Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. május 7. szombat

Olvasnivaló | Fenntartható Építészet felé

Fenntartható építészet felé címmel jelent meg 2010. végén a 103 oldalas („színes, szagos”) építészeti kiadványunk, amely a bevezető tanulmányok mellett 17 zéró széndioxid-kibocsátású építészeti projektet mutat be. A kötetben szereplő zéró emissziós – többségében külföldi – épületek egy szűkebb szakmai közönség előtt már nem ismeretlenek, a korábbi ZERO CO2 konferenciák anyagából válogattunk.

Négy év telt el azóta, hogy az első ZERO CO2 Fenntartható Építészet konferencia debütált Magyarországon. Mint szervező, bizton állíthatom, négy éve százból 5 ember, ha értette, megértette, miről is van szó, amikor elhangzottak a bűvös szavak: ZERO CO2. Nagy merészségnek tűnt ilyen furcsán, magyartalanul hangzó nevet adni egy induló konferenciának: ZERO CO2.

(Az értelmezési nehézségből mulatságos átkeresztelések is fakadtak, mint: zerokkó, zérókó, zérókettő stb. Ekkorban kezdett általánossá válni a „zéró emisszió”, vagyis a zéró kibocsátás fogalma, ami talán értelmezhetőbb, bár nyelvi hungarikum ebből sem válik. Nem egyszerű jól csengő, precíz, magyaros nevet adni a zéró károsanyag-kibocsátású építészeti irányzatnak.)

A kis kitérő után néhány gondolat arról, hogy miért érdemes megvenni ezt a könyvet? Mert korszakalkotó építészeti trendeket vonultat fel, progresszív „elsőket”, melyek okosan „használják” az energiát – fogyasztásuk, károsanyag-kibocsátásuk minimális. Elképzelhető, hogy az alkalmazott technológiák néhány év múlva „fapadosnak” számítanak majd, lesznek jobb, hatékonyabb, esetleg olcsóbb megoldások is.

Kötet címe: Fenntartható Építészet felé
Kiadó: Magyar Építőművészek Szövetsége
Szakmai támogató: Építészek Nemzetközi Szövetsége ARES munkacsoport UIA-ARES
Projektkoordináció, design: Green Press
Írta és szerkesztette: Szekér László okl. építészmérnök
Olvasószerkesztő: Mesterházy Mónika
Szakmai lektorok: Dr. Osztroluczky Miklós, a műszaki tudományok kandidátusa, Dr. prof. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató

Az NKA és a gazdasági tárca támogatásával megvalósult kötet legfőbb érdeme a fenntartható építészeti szemlélet gyakorlatorientált közvetítése. Laikusok is forgathatják, hiszen nem csak a szakmának szól, hanem mindenkinek, akit foglalkoztatnak az környezettudatos, energiatakarékos és költségkímélő megoldások.
Aki szeretne a kötetről bővebb információkat, írjon a press@greenpress.hu e-mail címre.

A kötet megvásárolható a MÉSZ-székházban (Bp. VIII., Ötpacsirta u. 2.), valamint a Budapesti Építészeti Központban (FUGA – Bp. V., Petőfi Sándor u. 5.)
A kötet interneten keresztül is megrendelhető.
Kedvezményes ár internetes rendelés esetén: 3200 Ft + postaköltség.
A rendelés leadható a press@greenpress.hu e-mail címen.

Hozzászólások (10): megnézem

  • TÜKE

    2011. május 7. szombat 05:59

    #80156

    Mindig tudok örülni,ha – bárhol – KÖNYV-ről lehet olvasni.
    Témáját tekintve megértem, hogy csak az említett helyeken kapható, függetlenül attól, hogy laikusoknak is ajánlott. Gondolom, könyvtárban nem lesz hozzáférhető. (?) Vajon pl. eljut-e az egyetemek könyvtáraiba. Szerintem érdemes lenne.

  • Kálmán László

    2011. május 8. vasárnap 07:40

    #80165

    Ideje lenne újradefiniálni a fenntarthatóság jelentését.
    Mostanában nagyon keverednek a fogalmak.

  • epiteszikon

    2011. május 8. vasárnap 08:41

    #80167

    Fenntartható ügyfélkör :), erre bárkinek inkább rímel. Node. Igen kifejezetten rossz a név fenntarthatóság az épület üzemeltetésére vonatkozik., Illetve a fenntarhatóságról inkább az jut eszembe hogy nekünk embereknek, ha figyelünk a természetre, környezetünke lesz még pár évük itt a földön. S ez az ami fenntartható, hogy még maradhatunk. Önellátó ház, vagy az Autómon ház jobb és pontosabb nevek.

  • Huszti István

    2011. május 8. vasárnap 09:26

    #80168

    [re=80165]Kálmán László[/re]:
    Maximálisan egyetértek. A napi gyakorlatban nem egyszer látok ellentmondást a „fenntartható” megoldások és a valós környezetkímélő megoldások között. Én készítek egy írást, ami pont ilyet mutat be, számításokkal. Jó lenne, ha más is csatlakozna – van példa bőven.

  • Kálmán László

    2011. május 8. vasárnap 10:02

    #80169

    [re=80168]Huszti István[/re]:
    Örömmel csatlakozom.

  • Huszti István

    2011. május 8. vasárnap 10:42

    #80171

    [re=80169]Kálmán László[/re]:
    Mivel az ördög a részletekben van, elsőre a talajjal érintkező felületek hőszigeteléséről írnék, kiegészítve az alapok alatti hőszigetelések statikai vonzatával és így megvizsgálva a beépítési és üzemeltetési energiafelhasználást.
    Neked van valami javaslatod

  • Huszti István

    2011. május 8. vasárnap 22:06

    #80176
  • Kálmán László

    2011. május 9. hétfő 13:07

    #80188

    [re=80171]Huszti István[/re]:
    Látom nem kímélsz, rögtön bele a közepébe. 🙂
    Szerintem a hőszigeteléssel megfosztjuk magunkat a passzív hűtés lehetőségétől, erre nehéz egy mondatban válaszolni.
    A döntést befolyásolja a szintek száma, lesz-e pince, milyen helyiségek kerülnek a szigeteletlen részre.
    Valószínűleg a legjobb megoldás az lenne, ha a padló alatt kialakítanánk egy üreget, amiben nyáron víz lenne, télen pedig levegő. (Persze lehet tovább bonyolítani .) 🙂

  • Green Press

    2011. május 10. kedd 15:13

    #80220

    [re=80156]TÜKE[/re]: Kedves Tüke, az építészeti képzést folytató egyetemek természetesen kaptak tiszteletpéldányokat a kötetből. Üdv, GreenPr

  • Tüke

    2011. október 2. vasárnap 07:15

    #81899

    [re=80220]Green Press[/re]:
    Ha kissé megkésve is, de örömmel olvastam !
    Itt pedig egy cikk, ha érdemesnek tartjátok belenézni.
    https://nol.hu/lap/rivalda/20110930-a_terek_varazsloja

ZÖLD
Egymilliárdért épül szellemváros a sivatagban

Cite City közel negyven négyzetkilométeren terül majd el, tökéletesen működő kisváros lesz lakóépületekkel, közművekkel, utcákkal, belvárossal, kertvárossal és ipari negyeddel. Elvileg 35 ezer lakos férne el benne, de gyakorlatilag üres lesz, eltekintve a 350 fős karbantartó és tudományos kisegítő személyzettől. A várost olyan tudományos kísérletekre fogják használni, ahol elengedhetetlen a városi környezet, de a lakókra […]

Egymilliárdért épül szellemváros a sivatagban
2012. május 10. csütörtök
ZÖLD
Passzívház kontra fenntarthatóság

A Passzív irányvonal című írás kommentjei között írtam az alábbiakat (egy, a fenntartható házzal kapcsolatos beidézett cikk miatt) kíváncsian várnék egy anyagokig lebontott összeállítást egy ilyen házról, milyen anyaggal váltják ki a vízszigetelést, a beton alapozást, aljzatbetont, a magas technológia szinten gyártott, jó hőszigetelésű ablakokat (üvegeket). Mennyi a fűtésszámla egy olyan házban, amit akár 2 hétre is […]

Passzívház kontra fenntarthatóság
2012. február 9. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább