Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. február 24. csütörtök

Organikus | farönkház – Cordwood

Még a múlt év végi elköszönéskor jeleztem, hogy ebben az évben kiemelt helyet kap a fenntarthatóság, amiből természetesen nem maradhatnak ki az organikus épületek sem. Itt most ne tessék kizárólagosan a hazai organikus hagyományokra gondolni, a szó valódi értelmében is organikus anyagok felhasználásáról szeretnénk szót ejteni. Az organikussággal  – legalábbis a nagyvilágban – sok helyütt együtt jár a saját kezű kivitelezés, a kalákamunka. Sőt sok esetben olyan házakat is bemutatunk majd, ahol jószerivel nem működött közre építész, a majdani lakó volt egyben a tervező is.

Új sorozatot kezdünk, amiben szó lesz majd vályogról, szalmaházról, földházról sok minden egyébről. Tessék most egy kicsit elszakadni a szabványoktól, előírásoktól, oldalkertektől, lambda és U értékektől, energiaracionalizálásról és más efféléktől. No nem azért, mert hirtelen más lett a véleményem ezekről, hanem mert létezik másfajta világ is, ahol ezek a fogalmak nem vagy nehezen értelmezhetőek és ahol nem az építész a ház létrejöttének legfontosabb eleme, hanem a hagyomány, a spontán kreativitás, a praktikum. A természetközeliség, amivel vissza is kanyarodtunk a kiinduló gondolathoz, a fenntarthatósághoz.

Pár hónapja azt kérdezte tőlem valaki egy email-ben, hogy nem írnék-e a Cordwood-ról? Akkor volt más, amiről írni akartam, ezért félretettem. No meg más miért is, amit a bevezetőben írtam. Most került újra a kezembe. Így ez lesz e kis sorozat első témája.

A második videón jól látszik, hogy a ház falait jellemzően farönkök alkotják, de persze lehetnek a tüzelésre előkészített, hasított rönkök is.  A farakásszerűen egymásra rakott fadarabok közé cementhabarcs kerül vagy teljes felületén, vagy csak a két szélére, közé pedig cementes fűrészpor. A kör alakú „falazóelemek” miatt a habarcs felülete elég nagy, eléri a 25%-ot, a hasított fából készülteknél ennél jóval kevesebb. Az egyenes falak állékonysága elég korlátozott, ezért legtöbbször kitöltőfalazatként épülnek fa vázzal. Az íves falak önmagukban is sokkal állékonyabbak, nem véletlenül látunk olyan sok kör alakú házat ezzel a technológiával megépülni, mivel ebben az esetben nem feltétlenül szükséges a faváz.

Bár itt most nem a műszaki adatok az elsődlegesek, azt azért jó tudni, hogy a felénk is jól ismert boronafalas házakhoz képest – ahol a fa elemek száliránya párhuzamos a fallal – a hőszigetelő képessége sokkal rosszabb, a fele-harmada. Másrészt a fa a vágott felületén a legsebezhetőbb kártevő bogarak és gombák ellen, amit valamilyen természetes védőanyaggal kell védeni.

Nézzük ezt a következő képet, hát nem gyönyörű a színes üvegeken átsütő fény a belső térben?

Ne vitassuk el azt a jogát senkinek sem, hogy olyan körülmények között élhessen, amit ő választott, ha PÉLDÁUL ilyen környezetben érzi jól magát, ha ez a környezet adja meg számára azt a megnyugtató érzést, hogy a lehető legkisebb mértékben avatkozott bele a környezetébe, akkor hagyjuk meg neki ezt a jó érzést!

Maga a technológia

Hozzászólások (4): megnézem

  • blö

    2011. február 24. csütörtök 09:27

    #78744

    A fenntarthatóság amúgy is csak a szűk keresztmetszetről szó. Egy erdő közepén például nincs energiahiány.
    Más problémám van. Hogy marad egyben? Különböző anyagok, eltérő hőmozgással, a cement mindenképpen zsugorodik, a fa tágul. Ezek addig maradnak ilyen állapotban, amíg lefényképezik? Vagy naponta tömítik a repedéseket?
    A színes üvegek mindig is a szívem csücske volt, minden házba falazok egy-egy sörösüveget, ami néhány hétig remekül néz ki. Aztán feltöltöm purhabbal. 🙂

  • TÜKE

    2011. február 24. csütörtök 10:30

    #78745

    [re=78744]blö[/re]:
    Ma (csüt.) Már túl sokat szóltam hozzá… talán annyit,- (ismétlésért bocs” – kulcsátadásos módon -8 éve – költöztünk cs.házba.)- Az első 2 évben (?) tapasztaltam meg,- felsorolni nem tudnám, hogy az építők (?) mi mindent ástak el a „kis kertünkben!” – amire mondom : bár építették volna bele a falba… OK!- színes üveg nem volt,- de pl.a 0,5 cl. kis vodkás/pálinkás igen,- és ne soroljam. Főleg a „bádogos” volt „kreatív”… 🙂 🙂 Miből is van a házunk fala ?- valami Phoroterm 30 meg 25 NF (?) – hát… a maradékot igen nehéz volt kiásnom… ( elásták az utókornak ?…) – és „meszesgödör” volt a tujafáink alatt. Pontosabban valami nylonban mész ? 🙂 Na, de ettől még a mai téma is jó ! 🙂

  • Kocsis Krisztián

    2011. február 24. csütörtök 10:54

    #78747

    [re=78745]TÜKE[/re]:

    Hadházi László : A kőmvesekről
    https://tv.gamestar.hu/video/showder-klub-2009-05-25-2-resz-hadhazi-laszlo-1-resz

  • Majdnem rönkház

    2011. április 23. szombat 12:02

    #79978

    […] régi épületek megtartásával és azok kiegészítésével.Nem klasszikus rönkház, de nem is cordwood technika, egyszerűen a tüzelő tárolásának dekoratív és praktikus […]

HÁZ-TERV
Heti videó | ilyen lesz a Sagrada Familia

1882 óta épül Barcelonában Antoni Gaudí gigantikus alienkatedrálisa, és ha minden igaz, 2026-ra már kész is lesz. A munkát komplikálja, hogy a művész 1926-ban meghalt, tervei pedig 77 éve megsemmisültek egy pincetűzben. De valahogy így fog kinézni, ha végre elkészül, közepén a 172 méteres óriástoronnyal. forrás: gizmodo a hangot feltétlenül be kell kapcsolni!

Heti videó | ilyen lesz a Sagrada Familia
2013. szeptember 29. vasárnap
ZÖLD
Egymilliárdért épül szellemváros a sivatagban

Cite City közel negyven négyzetkilométeren terül majd el, tökéletesen működő kisváros lesz lakóépületekkel, közművekkel, utcákkal, belvárossal, kertvárossal és ipari negyeddel. Elvileg 35 ezer lakos férne el benne, de gyakorlatilag üres lesz, eltekintve a 350 fős karbantartó és tudományos kisegítő személyzettől. A várost olyan tudományos kísérletekre fogják használni, ahol elengedhetetlen a városi környezet, de a lakókra […]

Egymilliárdért épül szellemváros a sivatagban
2012. május 10. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább