatlan. (6nm)
    – a társalgóból jutunk ki a teraszra, ami az utcafrontra néz. Idézze fel azokat a falusi emeletes házakat, ahol az utcafronton hosszú keskeny erkély vagy loggia fut végig. Látott ott valaha is valakit üldögélni? Soha senki nem használja. Még ruhaszárításra sem jó, hiába van mellvéd fala. 9nm felesleg, de számoljunk csak fél területtel. (4,5nm)

    Összesen netto 20,5nm x 160.000,- / nm = 3.200.000,-

    Nem tudom mennyiért tervez az illető, de mint látszik az olcsó építész nagyon sokba kerül. Ha ilyen vázlatterv kerül a megbízó elé, akkor nem számítanék sok jóra a folytatásban sem.

    Az emeleti üresen kongó fürdő felesleges négyzetmétereit már nem is számoltam bele…
    Kezdjék újra, jobban járnak…
    Sok sikert kívánok hozzá, és sok örömet egy jobb házhoz!

    Üdvözlettel:
    Eckhardt Tibor

  • Nagy Károly

    2011. június 1. szerda 15:57

    #80491

    Kedves Építtető,

    reméljük ez a ház még nem az Önöké…

    Fentről kezdeném:
    A gardrób/társalgó jelen formájában értelmetlen. A fürdőtől a legtávolabbi pontra lett telepítve, de még a szobák ajtajától is elég messze van. A társalgó lényegében a gardrób előszobája, s mint ilyen gyakorlatilag használhatatlan. Érvényes ez magára a gardróbra is, egyebek mellett azért, mert a tető alacsony része alatt van, így teljes magasságú része nincs is…
    Ha semmi mást nem módosítanak, akkor legalább ezeket a helyiségeket nyissák össze egy szobává (és igen, talán az erkély beáldozásán is el lehetne gondolkodni, de legalább fél métert lopni belőle…). A funkciócsere jegyében pedig a jelenlegi kicsi középső szobából lehet kialakítani gardrób/társalgót. Mivel a lépcő is ide érkezik, ez optikailag is jobb érzetet adna, a szoba területe is nagyobb lenne. Az egyik falra lehet helyezni a beépített szekrényeket, a maradék területen lehet a társalgó funkció.
    A fürdő alapterülete szép, de az elrendezés így kétséges és helypazarló. Zuhanyfülkét például egyedül az ablakhoz lehetne elhelyezni (a kádban sem lehetne felállva zuhanyozni), a mosdók helye pedig a tető esése miatt elég véleményes. Meggondolnám a mosdókat az ajtóval szemben az ablaknál elhelyezni, ami a természetes fény miatt is előnyösebb volna, az ajtótól balra eső falszakaszra így kialakítható lenne egy épített zuhany, esetleg egy plusz wc. Jól jöhet, ha már szaporodik a család.
    Földszint:
    A kazánház gyakorlatilag csak folyosónak használható a hátsó ajtóhoz, a kazánnak és bármi másnak nincsen benne hely.
    Elgondolkodnék azon, hogy a kazánház jobb oldali falát elhúzzam jobbra másfél méterrel (fölötte az emeleten lehetne kis terasz a harmadik hálóhoz! 🙂 Ide helyezném át a kamrát, a jelenlegi teraszajtó lehetne a kamra ajtaja. Így a jelenlegi kazán és háztartási helyiség összenyitható lenne, a jelenlegi kamra és wc összenyitásával pedig lehetne kialakítani egy normális méretű wc-t, bidével, mosdóval. Egy kombikazán bármelyik helyiségben elhelyezhető. A blokkot természetesen lezárnám egy ajtóval a nappali felé, sőt meggondolnám a főfalat továbbvezetni az oszlopig, így a 3 m-es kiváltást meg lehetne csinálni oszlopok nélkül is, ez optikailag mindenképpen előnyösebb lenne, mint az 1 méteres nyílások.
    Mindenképpen elhagynám a lépcsőzést a konyha és étkező között, de ha mégis szükségesnek érzik a szinteltolást, akkor áthelyezném az étkező és a nappali közé.
    A konyha jelenlegi elrendezésében használhatatlan, mindenképpen átgondolnám. A jobb oldalon 1/3 üresen áll, miközben munkafelület szinte nincs. Lehetséges variáció volna a jobb és a bal oldalon egy egysoros kialakítás, középen pedig a jelenlegihez képest 90 fokkal elfordított duplaszéles sziget, amelyre mindenképpen érdemes egy zöldségmosót tervezni.
    Az ábrázolt étkezőasztal ránézésre is használhatatlanul kicsi, a két végén ülők számára még a pohár sem férne el. Javaslom, hogy 90 fokkal elfordítva tervezzék az asztalt (a lépcső megszüntetése után), hogy a teraszajtó hozzáférhető legyen, és a konyhából a nappaliba menet se kelljen az asztalt kerülgetni.
    Az előtetőt érdemes lenne átgondolni, mert így télen túl sötét lesz a nappali, viszont az étkező és a hozzá kapcsolódó terasz egyáltalán nincs árnyékolva nyáron sem. Tekintve, hogy a terv szerencsés módon 3D-ben készült, mindenképpen érdemes benapozásvizsgálatot csináltatni.

    Üdvözlettel,
    Nagy Károly

  • Eckhardt Tibor

    2011. június 2. csütörtök 09:14

    #80498

    Tisztelt építtető.

    Az energiatakarékosság kapcsán egy dolgot meg kell említeni. A nappali üvegfelületeinek felső harmada folyamatosan árnyékban vannak előtető miatt. Ez folyamatos hőveszteség télen, még akkor is, ha három rétegű üvegezésű nyílászárókat építenek be. Ezek a felületek télen hűtik a házat napos időben is! Érdemes átgondolni…

    Üdvözlettel:
    Eckhardt Tibor

  • TÜKE

    2011. június 2. csütörtök 10:10

    #80501

    Tisztelt Építtetők!
    A napokban dögledezett a netem,- ami talán nem is baj! 🙂
    „Örömmel látom” jó sok olyasmit megírtak mások amiket én is megírtam volna. (laikusként és/vagy szépkorúként…lépcsők – konyha- wc- társalgó stb. és egyebek.)
    Pár dologog kikívánkozna belőlem: és csak tényközlésként írnám !
    a.) Alaposan megbeszéltük (?) volt barátnőmmel, aki – vagy 38 éve a feleségem (+2 nagy gyerek is volt)- beköltözünk a cs.házba,- és majd attól kezdve nem fogjuk egy-egy „vita kapcsán” felemlegetni egymásnak, hogy mi az idegesítő,bosszantó és egy nagy sz*r !- a házunkban. Ismerjem el, ezt nem sikerült megvalósítanunk! ( főleg részemről)- bár sokat javultam ! 🙂
    b.)1-2-3 évig (?) én „torkig voltam” azzal, hogy egy-egy látogató – legyenek akár rokonok,vagy közeli barátok,- ki,mindenki mennyi „jószándékú tanáccsal” ellátott !- hogy ők, hogy csinálták volna,- helyettünk.
    c.)Apróság lenne ?- (én a reumatikus bajaim miatt) szerettem volna, ha pl. a mosdókagylók/ mosogató (konyha) „magasabban lenne”, mint amit a „szabványok ” előírnak ? Szerettem volna, hogy pl. a konyhai pult (?) ne a „földön álljon” != értsd : ha közel állok, akkor a lábam (lábujjaim) férjenek el alatta – stb. -és ne soroljam az „apróságokat”
    A gond talán csak az, hogy az „ördög az apró részletekben van ?” – embere válogatja !
    Már csak annyit : (ikerházban lakom) – és bár én többször „lezúgtam már” a lehetetlen csigalépcsőn, ami az emeletre vezet- és tudom, hogy nem is „szabványos” – de pl. a 8 éve született kisgyerek (szomszéd) egyszer sem esett le !
    És… nekem is, hol besüt a Nap,- (akkor az a bajom…) hol meg nem…és minél inkább a „tökéletesre” törekednék ?- annál több (lenne) a bajom.
    Bőbeszédűségért bocs’
    Ismétlés : ezt-azt érdemes megszívlelni, amit mások írtak (előttem)- de attól még – szerintem – ne másoknak akarjanak megfelelni!
    Tudom, Miklósnak nincs szüksége „dicsérésre” , de írta (régebben – valahol) ” amit egyszer megépítenek, az általában úgy is marad”- vagy valami ilyesmi. …és, hogy az évek múlásával mit okozhat ?- kb. ilyesmiket próbáltam volna megírni. Tényleg elnézést, ha nem sikerült.

  • Tervkritika | Küldje be a saját háza terveit

    2011. június 11. szombat 15:35

    #80623

    […] 2011. május 30. Tervkritika 70 | úgy érezzük, hogy ez már a miénk […]

  • Kati

    2011. július 16. szombat 16:25

    #81055

    Szinteltolás az egyetlen földszint hálónak használható szoba és a zuhanyzó között? Elég egy kiment boka, és a tervező anyukáját a lakó hetekig szidni fogja.
    A földszinti mosdóhelyek kialakításánál különösen kéne arra figyelni, hogy egy beteget meg lehessen mosdatni benne – vagyis beférjen egy mankós ember az ajtón, elférjenek ketten benne. (Idős szülő, gipszes gyerek, megfájdult derekú felnőtt, rövid ideig ápolandó, kórházból két nap után hazaküldött családtag rendszeresen előfordul minden család életében, iszonyú bosszantó még rövid távon is, ha a beteg ember ellátására alkalmatlan a ház.)
    A konyha ahhoz kicsi, hogy alkalmas legyen étkezni benne, főzőhelynek túl nagy. A lépcső köztük bosszantó lesz a tálalás során, valószínűleg sok tányér fog összetörni a lépcső körül, és nem csak a gyerekek kezében.
    A nappaliból induló lépcső rövidtávon kedvező megoldás, hosszú távon inkább bosszúságot okoz. Ha a gyerekek megnőnek, a szülők egyedül maradnak, a földszint kevés lesz, az egész lakás túl nagy kettőjüknek. A nappaliból induló lépcső miatt két külön lakásként csak egymás kerülgetésévél és sok áthallással használható.
    Fent a társalgónak nevezett pár négyzetméterből és gradróbból vagy hamar egy szoba lesz, vagy mindkettő lomtárrá válik.
    A biciklik és kerti szerszámok hová kerülnek?

  • Kati

    2011. július 16. szombat 16:42

    #81056

    [re=80501]TÜKE[/re]:
    Szerintem nem azért mondják el a véleményüket a rokonok, hogy nekik feleljen meg a ház, hanem okulásul.
    Bár a „hogy csináltam volna másképp” alapvető ösztönünk: a környzetünket szeretjük a tapasztalataink alapján, és a saját izlésünkre formálni. 🙂

    Nálunk 97 cm magas a konyhapult és a mosdók, szuper dolog.
    A kilencéves gyerek fejreesett a lépcsőn, pedig szabályos, és jól megépített. Viszont a korlát végébe be tudott akadni a nyakában lévő érem…
    Én meg három hétig egyfolyában morogtam, amikor átmenetileg mankóznom kellett. (Villanykapcsolók a mankóhoz képest magasan, a fürdőszobaajtó szűk, a bejáratnál lévő három lépcsőnél nincs kapaszkodó, a kamraajtóban nem lehet megfordulni. És nem mondogattam, hogy milyen jó, hogy a mi hálónk tágas, és a földszinten van, hogy a lenti fürdőben lehet a padlóösszefolyó felett ülve zuhanyozni, a konyhában elfértem mankóstul is, és minden jól kézre volt úgy is.)

    Lehet, hogy néha azt is meg kéne fogalmaznunk, amivel elégedettek vagyunk. 🙂

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább