Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Huszti István
2011. március 23. szerda

Építéstechnikák | szövetszerkezet

Hűséges olvasónkat, kollégánkat nem kell már bemutatnunk, Huszti István írta a Várostervezési szempont-e a futás? című, kétrészes cikket a futás és a városrendezés összefüggéseiről. Most pedig egy cikksorozatot írt a különféle (részben már el is feledett) építési technológiákról. Elsőként a szövetszerkezetes építési módról lesz szó.

Egy nem építész osztályellenség jegyzetei

Mint kezdő építész egy olyan helyen kaptam munkát, ahol lehetőséget kaptam könnyűszerkezetes házak fejlesztésével foglalkozni. A feladat komplex volt, bővíthető alaprajzi rendszerek tervezésétől egészen a szendvicspanel kéreghorpadásának vizsgálatáig terjedt. Így utólag is visszagondolva jól éreztem magam ebben a munkakörben. Egyszer munkából hazafelé találkoztam egyik volt tankörtársammal, aki egy neves tervezőirodánál dolgozott és beszélgettünk. Kérdésére elmondtam, hogy éppen most egy repülőgép szárny alsó övének méretezésének analógiája alapján a panel teherbírását próbálom meghatározni, sajnálkozását fejezte ki – „kár, hogy nem építészettel foglalkozol”.

Nem tagadom, bosszantott a megjegyzése, de az idő elteltével rájöttem, hogy a szakma jelentős részének megítélése szerint ilyen jellegű feladatok megoldása nem tekinthető építészeti feladatnak. Sőt arra is rá kellett jönnöm, hogyha a tervezés során arra törekszem, hogy mind a megrendelő, mind a környezet számára optimális megoldásokat találjak, akkor folyamatosan ilyen „nem építész” feladatokat kell ellátnom.

Boldog napjaim, mikor „nem építészként” dolgoztam váratlanul értek végett. Történt, hogy Orenburgból visszajött az egyik vállalati vezető és annak az egységnek a irányításával bízták meg, ahol én dolgoztam néhány mérnök társammal együtt. Újdonsült vezérünk első dolgai közé tartozott, közölni velünk, hogy egy termelő üzemben fejlesztésnek, mérnöki okoskodásnak nincs helye, mi a dolgozókon élősködünk és mint ilyenek osztályellenségek vagyunk (ez a 80-as évek eleje). Éppen ezért – tekintettel jó szívére – ad két hetet, hogy másik munkahelyet keressünk. Mondhatnék erre nem szalonképes jelzőket, de a dolog mélyén az ő szempontjából érthető.

Lehetne azon meditálni, hogy ő melyik osztályt képviselte, az biztos, hogy az enyémet és a velem együtt dolgozó szakmunkásokét nem, de már minek. Az ő igazsága abban rejlik, hogy a mérnökség alapvető ismérve a társadalmi hasznosság és az optimum keresése, melynek fő eszköze a modellezés, számítás és a tapasztalatok összessége. A mérnök munkájának eredménye gyakran plasztikusan kirajzolja egyes csoportok elképzeléseinek hasznosságát, vagy haszontalanságát. Így volt ez akkor és most is – sőt még esetenként az arcok sem változtak, meg vannak utódok. Lassan 30 év elteltével rá kellett jönnöm, hogyha jól végzem a dolgom, akkor sokak szemében maradok ” nem építész osztályellenség”.

A jegyzetek – ördög a részletekben.

Az egyes munkák során a megrendelők számtalan kérdést tesznek fel, amire – ha valaki elvállalja a munkát – érthetően és hitelesen válaszolni kell. A válaszok megadásánál nincs helye a sztereotípiáknak, a technokrata felsőbbségnek, a kérdést a részletekig lebontva érthetően kell megadni. Ezt megkívánja a tisztesség és magam részéről elismerem, hogy egy probléma részletezése sokszor a saját eredeti elképzeléseimet is megváltoztatta – az ördög mindig ott bújik meg.

A jegyzetek konkrét kérdések és válaszok gyűjteménye, arra gondolva, hogy ezek ismertetése mind építtetők, mind kollégák számára hasznos lehet és ha valaki megtisztel a véleményével akkor az másoknak is és nekem is tanulságos.

A jegyzetekhez előzetesen szeretném a következő megjegyzéseket előrebocsájtani:

  • Amit írok, számolok, az mindig abban a szituációban igaz, ahol írom, nem akarok sem anyagról, sem szerkezetről, sem szerkezeti rendszerről, sem építészeti-mérnöki koncepcióról általánosítani.
  • Ha valaki általánosít, az az ő dolga, akinek nem inge ne vegye magára.
  • Vallom, hogy nincs rossz anyag, szerkezet, szerkezeti rendszer, csak jó helyen és jól kell alkalmazni.

A témákat nem időrendi sorrendben, hanem az általam vélt aktualitása szerint rendeztem.

1.1. Polisztirol zsalus építés – gipsz zsalus szövetszerkezet 1.

1.1.1. A polisztirol zsalus rendszer.

Az utóbbi években egyre gyakrabban kérdezik az építtetők, hogy a polisztirol zsalus technológiákról mi a véleményem. Ezt a technológiát ismereteim szerint először az 1950-es években a BASF hozta létre, tehát nem az új rendszerek közé tartozik. Az, hogy manapság újdonságnak állítják be, annak talán a reklám, talán az az oka, hogy a hőszigetelés kérdése előtérbe került, meg talán az is, hogy jó 50 év alatt sem külföldön, sem nálunk nem az elterjedtebb rendszerek közé tartozik.

Én az 1980-as évek közepén egy kollégám meghívására vettem részt egy hazai kísérleti építésen. Az akkor kialakult vélemény alapjaiban bennem nem változott, annak ellenére is, hogy a jelenleg forgalmazott rendszerek sok fejlesztésen mentek keresztül.

a képek forrása

A rendszerről itt nem írnék külön részletesebben, számos leírás található a neten is, csak a főbb elveket foglalnám össze. A technológia lényege, hogy hőszigetelő anyagú elemeket, mint zsaluzatot használnak fel, egyesítve az elemes (lego) építést az öntött építési móddal. Ez így igen jól hangzik, de alapvetően egy zsaluzási szisztémáról van szó és szerintem értékelésének is ez lehet az alapja. Az olvasható bemutató anyagokban, főleg az utóbbi időben mint jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező építési módot mutatják be, de például egy tégla, vagy szerelt épület is lehet jó hőszigetelő tulajdonságú, tehát ez nem lehet egyik módszer sajátja sem.

1.1.2.Gipsz zsalus szövetszerkezet (dermesztett beton)

Bevallom ez a technológia az egyik kedvencem, igazi mérnöki konstrukció ami méltatlanul elhanyagolt, pedig igazi XXI. századbeli magyar módszer, annak ellenére, hogy a II. világháború előtt született.

A rendszer Sámsondi Kiss Béla építész nevéhez fűződik (https://artportal.hu/lexikon/muveszek/samsondi_kiss_bela). Részletes leírásáról és Sámsondi Kiss Béla munkásságáról itt lehet olvasni: https://www.rendszerek.org.hu/?m=5&nyelv=magyar&menu=m1. Ezt a honlapot szakmabelieknek, és nem szakmabelieknek nagyon javaslom elolvasni. Az ott leírtakat összevetve jelenlegi lakásépítésünk helyzetével szerintem jól látható, hogy erősen visszafejlődtünk és manapság az építészet paradigma váltásáról beszélni építész körökben enyhén szólva cinizmus – megjegyzésem itt: https://www.epiteszforum.hu/node/18215#comment-12529.

Az 1980-as évek közepén Szövényi István építész és csapata elindította a szövetszerkezet minősítését az ÉMI-nél. Ez egy összetett vizsgálat, aminek egyik eleme az épületszerkezezeti tulajdonságok minősítése és abban a szerencsében volt részem, hogy ezt a feladatot megkaptam és nagyon sok érdekes dolgot tanultam meg.

a képek forrása

A helyes megnevezés inkább a dermesztett betonos szövetszerkezet. Ez írja le a technológia lényegét, ami röviden az, hogy gipsz zsaluzat között vékony hálósan vasalt betonmagot öntünk, amiből a gipsz a vizet kiszívja – megdermeszti – és így magas betonszilárdságot lehet elérni. A létrejött hálósan vasalt szerkezet, mint egy szövet működik, sok hasonlóságot mutatva biológiai szövetek pl. csontszövet működésével.

1.1.3 Betontechnológiai összehasonlítás.

Egy zsaluzási módszernek az egyik fő minőségi jellemzője, hogy mennyi és milyen anyag (cement és adalékok) felhasználásával milyen minőségű betont tudunk előállítani és ezt milyen biztonsággal tesszük.

A polisztirol zsalus falaknál a javasolt betonminőség C12/15-16-F3.

Nem szakmabeli olvasók számára. A beton jelölése a következőket tartalmazza ebben az esetben.

  • C – normál beton
  • 12/15 – szilárdsági jellemző, hengeres próbatest/kocka próbatest szilárdsága N/mm2-ben
  • 16 az adalék (kavics) maximális szemnagysága
  • F3 – Terülési osztály, a friss beton képlékenységét mutatja, az F3 képlékeny állapotú, a folyós betonnál valamivel sűrűbb

Itt nem mennék a betontechnológia részleteibe, de a 16-os szemnagyághoz magas cementpép tartalom tartozik, ami nem a gazdaságos betonok jellemzője, a magas cementtartalomhoz viszonylag kis (C12/15) szilárdság van rendelve. A kis szemnagyság a bedolgozhatóság miatt szükséges, ami a fal és zsalugeometria következménye.

a képek forrása

Még építész kollégáknál is tapasztalom azt a téves hiedelmet, miszerint ha a betonüzemből megrendeljük a megadott minőségű betonkeveréket, akkor a kész beton minősége már annyinak vehető. Az elkészült betonszerkezet minősége több tényezőtől is függ. Egyik legfontosabb a tömöríthetőség. A bedolgozott beton tömörítettsége a végleges betonszilárdságot lényegesen befolyásolja. A kellő tömörség vibrálással érhető el, a polisztirol zsalunál a leírások szerint is csak csömöszölik, ill. pumpálják, de nem vibrálják hiszen a megfelelő vibrálás a zsaluzatra igen nagy terhelést ad, amit a polisztirol hab nem bír ki, ill. a könnyű habelem „felúszik” és külön szerkezettel rögzíteni kell. A tömörítéssel a légtartalmat csökkentjük, ennek hatását jellemzi az, hogy kb. 1 % légtartalom növekedés 4-5 % szilárdságromlást okoz. Nem megfelelő tömörítéssel, a vibrálás hiányával akár 5-6 % légtartalom is kialakulhat és és ezen kívül a szerkezeten belül a minőség inhomogén is lesz.

A beton egyenletes szilárdságára hatással lehet az is, hogyha a zsaluelemekből a teljes falmagasságú szerkezetet pumpával betonozzuk, akkor nagy lehet a beton ejtési magassága, ami 1,2 méter felett káros szétosztályozódáshoz vezet, a fal alján gyűlik össze a több cementpép, míg a felső részek péphiányosak lesznek. Abban az esetben, ha nem a teljes magasságú falat töltjük betonnal és azt csömöszöljük, akkor pedig munkahézagok keletkeznek, ami nem a beton, hanem a falszerkezet szilárdságát csökkenti.

Felmerül még az is, hogy egy lakóháznál 3-4 sor zsalu kibetonozása mennyire gazdaságos mixerkocsival és a bedolgozási idők mennyire tarthatók be.

Én próbáltam már adatot kérni polisztirol zsalus építő cégtől arról, hogy a bedolgozott beton szilárdsága hogy alakult, vettek-e mintát falból (friss beton és magminta), de ilyen mérésekkel nem rendelkeztek. Ha valahol van ilyen érdekes lenne.

A gipszzsalus rendszer betontechnológiájáról elég részletes leírás van itt: https://epa.oszk.hu/00000/00028/00009/pdf/3.pdf.

A leírásból azt emelném ki, hogy igaz, nagy cementpép tartalommal, de a dermesztés hatására nagy tömörségű, nagy szilárdságú beton keletkezik. Az elérhető betonszilárdság a duplája körül van, mint amit jó esetben is várhatunk a gipszzsalus technológiánál. A beton minőségének egyenletessége biztosítható. Munkahézagok itt is keletkeznek, de ezek a statikai működés függvényében tervezhetők. Mivel a betonvastagság igen kicsi 4 cm! és helyszínen készül a betonkeverék nem szükséges a költséges mixerkocsi költségekkel számolni, a keverési mennyiség a bedolgozás üteméhez igazítható.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A két rendszer közt betontechnológiai szempontból az a különbség, hogy míg a polisztirol zsalus nem optimális betonkeveréket felhasználva bizonytalan végszilárdságú és feltételezhetően inhomogén betonszerkezetet eredményez, addig a gipszzsalus egyszerű eszközökkel nagy szilárdságú homogén betont hoz létre.

A következő részben a két rendszert statikai működés szempontjából hasonlítom össze.

Hozzászólások (13): megnézem

  • TÜKE

    2011. március 23. szerda 14:58

    #79212

    Érdeklődéssel olvastam, tetszett.
    Nem akarnék a témától senkit sem eltéríteni,de
    sajnos a cikkek nem olvashatók a neten !- a Pécsi Szemle Várostörténeti Folyóirat repertóriuma 2008-ban abbamaradt – de akit érdekelne és könyvtárból próbálná beszerezni a cikkek címe
    Rozvány György: A pécsi panel története I.-III. (ez 2000-ben és 2001-ben jelent meg)- Googleba írva valamennyi olvasható róla.
    A kiadvány negyedévente jelenik meg, érdemesebb előfizetni,- úgy olcsóbb.Kapható nagyobb újságárusoknál és könyvesboltokban. Pécsett.
    Remélve,hogy nem volt reklám.

  • Tanúsító

    2011. március 23. szerda 21:55

    #79214

    Gratulálok, ez remek, sőt, még számomra is világos!(gépész vagyok, mentségemre…) Várom a statikai fejezetet!

  • TÜKE

    2011. március 25. péntek 15:53

    #79271

    Laikusként én is szívesen venném a folytatást ! Mellesleg csak arról van szó, hogy szomszédom egy 2 db. autónak való garázst épít… most „betonozták” (?) a tetejét… mert valami „felső része” is lesz. Néha fényképezem 🙂 mert ilyen „munkát” -legutóbb pl. a „zsaluzást” – még nem nagyon láttam ! Jön a tavasz !-lehet,bennem a hiba ?- olyan házilagos kerítés építéseket és egyéb „kerti épület” építéseket látok, akaratlanul is, hogy inkább már nem is nézek oda ! 🙂 2010-ben láttam a (pécsi) volt Rózsakert alatti pincerendszer betonnal (?) való kiöntését,és láthattam egy megsüllyedt épület alá beton „benyomatását” is. Mit mondjak ?- laikusként igen érdekesnek tartottam. Valahova fel is írtam az alkalmazott cement (?) típusát, ha megtalálom… esetleg beírom. (az érdeklődőknek)

  • Huszti István

    2011. március 27. vasárnap 09:57

    #79300

    [re=79271]TÜKE[/re]:
    A folytatást ma este elküldöm Miklósnak.

  • TÜKE

    2011. március 27. vasárnap 17:42

    #79312

    [re=79300]Huszti István[/re]:
    Kösz’- ha megélem… igyekezni fogok a megtekintéssel. Sajnos, kissé „elkaptak az orvosok”… viszont egyre többet látok a felújított (pécsi) Lánc u.-i rendelőintézetből. Legutóbb valami napelemet (?) is láttam a háztetőn… csak az orvost meg nem épp” az foglalkoztatta. 🙂 Hétfőn lesz „jelenésem”. (03/28)

  • Huszti István

    2011. március 27. vasárnap 21:09

    #79315

    A különböző geometriájú felületek feszültségviszonyainak vizsgálata mindig érdekes dolog. Ilyen szemlélődések során sokszor megjelennek történeti építészeti formák alakjai. A formák eredetének vizsgálatára, magának a vizsgálat gondolatiságára itt van egy nagyon szép analógia, már aki fogékony az ilyenre – az építészet erről is szól.
    https://www.kfki.hu/chemonet/hun/olvaso/histchem/mol/boyle.html
    (ez egy kis bevezetés a folytatáshoz)

  • TÜKE

    2011. április 2. szombat 07:17

    #79471

    [re=79300]Huszti István[/re]:
    Érdeklődésemért előre is elnézést !
    Azt hogyan lehet(ne) ellenőrizni utólag, hogy a tervekben előírt vasszerkezetek (?) valóban belekerültek-e a falba / falszerkezetbe ?
    Régebben, vagy 13-14 éve foglalkoztam ipari röntgenezéssel. Csak egyéni érdeklődésből próbálkoztunk betont (?) is röntgenezni. Ne bonyolítsam.
    Csak érdeklődnék, vajon változott-e az utóbbi évben pl. a betonszerkezetek vizsgálata ? vagy csak roncsolásos módszerrel derül ki, hogy mi is került a betonba ?
    Látom lakókörzetemben, hogy a betonvasat a koszorúba (?) a tulajdonos (laikus) „drótozgatja”, aztán elgondolkodtam. Min ? hogy mi közöm hozzá ! 🙂

  • Huszti István

    2011. április 2. szombat 12:32

    #79480

    [re=79471]TÜKE[/re]:
    A vasbeton vasalásának utólagos ellenőrzésére röntgenes módszert nem ismerek, a röntgen témában járatlan vagyok.
    Én számos esetben indukciós vaskeresőt használok, ami elég jól megmutatja a vasak helyét és a műszertől függően lehet következtetni a vas elhelyezkedési mélységére, átmérőjére. De minden esetben szükséges a feltárásos ellenőrzés.
    Amúgy itt is a legjobb módszer a megelőzés, nevezetesen vasalási terv, betonozás előtt műszaki átvétel, fotó.

  • TÜKE

    2011. április 14. csütörtök 17:49

    #79740
  • TÜKE

    2011. április 23. szombat 07:40

    #79974

    Derűs Napot !
    Nézzétek el nekem, de csak-csak betonozás ?
    https://nol.hu/belfold/20110423-kapunyitasi_panik_velencen

  • Tanúsító

    2011. április 24. vasárnap 21:20

    #79985

    [re=79974]TÜKE[/re]: ! Ez nem az, amit mi betonozásnak hívunk, ez a betonba verés!!! Micsoda különbség! Ami újságírói tévedést, felületességet láttam itt – tán még rosszindulatot is beleképzeltem- ettől kicsordult a pohár!De ha már egyszer szóbakerült: adva van egy agyszeri alkalom, a várossá válás, nyeretlen kétéves lenne a Polgármester, ha erről az akcióról nem próbálna minél többet lehúzni!!! Az egyébként független polgármester már bizonyított, okos, jó taktikus, határozott és erős. Támogató is van bőséggel-legalébb is volt az induláskor- minden politikai oldalról.Nen lehet elaludni hagyni a Velence Kapuja projektet, ha most nem, akkor soha nem jön be! Mondják,
    hogy a projekt egyesek szerint nem hibátlan? akkor tessék együttes erővel,ahogy megszavazták, nem keresztbefúrni hanem foldozgatni! Nem etikus városi tanácsnokok, frakcióvezetők társaságábam, hogy a polgármesterrel együtt megálmodott és megszavazott álmot elkezdjék leszólni, az egyetértést korábban fel sem merült feltételekhez kötni! Már azt is hallom valahonnan: kezdje csak, majd belebukik, és akkor azzal csimáljuk, aki…Igaz, hogy ez nem építési stílus, tán mégis inkább EZ érdemelné a magyiterrán nevet!
    Sajnálom, hogy kifakadtam… megpróbálok majd más módon segíteni Polgármesterünknek.

  • #80106

    […] az írás egy sorozat 3. része, aki nem olvasta az előző fejezeteket (itt és itt), annak javaslom azokat is, így értelmezhető egységesen ez a […]

  • Tüke

    2011. július 20. szerda 06:16

    #81118

    Elnézést, hogy ide írom.
    https://www.pecskep.hu/logic.pages/showdoc.php?id=986
    Ha esetleg a hozzáértőkben a képek alapján gondolatok ébrednek.

SZAKMA
ÉTK Filmarchívum | a csoportos födémemelés

A 2011. november végén kezdett építőipari retro videó sorozatunk következő része a csoportos födémeléses technológiát mutatja be. „Gyártási év: 1972. A világszerte meghonosodott amerikai „Liftslab” technológia bulgáriai alkalmazását, valamint az első csoportos födémemelési módszerrel készült magyarországi épület felépítését mutatja be a film – az alapozástól a befejezésig..” Szöveg és videó:

ÉTK Filmarchívum | a csoportos födémemelés
2015. június 26. péntek
SZAKMA
ÉTK Filmarchívum | Velox

A 2011. november végén kezdett építőipari retro videó sorozatunk következő része 1978-ben készült. A film a csehszlovák Velox bennmaradó zsalus technológiát ismerteti.

ÉTK Filmarchívum | Velox
2015. június 12. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább