Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Bernáth Róbert
2011. február 15. kedd

Biosolar | Takaréklángon 1. rész

 

Még január közepén ajánlottam az olvasók figyelmébe Bernáth Róbert weboldalát, ahol számos hasznos kis kiegészítőt találhatnak  energiaracionalizáláshoz. Elsőként  as “Fűtőanyag kalkulátorral“ című írását olvashatták. A következőkben a Takaréklángon című írásának 1. részét olvashatják.

Hogyan spóroljunk energiát ésszerűen? (Egy régebbi írás aktualizálása)

Az energiaárak és az ellátás körüli bizonytalanságok egyaránt arra ösztönöznek, hogy számba vegyük az ésszerű takarékoskodás lehetőségeit.

„Vegyétek lejjebb a termosztátot, és húzzatok fel egy pulóvert!” – javasolta Jimmy Carter az Egyesült Államok polgárainak az 1977-es kőolajválság idején -. Az energiaárak drámai változása és az energiaellátás fokozódó bizonytalansága ma is állandóan napi renden tartja a kérdést: Hogyan csökkenthetnénk az energiafogyasztásunkat?

Bernáth Róbert, cikkünk szerzője sorra veszi a lehetséges takarékossági beruházásokat és részletesen megvizsgálja, mekkora ráfordítással milyen átalakításokat érdemes elvégezni, illetve hogy mennyi idő alatt térül meg a befektetett összeg.

Az utóbbi években a hideggel együtt érkezik a fenyegetés, hogy a rendszeresen kiújuló orosz–ukrán gázvita kapcsán elzárják a gázcsapokat. Volt már olyan, hogy a fenyegetést tett követte, de szerencsénkre az új ukrán vezetés kevésbé harcias, mint az előde volt, így idén a politikai zsarolásnak ezen eszköze nem lett bevetve, de nyugodjunk bele, ami késik, az nem múlik.

A rossz híreket rendre a lakosság megnyugtatását célzó, nagyra törő kormányzati tervekről szóló tudósítások követik. Az energiaszükségletünk kielégítésére és az energiafüggőség csökkentésére irányuló hivatalos ötletek majdnem mindig egy újabb tározóról, vagy gázvezeték építéséről, legújabban pedig a cseppfolyósított földgáz behozatalára történő erőfeszítésekről szólnak. Az LNG (Liquified Natural Gas) a hatalmas készletekkel rendelkező Katarból érkezne.

Az Északi-tengeren kitermelt földgáz cseppfolyósítását végző berendezések, a szállításhoz szükséges

speciális tankerek és a gázt ismét légneművé tevő terminálok rendszere már több országban bizonyított, így Dániában, Belgiumban és Portugáliában is. Mi több, az Európai Unió is számol egy – az Adriától Nyugat-Európába vezető – cseppfolyósított földgázvezeték kiépítésével, amely áthaladna Magyarországon is. A vezeték költségeinek jelentős részét persze hazánknak kellene állnia. A becsült összeg 40 milliárd euró – 2006-os áron.

De tényleg az LNG lenne a függetlenség záloga? Vagy inkább egy újabb függőséget jelentene, csak ezúttal nem az oroszoktól, hanem az araboktól?

Az energiafüggőség csökkentésének egy másik módja a hazai energiaforrások fejlesztése lenne, ezen belül is a megújuló energiaforrások arányának növelése. Mindehhez hosszú távú tervezés, következetes végrehajtás és rengeteg pénz kell. Ezért sajnos ennek az alternatívának a legkisebb az esélye.

Az energiaimport diverzifikációján és a megújulók arányának növelésén kívül azonban létezik egy harmadik út is: az energiatakarékosság. Meggyőződésem, hogy rövid idő alatt kimutatható eredményt csak ezen a módon érhetünk el. Amit nem fogyasztunk el, azt nem kell megtermelni vagy importálni.

A fogyasztás csökkentésének említése hallatán sokan a foglalkoztatottság drasztikus csökkenésétől félnek. De mennyivel csökkentené az energiaszektorban foglalkoztatottak számát, ha az energiafelhasználás -mondjuk- 20%-kal mérséklődik? Vajon hány dolgozót kellene azért elbocsátani, mert a távvezetéken kevesebb áram, olaj vagy gáz érkezik? Az energiaágazat nem igazán munkaigényes, az infrastruktúrát pedig így is, úgy is fenn kell tartani. (A KSH adatai alapján 2005 óta az energiaszektorban foglalkoztatottak létszámának stabilizálódása volt megfigyelhető, a változó energiafelhasználás mellett is.)

Érdemes ugyanakkor végiggondolni, hány embernek adhatna megélhetést a nagyon is munkaigényes fűtéskorszerűsítés, az épületek hőszigetelése és az alternatív rendszerek egyedi kiépítése? Nagyságrendekkel többnek, mint az energiaszektorban feleslegessé váló munkaerő.

Az energiatakarékosságban az állami intézményeknek kellene elöl járnia és példát mutatnia. Ahelyett azonban, hogy erre várunk, próbáljunk meg segíteni magunkon. Végül is mi – a lakosság – vagyunk a legérdekeltebbek, mert a végső számlát úgyis nekünk kell megfizetni. Nézzük hát meg, hogy mibe kerül egy „energiafaló” lakás feljavítása, és mennyi idő alatt térül meg az ott elköltött pénz.

MENNYIBE KERÜL?

A lehetséges energiatakarékossági beruházások közül az utólagos hőszigetelést, a nyílászárók javítását és teljes cseréjét, illetve a fűtési, valamint az elektromos rendszer egyes elemeinek korszerűsítését vettem górcső alá.

Ebben az írásban a már meglévő épületek energetikai tulajdonságainak a javításáról szeretnék szólni, ezért a számításokat egy átlagosnak mondható földszintes családi házra végeztem el.  A példában szereplő házat B30-as téglából falazták, 10×10 méter területet foglal el, hagyományos üvegezésű külső nyílászárók vannak beépítve, melyek teljes felülete 15 m2. A fűtést földgázüzemű központi kazán látja el radiátorokkal, a világításra pedig normál izzók szolgálnak. A ház 20-21 Celsius-fokos állandó belső hőmérsékletét évente megközelítőleg 3400 m3 földgáz elégetésével lehet biztosítani. A ház fűtési energiaszükséglete négyzetméterenként 250 kWh/év.

A számításokban a lehetséges támogatásokat nem vettem figyelembe, mert az családonként változhat, így a cikkben szereplő anyag- és munkadíjak, valamint az energiaköltségek állami támogatás nélküli bruttó árat jelentenek. A támogatások bevonását a megtérülési idő számításába egyébként sem tartom helyénvalónak. Ennek az az oka, hogy a támogatások forrása az adókból származik, ami szintén a lakosságot terheli.

FÖDÉM UTÓLAGOS HŐSZIGETELÉSE

A meleg levegő fajsúlya a hőmérséklettel arányosan csökken. A meleg levegő a szobákban felemelkedik, az alacsonyabb hőmérsékletű levegő a talaj közelébe süllyed. Ebből következik, hogy a plafon közelében van a legmelegebb, nem pedig ott, ahol tartózkodunk. A be nem épített padlásterű magastetős házakban a födémen át sok meleg szökik el.

Szerencsére az ilyen padlásokat nagyon egyszerűen lehet utólagosan hőszigetelni. Elég 20 cm vastag szálas hőszigetelőt lefektetni, föléje pedig staflikból és pallókból álló járófelületet építeni. Persze a munka ennél egy kicsit bonyolultabb, de házilagosan is kivitelezhető.

A házilagosan kivitelezett hőszigetelés fajlagos költsége körülbelül 3000-4000 Ft/m2, vagyis 100 m2 padlásfödém szigetelése 400 ezer forintból megúszható.

Mekkora energiamegtakarításra számíthatunk? A szigetelés nélküli födém hőáteresztő képessége U = 1,2 W/m2K, 20 cm kőzetgyapot szigeteléssel U = 0,3 W/m2K értéket érhetünk el. A födém utólagos hőszigetelésével egy fűtési idényben 6300 kWh energiát spórolhatunk meg, ami gázfűtés esetén 120 ezer forinttal kevesebb gázszámlát jelent.

A beruházás már a negyedik télen megtérül.

UTÓLAGOS HŐSZIGETELÉS

A példában szereplő 30 cm falvastagságú házban télen a fűtés ellenére is érezhetően „húz a fal”. A falak külső felületének hőszigetelése megvéd a kihűléstől, a fal átmelegszik. A kellemes meleg-érzethez kevesebb fűtőanyag és alacsonyabb belső hőmérséklet is elegendő.

A külső hőszigetelés a kellemetlen hőhidakat is kiküszöböli, és a falazatra is jó hatással van, mert kisebb lesz a szerkezet hőingadozása. A hőszigetelésnek nemcsak télen van jelentősége, hanem nyáron is, amikor a túlmelegedés ellen véd.

Magyarországon a házak többsége stabil, nagy tömegű építőanyag felhasználásával készült. A házak korszerűsítése szerkezeti változtatás nélkül a külső falra erősített hőszigetelő anyaggal történik. A nagy belső hőtároló tömeg pedig segít a külső hőingadozás kiegyenlítésében.

Egy anyag hőáteresztő képessége (U) azt jelenti, hogy egy négyzetméterén mekkora hőteljesítmény halad át, ha az anyag két oldala között 1 fokos hőmérséklet-különbség van.

Vegyünk egy példát. Ha 100 négyzetméteres fal U értéke 1, és a lakásban 20 Celsius fok van, a külső hőmérséklet pedig 5 fokos, akkor 100x1x(20–5) = 1500 watt fűtési teljesítmény szükséges a fal hőveszteségének kompenzálására.

A példánkban szereplő 30-as fal hőáteresztő képessége U = 1,3 W/m2K. 8 cm EPS hőszigeteléssel U = 0,4 W/m2K értéket érhetünk el.

A hőszigetelési munka fajlagos költsége 7000 Ft/ m2, az egész házra 700 ezer forintot kell költeni.

Az így kialakított szigetelés hatására évi 7000kWh-al csökken a fűtési energiaszükséglet és 120 ezer forinttal lesz kevesebb a gázszámla. Az egyszerű megtérülés 8 év…

(a cikk folytatását egy hét múlva olvashatják)

Robert Bernath https://biosolar.hu/

[poll id=”19″]
A fentiekre (több cikkben is) 2009 februárja óta, folyamatosan lehet szavazni

Hozzászólások (12): megnézem

  • Kocsis Krisztián

    2011. február 15. kedd 16:21

    #78638

    Ha már energia akkor, leginkább a biomasszából származó energiára kellene fókuszálni, elvégre agrár ország lennénk vagy mi a szösz…
    A földgáz is elfogy egyszer bárhonnan is hozzuk.

    Nem lenne annyi pályaelhagyó agrár.- és erdőmérnök.
    De talán majd egyszer…

    Jó Szerencsét!

  • Avatar photo

    Koós Miklós

    2011. február 15. kedd 16:29

    #78639

    [re=78638]Kocsis Krisztián[/re]:
    mikor voltunk mi agrárország? 50 éve? Ma jó ha 5-6 % a mezőgazdaság hozzájárulása a gdp-hez, még a sok éves lejtmenetben lévő építőipar is lekörözi

  • biosolar

    2011. február 15. kedd 16:44

    #78640

    [re=78638]Kocsis Krisztián[/re]:
    Ebben az írásban nem azt keresem, hogy az energiaszükségletünket milyen új (vagy régi) forrásból lehetne kielégíteni, hanem inkább azt, hogy milyen eszközökkel lehetne a fogyasztást mérsékelni.

  • bauerj

    2011. február 15. kedd 17:20

    #78642

    Kedves Kocsis Krisztián! Nem biztos, hogy a biomassza erőltetése a megoldás, mert kizsigereli a termőföldet, így hosszú távon veszélyezteti az élelmiszer termelést.
    Hosszú távon az energia felhasználás csökkentése a megoldás… Gondoljon az autókra, a technikai fejlődés magával hozta a nagyobb teljesítmények ellenére a sokkal alacsonyabb üzemanyag fogyasztást.

  • Kocsis Krisztián

    2011. február 15. kedd 20:57

    #78645

    [re=78642]bauerj[/re]:

    Nem erőltetésként mondom a biomasszát,hanem mint hosszútávú lehetőségként.
    Itt természetesen nem az akácra gondolok hanem más jóval hosszabb vágásfordulójú fajokra ami (Pl tölgy) kissé hajmeresztően hangzik elsőre de nem lenne lehetetlen a dolog. Energiafüveket, vagy repcét a biodízelhez is lehetne termeszteni bőven, csak nagyon-nagyon össze kellene hangolni a vetésfordulókat,több évre előre.De nekem tetszenek a biogázüzemek is.

    Természetesen az épületek energiakibocsátást csökkenteni kell ez kétségtelen , de nem minden az új ablak és a 150mm-es eps stb…
    De arra azért gondoljunk ,hogy ezek az anyagok mind vegyipari termékek ( és itt most egy kicsit saját magam ellen is beszélek) és előbb utóbb ezek elfognak fogyni.
    Ez egy iszonyat hosszútávú dolog ,de szerintem meg fog változni előbb vagy utóbb.
    A technika és trendek mindig változnak, fejlődnek.
    Az épületek energiatakarékossá tétele még mindig gyerekcipőben jár, de meg fog változni mert vannak akik megváltoztatják ( lásd.: mi akik fórumozunk:)

    Agrárország sem vagyunk már jó rég ez tény de ki mondta ,hogy nem lehetünk még azok??
    Bármi megtörténhet, sőt még annak az ellenkezője is.

  • TÜKE

    2011. február 16. szerda 05:31

    #78647

    [re=78642]bauerj[/re]:
    Én úgy gondolom, hogy a legtöbb dologért bizonyos csoportok vagy személyek lobbiznak ! (?) -amivel nekem nem is lenne bajom, – engedélyezett dolog – csak ne én lennék legtöbbször a szenvedő alanya !- egyes lobbizók pedig NEM szakemberek. OK! – lehet, túl idős /szépkorú ill. szkeptikus vagyok.
    Más : a linket nem írnám ide, akit érdekelne:
    cím : Tiltakoznak a „szelesek” és a biomasszagyártók (Világgazdaság c. újság)
    és esetleg ez :
    https://www.pannonpower.hu/main.php?apps=2&pos=1&pos1=1
    Bal oldalon további lehetőségek, pl. erdészeti faanyagokról stb.
    Bocs’ ha a link nem működne.Akkor Pannonpower (Pécs)

  • TÜKE

    2011. február 16. szerda 05:50

    #78648

    [re=78645]Kocsis Krisztián[/re]:
    Írtam ezt megelőzően is egy hozzászólást,bizonyára a későbbiekben megjelenik.
    Nem kritika!- mert mindenről képtelenség szót ejteni, és talán nem is kell,de a miniszterelnökünk hétfői beszédében (parlament)- csak az újabb gázvezetékekről ill. azok összekapcsolásáról hallottam.
    Azon túlmenően vannak ilyesmik is :
    https://l-it.hu/hir/Alternativ_energiak_-_Magyarorszag_uj_energiaja és vannak még a közelében ehhez kapcsolódó témák is.
    Kicsit vitáznék: azért valamivel előrébb vagyunk már, mint a gyerekcipőben járás! -én úgy gondolom. Viszont nem hinném, hogy az energia áremelés az egyetlen szemlélet megváltoztatási mód. De ezt sem bonyolítanám jobban.

  • biosolar

    2011. február 16. szerda 08:21

    #78650

    Úgy érzem Krisztián jól érzi, hogy sok minden „… meg fog változni előbb vagy utóbb…”, mert a józan észnek ellentmond a folyamatos növekedés ideológiája. Ezt felismerve egyre többen próbálnak valamilyen „túlélési” stratégiát kialakítani, ami az elszigeteltsége miatt sajnos nem lehet igazán sikeres. Pont ez lesz egy későbbi cikk témája.

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. február 16. szerda 08:21

    #78651

    Az fogyasztás csökkentése, ezáltal a meglevő tározók még nagyobb rugalmasságot biztosítanak, a több forrásból való gázbeszerzés, a többféle energia, mint biomassza, és ebbe beleértem a vidéken előforduló temérdek eltüzelhető fa és mezőgazdasági hulladékot is,a szél,a hőszivattyúk együttesen jelentenek megoldást. Továbbá egyetértek azzal a hozzászólással(Kocsis Krisztián), hogy a 15 cm EPS nem minden. Sajnos, még mindíg itt tartunk, hogy a szigetelés vastagságában hiszünk.Azt hisszük, hogy megtaláltuk a Szent Grált, és az mindenre jó lesz. Az öncélú, üvegtábla-méretű ablakok, még ha három rétegűek is, az „egérrágott”, extrém alaprajzok mind rontják az energetikai hatékonyságot.A nyolcvanas évek honvédségi szlengjét használva, amit polgári védelmi oktatáson volt szerencsém csak hallgatni, komplex gondolkozásra és cselekvésre lenne szükség.

  • Tanúsító

    2011. február 16. szerda 23:24

    #78657

    [re=78650]biosolar[/re]:
    . biosolar!
    Megértettem, ez a cikk nem az a cikk. Sajnos én sem tudom megállni, hogy kissé át ne súszkáljak más témába.
    -A jelenlegi hőenergia-forrásaink mellett valóban az elhasznált energiamennyiség letöréséé a főszerep. Csak hogy ez nem homlokzatszigetelés és ablakcsere, annál sokkal komplexebb feladat, melyben a megrendelői oldal olyan mértékű infohiányban
    leledzik, hogy nem tud megrendelőként fellépni. Először ezen kell segítenünk.
    -Gyártók-kereskedők seregei már meglovagolták ezt az igényhullámot, csak a szabályozás, és a műszakiak maradtak le.
    – Faapríték- mezőgazd. hulladék, és szalmatüzelés csak erőművi méretekben reális alternatíva, mert a teljesítményskálájának felső max.5 %-án üzemel jó hatásfokkal, környezetbarát módon Ez mesteri üzemeltető-, és karbantartó személyzet, karbantartási fedezet hol van meg Magyarországon hosszútávon?
    – Faelgázosító és pelletkazán van családiház-méretben, kiváló, de hőigény szerinti változó (moduláris) szabályozásáról le kll mondani, az üzemi tartomány felső 20 %-ábanajánlott folyamatosan üzemeltetni. A felfűtött víz pufferolása, és a HMV előállítás extra gond és költség.
    – 80 m2 lakásméret alatt gyakorlatilag nincs egyedi központi fűtéshez berendezés.

    Élőszóban, telefonon, vagy mailban szívesen kifejtem, itt így ís sokat szövegeltem. Ha nagyon OFF, áthelyezhető, kitörölhető.

  • biosolar

    2011. február 17. csütörtök 00:02

    #78658

    Tanúsító,
    Majd látni fogjátok, hogy a cikk második részében még hat-hét olyan terület fog szerepelni, ahol energiát takaríthatunk meg.
    Nem állítom, hogy a lista teljes, és valóban nem makrogazdasági szintű alternatívákat vonultat fel. Ehelyett egy sor kisebb, gyorsan megvalósítható és azonnali kiadáscsökkenéssel járó jobbítás szerepel a menün. Úgy gondolom, hogy a megrendelői oldalon az információ hiánynál már csak a pénzhiány a nagyobb.

  • Biosolar | Takaréklángon 2. rész

    2011. február 22. kedd 00:01

    #78711

    […] Elsőként  as “Fűtőanyag kalkulátorral“ című írását olvashatták, a következőkben a Takaréklángon című írás 2. részét […]

ZÖLD
A légkondicionálók rántják mélybe az emberiséget

„… Egy nagyon kedvezőtlen spirál alakulhat ki a légkondicionálók körül. A globális felmelegedés hatására egyre többet helyeznek működésbe, a több légkondicionáló viszont gyorsítja a felmelegedési folyamatokat. Elmondhatatlan megkönnyebbülést jelent, ha a nyári, pokoli melegből egy okosan hűtött, hűvös, légkondicionált szobába lép be az ember. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közelmúltban készített előrejelzése szerint az említett hűtőberendezések […]

A légkondicionálók rántják mélybe az emberiséget
2018. július 29. vasárnap
ZÖLD
Kíváncsi mire költenének legtöbbet a magyarok az otthonukban?

[sajtóközlemény] Ha a magyarok nagyobb összeget tudnának költeni az otthonukra, akkor energiahatékony berendezésekbe fektetnék a pénzüket. Ezt az eredményt hozta az E.ON Európában végzett reprezentatív felmérése. Az eredmények az „Élet Európában” című vizsgálatból származnak, melyben az E.ON és a Kantar EMNID közel 8000 embert kérdezett meg Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, a Cseh Köztársaságban, Romániában, Svédországban, Törökországban […]

Kíváncsi mire költenének legtöbbet a magyarok az otthonukban?
2017. július 17. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább