Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. április 13. szerda

Mac + ArchiCAD + AC kiegészítők

A Mac-re való áttérésről írt cikkekben eddig nem írtam az ArchiCAD-del való kapcsolatról, pedig hát számomra ez a legfontosabb, hiszen nekem ez a „munkapadom”. Napi min. 8 óra. de inkább több. Természetesen feltérképeztem előtte, hiszen az egész váltásnak ez volt az alfája és omegája, ha nincs zökkenőmentes átállás, ugrott az egész.

Ha onnan közelítem meg, hogy a váltást követően mac alatt kellett megnyitnom az aktuális tervet és ott folytatnom, akkor azt kell mondjam, nem történt semmi változás. Ez úgy is értendő, hogy se rosszabb, se jobb nem lett. És ez rendben is van. A szoftver felülete, használhatósága mit sem változik, ha áttérünk mac-re és ez biztonságot adott. Számomra ennek azért is volt jelentősége, mert ahogy korábban már írtam, a nyomtatóimnak nem volt mac-es drivere, ezért azokat egy virtuális windows alatt tudom csak használni, vagyis nyomtatáskor át kell kapcsolnom windows-ra, ami zavart okozna ha eltérően működne az ArchiCAD a két platformon.

A problémát más okozza és ez csak részben függ össze a Mac-kel. Az ArchiCAD-es munkakörnyezetemet úgy alakítottam ki, hogy korábban számos olyan kiegészítőt használtam Win alatt, amit telepíteni kellett az ArchiCAD-re és amik sokban segítettek a látványhű megjelenésben, konszignáció készítésben és mennyiség számításban. Egy időben ráadásul intenzíven foglalkoztam GDL-ekkel és így számos helyről kaptam SFR licensz-szel – egyébként fizetős – kiegészítőket, mert hogy írtam róluk, vagy éppen teszteltem. Ezekből persze aztán csak egy része maradt meg, egyszerűen kirostálódtak, amikre a mindennapokban nem volt szükségem (vagy épp a következő verzióra már nem volt licencszem).

Szóval a plugin-ek, amik beleépülnek az ArchiCAD-be és emiatt sajnálatosan verziófüggőek. A váltáskor ezt is mérlegelnem kellett, hiszen egészen addig azt tudtam mondani a megbízóimnak, ha pl. cserépfedést választottak, akkor szín, forma, típus szerint meg tudtam modellezni és látványtervben ábrázolni a Tondach, a Mediterrán, a Leier és a Bramac teljes termékválasztékát, beleértve a tetőfedés kiegészítőket is. Lássuk be, az azért nem egy rossz dolog, ha egy megtervezett és látványterven bemutatott házhoz olyan hivatalos konszignációt tudunk adni, ahol a tetőfedés összes segédanyaga tételesen fel van sorolva, sőt még alapárat is mellékelhetünk, anélkül hogy bármit is kellett volna számolnunk. Mindezt a szinte teljes hazai cserépválasztékkal. Ha valaki esetleg típust váltott, az új konszignációhoz elég volt 5-10 perc.

Ez a kellemes állapot szép és jó volt.  Mivel ezeket napi szinten használtam, egy ArchiCAD verzióváltásnál viszont mindig meg kellett várni, amíg elkészült az adott termék új verziójú kiegészítője. Ez sokszor fél év is volt. Minden új ArchiCAD verziónál ez megismétlődött.

Ezt csak tovább bonyolította az, hogy mac-re ezen kiegészítőknek csak egy igen kis része készült el, vagyis kétséges volt, hogyan lehet majd használni. Épp a váltáskor jelent meg a Leier kiegészítő családja (tető, födém, burkolat stb), aminek volt aktuális mac-es verziója. Nosza legalább egy van, ami használható. Kompromisszum, de vállalható.

Miért is kapaszkodok bele ebbe a látszólag parciális problémába. Nos, cca. azóta, hogy a Graphisoftot bekebelezte a nagy testvér, divatba jött az évenkénti verzióváltás. Mivel a szoftver csak egy irányban kompatibilis, ráadásul minden verzióhoz új könyvtárelem család készül, ha az együttműködő építészek nem azonos verziószámú példányt használnak, akkor képtelenség az együttdolgozás. Az átállás a következő verzióra – legalábbis nálam – hónapokig is eltart a megjelenés után, mert a futó munkákat elég nagy meló átvinni az új környezetbe, hiába vannak un. verzióváltó segédkönyvtárak.

A fentiek miatt a tavaly megjelent ArchiCAD 14 helyett én még mindig AC 13-at használok, mivel a fent említett egyetlen (általam ) használható kiegészítő, a Leier-é még mindig nem készült el ArchiCAD 14 alá. Márpedig amíg nem készül el, addig nem fogom az utolsó kiegészítőt is elveszíteni. Számomra ez ilyen nyilvánvaló döntés.

A problémák egyik gyökere az évenkénti verzióváltás, aminek a szükségességét egyszerűen még senki sem tudta megértetni velem, de lehet hogy csak én vagyok agyilag zokni. A dolog érthetetlenségét csak fokozza, hogy egyre kevesebb olyan újdonság épül bele a szoftverbe, ami az egyszerű felhasználó számára használható volna és főképp indokolná e sűrű verziók kiadását. Emlékeztek még amikor az újdonságok sora olyan hosszú volt, hogy a kapott csomagban külön kis füzetecskében sorolták fel ? Már a 13-ban sem volt olyan újdonság, amihez hozzászokhattunk a korábbiakban (pl. a 6-osban, a 8.1-esben vagy a 10-esben). Aki nem használta a teamwork-öt, annak szinte felesleges is volt a 13-as, a tavaly megjelent 14-es pedig végképp nem tartogatott újdonságokat, emiatt lehet hogy ki is fogom hagyni és megvárom inkább a 15-öst.

Tényleg 10 év múlva ArchiCAD 25-öt fogunk használni? Ez még marketing szempontból is nagyon gázosan hangzik.

Miért is vetettem mindezt fel? Persze hogy a kiegészítők miatt. Azon túl, hogy az átállás mindig nagyon macerás és időigényes, látható hogy a gyártók nem rohannak, hogy elkészíttessék a termékeik legújabb plugin-jét az aktuális verzióhoz igazítva. Ez nekik nyilván pénzbe kerül, nem is kevésbe és erősen kétséges a megtérülése, de legalábbis igen nehezen mérhető. Az pedig egy agyrém, hogy amit mindeddig használtunk, azt holnaptól már nem tudjuk, csak mert új verziót adtak ki az ArchiCAD-ből. Sokáig a Tondach volt az első, aki elkészíttette a maga verzióját, sajnos már jó ideje elérhetetlen. (köszönet Illauszky Endrének, akitől megtudtuk, hogy ismét megjelent a Tondach az aktuális változatokkal – AC13 és AC 14).

Minden szoftverfejlesztésben lehetnek zsákutcák, nincsen ezzel semmi gond, nem lehet tudni, mit is igényel majd a piac. Még béta tesztelőként részt vettem egy olyan szoftver kipróbálásában, ami a beszkennelt rajzokból (pl. régi papíralapú tervek) készített volna ArchiCAD rajzot. Elsőre jónak tűnt, de a gyakorlat azt hozta, hogy nem használható gazdaságosan. A fejlesztés meg is állt.

Pedig bizonyára volna megoldás, hiszen van jó példa is. Bizonyára sokan emlékeznek a korábbi Velux megoldásra, ahol szintén minden verziónál új kiegészítőt kellett felinstallálni. A Velux is mindig elsőként készíttette el az új verzióját, meg egyébként is mindig kifogástalan volt a termék és szoftver supportja. Hasonlóan a Veluxhoz önálló kiegészítőt kellett kifejleszteni (mondjuk inkább úgy, adaptálni) a Schindlernek és a Rotonak is. Ha valamelyik nem frissítette a kiegészítőjét, a következő ArchiCAD-del már nem lehet használni, nem lehetett megnyitni, szerkeszteni.

[poll id=”48″]

Látva ezt az anomáliát a Graphisoft egyszercsak egy huszáros vágással a tetőablakot beépítette az ArchiCAD alapszoftverébe és a Velux-nak (és persze a többi tetőablak gyártónak) innentől kezdve csak egyszerű könyvtári tárgyakat kellett létrehozni, amik már nem kötődtek verziókhoz. Ez a következőt jelentette:

– egyszerűbb lett a gyártónak, mert csak az új termékeit kell(ett) megmodelleztetni

– függetlenné vált a verzióktól, amik az éves frissítés miatt jelentős fejlesztést igényeltek volna

– a felhasználók korlátlanul használhatják az adott gyártó termékeit, így nagyobb esélyt adva annak, hogy az építtetők konkrétan azt is fogják beépíteni, ezáltal a gyártónak is hasznára válik

– nem utolsósorban nem kell külön win-es és mac-es változatot gyártani, hiszen a könyvtári elemek mindkettőn egyformán futnak

Nem vagyok programozó, de úgy vélem, hogy érdemes lenne ugyanezt meglépni a tetőfedő anyagoknál is. Korábban a piac 5 meghatározó gyártója közül 4 is jelen volt. Ma csak ketten. Látva a különféle gyártók megoldásait, az is látszik, hogy ezek egymástól gyökeresen nem különböznek, az alap megoldás, a kiválasztás módja, stb pontosan ugyanaz, csak gyártóra szabott. Értem én, hogy üzletileg ez nem érdeke a szoftverfejlesztőknek, de mint felhasználónak hadd legyenek mások az érdekeim.

A mostaninál még az is sokkal jobb lenne, ha

1. pénzért adnák a felhasználóknak, de akkor tessék garantálni és biztosítani, hogy pl. az ArchiCAD 26-ban is meg tudom nyitni a ma létrehozott fájlt. Ezzel még azt a méregfogat is ki lehetne húzni, hogy aki nem használ ilyet, annak ezt ne kelljen megvennie. Lehetne az ArchiCAD kiegészítőket, egyedi tárgyakat akár egy Apple App Store-hoz hasonlóan működtetni, ahol a bevételen osztoznának a fejlesztővel, érdekelté téve a friss változatok kifejlesztésére, egyben az ellenőrzéssel garantálni a kompatibilitást. Ez a megoldás annyira bejött, hogy ma mindenki az Apple megoldását utánozza (Nokia, Microsoft, Android Store …). Tudom, hogy létezik egy hasonló ObjectsOnline néven, de azért az nem ugyanaz.

2. továbbá az is megoldás lehetne, ha ezek a plugin-ek úgy működnének, hogy olyan tárgyat hoznának létre, amit plugin nélkül is meg lehetne jeleníteni, még úgy is, ha nem lehetne szerkeszteni. Még mindig nagyságrendekkel jobb volna, mint most, amikor egyszerűen elveszik már a megjelenítés lehetősége is. Emlékeim szerint pl. így működött a Cigraph által fejlesztett és az AC 7-hez (ArchiClub tagoknak ingyenesen) kapott ArchiStar nevű lépcsőszerkesztő. A létrejött tárgy olyan gépen, amin nem volt telepítve a kiegészítő, nem lehetett szerkeszteni, viszont normál egyedi tárgyként megjeleníthető volt, ha pedig ismét olyan gépre került, ahol volt ArchiStar plugin, akkor újra szerkeszthetővé vált.

Ez sokkal inkább ArchiCAD-del összefüggő dolog, mert az könnyen megérthető, ha a hazai gyártók nem fejlesztetnek mac alá. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a világban olyan kicsi a részesedése, hogy nem véletlen, sokan még csak nem is hallottak róla.

[poll id=”47″]

Hozzászólások (24): megnézem

  • epiteszikon

    2011. április 13. szerda 06:02

    #79683

    Én is azon kevesek közé tartozom -büszkén -akik jogtiszta szofvert használnak. (bár tudtam volna mást is venni:) ). AC9-AC12 . A verzióváltás valóban iszonyat sűrű. Emlékszem az AC10et egyszerűen nem volt időm telepíteni sem. Pedig évi 220.efT ba került akkor is. Sajnos a válságban az AC licencek vásárlása is megcsappant, illetve a gyártó cégek pont eme kieg szofvereieket -ami nekik első körben nem sok profittal kecsegtetnek- nem fejlesztik évente. (Ma minden Forint kétszer is átgondolnak.)Őszintén az AC15 ben sok mindent várok, illetve a forumokon látom , hogy várnak az AC15től.

  • Ilauszky Endre

    2011. április 13. szerda 10:12

    #79690

    Kedves Miklós!
    Értem gondolataidat. Két hírem van ezzel kapcsolatban az egyik, hogy Construmára megjelent a Tondach API 13/14-es verziója is (további újdonságaink még az Efaflex ipari gyorskapuk és a FALCO-Sopron irodabútorok könyvtárak). A másik, hogy vagyok annyira megszállott, hogy képes vagyok ebből a témából írni a szakdolgozatomat (lehet, hogy a bevezetőben idézni fogom még ezt a cikket 🙂 ). Ezzel kapcsolatban, még blogod olvasóinak véleményére is kíváncsi lennék, de majd jelentkezni fogok. Addig is bíztatok mindenkit, hogy szóljon hozzá a cikkhez, ha van véleménye.
    Üdvözlettel:
    Ilauszky Endre

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. április 13. szerda 11:26

    #79693

    A fiam diákként használja a AC-t, nagyon örülök neki hogy szépen halad. A csőtollas rajzolás helyett én tanulom tőle, és vesszük szépen sorra a szakma rejtelmeit.
    Nem lenne szabad öregurasan megcsontosodni, mégis nem értem, mire jó a Miklós által is kérdezett örökös frissítés, sőt frissítési kényszer. Igazából a program méregdrága áron való eladása is szerintem elavult dolog. Egy ügyfélnyilvántartó-CRM-szoftvert használunk, ami „felhőrendszerű” progi. Folyamatosan frissül, javul. Napi díja van, amivel szerintem mindenki jobban jár. Akár le is állíthatom, mondjuk egy hónapos világkörüli út esetén. Ha kell, viszont használom.A szép benne, hogy mivel nem a szoftverért fizetek, csak a használatért, nem lehet ellopni. Tehát nincs az, hogy én fizetek, a kartárs meg lopott progival hasít.

  • Ilauszky Endre

    2011. április 13. szerda 11:49

    #79695

    [re=79691]Koós Miklós[/re]: A TONDACH DVD-t amin rajta van a MAC-es API is a Tondachtól lehet ígényelni. De természetesen ha valaki az irodánkban (CAD Stúdió) jár, akkor ott is tudunk Neki adni. Egyelőre nem tölthető le sehonnan.

  • Tibor

    2011. április 13. szerda 13:35

    #79699

    [re=79693]Rezsnyák Péter építész[/re]: A felhők között vannak jók és nem annyira jók.
    ezeknek különböző szintjeik vannak:
    IaaS – Infrastruktura, mint szolgáltatás
    PaaS – Platform, mint szolgáltatás
    SaaS – Szoftver, mint szolgáltatás

    A CAD-es felhő bizony még tán korai, de ha olvas bárki is a BIM Server megoldásról – Graphisoft BIM Server – akkor már valami alakul ezügyben. A BIM gyakorlatilag egy IaaS szolgáltatás, hiszen a saját gépeden dolgozol, de egy központi „többlet-szolgáltatást” veszel igénybe. A CAD világa még nem alakult át úgy, hogy a processzorigényes történetek ne a saját gépeden legyenek. Bizonyára változik a világ, de azt látni kell a CAD megoldásokkal kapcsolatban, hogy a feldolgozott adatmennyiség egy CRM esetében nem összevethető egy CAD modell adatmennyiségével.
    Azt egyszer legalább el kell juttatni a felhőbe…
    …gondoltunk-e rá évekkel ezelőtt, hogy lesz GoogleDoc, DropBox is akár, ahol sok-sok MB adatot küldözgetünk fel a felhőkbe…?

    visszatérve az ArchiCAD-re: ha van egy karbantartási szerződés, akkor a folyamatosan frissülő programnak az ára már nem az eredeti ár, hanem egy havi díj, amiért cserébe az aktuális verzió érhető el mindíg. Ma ez a „korszerű” megoldás, legyen az bármilyen CAD program is. Nyilván fog ez telefonelőfizetéssé változni, de ma még a NET háttér a folyamatos GB-os adatkommunikációt nem teszi lehetővé.
    A másik, amin el kellene gondolkozni, hogy vajon a CRM szoftver mitől megy?
    az egy lényegesen kevésbé szofisztikált, átlátható és egyszerű program. a CAD nem köti meg a kezed, abban „azt csinálsz, amit akarsz…”. Ennek megfelelően lényegesen komolyabb kihívásokkal kell megbírkózni a fejlesztőknek. A másik kérdés, amit nem szabad elhanyagolni, hogy vajon ha felhő és „ingyenes” szinte, a munkát, ami mögötte van, az infrastrukturát, ami mögötte van, vajon ki fizeti ki…? Cui prodest…(https://www.kislexikon.hu/cui_prodest.html)
    valaki, valahol számít valamire.
    Egyszercsak fizetős lesz…?
    egyszercsak elvésznek az adatok…?
    Eygszercsak kapsz marketing ajánlatokat…?
    egyszercsak ott a nagy testvér és kérdezgetni fog…?

    …szóval vannak itt kérdések, amelyek árnyalják a CRM könnyedségét.
    A felvetés azonban valóban jogos. Az én fiam is halad a CAD világában, de látható, mit keresnek a fiatalok és mi az, ami megelégedésükre van…Van olyan CAD program, amivel elégedett, kétségen felül.

  • Nemértekhozzá, de...

    2011. április 13. szerda 15:56

    #79704

    Kíváncsi lennék, hogy a magyar felhasználók hány %-a használja a teamworköt, a BIM szervert vagy a különböző szakágakkal való összedolgozási lehetőségeket. Úgy érzem, hogy az AC10 után kb. semmit sem kaptam aminek örülnék vagy olyan elem lenne amit most hamar meg tudok rajzolni, korábban meg lehetetlen volt. Még megvárom a 15-öst, aztán lemondom a karbantartási szerződést, inkább majd 4-5 év múlva frissítek ha lesz értelme. Ez az évenkénti verziószám ugrás egy parasztvakítás, ezek nem verziólépések, max 10.3, 10.6 stb…

  • Vida Zoltán

    2011. április 13. szerda 16:40

    #79705

    [re=79704]Nemértekhozzá, de…[/re]:
    Azért ez a „parasztvakítás” enyhén szólva is durva. Azzal együtt, hogy egy csomó fejlesztést én is hiányolok, azért voltak itt nagyon nagy változások, amit csak a vakok nem vesznek észre: pl. 64bit stb…mondjuk úgy, hogy nem minden évben volt olyan változás, ami mindenkinek hasznos. De egy ilyen jó programnál ez természetes. De azt sem hsználjuk ki ami van. Egy csomó olyan épület van, amit csapatmunkával érdemes tervezni. Az, hogy a magyar építészek nagy része nem csak nem tud, de nem is akar összedolgozni TeamWorkben, az hadd ne legyen a szoftwerfejlesztők szégyene…

    Ami a „kiegészítőket” illeti, ez sajnos tényleg probléma. Talán eleve úgy kellene megegyezni a gyártókkal, hogy az is amolyan előfizetés keretében, legalább 3-5 éves szerződés legyen.

  • Szabóbácsi

    2011. április 13. szerda 17:49

    #79707

    Szerintem a gyakori váltás egyetlen oka a részvényeseknek való megfelelő osztalék juttatása.

  • Nemértekhozzá,de...

    2011. április 13. szerda 19:41

    #79709

    [re=79705]Vida Zoltán[/re]:
    Nem esek hasra egyelőre a 64 bites verziótól, de én ilyen perverz vagyok :). Az egy dolog, hogy a kiegészítők 90%-a nem működik alatta. A másik meg az, hogy mikor jó a 64 bit? Akkor ha 4 gigánál több memóriát kell használni. Ez azt jelenti, hogy ha akkora terveken dolgozom, ahol már a „nincs elég memória…” hibaüzenettel fagy ki a program, akkor kell a 64 bites. Amúgy a sebesség különbség jelentéktelen. Sőt ha van egy 4 GB memóriával ellátott rendszered, amin 32 bites AC futott, és ráteszel egy 64 biteset, lassabb lesz. Renderelni nem ACben renderelek, így aztán a fák, egyéb bonyolultabb tárgyak meg se jelennek 3Dben nálam. Kiegészítők ugye nincsenek :). Van egy frankó modellem, ami ezekkel a paraméterekkel nem tudom hogy lehetne akkora, hogy 4GB ram kevés lenne. Úgyhogy én 32 bites változatban futtatom az AC-t, és több kiegészítőm van + működik a Google Earth plugin a terepfelméréshez. A renderelésnél, amikor tényleg nagy poligon számú modellek alakulnak ki, ott jó a 64 bites render szoftver meg a bika gép.

  • kpali

    2011. április 13. szerda 22:57

    #79715

    A mi cégünk is rendelt kiegészitőt ac-hez. Úgy állapodtunk meg, hogy ac11-re fejlesztjük csak, mivel sok partner tervezőnk azt a frissitést vásárolta meg utoljára. kb 1 millió forint egy kiegészitő elkészitése és az upgrade a friss ac verziókra kb a fele. Koos Miklós úr Mac alatt futó ac friss verziójához pedig további százezrek kellenek. Ha nem ekkora lenne a költség akkor gondolom minden cég naprakészebb lenne a szoftver frissitésekkel. Mi az esetleges megtérülést, nem mertük kiszámolni. A célunk tényleg az épitészek segitése volt.

  • TÜKE

    2011. április 14. csütörtök 05:37

    #79717

    [re=79690]Ilauszky Endre[/re]:
    Nem tudom, mennyire ismert előtted a számítógéphez való konyításom ? Hozzáértésem némileg, szépkorú 🙂 és autodidakta.
    Nem tudom,mások előtt mennyire ismert, de 04.04-én kezdődött a Mindentudás Egyeteme 2.0 az első előadás volt : Barabási Albert : Amit ma megtehetsz,megteheted holnap is – kiszámítható-e az emberi viselkedés dinamikája. Megtalálható a honlapon. Igaz, kb. 50 perc időtartamúak.
    Az előadást követte 2 beszélgetés is. Én bizony kellően hatása alá kerültem !
    Más : a napokban kezdtem el olvasni : Az internet – a kockázatok és mellékhatások tekintetében c. könyvet. Scolar Kiadó/2010/256 old./2955 Ft Én könyvtárban találtam rá. Még nagyon az elején tartok, nincs véleményem,de már tetszik ! Azt már látom, hogy igen nagy mennyiségű a benne megadott link (?) – ill. a mellékelt szakirodalom felsorolása és ilyesmik.
    Ha úgy gondolnád, hogy kapcsolódna a szakdolgozathoz, talán érdemes lenne belenézned. (?) – persze én ajánlom más,hozzám hasonló laikusnak is.
    A könyvet összeállította : Talyigás Judit

  • epiteszikon

    2011. április 14. csütörtök 07:41

    #79719

    kpali. Ez szinte sejthető, hogy ez nem térül meg. Tényleg mivel kiegészítők és textúrák halmazáról van szó (tetőknél) így az simán beépíthető lenne, az évenkénti új cserepek /felületek textúrák uppgrade-val. DE ha részben fizetős lenne, pl egycsomag pl 15.000Ft / év…és ha cak 1000 építész ezt fizetni, mert nem nagy összeg, akkor kvázi 15.000.000.-ftal beljebb lenne a történet. Azaz 10-15 cégnek megtérülne, nullszaldós volna, s mivel egyben van megrendelve, kedvezőbb árat is ki lehet csiholni a fejlesztőkből. (ahogy belőlünk is az ügyfelek kicsiholják a „tervezésikedvezményt” ). Valószínűleg az AC15 és az Abvent valahogy egyszerre fog megjelenni a z új verziókkal és pl az Artlantisnál biztos komoly áttörést terveznek, magasabb megjelenítési minőséggel. Nyáron mindent tudunk. AC 15 megjelenése : 2011.0.x.yx..

  • Ilauszky Endre

    2011. április 14. csütörtök 08:52

    #79721

    [re=79717]TÜKE[/re]: Köszönöm az ajánlásokat. Utánuk nézek, biztos hasznos lesz.

  • Vida Zoltán

    2011. április 14. csütörtök 09:47

    #79723

    [re=79715]kpali[/re]:
    Gyanítom, bár ne lenne igazam, de amikor a cég nagyfőnökének az autóját veszik, akkor sokkal könnyebben válnak meg a millióktól. Régi AC-re fejleszteni kiegészítőt, szerintem nem jó megoldás.
    A mi cégünk történetesen AC API-t fejleszt, de nálunk egészen más a hozzáállás, mi a verziófrissitéseket ingyen adjuk az általánydíjasoknak. Megtehetjük, mert egy db munkahely (ArchiCAD nélkül) majdnem 1millió Ft.
    Nem akarom a kollégák üzletpolitikáját kritizálni, de szerintem valahol nincs rendben a dolog. Inkább lenne drágább, de egy verziónak ninincs értelme nekivágni. Ezek hosszútávú befektetések, ilyen rövid idő (egyetlen verzió) alatt le sem lehet mérni, hogy volt-e értelme. Nem az áron kellene alkudozni, hanem azon, hogy mit kap a kiegészítő megrendelője (no meg az építész) a pénzéért. Inkább többet kell erre költeni, de az legyen teljesértékű megoldás.

  • Vida Zoltán

    2011. április 14. csütörtök 15:03

    #79732

    [re=79709]Nemértekhozzá,de…[/re]:
    A 64 bitről csak annyit, hogy jobb ezen minnél előbb túlesni. Egyszer úgy is meg kellett csinálni, mert már 6-8éve ilyen gépeket gyártanak. Én személy szerint nem értem miért nincsenek 64 bites kegészítök, mert hogy nem olyan nehéz ezt az API oldalról támogatni. Lehet, hogy Endrééknek erről más a véleménye, de ez nem egy ördöngős feladat. (mi megcsináltuk 1-2 hónap alatt, annak ellenére, hogy volt néhány kényes pontja a fejlesztésüknek, amit nem nagyon akartunk bántani.) Valóban ez pluszmunka, mert nem csak kompilálni kell, de elvileg tesztelni is minden egyes verziót. A mi kiegészítőnknek nincsen mac-es verziója, és már nem támogatjuk a régi verziókat, de még így is minden relízt öt példányban kell kiadni, 12, 13, 13×64, 14, 14×64. Szóval tényleg nagy macera, de ki lehet bírni. Azután, hogy egyszer beleöltünk másfél hónapot, most minden egyes verzió 2-3nappal lassaban jön ki. Ilyen szempontból nekünk is jobb lenne, ha nem évente jönnének az új AC verziók.

  • Ilauszky Endre

    2011. április 14. csütörtök 15:49

    #79736

    [re=79732]Vida Zoltán[/re]: Rajta vagyunk. Erről jut eszembe, készítettünk az LB-Knaufnak is megoldást. Az oldalukról letölthető és működik 64 bites renszer alatt is. És tényleg macera: pl. Knauf 11-14-ig 32/64 bit (ahol van) + Mac ez összesen 10 példány. Egyébként a Tondach is működik már 64 bit alatt.

  • Nemértekhozzá,de...

    2011. április 14. csütörtök 21:41

    #79742

    [re=79732]Vida Zoltán[/re]:
    Lehet jobb lenne C4d vagy 3ds alá fejleszteni ezeket. ACben meg meghagyni a mennyiségszámítást aztán jónapot :).

  • R. Áron /CAD felhasználó/

    2011. április 14. csütörtök 21:42

    #79743

    [re=79736]Ilauszky Endre[/re]:
    Tisztet uram!
    Kérdésem lenne ön felé. Tetszett említeni, hogy van önöknek honlapjuk és ennek a címét szeretném elkérni. Az írásában felvetette, hogy van Tondach, LB-Knauf kiegészítő CAD-hez. Ennek elérése, letöltését mi módon tudna létrejönni? A AC-ed rég óta használom és fogékony vagyok az új megoldásokra és magam is keresem ezeket ezért szeretnék öntől segítséget kérni és remélem megoldható a probléma mit föl vetettem. A válaszát előre is köszönöm.
    R. Áron

  • Tibor

    2011. április 14. csütörtök 21:46

    #79744

    [re=79715]kpali[/re]: ez a 11-es fejlesztés azért érdekes, mert a cégek jelentős része kihasználja az ArchiCLUB adta lehetöségeket – ha kell nekik, minden pillanatban aktuális verzióval dolgoznak.
    Inkább baj az, hogy van olyan vevő, aki ezeket a frissítéseket szidja, nem használja, sajnálja a frissítési díjakat, de bizony az autóját 2-3 évente lecseréli. Ez így nehézzé teszi a hitelesség elfogadását, mivel a véleménye a frissítések éves megjelenésével kapcoslatosan mintha szemben állna a más területen való „frissítések” létjogosultságával.
    @építészikon: a különböző kiegészítők fizetős mivolta megosztja a „társaságot”. kíváncsi lennék, ki fizetne 15e forintot twxturákért, amelyek üzleti intelligenciája közel nulla. Úgy gondolom, hogy a mai útkeresések legnagyobb része pontosan azon a területen érzékelhető, amelyet nagyon okosan feszegetsz – miért, hogyan, mennyit kell fizetni, mi után és hogyan…
    áttörések: biztos, hogy amikor bemutatásra kerülnek az új változatok, amikor lehet azokról, a lehetöségeikről beszélni, hírt fogunk adni. Nyilvánvaló ugyanis, hogy ma egyre fontosabb a valóban hasznos, a munkát, a napi robotot könnyítő megoldások kialakítása. Mindkét cég feltehetően ebben az irányben keresgél…

  • Ilauszky Endre

    2011. április 15. péntek 12:24

    #79763

    [re=79743]R. Áron /CAD felhasználó/[/re]: A Tondach egyelőre nem tölthető le sehonnan, azt a Tondach-tól lehet igényelni (DVD). Az LB-kanuf Szolgáltatások/letöltések oldaláról tölthető le a Knauf-os API. A Falco-Sopron-ról pedig most adott hírt Koós Miklós ( https://kooseptar.hu/2011/04/15/gdl-falco-sopron-cad-konyvtar-cd-2011/ ), köszönet érte a gyártó nevében is.

  • ismeretlen okostojás

    2011. április 18. hétfő 17:55

    #79851

    Sziasztok!

    Eredetileg egy másik topicba (https://kooseptar.hu/2010/01/08/graphisoft-archiclub-utalom-ha-baleknak-tekintenek/) írtam be, de ott elég régen volt hozzászólás, ezért gondoltam berakom ide is. Ha nagyon off, akkor megdobálhattok virtuális kavicsokkal! 😉

    1. Szeretem és használom az ArciCad-et. Próbálkoztam mással, de végül maradtam a jól bevált programnál.

    2. Régebben az AC külsős tesztelő csapat tagja voltam [ma már nem hívnak, vagy már nem tartják ezt fontosnak ], és sok a felhasználói oldalról fontosnak tartott problémát osztottunk meg a fejlesztőkkel. Ilyen volt ez a verzióváltás történet is. Nekem személy szerint nincs bajom az évenkénti váltással. Pontosabban nem lenne, ha…
    2a. Az új verziók szépen lekezelnék a régebbi könyvtári elemeket, legalább úgy, hogy látható legyen. Mondjuk már az elég lenne, ha az ajtók, ablakok megjelennének,de persze jobb lenne, ha a bútorok..stb. is.
    2b. A régebbi állományok megnyithatóak lennének az újabb verziókkal.

    Nekem ez a két dolog zavaró, hiszen akár 10éves (6.5ös) terveket is meg kell nyitnom, de most inkább a másodikról írnék bővebben.
    A felvetett problémára jön Módis Péter (Nagy Jenő által összeállított anyagban) válasza, hogy tartsunk a gépünkünk minden ArchiCadből egyet… Azért ez nonszensz!! Ha ezt Pistike javasolja, megértem, de egy forgalmazó, szerintem, ilyet ne írjon le!.

    Nevetségesnek tartom, hogy arra fogták a fejlesztől a régebbi fájlok megnyitásának problémáját,hogy nagy a különbség a régi és az új verziók között, és ezt nem lehet megcsinálni!! NEM??? És amikor én megnyitom 8.1ben, elmentem, majd megnyitom 11…12..13..14-ben?? Ez működik??? Na, akkor hajrá, bele kell rakni a legújabb ACbe egy olyan importáló részt, ami “leszimulálja” ezt a megnyitom, elmentem, újramegnyitom, újraelmentem és megnyitom munkafázist… mondjuk egy gombnyomásra, a háttérben, úgy, hogy észre sem veszem. (ez akár egy külön program is lehetne)

    Ezt mi a 11-12 váltásnál javasoltuk, de ez a fejlesztés még a mai napig nem történt meg. Mit nyerne a felhasználó!?!?
    1. Nem kéne több száz megabájtnyi tárhelyet elpocsékolni feleslegesen (tudom, ma már gigabájtokban, lassan terabájtokban számolunk, de akkor is).
    2. Elég sok időt, mire megnyílik 2-3 ACben a fájl.
    3. Igencsak SOK időt, mikor új gépet, vagy újrahúzott gépre kell felinstallálni a programot… azért egy program sokkal gyorsabban felmegy, mint 4-5 program. Még akkor is, ha ezeket a régebbi változatokat letölthetem és csak fel kell másolni a gépre!

    Szerintem egy ilyen fejlesztés már önmagában elég nagy marketing értékkel bírna!

    Üdvözlettel:
    Ismeretlen Okostojás

    ui.: ha ez a fejlesztés már létezik a prgramban(14ben még nem találtam), vagy egy külön programban, akkor az a bajom, hogy hozzám nem jutott el!

  • Ilauszky Endre

    2011. május 4. szerda 11:36

    #80118

    [re=79704]Nemértekhozzá, de…[/re]: Az első hírek az AC 15-ről: https://www.graphisoft.com/products/archicad/

  • ArchiCAD tetőfedő alkalmazások

    2012. március 15. csütörtök 00:00

    #83739

    […] új világ lenne …. a témáról már korábban is írtam a Mac + ArchiCAD + AC kiegészítők című […]

TECH
Eladó az iMac-em

Kicsivel több, mint 8 éve használom ezt a masinát, teljes megelégedéssel. 8 év nagyon hosszú idő a számítástechnikában. Az ezt megelőző gépem, ami egy egyedileg összerakott konfiguráció volt, azt 7 évig gyűrtem, szóval nem vagyok az az állandóan cserélgetős típus. Hosszú távra minőséget kell venni, mert az meghálálja, ha többe is kerül. Az iMac-em sokszor […]

Eladó az iMac-em
2018. február 26. hétfő
SZAKMA
FAKRO fusion – befor & after – 10.000 euró összdíjazású nemzetközi építész pályázat

A FAKRO és a BIMobject nemzetközi építészpályázatot hirdet tetőterek felújítására és átformálására. Sötét és elfeledett tetőtéri terek, tele felesleges kacatokkal, ez már a múlt – a jelenlegi divatnak köszönhetően a tető alatti élettér népszerűvé vált a belsőépítészek és építészek számára világszerte. Az elrendezés és kialakítás sokfélesége a szokatlan alaprajzoktól és a különböző tetőszerkezeti formákból ered. […]

FAKRO fusion – befor & after – 10.000 euró összdíjazású nemzetközi építész pályázat
2018. január 4. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább