Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. február 23. szerda

ZERO CO2 Konferencia 2011

A IV. ZERO CO2 Fenntartható Építészet szakmai konferenciát 2011. március 4-én a Tavaszi Építészeti Fesztivál programsorozat részeként rendezzük meg Budapesten, az Építészek Házában (Budapest VIII., Ötpacsirta u. 2., Kós Károly terem.)

A konferencia a 124 országból mintegy 1 millió 300 ezer építész tagot számláló Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) „Építészet a Fenntartható Jövőért” munkaprogramjának része, az UIA Fenntartható Tervezési Stratégiájához kapcsolódik. A 2011-es konferencia fővédnöke Dr. Szaló Péter helyettes államtitkár , a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársága képviseletében. A konferencia védnöke a Magyar Építőművészek Szövetsége, szervezője a Green Press.

A konferencia célja: környezettudatos gyakorlati példák bemutatásával a fenntartható építészeti stratégiák térnyerésének elősegítése. Ezúttal is nulla emisszióra törekvő – a nagyfokú energiahatékonyság és a megújuló források alkalmazása révén -, fenntartható építészeti projekteket mutatunk be.
A konferencia elsősorban építészek, építész társszakmák, építőanyag-gyártók, -forgalmazók, illetve ingatlanfejlesztők, szakpolitikusok figyelmére tart számot, közvetetten azonban a médiának, a nagyközönségnek (épületüzemeltetőknek, lakáshasználóknak stb.) is szól, hiszen a legújabb, energiatakarékos, környezetkímélő – zéró károsanyag-kibocsátású, CO2-semleges – építészeti megoldásokat, technológiákat mutatja be megvalósult projektek, tervek ismertetésén keresztül.

A konferencia előzményei: az első, 2007-es ZERO CO2 Fenntartható Építészet szakmai konferencia megrendezésével arra kívántuk ráirányítani a figyelmet, hogy energiahatékonysággal és megújuló források alkalmazásával jelentősen csökkenthető a széndioxid-kibocsátás.
A 2008-as konferencia fő témája a fenntarthatóság volt, következetes környezet- és energiatudatos projekteket ismertettünk.
A 2009-es konferencia a környezetvédelem mellett már gazdasági és társadalmi kérdésekkel is foglalkozott, ráirányítva a figyelmet a szakmai paradigmaváltás fontosságára.

A környezet védelme mindnyájunkat érint; a környezetvédelemben az építészet szerepe és felelőssége megkerülhetetlen. A jövőbe mutató, friss tervek, koncepciók igazolják, hogy az új kihívás egyben az építészet megújulásához is vezethet.
A ZERO CO2 „Fenntartható Építészet” konferencia célja a nulla emisszióra törekvő építészeti projektek bemutatása. Ezt a célt nagyfokú energiahatékonysággal, és megújuló források alkalmazásával lehet elérni. A károsanyag-kibocsátás csökkentése azonban nem korlátozódhat csak az üzemeltetésre, az építőanyagok előállítását, szállítását, beépítését és újrahasznosítását is érinti. Teljes életciklusban kell gondolkodni, az előállítás, használat és újrahasznosítás körforgását figyelembe véve. A környezeti fenntarthatóságnak gazdasági és társadalmi fenntarthatósággal kell párosulnia, hiszen az épített környezet létrehozása és fenntartása a gazdaság egyik motorja, mely munkahelyeket teremt, és társadalmi hatása is óriási.

A konferencia fórum is, ahol fenntartható építészet iránt érdeklődő és elkötelezett szakemberek találkozhatnak, s kicserélhetik tapasztalataikat.

https://kooseptar.hu/wp-content/uploads/gallery/20091117-zeroco2/co2.jpg

A 2011. évi konferencián ismertetett projektek

Unilever irodaépület, Hamburg, Németország
JuWi Holding irodaépülete, Wörrstadt, Németország
Power Tower, Linz, Ausztria
SMA AG gyártócsarnok Kassel, Németország
M6 Tengelic Irodaépület passzívház
Budaörsi passzívház
Solar Decathlon világverseny
Masdar City, Egyesült Arab Emírségek
Holcim Awards világverseny
Velux Model Home 2000
Skanska Green Office, Budapest
Fenntartható városfejlesztés Kínában
Fenntarthatóság passzívház-technológiával
Zöld ingatlanfejlesztés lehetőségei Budapesten
CO2-mentes épületek Lengyelországban
Zöld könyvtárépület, Prága

a kooseptar.hu a konferencia médiatámogatója

[poll id=”19″]
A fentiekre (több cikkben is) 2009 februárja óta, folyamatosan lehet szavazni

Hozzászólások (7): megnézem

  • Kocsis Krisztián

    2011. február 23. szerda 20:28

    #78734

    Kíváncsi leszek ,hogy ebből a rengeteg konferenciából tényleg az csapodik le a piacon ,hogy igazi minősített dolgokat hoznak majd létre igazi minősített anyagokből, igazi minősített és a minősítésen nem ” kegyelemkettessel” átment építészmérnökök; vagy ez most ismét egy új trend lessz ez, amit boldog boldogtalan meglovagol.
    Kezdek kissé szkeptikus lenni ezekkel a konferenciák hatékonyságával annnak ellenére ,hogy én még elég jól meglovagolom ezt a mostani környzetbarát, energiatakarékos-passzívházas hullámot pedig nem is állítok ki a konferenciákon.

    Remélem nem az én negatív megérzéseim jönnek. Drukkolok a szervezőknek:)

  • TÜKE

    2011. február 24. csütörtök 05:52

    #78740

    [re=78734]Kocsis Krisztián[/re]:
    Előre is elnézést,ha a link nem működik.
    https://www.pollackexpo.hu/tartalomkezelo/kategoria/-2011_02_18_09_15
    Ott 3-4 cikk is van pl. passzívházakról.
    (Valahogy a főoldaltól el lehet jutni,ha nem működne.)
    Régebben említődött, hogy kreditpontok is járnak az ilyeneken való részvételért ?

  • zeroco2

    2011. február 24. csütörtök 10:36

    #78746
  • Kocsis Krisztián

    2011. február 24. csütörtök 14:53

    #78748

    [re=78746]zeroco2[/re]:

    Ez nagyon jó és örülök is neki,hogy így kvázi érdkelt a tervező ,hogy elmenjen csak én nem vagyok tervező:)

  • Kocsis Krisztián

    2011. február 24. csütörtök 14:53

    #78749

    [re=78746]zeroco2[/re]:

    Ez nagyon jó és örülök is neki,hogy így kvázi érdekelt a tervező ,hogy elmenjen ,csak én nem vagyok tervező:)

  • TÜKE

    2011. február 24. csütörtök 15:38

    #78752

    Friss hír ?
    https://nol.hu/belfold/atalakittatta_maganak_a_parlamentet_orban
    A Blikk (?) cikke a „jobb”- mert abban több fotó van !
    Rossz,aki rosszra gondol! Én a fotók miatt említem csak !
    [ Kapom a hírt egy ismerősömtől : „nehéz lesz kifűteni…” 🙂 Válaszoltam : déli fekvésű…és lesz az a napkollektor program is…]

SZAKMA
ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia

Az ÉMI szakmai konferencia-sorozatot indít azzal a céllal, hogy a szakmai közvélemény minél szélesebb körével ismertesse meg az építésügyi műszaki irányelv-tervezeteket és minél többen kifejthessék véleményüket, gondolataikat a témában. Az első konferencia június 13-án, az ÉMI szentendrei Tudásközpontjában kerül megrendezésre. A hazai építési gyakorlatban – eltekintve az utóbbi három évtizedtől –, jó hagyománya volt a […]

ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia
2018. június 10. vasárnap
SZAKMA
Construma 2018 – ÉMI program

(sajtóközlemény) Az idei Construma szakkiállításon is tartalmas és érdekes témákkal várjuk az ÉMI standjára érkezőket. A szakmai és lakossági napokon is hasznos tudnivalókat, aktuális információkat hallhatnak szakembereink és meghívott vendégeink révén. Mindemellett látványos vizsgálati bemutatókat is megtekinthetnek az érdeklődők. Szerdai és csütörtöki szakmai programunkon MÉK-pontot kapnak a résztvevők. Várjuk az ÉMI kiállítói standján: A pavilon – […]

Construma 2018 – ÉMI program
2018. április 10. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább