Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. március 27. vasárnap

Ájped 80+

Mi akik, naphosszat ülünk a gépünk előtt, levelezünk, böngészünk, ismerősöket jelölünk be különféle oldalon, családi képeket töltünk fel képmegosztó oldalakra, blogokat, honlapokat olvasunk, kommentelünk, továbbajánljuk ismerőseiknek, könyvet rendelünk a net-en, mi akik lassan elfelejtjük, hogy létezik boríték bélyeggel, lexikon és könyvesbolt, nos számunkra mindez természetes. De nem így mindenkinek.

Az élet úgy hozta, hogy ki tudjuk próbálni, mindezzel mit tud vajon kezdeni egy olyan valaki, aki erről az egészről semmit sem tud, legfeljebb hallott róla, de nem érti, főleg nem ismeri a korlátlan információs szabadságot.

Teljes szellemi frissesség mellett, de már 80 év felett vajon létezik-e érdeklődés, befogadás, késztetés, tanulási képesség, mindez hosszú tanulmányok nélkül, kényelmesen, igazodva az idős kor sajátosságaihoz?

Ezekre kerestük a választ, amikor a hétvégére kipróbálásra kaptunk egy iPad-et (itt most indifferensek a paraméterek, sokkal fontosabb a technológia, a platform maga).

Elöljáróban még annyit, hogy 1,5 éve használok iPhone-t így a platformot ÉN ismerem, gyakorlatilag ugyanaz, de amíg az iPhone-nál a zsebben való hordozhatóság és persze maga a telefon a lényeg, addig az iPad-nél a felhasználó élmény van a központban.

Ez valóban nem klasszikus számítógép, de nem is notebook, nincs billentyűzet, egér, nem kell külön elindítani a rendszert, minden azonnal elindul, működik. Nem lehet beletörölni kényes dolgokba, nem kell állítgatni, minden az átlagfelhasználó igényeihez lett kitalálva. Mindezt az ölébe véve, vagy akár ágyban fekve. Aki a látvány, a dizájnt megalkotta, az jó munkát végzett.

Tessék odaadni egy, a számítástechnikát eleddig nem használó idős embernek, elmondani, hogyan kell begépelni egy nevet, hol a vissza gomb és mit hol lehet elindítani és nem várt meglepetéssel tapasztalhatja bárki, hogy ennyi szinte elég a használathoz, az ÉLMÉNYSZERŰ használathoz. Mondanom sem kell, amikor pár kattintással meg tudja nézni, hogy a Svájcban élő barátjának hogyan néz ki a kertje a közeli műholdképen, akkor az kb. akkora hatás, mint a némafilm után az első hangosfilm megtapasztalása lehetett.

Az, hogy a két ujjával tetszőleges méretűre tudja nagyítani a képernyő egy részét, hogy el tudja azt olvasni, ez olyasfajta kézenfekvő segítség, amit egy normál laptopon is a beállítások állítgatásával tudnánk csak elérni.

Ez már nem is számítástechnika, hanem egy multifunkcionális porszívó, vagy hajszárító. Egy egyszerű háztartási eszköz a konyhapulton. Elhűlve nézem, milyen kezes bárány ez a gép egy 80 éves ember számára alig 10 perc használat után. Szó szerint belefeledkezett.

Köszönettel tartozunk azért, hogy Limebox (www.limebox.hu) a rendelkezésünkre bocsátotta az iPad-et, a gépről itt olvashat.


A MAC gépeink beszerzését, bekonfigurálást, a teljes win rendszer, a vezetékes és N-es wifi hálózat, a megmaradó windowos gépek és nyomtatók átállítását és rendszerbe illesztését a pécsi székhelyű NanoworX Kft. végezte. Az ő cégük webshopja a fenti limebox is.

Hozzászólások (9): megnézem

  • TÜKE

    2011. március 27. vasárnap 06:12

    #79295

    Életkorom nem egyszer megírtam 60+ és szkeptikus is vagyok.
    Tetszett a téma, mert épp’ vívódtam,hogy pár linket/témát írjak-e be ?-és ha igen, hova ? Plagizálással kezdeném : állítólag „a számítógép jó vagy rossz hatásáról ma még végleges ítéletet nem mondhatunk.”
    https://nol.hu/tud-tech/20110324-gondolatok_lehivasara_kepes
    Benne említődik pl. oktatáshoz (egyetem) kapcsolódó vélekedés is.
    További cikkek a napokban :
    https://nol.hu/belfold/20110326-milla__a_szabad_magyar_csoport
    https://nol.hu/archivum/20110326-robot_oli_meg_a_twittert
    https://nol.hu/lap/hetvege/20110326-koszonjuk__facebook
    Persze, nem kell mindent elhinni (?) -ami a neten olvasható ! 🙂 ill. újságokban. Sajnos még mindig megveszek pár napilapot is.

  • TÜKE

    2011. március 28. hétfő 05:05

    #79317
  • TÜKE

    2011. március 28. hétfő 10:50

    #79322

    Bocs’- (megint én) írtam valamelyik hozzászólásban, reggel a Lánc u.-i Rendelőintézetben jártam. Pécs. Írtam a sok/több változásról is. OK!
    Sikerrel megoldottam a sorszám „csinálást” azzal a valamilyen „géppel!” Szándékosan nem vittem fényképezőgépet !- (ne legyek bunkó!) – de kicsit leálltam ott… és néztem az 5-6 „szépkorú nénit”- ahogy (együttesen) próbáltak sorszámot csinálni maguknak ! Mellesleg (érintőképernyős) – és nagyméretűek a betűk és a számok !- nekem majdnem sikerült szemüveg nélkül is !- de csak-csak a TAJ számot le kellett olvasnom a kártyámról és ahhoz kellett! Bocs’ de a „szépkorúak” esetében továbbra is szkeptikus vagyok ! Természetesen beleértve magamat is !

  • ferenc

    2011. március 28. hétfő 20:22

    #79343

    Csak halkan megjegyeznem hogy a Mac OSX-en a ZOOM igen flexibilisen elerheto rendszerszolgaltatas (Settings/Universal Access/ZOOM/Options ben beallithato) es a magic pad meg felismer csomo gesztust is.
    Alapvetoen igen jot tesz a Mac-nek hogy az iPhone-bol es iPadbol dol a penze es a nagy user base miatt tudnak finomitani a desktop user interface-en is.

    Mondjuk Safariban is alap szoli (cmd – / cmd =)

  • TÜKE

    2011. március 29. kedd 05:22

    #79348

    [re=79322]TÜKE[/re]:
    Érzem, nem egészen a témához tartozik ez sem.
    Ezt olvastam : https://nol.hu/tud-tech/20110328-nehezen_terjesztheto_fantazia (benne pl. Csányi Vilmos gondolatai tetszettek)
    Megkerestem a honlapjukat is, de a linket elfelejtettem. Bocs”
    …xDanubia (?) írom emlékezetből. Abban az előadások és videók.

  • TÜKE

    2011. március 30. szerda 17:25

    #79391

    Majd ezt sem elfelejteni !
    https://team.ihinet.hu/ejoett-a-digitalis-tv/mikor-all-le-az-analog.html
    Egy elég gyenge cikk volt erről a mai ÚDN-ben.
    Kis pontosítás : nekem 2009-óta van 2 db. mediaboxom, és a másodikért havi 750 Ft-ot fizetek. UPC. Nem hinném, hogy a szolgáltató valamikor is,ingyen adná.

  • TÜKE

    2011. március 31. csütörtök 04:34

    #79401
  • TÜKE

    2011. március 31. csütörtök 04:36

    #79402

    [re=79391]TÜKE[/re]:
    Elnézést ! Úgy érzem elrontottam a beírást.
    https://nol.hu/belfold/mediapiac_2011__nyakunkon_a_tablet-orulet

  • Tibor

    2011. szeptember 24. szombat 19:26

    #81770

    Apáink korosztálya számára ez egy döbbenetes platform, közelről megtapasztalva a 80+ rácsodálkozását.
    Tőlük ez idegen, de a lehetőségei egyszercsak megfogják őket és kiderűl, hiba nélkűl működik a számukra is…

TECH
Elkészült az E-építési napló mobilapp iOS-re is

Júliusban már mi is hírt adtunk arról, hogy készül az e-napló iOS mobileszközökre szánt változata (az androidos változat az év első felétől már  elérhető volt) E-építési napló mobilapp iOS-re Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek […]

Elkészült az E-építési napló mobilapp iOS-re is
2017. december 19. kedd
TECH
E-építési napló mobilapp iOS-re

Hamarosan iOS-re is elérhető lesz az elektronikus építési napló mobiltelefonos applikációja. A felhasználók, akárcsak az androidos verzióban, napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba. Az éles verzió bevezetése előtt a Lechner Tudásközpont fejlesztőcsapata július 21-től nyilvános tesztidőszakkal készül az alkalmazás finomhangolására. Az asztali gépen használható elektronikus építési naplót fejlesztő […]

E-építési napló mobilapp iOS-re
2017. július 20. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább