Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. május 18. szerda

Tervkritika 68 | ger82 háza

A mai tervkritikára egy eleddig igen kritikus olvasónk küldte be véleményezésre a házát. Kezdődjön hát az „élveboncolás” 🙂

Tisztelt Miklós!
A hozzászólásaimban már említettem, hogy én is el fogom küldeni, az építendő házunk terveit. Eljött az idő, most még a tervezés folyamatában vagyunk, a mellékelt tervek elkészítése után még érkeztek családi vélemények, észrevételek, leginkább a garázs kinyúlásán módosítanánk, hogy ne legyen ekkora falszakasz a bejáratnál. A megoldást a garázs hátratolásában látjuk kb 1,5 métert, de ez bonyolítaná a tetőszerkezetet és az egész épületet (tömegét?) módosítaná.
A bejárat É-ÉK fele néz, kb 20 méteres széles és 50 méter hosszú a telek, az épület jelenlegi szélessége a maximum. A szobák mérete, lehetne nagyobb, de sajnos anyagilag nem fér bele nagyobb.
Néhány technikai info: 30cm-es téglából épül 10cm-es dryvittal, fűtés kondenzációs víztartályos gázkazán+ vízteres kandalló, padlófűtés-padlóradiátor-radiátor kerül kiépítésre, fafödémes, tetőn cserép (antracit színű), kívülről vágott vörös téglaburkolat az egész házon, nyílászárók műanyagok
3 rétegű fehér álosztókkal díszítve, persze kétszárnyú ablakokkal.
Kiváncsian várom, hogy mi a véleménye, véleményük. ger82

Ahogy a leírás is utal rá, a terveken is látszik, ez  még az ötletelés stádiuma. Ilyenkor még van mód lényegi változtatásra, a kiinduló koncepció ismételt átgondolására. Ez az a tervszint, ahol a barátok, rokonok – saját egyedi és legtöbbször egyszeri tapasztalatai – kipróbálásra kerülnek. Minderre persze akkor nyílik mód, ha a tervező nem áll a helyzete magaslatán és az első vázlat elutasítása után kifogy az ötletekből. Persze sűrűn előfordul az is, hogy ilyenkor a homlokukra csapnak a megbízók, miszerint „ilyet én is tudok”. Ilyenkor jönnek a tutti ötletek.

Az építésznek ilyenkor kell a sarkára állnia és az ötleteket nem egy az egyben lerajzolni, hanem beépíteni egy következő koncepcióba. Nyilván nem könnyű ez, ezért jobb, ha ő talál ki jó megoldásokat és nem hagyatkozik a megbízói ötleteire. Természetesen a megbízóknak bízniuk kell a tervezőjükben, mert ha nem, csak rajzológépet csinálnak belőle. A tervezőt pont az különbözteti meg a laikustól, hogy mielőtt lerajzol bármit is, bármilyen változtatást is, 20 féle dolgot mérlegel magában, jóval többet, mint amit esetleg el is mond. Javaslom higgyenek neki.

E hosszú bevezető ahhoz kellett, hogy megértsük, a részletek kidolgozása előtt nekünk kell meghoznunk a legfontosabb döntéseket. Mi hová kerüljön, legyen-e intim zóna, legyen-e ez szeparálva, milyen kapcsolat legyen a garázzsal, mire szánunk területet és mire nem? Ha pl. minden kényszeredetten kicsi lesz, mindenütt rosszul fogjuk érezni magunkat. Ki kell dolgozni egy sorvezetőt, amihez többé-kevésbé tartani akarjuk magunkat. Utána viszont át kell adnunk a terepet az építésznek. Ne akarjuk fogni a kezét rajzolás közben. Ha fogni kell, már régen rossz.

Az alábbi alaprajznál látok koncepcionális bizonytalanságot. A bejárat kialakítása pl. azt fogja eredményezni, hogy ajtónyitáskor már az utcáról látható lesz, ki van nálunk vendégségbe és éppen mit csinál. Nincs meg a minimális szeparáltság

A vendégnek ráadásul végig kell mennie az egész hálóblokkon, ha el akar jutni a WC-hez. Ugyanakkor az autós bevásárlás esetén is az egész lakáson kell végigcipelni az összes vásárolt árut a konyháig. Vagyis átgondolandó a WC és a garázs helye.

Az egyterűség nem mehet a funkció rovására, márpedig itt a bejárat és az utána lévő terület a közlekedőig lényegében szintén sima közlekedő, így csak magunkat csapjuk be, ha azzal nyugtatjuk meg magunkat, van egy 36 m2-es nappalink. Nincs akkora, jó esetben is csak 26-28 m2.

Nem csak hogy nincs a nappali szeparálva és hiába széles a bejárat, nincs hely a kabátoknak, cipőknek, téli pufidzsekiknek, csizmáknak. Ezek nem egy egyszerű fogast igényelnek, hanem komolyabb tárolóhelyet, ráadásul egy ilyen nyitott fogas – különösen télen – a nappaliból nézve éppenséggel nem egy épületes látvány. Legalább optikailag kell lezárni, minimum egy kis fallal.

Nemcsak egy egyterű kialakításnál fontos, hanem MINDEN ESETBEN elvárás a bútorozott alaprajz, mert egy laikus számára is egyből nyilvánvalóvá válik, elférnek-e a betervezett bútorai, mennyi helyet igényelnek, hol lesznek szűkösek vagy éppen bútorozhatatlanok az egyes helyiségek.

Ha egy – bármilyen is jól kinéző – alaprajz nem bútorozható jól, akkor az nem jó alaprajz. Nem véletlenül foglalkozom elsősorban az alaprajzokkal, mert amíg azok nem megfelelőek, addig felesleges foglalkozni a cserép színével

A fentiek tükrében már-már apróságnak tűnik az épületből kiugró télikert kialakítása. Nem csak az a gond, hogy  egy keleti tájolású télikert kevés napot kap, hanem hogy az egésznek igazán akkor van értelme, ha az betelepíthető növényekkel, de ha két kijáratot is rá akarunk tenni, a lényegét veszítjük el és közlekedővé degradáljuk. El kell dönteni, hol akarunk kijáratot biztosítani a kertünkre és a teraszunkra. Minden ilyen kijáratot meg kell tudni közelíteni, de ez helyet igényel és korlátozza a bútorozhatóságot.

Összefoglalás | Remélhetőleg a terv a feltételezett ötletelés stádiumában van még, így talán még van mód akár komolyabb koncepcionális változásokra is. Nincsenek uniformizált családok illetve életmódok, de egy tervezőnek ennek ellenére fel kell hívni a figyelmet a lehetőségekre és a várható következményekre. A z építész azért kap diplomát, hogy képes legyen – lerajzolás nélkül is – akár fejben is  átgondolni egy lehetséges változat „életképességét”. Mivel úgy vélem, hogy alapvető változtatások volnának szükségesek,  nem tértem ki olyan apróságokra, amik a lényeget nem érintik, de javítandók, mint pl. a garázs légterébe 15 cm-t benyúló háló fala vagy a garázsból nyíló mosókonyha és hasonlók. Javaslom, hogy a végleges elfogadás előtt még dolgoztassák meg a tervezőjüket. Az épületet É1-É2-es tervező tervezte.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (26): megnézem

  • OSman

    2011. május 18. szerda 07:43

    #80306

    A garázs és a lakótér között hasznosabb lenne valamilyen masszívabb (jobban szigetelő) fal. Télen a szomszédos hálószoba inkább „hülőszoba” lesz…

  • Otthonteremtő

    2011. május 18. szerda 15:21

    #80316

    Mint ahogy Koós úr is írta, nem ismerjük a konkrét igényeket, melyek a tervezést vezették. Úgy gondolom azonban, hogy ennek ismerete nélkül is igaz az, hogy vannak olyan paraméterek, arányok, melyeket mindenképp be kell tartani a használhatóság érdekében. (Hiába adnak egy cipőt negyedáron, ha a jobbos, és balos között két szám különbség van.)
    Az épület durván 80 m2 alapterületű, a garázs nélkül. tisztelem azokat, akik szembe tudnak nézni anyagi lehetőségeikkel, és akkorára tervezik a házukat, hogy meg is tudják építeni. Lehet egy ekkora házban élni -hányan örültek, és örülnének neki ma is a panelokban-, de a négyzetméter nem minden. Ha a kiszolgáló helyiségek mérete minimális, a fürdőszobába 75-ös ajtó vezet( én már nem is engedném betervezni ezt sehova), ha nem tudjuk letenni a kabátunkat, akkor nem ér az egész semmit sem. Elgondolkodtató, hogy valóban kell-e egy 80m2 alapterületű lakásba 3 szoba+nappali. Fog-e vendég jönni annyiszor, hogy fenntartsunk neki egy szobát, kell-e külön költöztetni a gyerekeket, ha a lehetőségek korlátozottak. Saját példánkon látom, hogy nagy, és külön nemű gyerekek is nagyon jól megvannak a közös szobában, egy kis bútorozási szeparálás mellett. És az ő szobájukból kihallatszik este a beszélgetés, játék zaja, a másik kettő pedig -akiknek külön szobájuk van- egyedül,és csendben van. Lehet, hogy ez csak női szempont, de szerintem fontos. Érdemes lesz ezen a házon még gondolkozni a tervezőnek, de legelőször az építtetőnek.

  • ger82

    2011. május 18. szerda 17:18

    #80321

    Kedves hozzászólók

    Köszönöm a kritikákat, gondolkodunk a tervezővel egyeztetek, mondtam neki az előszoba hiányát, lehet, hogy kifele lesz egy kiugró és nem beugró 🙂 ezzel nyernénk egy hosszab előteret, amit a végén lezárhatnánk egy ajtóval.

    A garázst úgy ahogy van lehúzzuk a tervről, ezzel megszűnik a „messze a konyha” és a „mosókonyhán átvezető út” problémája:) a garázst külön épületként fogjuk megépíteni.

    A mosókonyha-különwc-fűrdő együttesét felcseréljük valamelyik szobával, vagy valahogy megvariáljuk az egészet, mert ha nincs a garázs – kevesebb a közlekedő, illetve kicsit pluszba tudjuk növelni az alapterületet, ezzel növelve a szobákat és a többi helységet.

    A szobaszámot nem szeretnénk csökkenteni. A télikerten nem lesz ajtó, nem lehet majd onnan kimenni, vagy talán egy, a szellőztetés miatt. Azért került a Keleti oldalra, mert ez inkább az étkező funkciót fogja megkapna, nem lesznek benne növények, keletről reggel kapja majd a napot, ami télen kellemes, nyáron viszont még elviselhető lesz a reggeli órákban, ha nyugati lenne, akkor mindig csak este kapna napot, viszont télen vacsora időben már sötét van, nem lenne igazi értelme, nyáron meg túlmelegedne nem lehetne ott ülni, ezért terveztük inkább keletre.

    Ez a mai nap szüleménye 🙂 még lesz változtatás bizonyára, folyamatosan küldöm majd az újabb verziókat (ha nem probléma) 🙂

  • meregzsakk

    2011. május 18. szerda 17:29

    #80322

    Üdv mindenkinek!
    Délelőtt számolgattam, nettó 94 nm +garázs.
    Elsősorban a bejárat melletti konyha és szemben lévő nappali nem tetszik. Semmi szeparáltság. A tervezőt dolgoztatnám még egy kicsit. Ekkora alapterületből remek házat lehet varázsolni!
    A garázs problémával kapcsolatban: szélesítésén gondolkodnék el, így rövidebb lenne.

    Egy kérdés: ez az alaprajz hányadik vázlat? Azt érzem, mintha az elsőnél megragadtak volna, át lett helyezve pár dolog és éppen a funkciók kavarodtak el valahol fél úton.

    Üdvözlettel:
    Dávid

  • ger82

    2011. május 18. szerda 19:31

    #80326

    [re=80322]meregzsakk[/re]: a konyha-nappali-étkező egyterűsége nekünk tetszik, viszont abban igazad van, hogy ez volt az első elképzelés és így is maradt túl sok változtatás az alapötlethez képest nem volt. Holnap jön a tervező és átbeszéljük, hogy mit, hogy kellene variálni

  • meregzsakk

    2011. május 18. szerda 20:14

    #80327

    [re=80326]ger82[/re]: Visszaolvasva ködösen fogalmaztam. A konyha-étkező-nappali hármas nekem is tetszik, csak az a szélfogó hiányzik. Lesz még vele munka, főleg hogy mondja, lehúzzák a tervről a garázst és ezért az egész hátsó rész átalakul. Kíváncsian várom a fejleményeket!

  • bobo

    2011. május 19. csütörtök 00:29

    #80329

    Elnézést, de ez nekem túl amerikás.

  • Nemértekhozzá,de...

    2011. május 19. csütörtök 06:58

    #80332

    A garázs fűtött lesz, hőszigetelt kapuval? Ha igen, akkor elmegy a válaszfal a szobán. Ha nem, akkor fűtött-fűtetlen tér közé csak kéne valami jobb hőszigetelő megoldás. Előszoba kell bele, így ki fog hűlni a lakás nagyon könnyen meg kényelmi szempontok alapján is jó ha van.

    A Wc egy légtérben van a nappalival, ez így elvileg nem is kaphat építési engedélyt. Ha oldalhatáron álló, akkor a parapet 1,80 m és nem 1,20 m amennyiben ablakokról van szó és nem üvegtégláról. Emiatt szintén nem engedélyezhető, továbbá az ablakfelületek is nagyok oldalhatárra. Wc, fürdőszoba nagyon kicsi, zegzugos az alaprajz, a rajz megjelenítése még vázlat szinten is gyenge.

    A háznak érdekesen vegyes szerkezete van. A nappali fölé Porotherm gerenda illene az 5,00 m fesztáv miatt, a többi részre E gerenda. Tudom legyártják az E gerendát is 5,00 m-re ha kell, de akkor is. Jó a kémény a nappali és a szoba közös falán, csak soha ne kelljen tisztítani, mert nagy lesz a kosz. Kizártnak tartom, hogy ezt a házat rendszeresen dolgozó, az építész tervezésből élő építész tervezte volna :).

  • ger82

    2011. május 19. csütörtök 08:56

    #80333

    [re=80332]Nemértekhozzá,de…[/re]: 🙂 nem tudom, hogy sajnos vagy nem, de nagyon rendszeresen dolgozó építész tervezte, az elképzelésünk alapján
    viszont a véleményét azt kikértük, hogy mi az amin ő változtatna és mit itél élhetőnek,

    A beépíthetőség 3 méterre lesz a telekhatártól.

    Ha visszaolvasod a hozzászólásokat akkor kiderül, hogy a garázst lehúztuk a tervről, de egyébként fűtött lett volna, hőszigetelt kapuval.

    A kéményre oldalról nem lehet szerelő nyílást rakni? vagy csak mögé lehet? mert oldalról akkor lehetne tisztítani ha kell.

    A wc egy légtérbe: hát nem én se értek hozzá, de ha megnézel bármilyen alaprajzot, akkor általában a wc-ket nem választják le több ajtóval, és akkor elég sok helyen egy légtérbe van a nappalival.

    Előszoba lesz, azon gondolkodunk még, hogy hogy

  • Tervkritika | Küldje be a saját háza terveit

    2011. május 19. csütörtök 09:12

    #80334

    […] 2011. május 18. Tervkritika 68 | ger82 háza […]

  • meregzsakk

    2011. május 19. csütörtök 10:06

    #80335

    ger82!

    A garázs lehúzott négyzetmétereit hozzáadják a házhoz? +22 nm-be bőségesen belefér minden. Csak ne ragaszkodjanak ehhez az alaprajzhoz.

  • Nemértekhozzá, de...

    2011. május 19. csütörtök 10:40

    #80336

    Mivel a családi ház egy nagyon szubjektív műfaj, és abszolút semmi infóm nincs a telekről, a környezetről és az igényekről meg a rendelkezésre álló pénzről, ezért csak elméletben, de megfontolnám ezeket:

    Ha a telek beépíthető szabadon állóan, lehet, hogy ki kéne ezt használni, jelenleg ez simán elmenne oldalhatárosnak is az ablakméreteket kivéve.

    A közlekedő nagyon sötét lesz és a wc előtti 1,00 méteres szélesség nagyon keskeny. Akadálymentes közlekedésre 1,20 m a minimális szélesség. Ne történjen meg, de ha eltöröd a lábad, igen kellemetlen lesz 1,00 m-es folyosón mankóval bemenni a 75-ös wc ajtón. 75-ös wc ajtó igen keskeny, legyen nagyobb. Azért az ember a saját házában tudjon kimenni legalább a wc-re akármilyen körülmények is legyenek. A fürdőre a 75-ös ajtó helyett nagyobb kell mindenképpen.

    Bazi nagyok az üvegfelületek főleg a nappali-konyhán. 90%, hogy a hőtechnikai számítás 3 rétegű üveget, árnyékolást és klímát fog előírni, hogy megfeleljen.

    Van 3 szoba, ez legalább 3 embert jelent. Ehhez van 1 wc és 1 kicsi fürdő. Reggel sorban állás lesz itt is, ott is :).

    Kamra szerintem nem ártana.

    Ha gázzal fogsz fűteni, hova teszed a kazánt? Tudom nem nagy ez, de kicsik a lehetséges terek, és kis helyből azért egy kazán szépen elvesz. Kicsit előre gondolkozva egy napkollektoros rendszer előkészítését is be lehetne tenni már az építéskor, ez is foglal egy kis extra helyet.

    Az utolsó hülyeségem, hogy minél jobban szoktam törekedni arra, hogy a nyílászáró kiosztás olyan legyen,hogy a lehető legkevesebb téglát kelljen vágni, felezni stb. Gyorsabban tudnak falazni egy kicsit meg még olcsóbb is.

  • Nagy Károly

    2011. május 19. csütörtök 11:32

    #80337

    Kedves Ger82!

    Azt szeretném tanácsolni, hogy ezt a tervet az alapjaitól gondolják át, és Miklós kritikájából két dolgot szeretnék nagyon kiemelni és hangsúlyozni: bútorozott alaprajzot terveztessenek, és annak ellenére, hogy Önök tudják mire van szükségük, próbáljanak teret adni a tervező szakmai tudásának! (Reméljük a tervezőjük nem csak lerajzolja az Önök elképzeléseit, hanem ténylegesen megtervezi a házat…)
    Csak néhány észrevétel a teljesség igénye nélkül:
    – A mosókonya 1,2 m széles. A mosógép, egy mosdószekrény min. 60 cm mély. marad 60 cm a falig. Ez még a mozgáshoz is kevés, de pl. lehajolni a szekrényhez, a mosógéphez már tornamutatvány.
    – A fürdő 2 m széles, ebből egyik oldalon 60, másik oldalon 75 cm lejön az ablak és az ajtó miatt. Ez azt jelenti, hogy legjobb esetben is csak 65-70 cm van bármelyik sarokban, ahová még egy zuhanyfülke sem fér el, de egy kád is alig paravánnal.
    – A házban gyakorlatilag nincsen tárolóhely, csak a garázsban (ami nem is lesz?), de nem hiszem, hogy például a téli ruhákat ott szeretnék tartani. A szobák mérete miatt ott is alig fér el szekrény. Még a takarítóeszközöknek sincs hely.
    – A szobákat csak elemekre szedett bútorokkal lehet berendezni, mivel a szűk folyosóról még egy kisebb szekrénnyel sem lehet befordulni (kivéve a jobb felső szobát).
    – Egyik szoba sem igazán alkalmas szülői hálónak. Egy franciaágy ergonomikus elhelyezéséhez minimum 3,5x,3,5 m hely kell. Maga az ágy 2×2,2m (ágykerettel), két oldalon kell 70-80 cm a kényelmes megközelítéshez. Ha az ággyal szemben teszünk egy komódot, az 40-60 cm, és még kell 80 cm közlekedni.
    – Az előtér hiányát már többen szóvá tették, ez használati szempontból egészen kritikus tud lenni. Javaslom, hogy vegyék figyelembe az uralkodó szélirányt, egy közvetlenül a lakásba nyíló ajtón betörő északi szél télen nagyon durva tud lenni.
    – Ha a garázst valóban megspórolják, akkor feltétlenül tervezzenek kamrát a konyhához (ez pl. a takarítószer tárolást is megoldhatja).
    – Konyhatervezési szempontból az ablak a keleti -rövidebb- oldalon jobb helyen volna, akkor egy praktikus, ergonomikus kétsoros, esetleg C, vagy G alaprajzú konyhát lehetne tervezni, a hosszú falra szerelt felső szekrényekkel, a nappali felé magasított pulttal, vagy hátlappal, ami optikailag takarná a kevésbé esztétikus technológiai folyamatokat, pl. mosogatás/szárítás.
    – A nappali jelenleg egy kb. 3x5m-es sáv, amiből 3×1 m közlekedő a teraszhoz (a tolóajtó nyitásirányára oda kell figyelni!), és kb. 3mx3m jut az ülőbútoroknak. Eközben az étkezőrész 3x6m, 18 nm, míg a szobák ~10 nm-esek. Érdemes lenne picit még csiszolni az arányokon.
    – A kémény feltételezem egy kandalló miatt került oda, ahova. Ez azonban újabb értékes helyet fog elvenni az egyetlen falon, ami egyáltalán tárolóbútorokkal kihasználható lenne.

    Összességében jó döntésnek tartom, ha a garázst egyelőre kiveszik a költségvetésből és abból a pénzből és területből inkább a lakóterülethez adnak néhány nagyon hiányzó hasznos négyzetmétert, amivel a jelenlegi hibák nagy része kiküszöbölhető lenne.
    Az alaprajz átszervezéséhez egy kiinduló gondolat: nem ismerem ugyan a telepítési előírásokat, de abból, hogy a házat járda veszik körül, arra következtetek, hogy nem oldalhatári a beépítés. Ez esetben viszont -amennyiben lehetséges- elgondolkodnék az épület tengelyes megfordításán, a hálószobák (dél)keleti, a konyha-étkező-nappali blokk (dél)nyugati oldalra telepítésével. Benapozási szempontból előnyösebb lenne, mivel a hálószobák túlzott felmelegedése nem előnyös, ráadásul az ébren töltött idő nagyobb részét a közösségi térben töltjük, aminél sokkal fontosabb a napfény.

    Üdvözlettel,
    Nagy Károly

  • Szabóbácsi

    2011. május 20. péntek 00:32

    #80342

    [re=80321]ger82[/re]: Kedves építtető! Olvasom, gyakorlatilag újratervezés fázisába került. Egyetértek. Felhívnám a figyelmet pár hiányosságra, amit célszerű lenne a következő variációban figyelembevenni:
    Abszolút hiányoznak a tárolásra alkalmas terek. Kezdve az előszobával, folytatva a konyha-kamrával, a takarító eszközökkel és egyéb háztartásban szükséges dolgokkal. A szobáknál a sarokra helyezett ajtók is akadályozzák a bútorozhatóságot. Említették a folyosó keskenységű mosókonyhát. A szennyesgyűjtésre, ruhaszárításra, teregetésre, vasalásra is kellene gondolni.
    Az embertárolás is határeset. Hacsak nem mindegyik szobácska egyszemélyes. Kétszemélyes hálószobához kevés a 11m2 légtere. Nagyon.
    Javaslom ezt a cikket elolvasni: https://ingatlanmagazin.com/epites-es-felujitas/8-hiba-amit-egy-haz-tervezesekor-szinte-mindig-elkovetunk/
    Meggondolnadó a házhoz tapasztott garázs. Sok előnye is van a belső megközelítésnek. Főleg egy új éplet tervezésénél mi lehet ennek az akadálya?
    Sok sikert kívánok a további tervfejlesztéshez.

  • Hawaii

    2011. május 20. péntek 02:02

    #80344

    ‘Hőszigetelt garázskapu’ – Létezik kereskedelmi forgalomban olyan, ami összemérhető a manapság egyre inkább elvárt 10-20-30cm szigeteléssel a falon? Mert szerintem a burkolat mögötti 4cm valamilyen szigetelés; az illesztések vékony gumilappal történő elfedésének; illetve a fém szerkezeti elemek használatának (és akkor még nem esett szó a szerekezeten belüli illesztésekről pl. szekcionált változat esetén) fényében a ‘hőszigetelt’ jelző erős fenntartásokkal kezelendő.

  • Eckhardt Tibor

    2011. május 20. péntek 10:50

    #80345

    Kedves Ger82

    tudom, hogy nem lesz garázs mégis innen indulnék…

    108m2 teljes alapterületnél, ha ennyire behatárolt a költségvetés fel sem merülhetne, hogy a háznak 20%-a garázs legyen. Drágább lesz a garázs mint az autó. Ha van garázs azt fűteni tévedés és luxus, mivel egy szekcionált kapu, bármilyen jól építik be nem zár tökéletesen és a hőszigetelése sem kielégítő ergo szépen el szökik a meleg a házból. Nem véletlen, hogy passzívházaknál a garázs és a ház között nincs közvetlen átjárás. Háló-garázs közös fal.?! Nem is folytatnám…

    Ha ennyi hiba van egy koncepciótervben azt kár foltozni. A fél életüket itt töltik majd. Érdemes lenne nekifutni újra, nulláról. A külső megjelenést tekintve a frissebb designban hiszek.

    Üdvözlettel
    Eckhardt Tibor

  • Otthonteremtő

    2011. május 20. péntek 11:59

    #80348

    [re=80342]Szabóbácsi[/re]: A hivatkozás azt hiszem nagyon jól összefoglalja általánosságban mindannyiunk meglátását. Sajnos ez a ház egyelőre olyan, mint az állatorvosi ló, de reméljük lesz ez még jobb is kívül is belül is! Kíváncsian várom!

  • tanonc

    2011. május 20. péntek 12:11

    #80349

    Az eddigiekhez annyit tennék hozzá, hogy Ger82 részéről elhangzott egy árulkodó mondat: „…az előszoba hiányát, lehet, hogy kifele lesz egy kiugró és nem beugró”. Namármost ha az előszoba, a megérkezés és a nappali tér kapcsolatát egy korai, ötletelős tervfázisban úgy oldja meg a tervező, hogy akkor inkább ne beugorjon, hanem ki… az legjobb esetben is toldozgatás…

  • Joci

    2011. május 20. péntek 12:57

    #80350

    Bár tudom a garázskérdés megoldott,de a tapasztalatomról röviden. 25 éve elkövettem azt a hibát, hogy a garázst a lakásba terveztük. Télen amikor beálltam a fagyott hóval teli autóval, elkezdett leolvadni a többit már mindenki tudja. Ráadásul jól lehűtötte a lakást. A garázst megszüntettem,az udvaron felállítottam 6 db gerendát rá a tetőt és ennyi. Az autónak is káros a nagy hőmérséklet különbség rövid idő alatt. A kutyának meg a garázsnak kint a helye 🙂

  • ger82

    2011. május 20. péntek 13:22

    #80351

    KÖszönöm az eddig kritikákat, az első körbe odaadott tervet amit megrajzolt a tervező annak, az összes hibájával együtt, töröltük, tegnap leültünk és az általatok javasoltak szerinti szempontokat és a saját igényeinket átbeszéltük a tervezővel, aki készít majd vázlatterveket amikor tovább fogunk finomítani.

    Addig is ha van még észrevétel akkor azokat szívesen várom 🙂

  • Nagy Károly

    2011. május 20. péntek 13:25

    #80352

    [re=80351]ger82[/re]:
    Jó döntés! Kívánom, hogy a második nekifutásra már jó terv szülessen!
    Talán érdemes lesz már a vázlatterv állapotban is elküldeni ide.

    Üdvözlettel,
    Nagy Károly

  • Szabóbácsi

    2011. május 20. péntek 13:35

    #80355

    [re=80351]ger82[/re]: Ilyen stádiumban javaslom inkább a szabadkézi vázlatokat. A papír, a ceruza kevésbé köti meg a gondolkozást mit a szerkesztő program.

  • ger82

    2011. május 20. péntek 13:35

    #80356

    [re=80352]Nagy Károly[/re]: az biztos, hogy elküldöm 🙂

  • TÜKE

    2011. május 20. péntek 14:03

    #80357

    [re=80351]ger82[/re]:
    Kb.ekkora méretű házban lakunk, bár 2 szintes. Alul van garázs is,de az most lényegtelen,- olvastam,hogy az elvetve. Mivel kb. tavaly szeptember óta ?- bútorok cserélésével foglalatoskodtam (2 személyes heverők )- így aztán emlékeztetnék Miklós „szavaira” a bútorozottságról! Én mint laikus nem tudom,hogy milyen ajtók léteznek,( az még csak hagyján – pl. 90 cm)- de ha a közlekedő utak (?) folyosók és ilyesmik szűkek, hát akkor az sok meglepetést okozhat!- amit nem kívánok ! (vagy az üzletben megtudakolni, mennyire lehet szétszerelni !)
    Más : „vesszőparipám” – ill. ismétlés Pécsett pl. a garázsokra van építményadó!- ill. (emlékezetem szerint) családi ház 80 m2 feletti részére is. OK! . Ezek 300 – 400 Ft/m2 körüli összegek, de akkor is ! Máshol írtam a tartalék kéményünkről is, – arra is kell fizetni. Ezt csak azért, ha esetleg a rezsiköltségeket is tervezgetnék!

  • #80634

    […] kapott hideget-meleget. Ger82 nicknevű olvasónk, aki egyben az építtető is, megfogadva a korábbi tervkritikánkban olvasható tanácsokat átdolgoztatta a tervet. Kedves Miklós! Készül a következő terv, de […]

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább