Regisztráció/Belépés

további cikkek

Andrási Zsolt
2011. február 27. vasárnap

Hazajáró | Szoborpark

A héten volt a kommunizmus áldozatainak emléknapja. E csöppet sem jeles esemény kapcsán a Hazajáró sorozat társbloggere, Andrási Zsolt barátom posztját szeretném a figyelmükbe ajánlani.

Régóta fent volt a listán a Memento Szoborpark meglátogatása, ahol a kommunizmus emlékei találhatóak (bár nem szeretem, ha kommunizmusnak hívják azt a korszakot, inkább szocializmusnak illene hívni, hiszen sosem jutottunk el szerencsére az igazi kommunizmusig), leghíresebb és legnagyobb szobrai. Tényleg csak a jéghegy csúcsa, hiszen ennél nyilván sokkal-sokkal több szobor, dombormű, emléktábla, stb. volt országszerte, de úgy látszik, csak ezeket a leghíresebb budapestieket mentették ide, a többit beolvasztották, vagy bedarálták…

A Memento Szoborpark weboldala elérhető az alábbi címen: https://www.szoborpark.hu

Szóval, a Memento Szoborparkba egy hihetetlen napsütéses őszi napon érkeztünk. A szoborpark Budapest déli részén, Budafokon, az ún. Tétényi-fennsíkon található, nem messze a budafoki víztoronytól.

Belépő 1500 forint, de ha veszünk egy könyvet, akkor az egyik belépő majdnem ingyen van (250 forint az árkülönbözet), vagy a könyv van ingyen, nem is tudom, mindegy.

A szoborpark bejáratánál egy régies stílusú homlokzat-szerű vázlatban figyel a korszak három meghatározó személyének szobra. A két filozófus, Marx és Engels illetve Lenin szobra. Erről eszembe jutott az a régi Rádiókabaré jelenet, amikor megkérdezik a Marx téren az utca emberét, hogy ki volt Marx? Az alábbi Youtube-videóban meghallgatható (annyira jó, hogy minden megtalálható az interneten), hogy mit tudott az utca embere 40 év kitartó agymosás után a szocializmus és a kommunizmus két leghíresebb és legtöbbet emlegetett filozófusáról.

Fiatalkoromban mindig eszünkbe jutott ez, jókat röhögtünk rajta, hogy “nem idevalósi vagyok”, “Marx-Engels-Leninsz” meg hasonlókon …. A helyet azonban belengi a történelem bizarr légköre. Hiszen ezek a szobrok azokat az időket idézik fel, amikor Magyarországon nem volt demokrácia, hanem a szocializmusnak nevezett kvázidiktatúra, amely néha puhább, néha keményebb eszközökkel korlátozta polgáraik szabadságát. Amely megfigyelte saját polgárait, korlátozta őket személyes szabadságukban, tehetségük kibontakozásában. Sok tehetséges ember nem tanulhatott tovább, sok embernek elvették a tulajdonát, sok embert ok nélkül fogtak perbe és bizony sokan életüket is vesztették, mert a rendszer az ellenségének gondolta őket. Kegyetlen világ volt ez. Egy borzalmas világégés után, amely milliók életét követelte, a legsötétebb rémálom éledt fel azzal, hogy a felszabadítók valójában bosszúéhes, embertelen megszállók voltak, helytartóik pedig a kontraszelekció által posztukra helyezett, feladatukra alkalmatlan, de uraikhoz hűséges pártkatonák voltak…

Amikor a háború után nem a megnyugvás és a béke lett úrrá, hanem a félelem, a rettegés.

Fontos ezt elmondani, hogy amikor az ember elmegy a Szoborparkba, nem azért megy el, hogy ezt a korszakot dicsőítse vagy támogassa, sokkal inkább emlékezni a sok borzalomra és szörnyűségre, ami ebben az időszakban történt. Ha pedig néhány szoborhoz személyes emlék is fűzi, akkor az még inkább egy furcsa pillanat.

a következő képre kattintva olvassák el az egész cikket. Megéri.

***
Megkértem Andrási Zsolt barátomat, hogy csatlakozzon a Hazajáró sorozatunkhoz fotósorozatokkal, cikkekkel. Az együttműködésünk látható és kereshető bizonyítéka a Zsolt által összeállított Hazajáró térkép, amely a Google Maps szokásos lehetőségeit igyekszik kihasználni. Kattintsanak a térkép alatti linkre és nem csak nagyobb méretben fogják látni, hanem a bal oldalon megnézhetik a különféle színek jelentését is.


Hazajáró projekt nagyobb térképen való megjelenítése

Jó böngészést a fotósorozatok között!

Hozzászólások (3): megnézem

  • TÜKE

    2011. február 27. vasárnap 04:45

    #78774

    Gondolataim a téma kapcsán :
    Kár,hogy a kapott könyv címét vagy témáját nem írta meg. Szerencsés dolog, emlékezetem szerint árultak ott kommunizmus utolsó lehelete elnevezésű konzervet is. Könyvről : aki teheti, olvassa el Francoise Giroud: Jenny Marx avagy az ördög felesége c. könyvet – mert abból eléggé sok mindent megtudhatunk Marxról és Engelesről,- komolyan ajánlom, tanulságos és szórakoztató is. (Google)
    Pécsről :
    https://www.pecsistop.hu/articles/article.php?id=785394 és a kapcsolódó cikkek. Meg a hozzászólások.(…)- kiragadott példa arról, hogy egy-egy szobor milyen hatásokat válthat ki. Megjegyzem nem vagyok a szoborbontás híve sem,ill. a turul szobrok körüli mizéria sem érdekel.
    Régebben írtam, van egy ilyen weboldal is :
    https://www.szoborlap.hu/490_dr_doktor_sandor_pecs_vilt_tibor_1978.html
    Ki-ki megnézheti benne kies városának sok szobrát! -adatokkal.
    Talán ennyit,- így elsőre ! 🙂

  • TÜKE

    2011. február 27. vasárnap 05:44

    #78775

    [re=78774]TÜKE[/re]:
    Talán a nem pécsieknek :
    Kovács Béla (csak-csak) pécsi volt ! (Patacs 1840 – Pécs 1904) Patacs – bár még 2011-ben is azt írja az e-on a gázszámlára… 🙂 – Patacs 1954-óta lett Pécshez csatolva. Ennyit talán még a témához.
    https://www.pecsma.hu/helyi/2011/02/25/a-kommunizmus-aldozataira-emlekeztek/
    Kimaradt : valami oka csak van, hogy Pécsett még mindig van Marx K. út ? Bár engem az sem zavar.

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. március 2. szerda 16:06

    #78863

    Hát, ismét köszönjük. A magyar nép átröhögte magát nehézségeken. A youtube videóból nekem ez jött le. Néhol persze sírva vígadtunk..

HÁZ-TERV
Hazajáró | Tisza-tó 1. rész

Idén nyáron már a második alkalommal jártunk a Tisza-tavon, Tiszafüreden nyaraltunk egy hétig. Idén is annyira jól éreztük magunkat, hogy eldöntöttük, ebből bizony rendszer csinálunk. Megyünk jövőre is. A tó tiszafüredi része abszolút vadregényes, keresztül kasul be lehet járni, leginkább kajakkal és motorcsónakkal. A motorcsónak bérlés kb úgy zajlik, hogy „melyikkel akarnak menni? Ha visszajöttek, […]

Hazajáró | Tisza-tó 1. rész
2017. november 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Hazajáró | a sarródi Kócsagvár

„…Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József. Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem […]

Hazajáró | a sarródi Kócsagvár
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább