Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. május 27. péntek

Tanulj meg kemencét építeni!

Kemenceépítő alkotótábor Salgótarján – Rónafaluban

2011. június 26 (vasárnap este) – július 2 (szombat), 7 nap / 6 éjszaka

A Rónafaluért Baráti Társaság szervezte kemenceépítő alkotótábort célja megismertetni a hagyományos kemenceépítés részletes technikáját a résztvevőkkel, lehetőséget adva az önálló építéshez szükséges minden gyakorlati ismeret elsajátítására. A tábor maximális létszáma 8 fő. A tábor során egy nagyméretű, „6 kenyeres” szabadtéri búbos kemence kerül megépítésre a rónafalusi alkotó- és kutatóház udvarán.

Részletes program:

Kezdő nap – vasárnap du. – este

  • Megérkezés, szállás elfoglalása, közös vacsora (gulyás)

Alkotó napok : hétfő – péntek; A foglalkozások időtartama napi 8 óra.

  • elméleti alapok, munkavédelem, méretezés, tervrajzok, kiegészítő (lakatos) munkák
    áttekintése
  • kirajzolás, kemence alap*
  • agyag gyúrás, cserép vágás
  • talapzat, ülőpadka, kémény, búb, sparhelt és előkészítő asztal építése
  • tapasztás, simító tapasztás

Záró nap: szombat de. (tartalék nap)

  • Értékelés és további teendők áttekintése**: szárítás, fűtés, ápolás, védelem, karbantartás,
    tetőácsolat és tetőfedés, főzés és sütés.
  • Hazaindulás

Pihentető esti programok:

  • séta a Medves-fennsíkon, kirándulás Szilváskőre, kötetlen közös beszélgetések

* A kemence alapját előre elkészítik a szervezők. Az alap elkészítése ismertetésre kerül.
** A további teendők ismertetésre kerülnek. A kemence szárítófűtés, meszelés és a tetőácsolat a szükséges technológiai szünetek és időigény miatt egy későbbi időpontban kerül befejezésre. Természetesen mód van részt venni ezekben a munkálatokban is.

Az alkotótáborbanan oktató szakemberek:

  • Vereczkei László (Békéscsaba), kemenceépítő mester: 20 éve épít kemencéket, 10 éve oktat felnőtteket és gyerekeket kandalló és cserépkályha építésre.
  • Gulyás András (Rónafalu), műszaki szakoktató, táborvezető: 25 éve oktat felnőtteket és gyerekeket műszaki gyakorlati ismeretekre (hegesztés, lakatos és faipari gyakorlat építészeknek). A Rónafaluért Baráti Társaság alapító tagja, szívügye Rónafalu szépítése és fejlesztése. Tagja a Gömöri Kézművesek Társulásának.

Részvételi díj: tartalmazza a tanfolyam díját, szállást a Hollófészek vendégházban, napi egyszeri meleg étkezéssel: 59.900 Ft. Szállás nélkül: 53.900 Ft. Jelentkezési határidő: 2011. június 6.

Jelentkezni a ronafalu@gmail.com címen vagy a 06 20 921 9674 telefonszámon lehet.

Támogatók:

  • Gulyás András és családja,
  • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület,
  • Rónafaluért Baráti Társaság,
  • Hollófészek vendégház,
  • Vendégház a Zöld Kapuhoz,
  • Turcsány László önk. képviselő.

Friss információk: www.ronafalu.hu, https://facebook.com/ronafalu.hu kemencefotók

Hozzászólások (3): megnézem

  • TÜKE

    2011. május 27. péntek 04:34

    #80446

    Természetesen tetszik ! Ami csak elém kerül, újságokban és egyéb helyeken, értsd bármilyen program, szívesen elolvasom. Régebben tudtam az összesített adatot is, hogy egy évben, vagy pl. hetente /hétvégén mennyi és milyen rendezvény van kies hazánkban.( Hétvégén több száz !) Tudom, semmi nincs ingyen, sőt ! Talán a 7 napért 60 ezer/főt sem sokallom… bár,ha belegondolok…nem nagyon nyugdíjasnak van kitalálva. Egy egyedülálló nyugd. ismerősöm a napokban egy helyiségében új vakolatot (?) csináltat, (kezdeti ár 60 ezer)- a csempe leverése után tapasztalták, csőtörés miatt ázott a fal és most 100 ezer lesz a munka ára. Neki ez kb. egy havi nyugdíja. stb. Ne bonyolítsam. Bocs’, hogy eltértem a témától.

  • Nagy Szabolcs

    2011. május 27. péntek 20:20

    #80457

    TÜKE: Örülök, hogy tetszik, sokat dolgozunk azon, hogy a falu ne csak négy utcányi épületegyüttesből álló „alvóvárosként” működjön, hanem újra élhető, szeretett hellyé váljon. Nógrádban hatalmas probléma a munkanélküliség, a falvak nagy részét meg is ölte. A keresőképesek és fiatalok elvándorlása, a kedvezőtlen népességcsere egy lefelé tartó spirál. Rónafalu, a lakosai és a fekvése okán valahogy megúszta ezt a folyamatot, ez a kemence nem a tábor után a falu lakosait is szolgálja. Ha összejön 2-3 háziasszony havonta, hogy közösen süssenek malacot, utána meg kenyeret, kalácsot, vagy ha főznek egy nagy adag húsos káposztát, közben beszélgetnek, már nagyon sokat tettünk azért, hogy korszerű formában, de tovább éljenek a hagyományok. Pár cikkel odébb a kolontári és devecseri házakkal kapcsolatban is pont ez merült fel, hogy a falu népessége is a XXI. században él, igényei vannak, de egyúttal a gyökereket is ápolni kell, és nem csak külsőségekben, de a lelkekben is.
    Ha van kedved eljönni, keress meg email-ben vagy telefonon, szívesen állok a rendelkezésedre. Ha pedig elszánt kemenceépítő szeretnél lenni, csak az 59 eft-os részvételi díj megterhelő így készületlenül, keress meg, biztosan találunk rá megoldást.
    Egy ilyen programra – 6 éjszaka szállásra, napi egy meleg ételre és egy használható tudást adó, 1 hetes „tanfolyamra”, plusz az előkészületekre (pl 4x5m alap betonozása), amely szükséges a sikeres lebonyolításhoz – ennyiből tudtuk kihozni úgy, hogy felelősséggel el is vállalhassuk a lebonyolítást.

  • TÜKE

    2011. május 30. hétfő 08:10

    #80467

    [re=80457]Nagy Szabolcs[/re]:
    Kedves Szabolcs!
    Bocs’ az egoizmusért ( és ismétlésért) én kb. 64 éves vagyok. Kb. 14 éve rokk. nyugdíjban. (gerincműtét és 67% – stb.) „Megjárna” a mozgáskorl.igazolvány is, vagy mi a neve… bár azzal sem éltem!-és az utazási kedvezményt sem veszem igénybe !- stb. (Bár ez most nem tartozik ide.)
    Kösz’ a kedves invitálást!- de (sértődés ne essék) én már nem kívánkozom „mások” társaságába! Illetve önmagamat is nehezen viselem el! (?) „enyhe” depresszióval és szkepticizmussal ?- stb. Persze, mindez ne vegye el a kedveteket! 🙂
    Más : olvasom a neten (napokban) : ” táborozás szabályait” (törvényileg,vagy rendeletileg (?)meg fogják változtani ?
    (Kb. Google keresőbe írva,- mert nincs időm kikeresni erről a hírt!)
    Bocs’ mindenkitől ! – „ezt-azt” …közösségeknek…én is szerveztem (anno) -és nem a „drágaság” ellen „rinyáltam!”
    Tényleg szívből kívánom, hogy sikerüljenek az elképzeléseitek !

OFF
Boldog Húsvéti Ünnepeket!

Tavaly óta ilyen fanyulak védik a Kert utca minden bejáratát. E fotóval kívánunk minden Olvasónknak boldog Húsvéti Ünnepeket!

Boldog Húsvéti Ünnepeket!
2012. április 8. vasárnap
OFF
Készülődés a Húsvétra

A fa Mikulások után itt vannak a kapuink új őrzői, akik Húsvétig védik a bejáratunkat, de nemcsak a miénket, hanem az utcában minden házét, mert hogy mindenki kapott (7 ház). Mindössze 3 szelet fa+3 db facsavar. Made by Rita. Holnap, szombaton 10-15 között hagyományos húsvétváró kézműves foglalkozást tartanak Ritáék Pécsen, a Búza téri Tudomány és […]

Készülődés a Húsvétra
2011. április 15. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább