Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. április 22. péntek

MÉB 100 | Győr ökológiai lábnyoma

Ma van a Föld napja. Mi mással tudnánk erről megemlékezni, mint egy remek projekttel, ami egy nagyváros komplett ökológiai lábnyomát számolta ki? A mai nem interjú, csak idézet a honlapról:

A gyorlabnyom.blogspot.com Győr ökológiai lábnyom számításának kezdetét és folyamatát igyekszik bemutatni. Győr ökológiai lábnyom számítását az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület végzi. A munkában közreműködik a CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. valamint a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium. Győr ökolábnyomának sajtókommunikációját a Goodwill PR és Kommunikációs Ügynökség végzi. Támogatóink a győri önkormányzat és a Győr 2000 Idegenforgalmi Közalapítvány.

A magyar átlagot meghaladó lábon élnek a győriek

A hosszadalmas adatgyűjtési, -feldolgozási és számítási munkát követően megszületett Győr ökológiai lábnyom kutatásának eredménye. Az eredmény korántsem meglepő, hiszen számítani lehetett rá, hogy a magyar átlagot meghaladó értéket kapunk. A helyzet Győr ökológiai lábnyoma esetében sem tér el ettől. A győriek ökolábnyoma fejenként 4,33 globális hektár lett, mely a biológiai kapacitáshoz, tehát a város eltartóképességéhez képest 17-szeres érték. Minden győri lakos – egy szabványos, 7300 m2 nagyságú futballpályához viszonyítva – éves szinten átlagosan 3,4 focipálya területet foglal el.

Győr-Moson-Sopron megye területe 420.800 ha, ami az egyenlőtlen minőségű területek összehasonlítását biztosító globális hektár konverzió után 732.994 globális hektár területtel egyenlő. Ennek megfelelően Győr éves szinten akkora lábnyomot hagy maga után, mely megfelel a megye területének 77%-ával. Ha a Föld lakossága a győriek életszínvonalán élne, 2,4 Földnyi terület lenne szükséges az életszínvonal fenntartásához.

Azonban ki kell emelni, hogy ez az érték nem tartalmazza a turizmus hatását. Tudjuk, hogy a kereskedelmi szálláshelyek 2009-ben 94.838 főt regisztráltak vendégként, akik átlagosan 2 éjszakát töltöttek a városban. Ha feltételezzük, hogy ők ugyanolyan színvonalon éltek, mint egy átlagos győri, akkor a lábnyom növekszik. Azonban adatok hiányán a turizmus hatása kutatásunkban nem szerepel. Az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület támogatásában ennek felmérése a közeljövőben viszont megvalósul.

Ahogy a korábbi kutatások is rávilágítottak, egy város ökológiai lábnyoma önmagában nem lehet fenntartható. Az elmúlt években a városvezetés már számos intézkedést tett annak érdekében, hogy a lakosság környezetvédelmi szemléletét pozitív irányba terelje, például a kerékpárutak vagy a szelektív hulladékgyűjtők számának növelésével. Azonban annak érdekében, hogy a város ökológiai lábnyoma alacsonyabb szintre kerüljön, további intézkedések szükségesek. A kapott eredmények tükrében az erre vonatkozó javaslatok megfogalmazása még folyamatban van…

Érdekesség: Győrben éves szinten 3.719.570 liter ásványvíz kerül fogyasztásra. Ezt az értéket literenkénti 0,05 kilogramm Pet palack súlyával megszorozva megközelítőleg 186.000 kilogramm Pet palack hulladékot eredményez, ami – 1,5 literes palackokkal számolva – megközelítőleg 2.480.000 darab Pet hulladékot jelenti, mely 30 cm átlag-magassággal megszorozva 744 km-t jelent, mely egyenlő Győr-Padova távolságával. Magyarországon, éves szinten 1,5 milliárd darab palackot gyártanak, melyhez viszonyítva az érték alacsony, de lokális szinten meghatározó.

/wp-content/uploads/icons/rss-podcast/podcast%20copy-2.png Győr ökológiai lábnyoma
A blog indulása: 2010 | A blog szerzője (nickneve) : A | publikus emailcím: info kukac nev pont hu | Facebook

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
ne maradjon le a további MÉB bloginterjúkról, iratkozzon fel itt a téma RSS-ére.

Ha ismer olyan blogot, ami a fenti MÉB listában nem szerepel, akkor kérem ne titkolja tovább, írja meg ide vagy egy hozzászólásba. A lista folyamatosan bővül……

[poll id=”37″]

Hozzászólások (2): megnézem

  • TÜKE

    2011. április 22. péntek 06:09

    #79953

    Kösz’,hogy a turizmus is megemlítődött!- mert nekem is jutott eszembe. Megjegyzem más esetekben is, pl. amikor arra hivatkoznak, hogy ugyanakkor a turisták mennyi bevételt jelentenek más szemszögből vizsgálva. Tartok tőle, hogy igen nehéz lesz az említett új adatokat összegyűjteni és mennyire fedi majd a valóságot ! De ne legyen igazam !
    Az érdekességhez : lehet,hogy másnak sokkoló a PET palackokkal való mindenféle adat közlése ? Szerintem ha az előírásoknak / elvárásoknak megfelelően – szelektíven- gyűjtenénk és dolgoznák fel akkor talán nem lenne annyira rémisztő !
    Csak tényközlés : én igyekszem az ökolábnyommal kapcsolatos előírásoknak megfelelően élni ! – de nem vagyok 100%-ig biztos abban, hogy azok a számítások és megadott adatok azok valóban jók ? Nincs abban egy kis túlzás ? – írom laikusként. Szívesen venném, ha mások megírnák azt, hogy szerintük a személyes példamutatás az mennyire hatásos ? Értsd : elég sok gúnyolódás (?) vagy „hülyének titulálás” ér engem. 🙂

  • TÜKE

    2011. április 23. szombat 07:46

    #79975

    Nem tudom, ki látta péntek este a tv.híradót és benne említették azt is, amit mi Miklós jóvoltából már tudhattunk. Ki-ki döntse el, mennyire volt érthető mindaz, amit és ahogy a tv-ben elmondtak róla.
    Bocsi’! Persze részemről elismerésem a „győrieknek” is ! (az anyag összeállítóinak)

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább