Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Bernáth Róbert
2011. március 30. szerda

Biosolar | Egy szigorúan nyilvános adatgyűjtés

Még január közepén ajánlottam az olvasók figyelmébe Bernáth Róbert weboldalát, ahol számos hasznos kis kiegészítőt találhatnak energiaracionalizáláshoz. Elsőként as “Fűtőanyag kalkulátorral“ című írását olvashatták, a következőkben a Takaréklángon című írását, majd egy sörkollektor tesztet olvashatták. A mai írás témája különleges, mert a szerző saját háztartásukra kapcsolt mérő-monitoring rendszerét mutatja be.

Nyolc évvel ezelőtt még csak tervezgettük a jelenlegi otthonunkat. A ház alakját, tájolását a telekadottságoknak legjobban megfelelő passzív napenergia hasznosítási szempontok befolyásolták.

Az aktív napenergia hasznosító eszközök (napkollektor, hőszivattyú, napelem, hővisszanyerős szellőztetés) kiválasztása előtt viszont, a hatékonyság és gazdaságosság átláthatóságának érdekében ténylegesen működő berendezésekről hiába kerestem mérési adatokat.

A tervező, akit a szemrevaló környezettudatos stílusban épült házai alapján választottunk, már akkor elismert szaktekintélynek számított az autonóm rendszerek területén, mégsem sikerült számadatokat kihúznom belőle.

Megtettem a szokásos tiszteletköröket az építészeti és megújuló energiákat bemutató kiállításokon is, begyűjtöttem minden prospektust, órákig hallgattam a kiállítók marketing dumáit. Nem mondom, hogy semmivel sem lettem okosabb, de a válaszok meglehetősen kitérőek voltak, én pedig konkrétumokat szerettem volna hallani: x m2 kollektor, y m3 tároló, z kWh éves megtakarítás. Végül is sok utánajárás és az Interneten eltöltött sok-sok óra bolyongás elegendőnek bizonyult az információk hosszú táblázatokba rendezéséhez, és végül is kiválasztottam néhány megoldást a lehetőségek tengeréből. Jól választottam-e, vagy sem? Ki tudja?

Sok embernek erős késztetése van arra, hogy olyan problémákat találjon ki magának, amit számítógépes kütyükkel oldhat meg. Ez a hobbija, esetleg a szakmája is. Az én esetemben minkét feltétel teljesül, ezért elhatároztam, hogy az elkészült házon rendszeres mérésekkel fogok a kérdéseimre választ keresni.

A mérés-adatgyűjtés célja

1. a ház működésének ellenőrzése
2. a rögzített adatok alapján a tervezett és megvalósult rendszer összehasonlítása
3. adatgyűjtés a maximális hatásfok elérésének érdekében
4. gazdaságossági számítások elvégzése
5. a mérési adatok publikálása az érdeklődők számára

A megvalósult álom

Egy fokozatosan tökéletesített adatgyűjtővel először a ház fűtési rendszerén végeztem méréseket, majd a napkollektoros rendszer következett. Közben kinőttem a szerverem adta lehetőségeket, és egy másik városban lakó családtag otthonára is kiterjesztettük az adatgyűjtést. Így lett az egyedi mérésből egy helyileg elosztott, de adattárolás és feldolgozástechnikai szempontból centralizált mérőrendszer (Web Energia Auditor).
Most van egy olyan rendszerem , amivel energetikában majdnem minden mérés megoldható.

Az előző cikkben leírt légkollektor hatásfok mérésre is is ezt az eszközt használtam.

Mire lehet még használni?

Egyszerűségénél és flexibilitásánál fogva épület energetikai és épületgépészeti témában majdnem minden mérés olcsón megoldható a WEA segítségével. Hasznos műszer az alternatív energiákat hasznosító – napenergiás és geotermikus – rendszerek működésének monitorozására, az energiahatékonyság és a megtakarítások számítására, a pillanatnyi mennyiségek kijelzésére, a távfelügyeletre, és a mért adatoknak a laikusok számára is szemléletes módon történő grafikus megjelenítésére.

A mért és származtatott mennyiségek valós idejű vagy késleltetett publikálása és a beavatkozás lehetősége az Interneten keresztül egyrészről a távfelügyeletet teszi lehetővé az üzemeltető számára, másrészről információhoz is juttatja az érdeklődőket egy élő rendszer bemutatásával, ezáltal ismeretterjesztési és oktatási feladatot is elláthat.

Mi kell az adatgyűjtéshez?

1. Érzékelők, beavatkozó szervek

A mérőhelyek vezérlője az egyszerű hőmérséklet érzékelőkön kívül fogadni képes teljesítmény, energiafogyasztás vagy termelés, tömegáramok mennyiségének és egyéb fizikai jellemzők, meteorológiai adatok mérésére alkalmas eszközöket. A WEA továbbá alkalmassá tehető a legkülönfélébb berendezések ellenőrzésére és vezérlésére. Az eszközöket csavart érpárú vezeték köti össze.

2. Vezérlő

A WEA doboz a szenzorok által mért jeleket küldi az Internetes központi adatbázisba.

3. Felhasználói program

Az adatok egyszerű kiolvasásán kívül az adatbank bonyolultabb lekérdezéseket is támogatja. Ez jól jön elemzések, vagy grafikonok készítésénél. További előny, hogy az adatok távoli számítógépekről is elérhetőek. A mérőhely hozzáférési jogosultsága a beállításoknak megfelelően nyilvános, vagy jelszóval védett.

3. Internet kapcsolat

A mérésgyűjtő használatához Internet-kapcsolat szükséges. A konfigurálás és az adatok megjelenítése bármelyik böngésző programmal megoldható.

Élő adatok megjelenítése

Az egyik leggyakrabban használt funkció a valós idejű adatok megjelenítése. A könnyű áttekinthetőség érdekében egy sematikus rajzon néhány mozdulattal elhelyezhetőek az érzékelők által mért jelekből származtatott csatorna adatok. Az ábrán a helységek hőmérsékletén kívül az is látható, hogy a napkollektor panelek a 49.2 Celsius fokos vizet 58.2 fokra melegítik, a kazán működése engedélyezve van, de éppen nem működik (a kazán működése egyébként távvezérelhető). A napsugárzás a magas légköri nyomásnak köszönhetően zavartalan.

Historikus adatok megjelenítése

Ezen a grafikonon a sárga színű görbe a jobb oldali skálán a napsugárzás intenzitásban az utolsó 36 órában lezajlott változásokat mutatja. A kék színű görbe a napkollektor szivattyújának a működését, narancssárga görbe pedig a napkollektorok teljesítményének alakulását mutatják. Jól látható, hogy déltől körülbelül 4.5kW teljesítménnyel dolgoznak a kollektorok.

A fűtési teljesítmény mérése összetett feladat, három érzékelő jeléből számítja ki a grafikon-rajzoló. Ki van használva az a lehetőség, hogy a csatornaadatok között matematikai műveleteket definiálhatók, és az így kapott eredmény egy újabb görbén (virtuális csatorna) jelenik meg. A teljesítmény értékét is egy úgynevezett virtuális csatorna képviseli.
Az adatgyűjtés révén válnak a folyamotok kiértékelhetővé. Az adatokat percenként tárolásra kerülnek, így tetszőleges időintervallumokhoz tartozó adatok előhívhatóak. Egy mozdulattal kiválasztható egy időponthoz képest az utolsó 36 óra / 1 hét / 1 hónap adatainak grafikus ábrázolása.

Néhány nappal ezelőtt azt kérdezte tőlem valaki, hogy a nyári kánikulák idején hogy alakul a lakás belső hőmérséklete. Kiválasztottam tehát egy olyan hetet 2010 július közepén, amikor a hét minden napján a hőmérő higanyszála napközben 30 fok fölé tartózkodott ( árnyékban ). Az ábrán jól látható, hogy amíg földszinten maximum 27 fok volt addig a tetőtér 30 fokra is felmelegedett.

Villamos fogyasztás monitorozása

A felműszerezett házban három fázisú elektromos hálózat üzemel. Minden fázison külön mérem a pillanatnyi teljesítményt. Ennek az egyik módja, hogy a fázis vezetékekre csatolt áram-érzékelőkből kapott
jelek csatlakoznak az adatgyűjtőre . A fenti grafikonokat nézegetve vettem észre, hogy a speizben elfelejtettem lekapcsolni a villanyt 🙂

Statisztika

A szerveren tárolt adatok több évre visszamenőleg lekérdezhetőek, így azokból statisztikát lehet készíteni. Ez a diagram három év napi hőenergia- fogyasztás mértékét mutatja a napi külső átlaghőmérséklet függvényében. A mérési adatokra illesztett trendvonal egyenlete: y=-0,1255x+16,369 Az adatok a fűtés mellett a HMV készítésre fordított energiát is tartalmazzák. Amennyiben csak a fűtésre fordított energiára vagyunk kíváncsiak, a napi fogyasztásból vonjuk le a HMV energia-szükségletét ( az előzetes számításainkból: EHMV = 23 kWh /
nap).

Az így módosított összefüggésben b együttható a fűtési határhőmérséklettel lesz egyenlő:

thatár = 16,369-0,1255*23=13.5 Celsius.

Ezen írás terjedelménél fogva a WEA mérőrendszerbe beépített sok hasznos funkció közül csak néhányat mutathattam be. Az érdeklődők számára az online adatok itt https://biosolar.hu/data , illetve WEA oldalon ( https://wea.biosolar.hu/ ) a nap 24 órájában hozzáférhetőek.

Bernáth Róbert https://biosolar.hu

[poll id=”19″]
A fentiekre (több cikkben is) 2009 februárja óta, folyamatosan lehet szavazni

Hozzászólások (15): megnézem

  • Tanúsító

    2011. március 30. szerda 21:50

    #79398

    Tisztelt Bernát Úr!
    A bemutatott rendszer
    -normál körülmények között milyen összegből reprodukálható?
    -mérések rendelhetők tetszőleges helyen a már múködő berendezéssel?
    -kölcsönözhető az együttes kötött időtartamú méréshez?
    -vagy csak az érzékelőé kölcsönzendők, és a feldolgozás a jelenlegi helyén történik?
    -tervez-e szakmAI BEMUTATÓT, OKTATÁST?
    vÁLASZAIT ELŐRE KÖSZÖNÖM!

  • biosolar

    2011. március 31. csütörtök 08:27

    #79406

    [re=79398]Tanúsító[/re]:

    Kedves Tanúsító,

    Van szabad eszköz és érzékelők is korlátozott számban. Természetesen a feladat bonyolultságának függvénye egy adott mérés gyors elvégzése.

    A telepítés nagyon egyszerű, rövid betanítás után egy műszaki érzékkel rendelkező ember elvégezheti, a helyszínen nem kell hozzá sok szakértelem mert a konfigurálás távolról is elvégezhető.

    A WEA oldalon https://wea.biosolar.hu/ az „About” alatt található részletesebb információ (sajnos nem teljesen naprakész), de szívesen bemutatom a lehetőségeket.

    Normál esetben öt számjeggyel le lehet írni egy rendszerhez szükséges eszközök árat, de kérnék egy levelet, amire majd válaszolni fogok (a honlapomom legalján a Copyright mezőben a nevemre kattintva lehet email-t küldeni).

  • biosolar

    2011. március 31. csütörtök 08:41

    #79408

    …mindent kétszer kell mondani, mindent kétszer kell mondani…

    [re=79398]Tanúsító[/re]:

    Kedves Tanúsító,

    Van szabad eszköz és érzékelők is korlátozott számban. Természetesen a feladat bonyolultságának függvénye egy adott mérés gyors elvégzése.

    A telepítés nagyon egyszerű, rövid betanítás után egy műszaki érzékkel rendelkező ember elvégezheti, a helyszínen nem kell hozzá sok szakértelem mert a konfigurálás távolról is elvégezhető.

    A WEA oldalon https://wea.biosolar.hu/ az „About” alatt található részletesebb információ (sajnos nem teljesen naprakész), de szívesen bemutatom a lehetőségeket.

    Normál esetben öt számjeggyel le lehet írni egy rendszerhez szükséges eszközök árat, de kérnék egy levelet, amire majd válaszolni fogok (a honlapomom legalján a Copyright mezőben a nevemre kattintva lehet email-t küldeni).

  • Avatar photo

    Koós Miklós

    2011. március 31. csütörtök 09:15

    #79415

    [re=79408]biosolar[/re]:
    nem kell kétszer mondani, csak nem olvastad el a komment elküldése után megjelenő szöveget, miszerint türelem …

  • biosolar

    2011. március 31. csütörtök 10:15

    #79417

    [re=79415]Koós Miklós[/re]:
    bocsánat…
    túl gyors ez a világ, én is a lassítás híve vagyok 🙂

  • TÜKE

    2011. március 31. csütörtök 13:23

    #79423

    Kedves Bernáth Úr !
    Tudna -e nekem ebben a témában segíteni ? Van egy tolókapum. Műszaki adatait nem tudom, mert az adattábla nem kívül van,a tokozást megbontani nem akarnám. Nagyon erre hasonlít https://kapunyito.aas.hu/ditec_cross_kapunyito
    Az volna a kérdésem : mivel a motor állandóan 220 V feszültség alatt van, lenne-e értelme annak, takarékossági szempontból, hogy használaton kívül ezt megszüntessem ? Pl. éves szinten ez eredményezne valamennyi megtakarítást a vill. számlámban ? Ha már annyit olvasok arról, hogy a használaton kívüli vill. berendezéseket válasszam le a hálózatról. Vagy valami ilyesmi. Természetesen elegendő lenne nekem egy megsaccolt adat is, nagyobb számításokat nem igényelnék, nem várnék el. Vill. adatok vannak a megadott linkben. Megjegyzem a tolókaput max. a hétvégén használjuk csak, az autó kiállásakor.
    Köszönettel. (gépész)

  • biosolar

    2011. március 31. csütörtök 14:13

    #79425

    [re=79423]TÜKE[/re]:
    Kísérletképpen megmértem a saját motoros kapumozgatóm nyugalmi teljesítményfelvételét, 4Watt. Ha előkeresi a saját berendezésének az adatlapját, akkor talán kiderül az adott típusra jellemző nyugalmi teljesítmény. Az lényegesen eltérhet az általam mért értéktől, de nem valószínű, hogy kevesebb lenne, símán lehet a kétszerese vagy a háromszorosa is.

    A számítást a saját készülékemre végzem el:
    Éves nyugalmi fogyasztás: 365x24x4/1000=35kWh
    Éves költség: 35kWhx50Ft/kWh=1750Ft
    Ha folyamatosan feszültségmentes állapotban tartanám a kaput egy év alatt (jelen áron) 1750 forintot takaríthatnék meg.

    El tudok képzelni a kapu elektromos kábelén egy alkalmas helyen rögzített két áramkörös kapcsolót, aminek a létesítése néhány száz vagy néhány ezer forintból megoldható. Ezt ugye meg lehet fontolni, megéri, vagy nem éri meg.

    De – magamból kiindulva – a következő problémákat látom:
    1. A távollétem alatt mégis mindig lenne alapfogyasztás.
    2. Gyakran elfelejteném le illetve felkapcsolni azt a bizonyos kapcsolót.
    3. Arról nem is beszélve, hogy a kapuhoz érve gyakran, néhányszor meg is nyomnám a távirányítót (használva a drága 12Voltos elemet), mire rájönnék, hogy mi a helyzet és akkor járó motorral otthagynám az autót, hogy bekapcsoljam a kaput (az autót jó esetben nem lopnak el ez alatt az idő alatt)
    ….. stb… stb…

  • TÜKE

    2011. április 1. péntek 04:47

    #79444

    [re=79425]biosolar[/re]:
    Nagyon köszönöm a választ ! Mielőtt engem is megkövezne valaki 🙂 tudom, bizonyára többen vannak olyan emberek, kiknek az évi kb. 1750 Ft-is megtakarítás.
    Magam is úgy gondolom, hogy erre a pár napomra,ami még vissza van, 🙂 már nem fogok a motoros kapunyitási szokásaimon változtatni. Kösz’ a kapcsoló beépítési tippet,de nekem a kapu közelében lévő villanyóra dobozban van 2+1-es dug.aljzatom és onnan van a betáplálás. Elegendő lenne csak azt kihúznom.
    Más : kérem, ezt ne számolja ki!- történet: egy U-val (!) kezdődő szolgáltatónál szerződtem a ” három az egyben” szolgáltatásra. Telefon,tv.és számítógép. Emiatt elláttak egy modemmel (?) – vagy mi a neve – abból megy a vezeték a telefonhoz, ill. számítógéphez is. Meglepett, hogy a modemet (?) nem kapcsolhatom ki pl. éjszakára, mert akkor nincs telefonvonalam. Igaz, ezt is meg lehet szokni. Lehet, hogy ez is csak egy apróság a fogyasztás szempontjából. De csak-csak egyre gyakrabban gondolok arra, sok kicsi,sokra megy.

  • biosolar

    2011. április 1. péntek 07:44

    #79450

    [re=79444]TÜKE[/re]:
    Teljesen megértem, és én is úgy gondolom, hogy minden kidobott forintnak lenne jobb helye is. Ezért ajánlom a különböző berendezések megvásárlása előtt az egyéb költségek figyelembe vételét.
    Mondhatom azt, hogy a kapumozgató mechanizmus kb 70 ezer forintos ára is soknak tűnik a heti egyszeri használat mellett?
    A modemmel kicsit más a helyzet, mert -igaz a fogyasztása a kapu elektronikával egyezhet meg-, de a digitális szolgáltatás annyival olcsóbb, hogy bőven visszajön az áram-számla. Nem is beszélve a nem említett negyedik (grátisz) szolgáltatásról: télen a a plusz fogyasztás fűti a lakást 🙂

  • TÜKE

    2011. április 2. szombat 07:44

    #79472

    Igen ! Mondhatja ! ill. mondhatod ! Szerintem tegeződhetnénk ! (?) Az eléggé kis telekméret miatt, csak tolókapu jöhetett számításba. Ne bonyolítsam. Pl. nem engedtem egy fenyőfát kivágni amiatt ! Továbbá :mellette van egy kb. ugyanakkora 2.sz. tolókapu is,de azon nincs motor. Azon van egy „kis” kapu is, de kényelmi szempontok miatt úgy hozzászoktam a motoros/távirányítós kapun való ki-be járáshoz gyalogosként, hogy a hét minden napján azt használom. Értsd : hulladékszállítás heti 2x + PET palack szállítás heti 1x + „zöldjárat” 2 hetente 1x – ill. a postaládánk is a tolókapunk kívül van ! Hát, így valahogy ! Köszönve a velem való törődést ! garázsajtóm HÖRMANN Arra nem szereltettem motort. 🙂 Kimaradt a durva becslésem : naponta max. 3~5 alkalommal ki/bemegyek ! Persze, kb. 1,5-2 m. „fesztávra” nyitom csak ki ! 🙂
    Végül : a magam módján tisztelem és becsülöm azokat, akik hozzád hasonló méréseket végeznek ! Én csak a havi óraállásokat jegyzem, stb. Most megint problémám adódott ! https://www.nol.hu/lap/gazdasag/20110401-tobbet_fizetunk_a_gazert Értsd : a m3!hó vagy m3/év adatokat ismerem, 8 éve,- de állandóan változik a gáz ára.
    Bőbeszédűségemért bocs’- elnézést !

  • biosolar

    2011. április 2. szombat 08:25

    #79475

    [re=79472]TÜKE[/re]:
    Ismerem a szitut, nálunk is (hazánkban ennek hagyományai vannak) van egy kiskapu a nagykapun, gyalogosan csak azt használjuk.

    Na de nem is ezért szólok most. Hanem azért, hogy megkérdezzem: hogy lehet heti két alkalommal egy kukát megtölteni? Nálunk két háztartás használ egy kukát, és három hetente általában nem azért, vitetjük el a szemetet, mert megtelt, hanem azért, hogy ne büdösödjön (PET palackot meg veszünk). Természetesen komposztálunk.

    Bocs, tudom ez tartozik szorosan a témához.

  • TÜKE

    2011. április 3. vasárnap 05:27

    #79486

    [re=79475]biosolar[/re]:
    Csak nehogy úgy járjunk,mint a németek és az oroszok a brjanszki erődben. Jött a parkőr és kizavarta mindkettőt. Rövid válaszaim,esetleg más laikusokat is érdekelhet ? Utolértél,mint a közmondásban a sánta kutyát ! Nem kell elhinni, de attól még igaz, amiket majd itt összehordok ! Miklós blogját még nem ismertem, azóta már tudom, a kiskapu nem nyílhatna kifelé,az utcára ! Részben emiatt sem szívesen használom. Persze, mellébeszélés.
    Hulladékszállítás : 2 fős háztartás,de heti 5 napot egyedül vagyok. Feleségem más városban dolgozik, és fizet ott is közüz.díjakat és adókat! (Bp.) Más téma.
    Szemetesedény 70 literes, l.d. https://www.biokom.hu/ Pécsett kötelező!- minden családi háznak, bár mi is nem egyszer egymás edényébe pakolunk. A díj negyedévente 6.305 Ft. Természetesen nem rakom ki heti 2x – mert csak összekoszolják meg dobálják, stb. De azt nem írhattam (?) pl. naponta máshová is eljárok!Pl. sörért a boltba- stb. Szemetesedényem tiszta, néha abban gyűjtöm az esővizet pl. felhőszakadáskor. Kevés PET palackom van, viszont beleértendő a müa.doboz is ! Tejföl/kefir,vaj,ecet, mosószerek,öblítők,ilyesmik. Közelünkben van UFO is – ha olyan kedvem van,elviszem oda, amikor sörért is megyek.
    Komposztálás : Övezeti besorolásom Pécs L-III.Sz – a telek mérete csak 201 m2- a lakás hasznos alapterülete 97,59 m2 – maga a „kertem” összesen kb.55 m2- a többi burkolva van,kőlappal,deszkapallóval, stb. Sajnos, így vettük. Emiatt sem komposztálok ! Mit kezdenék vele ? Odaadom a „zöldjáratnak” és komposztálja a BIOKOM ! Tuját,fenyőt,diófalevelet,vadkendert belerakni tilos ! Pécsett tervezik,hogy egy újabb, 2.sz.kukát is „kapunk” hamarosan ? Más téma.
    Ökolábnyom : 2-3 féle kérdőívet kitöltöttem, bár különbözőek !- nekem megnyugtató adatokat kaptam magunkról! Sajnos sokat rontott az, hogy van egy autónk, ami itt áll a ház mellett ! Ne bonyolítsam !
    Hát, így valahogy.
    Elnézést ha ez sem tartozott ide. Valahogy jólesett leírnom.
    Akit érdekelne, a médiabox és modem fogyasztásáról majd később ! (digitális tv.nézés)

  • TÜKE

    2011. április 3. vasárnap 06:00

    #79487

    [re=79475]biosolar[/re]:
    Ismerősöm vill. mérnök végzettséggel,ma már nyugdíjas. Tőle kaptam az alábbiakat. Az U**-val kezdődő szolgáltató által biztosított berendezések. Napi 6 órás üzemeltetési idővel számolva.
    Médiabox doboz (digitális vételhez) 10.900 Ft/év A modem ( a telefon és számítógép miatt) 4100 Ft/év e kettő összesen 15.000 Ft/év ami 1250 Ft/hó. E-ON áramdíjak 2011
    Bocs’ most nincs a közelemben a upc digital tv Felhasználói kézikönyv (kb.200 oldalas) típust és vill. adatokat nem tudok megadni. Hangsúlyoznám, hogy ezek az üzemeltetés (áram) költségei. A havi előfizetés az egy más történet ! Pl. a 2.sz. médiabox doboz – nekem kettő van – a második doboznak havi 750 Ft a díja. Írom emlékezetből.
    Ha bárkit érdekelne pl.a pontos adat,itt kérje.

  • biosolar

    2011. április 3. vasárnap 10:15

    #79494

    [re=79487]TÜKE[/re]:
    A médiabox tulajdonképpen egy komplett számítógép, a miénken történetesen (t*) xp fut. Ennek tükrében az adat teljesen helytálló, és ezért írtam, hogy vásárlás előtt az üzemeltetési költségeket sem árt tisztázni, amit pedig én is elmulasztok néha.
    A legutóbbi durva példa a lányomnak vásárolt epso* tintasugaras multifunkci nyomtató. 12 ezerbe került, és annyi tinta volt benne, amennyivel ki lehet próbálni, hogy milyen szépen nyomtat. Az új garnitúra patron ára drágább, mint a nyomtató volt, utángyártottal nem működik. Száradjon le a kezem, ha valaha is veszek bele tintát. Lecseréltem egy több éves olcsó üzemeltetési költségű másik márkára, ezt az útszéli rablás kategóriába eső darabot pedig csak a szkennelésre használom ezek után.

    ui
    Bocs, ha úgy tűnt, hogy a kukádban turkálok 🙂

  • TÜKE

    2011. április 3. vasárnap 14:51

    #79496

    [re=79494]biosolar[/re]:
    Hogy mennyire hasonlít egy számítógéphez, csak később tudtam meg,mert nem olvastam el rendesen a kezelési útmutatót. Nem vártam ki amíg „bemelegedett”,aztán alig tudtam újra beprogramozni. Igaz, ez még kb. 2009-ben volt. Nekem csak az a gondom vele,ezt NEM vásároltam hanem ezt adja bérbe (?) a szolgáltató. Sosem lesz a tulajdonom és más választásom, annál a cégnél meg nem is volt. Úgy tudom,még elég sokan vannak,kik nem tudják,hogy a digitális adásra való áttéréskor majd nekik is dönteniük kell. És ha nincs ez a pár blog,lehet,hogy még ma sem foglalkoznék azzal, hogy mi,mennyit is fogyaszt. Bár azért ez teljesen így nem igaz, de majdnem.
    Adatok Tip. : DC 621KU PACE ~230 V / 0,15A / 15W max Made in China 2009
    Na, pár napja megtaláltam benne és megnéztem, mi az a smart kártya. Haladok,haladok…

JÓTANÁCS
Smart Grid … eladhatjuk majd a szomszédnak is a napelemeinkkel termelt áramot

„… Teljesen átalakíthatják az energiaellátás ma ismert rendszerét az iparágban zajló folyamatok a nem túlságosan távoli jövőben. Így előbb-utóbb Magyarországon is lehetővé válik az úgynevezett mikrogridek alakítása, amelynek alkalmazásával akár a szomszédunktól is tudunk majd áramot vásárolni és viszont; a blockchain technológia közvetlenül összekötheti majd a fogyasztókat és termelőket; az új energiatárolási lehetőségek pedig versenyképes […]

Smart Grid … eladhatjuk majd a szomszédnak is a napelemeinkkel termelt áramot
2017. augusztus 16. szerda
EGYÉB
115 milliárdos energiahatékonysági program családi és társasházaknak

… A februárban jelzett 33% helyett már 10%-os önerő is elegendő lesz annál a lakossági energetikai felújítási programnál, amely ősztől nyílik meg és ma jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. Az uniós hátterű program 115 milliárd forintos kerete ráadásul 20 milliárdos magyar kerettel megtoldható lesz a kereslet függvényében. Márpedig a kis önerővel és az akár […]

115 milliárdos energiahatékonysági program családi és társasházaknak
2016. június 5. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább