Regisztráció/Belépés

további cikkek

Kocsis Krisztián
2011. április 6. szerda

Üveg a köbön

Szeretnék egypár apróságot bemutatni, ami csak idézőjelesen számít újnak az építőipar terén.

Idézőjeles, mert mindkét technológia már elmúlt legalább 25 éves csak a pénzszűke, de inkább a szakma teljesen érdektelen hozzáállása miatt nem terjedt el eddig. Pedig igény volna rá, csak hát…..ahogy azt az építkezéseken hallani sokat: -„Há’ jól lössz az úgy főnök. ahogy eddig is csináltuk.”

Mivel azonban, ténylegesen kezd napjainkban az egekbe szökő energia árak mellett a takarékosság fontossá válni talán, ismét ringbe szállhatnak ezek a szerintem méltatlanul elfeledett termékek.

Megjegyzem, nem kívánom túl hosszúra venni a dolgokat, aki akarja, majd rákattint a linkekre

Első termék a Soutwall Technologies Company Heat Mirror nevezetű anyaga.

Ugyebár sokakban felmerül a gondolat , hogy ugyan manapság megoldott egy homlokzat és nyílászáró profiljának hőszigetelése, megfelelő U értéke; de még mindig ott az üveg. Hiába a 3 réteg üveg Low-E + argon gáztöltés 0,7 alá nem igazán lehet menni. Valamint az üveg súlya gátat szab a nyílászáró-szerkezet méreteinek, mozgathatóságának

Erre találták ki 1980-ban!!! a Heat Mirror –t.  Gyakorlatilag ez teljesen víztiszta poliészter bázisú reflexiós film, a középső üvegréteg helyén/helyett hőkezeléssel kifeszítve.

Működési elve, hogy az UV sugárzást, illetve a nem látható fénytartományt szintén blokkolja., illetve az épületben lévő hő számára is természetes hő-tükörként működik. Csak gondoljunk bele: alig vagy minimálisan kell árnyékolást alkalmazni, a panorámás üvegfelületek értelmet nyernek létezésüknek.

Kikapcsolhatjuk a klímát a legnagyobb melegben is, és mégsem fővünk meg a saját levünkben. Egyrétegű filmet használva kripton-gáztöltéssel már 0,1-es U érték érhető el. Két filmréteggel és 3 távtartóval már 0,08…..azt hiszem ez már nem mondható rossznak.

Mivel a fóliának gyakorlatilag nincsen súlya, sokkal nagyobb mozgó szerkezetet lehetne hozzá tervezni/gyártani. A technológiát 4 évvel ezelőtt a szépreményű polgári Proglass hozta be, akik sajnos azóta a magyar építőipar áldozatává váltak. De a gépek és a szakképzett emberek még megvannak, a fólia gyártója létezik és az egész világon szállít mindenfelé.

A fóliagyár weboldala , videó a gyártásról:

Jó, mondhatnánk, megvan a legszuperebb hőszigetelésű üvegünk, de még mindig ott van benne a hő-hidas fém távtartónk. Itt lép színre a TREMCO illbruck Duralite szalagja. Ez gyakorlatilag egy meleg peremes tömítési rendszer, mely egy termékben hordozza ez elsődleges és másodlagos tömítést, a páraszűrőt és távtartót.

U értéke a hagyományos alumínium távtartóknak csak a 8%-a, ráadásul nincs veszélyes hulladéka, ellentétben a hagyományos primer hotmeltbutyl-t és két komponensű poliuretános, vagy poliszulfidos rendszernek.

Kiemelkedően jó a gáztartó képessége és vízpára transzmissziós értéke is jobb a hagyományos rendszereknél.

  • Argon gáz áteresztés: 93-125ml/m2 per 24hrs
  • Vízpára transzmisszió: 0,09g H2O/m2 per 24hrs

Árban kb.: ugyanott van, mint a hagyományos rendszer.

A kilencvenes években a ma a BME Magasépítéstanszéken tanító Szabó László tanár úr ennek az anyagnak az elődjét a Swiggle szalagot adta el hazánkban több gyártónak, mint a Tremco magyarországi képviselője. 1992 még tervezési segédletet is megjelentett.

Animáció a felhasználásról

Mind az anyag mind a hozzávaló gép beszerezhető lenne. Csak sajna a szakma még, úgy tűnik nem érett meg rá. Vagy mégiscsak minden az árról szól és a beszerzői asztaloknál dől el mi jó és mi nem?  Ezt döntsék el Önök és következő pár év.

Várom a hozzászólásokat.

Kocsis Krisztián, a Tremco-illbruck Kft. területi képviselője

Hozzászólások (10): megnézem

  • Satyi

    2011. április 6. szerda 02:40

    #79557

    Arról van infó, hogyan befolyásolja a G értékét az ablaknak?

    Passzív házakban pl. nem jó a túl alacsony G értékű ablak, mert hazavágja a téli szoláris nyereséget.
    Ha pedig az EU irányelvet vesszük (passzív, sőt 0energiás házak), akkor minél lejjebb megyünk az éves fűtési-energiaszükségletet tekintve, annál fontosabb lesz a szoláris nyereség…

  • Avatar photo

    Koós Miklós

    2011. április 6. szerda 14:02

    #79570

    [re=79568]Szabadi Ferenc József[/re]:
    Kovács Krisztián a cikk szerzője, neki tolmácsold a háládat 🙂

  • Huszti István

    2011. április 6. szerda 22:29

    #79574

    Ne lustaságnak tekintse – biztos, ha utána néznék lenne adat -, lenne két kérdésem.
    1. Van e valami adat ennek az üvegszerkezetnek a melegedési viszonyairól?
    2. Ha valakinek kell, hogyan lehetne hozzájutni?

    ui.: nagyon hasznos írás, tetszik.

  • Kocsis Krisztián

    2011. április 7. csütörtök 11:37

    #79580

    [re=79574]Huszti István[/re]:

    Hogy hol lehet hozzájutni az anyaghoz az szintén a gyártó oldalán megtalálható
    https://www.southwall.com/southwall/Home/Products/WheretoBuy/XIR/HeatMirror.html

    Pl csehország, ausztria, szlovákia stb…
    Ezek a gyártók tervezőnek biztos szívesen küldenk adatlapot akárcsak a gyár ha ír nekik.

    A heat mirror-ról ennyire részletesen nem tudok/akarok nyilatkozni mivel elméletileg a munkaszerődésem tiltja ,hogy más gyár termékeit „reklámozzam” .
    De mivel az infravörös tartomány 99%-át visszaveri illetve hő kb 90%át visszaveri
    minimális a felmelegedése. Ez egyben személyes tapasztalat is, egy 2009-es hőalagutas teszt folyamán győződtem meg róla.

    A Duralite szalag ,a hőszigetelt üvegyártáshoz szükséges tömítőanyagok, üvegezési segédanyagok, honlokzati víszigetelő rendszerek ,passzívházas nylíászáró tecnoloógiák (RAL beépítés) könnyűszerkezetes vagy gerendeházak ipari csarnokok tömíéséről van szó abban már jobban kompetens vagyok.

    Mindazonáltal nemigazán szeretném reklámozni sem a cégünket, sem magamat ,mivel szerintem ez az oldal nem erről szól.
    De ha kérik és a Koós úr is áldását adja rá természetes szívesen írok.

  • Avatar photo

    Koós Miklós

    2011. április 7. csütörtök 13:45

    #79582

    [re=79580]Kocsis Krisztián[/re]:
    a KOÓSURAZÁS kizárja az engedélyt, max, csak ha Miklósnak vagyok szólítva 🙂

  • Kálmán László

    2011. április 10. vasárnap 08:29

    #79634

    Ez mennyire nem a „Bűnös építészet” kategória?

  • Kocsis Krisztián

    2011. április 10. vasárnap 12:17

    #79643

    [re=79634]Kálmán László[/re]:
    A kérdés jó és jogos….Csak megválaszolásához kevés lenne ez azoldal.
    Igazából az ide vonatkozó írással mernék vitakozni, mert ha minden így lenne akkor a nagyvárosok már rég kipusztultak volna.
    Másrészt itt megkérdezhetnénk ,hogy egy passzívház mennyiben nem bűnös???
    Elvégre pl a legtöbb hőszigetelési termék kőolajszármazék..
    Ez egy félig meddig elfogadandó jó vagy rossz..Szerintem kell még vagy 100 év mire kiderül ,hogy kinek volt igaza.

  • Kálmán László

    2011. április 10. vasárnap 13:28

    #79644

    Szalmabálából is lehet passzívházat építeni, abban nem sok kőolaj van. 🙂

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. április 11. hétfő 11:46

    #79650

    Zseniális!
    A Nap melegét sokra tartom, és az épületek szoláris nyeresége nagyon fontos dolog. A tájolás fontosságáról az győz meg mindíg, a mikor a kazán elfelejt fűteni egy-egy napos decemberi hétvégén, legalábbis napközben.Mégis nagyobb ellenségnek tartom a nyári felmelegedést. Ha ott takarítok meg, hogy nem kell klíma, már jó, szerintem
    Egyelőre sajnos többet hallani arról, hogy 5-6-7 kamrás az ablak- ez szerintem mókusvakítás!
    Kollégától hallottam, hogy lelkiismeretlen gyártók u=2 üveget rendelnek és építenek be a szerkezetbe. Így lehet „olcsó” ajánlatot adni. Profi asztalos mesélte, hogy vannak, akik azzal machinálnak, hogy a bejárati ajtóba minőségi vasalatot tesznek, a többibe mehet a „kici, óccó, kinai”.(Nem szeretném leszólni a kinaiakat, mert a németek már tudják, hogy technológiailag, műszakilag utolérték őket.)
    Na egyelőre ennyit..
    A RAL beépítés legyen a következő cikk, rendben?

  • Kocsis Krisztián

    2011. április 11. hétfő 21:13

    #79657

    [re=79650]Rezsnyák Péter építész[/re]:

    Khmm… mivel többnyire nyílászárógyártókank/beépítőknek szállítunk be …hát igen; tudnék elég érdekes történeteket mesélni a ” gyártási trükkökről”…
    Számomra ez leginkább az idei Construmán tűnt fel. Márminthogy mindenki; eggyik évről a másikra megtanult passzívházhoz alkalmas ablakot gyártani.
    Ilyenkor van az hogy egyrészt örülök mert egyre több lesz a munkám a RAL beépítés miatt ( amiről fogok írni ígérem:)) de azér néha rosszul esik ,hogy tudom az emberek nem azt kapják a pénzükért amit megrendeltek.
    De mivel számomra azok biztosítanak megélhetést akik irodaházakat és passzívházakat építenek….nem szólhatok egy szót sem.

    Visszatérve azonban az üvegre az sem mindegy ,hogy mivel van lezárva ,kvázi mennyi ideig tartja a gázt. Pl x márka y ezernyi forintért ami gyártáskor
    Ug= 0,7 viszont 5 év múlva már gázvan mivel nincs gáz…Ez sem elhanyagolható..

SZAKMA
Hu Glass 2012

  2012 januárja az ‘üvegről’ szól Budapesten! design-üveg-művészet A Magyar Üvegművészeti Társaság – hosszú idő után újra – nagyszabású csoportos kiállítással mutatkozik be a nagyközönség előtt. A kiállításon mintegy 45 magyar művész közel 80 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, ami azért is nevezhető unikumnak, mivel a főváros régen adott otthont egy ilyen egységes, a kortárs […]

Hu Glass 2012
2012. január 5. csütörtök
HÁZ-TERV
Elkészült az Apple kocka 2S

Handrás blogjában olvastam, hogy Elkészült a kocka 2S, tudják az Apple ikonikus tiszta üveg épülete, amit most újjáépítettek. A korábbiakkal ellentétben sokkal kevesebb üvegtáblából állították össze, pl. az egész homlokzat mindössze 12 db üvegtábla. Méltó teljesítmény egy olyan céghez, mint amilyen az Apple. Designed by Bohlin Cywinski Powell fotók: https://www.apple.com/retail/fifthavenue

Elkészült az Apple kocka 2S
2011. november 5. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább