Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. március 8. kedd

Március 8.

A tavalyi statisztikánk szerint a kooseptar.hu oldal olvasóinak 36%-a nő, ezzel a férfiak után a második legnagyobb olvasói réteg, amelyik több-kevesebb rendszerességgel olvassa az oldalunkat. Illendő, hogy már e kiemelt státusz miatt is köszöntsük Őket a mai napon, különös tekintettel a kolléganőinket!

Bár még nem látszik, mikor is fognak virágozni a gyümölcsfák, e bizakodásra okot adó fenti fotóval köszöntünk Titeket és Önöket a nőnap alkalmából!

A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami szerintük azt a küzdelmet eleveníti fel, melyet a nők évszázadokon át vívtak azért, hogy a társadalomban egyenlő jogokkal és lehetőségekkel élhessenek. 1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van.

Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén ismét napirendre került a téma: Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben. 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.

A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi jelleggel nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot. 1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált. Az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnap 1948-tól szovjet mintára március 8-ára esik.

A nőnap Magyarországon is elvesztette az eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.  Forrás: Wikipédia

Hiába végzett korábban is és talán ma is az építész évfolyamokon cca. 35-45%-nyi női hallgató, ha fel kellene sorolni ismert építésznőket, valószínűleg nem tudnánk hosszú listákat mondani. A legismertebb építészirodák döntő többségét férfiak vezetik, mint ahogy az ikonná váló épületek többségét is férfiak tervezték/tervezik. Látva azonban a hazai építészeti pályázatok nyerteseit, a számuk bizakodóan növekszik.

Hozzászólások (4): megnézem

  • TÜKE

    2011. március 8. kedd 05:56

    #78971

    Csatlakozom ! – és egyetértek ! Még akkor is, ha tudom, vannak hölgyek, (rendszerváltás óta ?) kik már ki merik mondani, hogy nem kedvelik a „nőnapozást!”- azaz a köszöntést! Tőlük elnézést !
    Én is köszöntöm a hölgyeket ! Ittam is egészségükre ! 🙂
    Megjegyzem : azért a virágon túlmenően vannak olyan hölgyek is, kik pl. az édességet (csoki) is szívesen veszik! (Legfeljebb nem előttünk fogyasztják!…stb.)

  • tanonc

    2011. március 8. kedd 08:44

    #78982

    „férfiak után a második legnagyobb olvasói réteg”

    😀 😀 😀

    Köszönjük szépen!

  • TÜKE

    2011. március 8. kedd 09:20

    #78984

    [re=78982]tanonc[/re]:
    Kedves Tanonc !
    Csak annyit tennék hozzá, hogy ÉN < ffi. (…) első perctől fogva diszkriminatívnak éreztem, hogy a személyi szám(otok) 2-vel kezdődik ! 🙂 – Tegezésért bocs!- mert ezt-azt összeolvastam illemtan könyvekben a tegezésről is – ( viszont most 2011 van – és ez egy blog ?- vagy honlap ?- vagy tudom is én…) 🙂
    Más : most értem haza a közeli kis boltból,- (persze bekamerázott és ne bonyolítsam) – én úgy éreztem, hogy a "beosztott" ( egyetlen eladó(nő) őszintén örült, hogy pár aprósággal …"kedveskedtem" neki ! – komolyan mondom, nem azért, hogy bármiben is "kedveskedjen nekem!" 🙂 értsd : vásárlás – stb.

  • tanonc

    2011. március 8. kedd 09:34

    #78986

    [re=78984]TÜKE[/re]: „diszkriminatívnak éreztem, hogy a személyi szám(otok) 2-vel kezdődik !” Azt hiszem, mind tudjuk, nem ez a lényeg. 🙂 Úgy szép, ha a nők kedves mosollyal, szeretettel hálálják meg a köszöntést! 🙂

.
Búcsú

Kedves weboldal látogatók! Fájó szívvel tudatjuk, hogy a weblap tulajdonosa és szerkesztője, Koós Miklós hosszú betegség után elhunyt. Miklós hosszú éveken keresztül nagy elhivatottsággal szerkesztette a honlapot, válaszolt a blog-ban feltett kérdésekre és üzemeltette a legtöbb látogató által keresett tervkritika panelt. Sok építtető kérte a tanácsát. Gazdag életművet és nagy űrt hagyott maga után. Amennyiben […]

Búcsú
2019. március 5. kedd
SZAKMA
Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül

A magánlakásépítés legfontosabb szereplőjének mind a mai napig az építész tervezőt tekintik, hiszen az építtető az ő kezébe teszi le azt a bizalmat, amivel úgy véli a folyamat végén olyan házat, lakást kap, amit eredetileg elképzelt. Általában ő az első, akivel találkozik, akivel szerződik, akinek feltárja családja tervezett életvitelét, az elképzelt környezetet. Az építész – […]

Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül
2019. január 15. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább