Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. január 29. szombat

Elkerülhetőek a katasztrófák? | az árvíz

fotó: Flickr

Az évenként megjelenő belvíz mellett talán még nagyobb károkat okoz a szintén menetrendszerűen érkező árvíz. Minden évben végignézhetjük, hogyan menekítik a lakosságot és ingóságaikat, hogyan sodorja el a jószágot az árvíz, hogyan lesz az enyészeté egy élet munkája. Évente meghirdetik az aktuális segélygyűjtő akciókat, lehet emelt díjasan telefonálni, lehet gyűjteni a használt ruhát, lehet pumpolni a (gazdag) cégeket. Mindez persze így nagyon cinikusnak tűnhet, pedig nem annak szántam. Minden évben van, aki elmagyarázza, hogy ez bizony a Kárpát-medence, a legtöbb folyó nem itt duzzad ekkorára, viszont a baj itt keletkezik. Nyilván lehet remek táblázatokat és infografikákat készíteni arról, hogy mennyi a Magyarországra érkező víz és mennyi a távozó. Lehet 100 féle indokot keresni arra, hogy miért sújt minket az árvíz, és hogy ez elkerülhetetlen, mert a természet….blablabla.

Itt és most nem az 10-20 évenkénti csúcsokról beszélek, hanem a megszokott évente jelentkező árról. Ezt is úgy kommunikálják a hivatalos szervek, mint a belvizet, valamiféle csapásként, pedig árvíz 300 éve is volt és jövőre is lesz. Nincs ebben semmi meglepő. Ami a meglepő, hogy ezt minden évben hogyan etetik meg velünk és mi ezt mindig benyeljük.

Ahogy az már az eddigiekből is kiderült, nem vagyok vízügyes, sem árvízvédelmi szakértő, viszont laikusként azt látom, hogy az árvíz „válogat”. A nagy településeket valamiért megkíméli. Nem emlékszem, hogy mostanság Szegeden, Szolnokon, Győrben vagy Baján ki kellett volna bárkit is telepíteni, akinek elmosta volna a házát, hogy öreg nénikéket interjúvoltak meg az összedőlt háza előtt és mutatták volna a romok között a hajdan volt, megbarnult esküvői képét. Ezzel szemben a többség számára ismeretlen nevű településekről tudósítanak, „ahol hát mindent elvitt a víz, odalett mindenünk”. Évek óta, de mondhatnám évtizedek óta. Tudják, hogy jön az ár, megkockáztatom tudják, hogyan kellene védekezni is ellene, mégis inkább csak heroikus homokzsákozás lesz az egészből.

Azt mondják sokba kerül. Évente akár 100-300 milliárdba is, akár 10 éven át. Sok pénz? Sok pénz. De mi a sok? És miért, kiért sok? A nagyvárost, a megyeszékhelyet meg kell védeni, ha éppen Bp-ről volna szó egy extra árvíz kapcsán, az 500 milliárd sem volna sok. Szóval hogyan is van ez? A kis „vacak” falvakért, kisvárosokért nem kár, adunk pár tízmillióért homokzsákokat, meg a hadsereg néhány járművét aztán oldják meg, ahogy tudják. Kimegy pár öltönyös egy-egy Q7-essel fényképezkedni, majd megígéri a kamerába, hogy a haza egy emberként mellettük áll, lesz pénz paripa és fegyver. Hosszasan ecseteli, hogy épp most alakult meg egy munkabizottság a helyzet értékelésére és akik ki fognak majd dolgozni egy hosszútávú tervet, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Majd beszáll az elegáns autóba és el. Többet nem is látják, de azt sem, amit megígért.

árvízadó: https://index.hu/gazdasag/vilag/2011/01/28/arvizado_ausztraliaban/
Ideiglenes árvízadót vet ki az ausztrál kormány a múlt hónapban kezdődött, harminc ember életét követelő árvizek utáni helyreállítási munkák finanszírozására – jelentette be a BBC tudósítása szerint Julia Gillard miniszterelnök. A 12 hónapra szóló szja-emelést az évi 50 ezer ausztrál dollárnál (49,7 ezer USA-dollárnál, azaz durván 10 millió forintnál) többet keresőkre terhelik, kivéve azokat, akiknek kárt okozott a természeti katasztrófa. Az 50-100 ezer ausztrál dollár között keresők adókulcsát 0,5, a 100 ezer feletti jövedelmekét egy százalékkal emelik, amiből összesen 1,8 milliárd ausztrál dollár, vagyis 360 milliárd forintnyi bevételt várnak – számolt be a Napi Gazdaság.

Mivel nem vagyok vízügyes, nem tudom a megoldást, de már számos megoldás megfogalmazódott, amiről olvasni lehetett és amik a szakemberek szerint is megoldást jelenthetnének. Bizonyára tudomásul kellene venni, hogy bizonyos eddig megművelt területeket sajna vissza kell adni a természetnek, legalább az árvíz idejére. Olyan ideiglenes tárolókat kellene kijelölni, ahová ki lehet ereszteni a megáradt folyó vizét, természetesen olyan helyre, ahol emiatt nem pusztulnak el házak, értékek. Évszázadokon keresztül ez történt a folyók vizével, igaz spontán és nem tervezetten. A folyószabályozás nem lett befejezve, ezt ma már mindenki elismeri. Épp ezért kellene végre egy megnyugtató megoldást találni, mert – ahogy a belvíz kapcsán is írtam – ez évente megismétlődő bajok és tragédiák forrása. A helyreállítás, az ideiglenes, rövidtávú védekezés pedig a végleges megoldás helyett ablakon kiszórt pénz. Ha nagyon cinikus volnék, azt írnám, lehet hogy elég volna, ha egy miniszter közvetlen családja vagy rokonsága érintett lenne egy árvízben, annak a területén bizonyára előbb vagy utóbb találnának megfelelő megoldást, pénzeszközt és kapacitást is.

A budapestiek bizonyára tudják, hogy a XIII. kerületi Pozsonyi úton mikor szűnt meg a villamos közlekedés (mellesleg itt járt az utolsó nyitott peronú villamos) és mikor szüntették meg a macskaköves, pontosabban a sárga színű keramzit burkolatot? Nos akkor, amikor Szépvölgyi Zoltán elvtárs (1920-2006) – aki 1971–86 között a Fővárosi Tanács teljhatalmú ura volt – a Pozsonyi út egyik elegáns lakóházába költözött és éjjelente nem tudott aludni a macskakő és a vicinális villamos okozta csörömpölés miatt. Mivel ez a helyzet „tarthatatlan volt” igen gyorsan megszüntették a villamost, helyette modern trolibuszokat telepítettek oda, az utcát felújították és leaszfaltozták. Azóta aztán városszerte az járta, hogy „bárcsak a mi utcánkba is költözne be egy fejes, lenne rendes út / gázvezeték / csatornahálózat / közvilágítás / télen hókotrás  (a nem kívánt törlendő).

Jobb lenne persze, ha  mindez valamiféle tervszerűen megvalósuló védekezés, pontosabban megelőzés lenne. Ez ugyanis a állam feladata. Többek között az állampolgárainak a védelme. Itt nem tud mit tenni a civil, az érintett, ő legfeljebb az elszenvedője az egésznek. Méltatlan dolog számon kérni hogy kinek volt biztosítása és kinek nem és akinek nem volt, annak majd „keresnek valami megoldást”. A efféle vis major esetén az államnak kellene részben jótállni, mert nem tudta megvédeni az állampolgárait. Továbbra is hangsúlyozom, mindez csak arra az esetre értem, ha nem tett meg mindent az állam. Nyilvánvalóan vannak olyan katasztrófák, amik ellen nem lehet mit tenni, de akkor csak ezeket nevezzük valóban vis mayor-nak.

A főváros és az egyre növekvő nagyvárosok példája mutatja jól, ha az állam nem tudja biztosítani az állampolgárainak a megfelelő lakhatási körülményeket, pontosabban elemi szinten nem védi meg pl. az árvíztől, akkor előbb utóbb az ott élők fel fogják adni és beköltöznek a közeli (nagy)városba, ami további problémákat fog szülni és generálni. Ha nem csak elvekben, hanem a mindennapokban is az a deklarált cél, hogy biztosítsuk az egyes települések megtartó szerepét, azért tenni is kell azoknak, akiknek ez módjában áll. 100 és 100 milliárdokat durrantunk el holmi teljesen felesleges Grippenekre, miközben családok százai szenvedik meg évről évre azt, hogy az állam nem gondoskodik róluk.

Tudom, mindez közhelyesen hangzik, de a visszatérő árvizeket elszenvedők számára mielőbb megoldást kell találni.

az eddig megjelent írások:

Ne menjenek messzire, mert a következő írásban – persze ha egyáltalán érdekli Önt, kedves Olvasó – a legutóbbi löszös talajomlásról próbálom összeszedni magamban mindazt, ami eddig bennem vélemény formájában lerakódott.

Hozzászólások (8): megnézem

  • TÜKE

    2011. január 29. szombat 05:16

    #78446

    Nagyon szeretném kerülni a demagógiát és a cinizmust is !
    Csak-csak van a gondolatom : „veszélyhelyzetben a nőket/gyerekeket illik menteni elsőként”- és ilyesmik. Értsd : (szerintem) kell lennie valamilyen „rangsornak?” – ill.az „állami háztartásnak” is úgy kell(ene) működnie (kb.) mint a „családi kasszának!” (?) [ Pl. nem adósodom el!- nem nyújtózkodom tovább a takarómnál – stb.] Tudom, minden egyes emberi élet „értékes” (vagy kellene…) ne vitassuk most ! -de az is belátható, hogy ha pl. Szegedet öntené el a víz (árvíz) csak nagyobb lenne a kár, mint ha egy-egy kisebb településsel történik mindez.
    Írom ezt csak azért, (Szegedi „érintettségem” miatt is) – pár éve „újították” fel a rakpartot ![ne is említsen, hogy kb. 1886-óta (?) -hányszor ! ( Google)- Ennyit ahhoz, hogy a „nagy települések megkímélődnek.” ][- szót sem, hogy egy-egy „politikus” mit tud kilobbizni városának !]
    Esetleg a témához ezt itt
    https://nol.hu/belfold/kemenykezu_vizugyet_iger_illes_zoltan_ ( és a kapcsolódó cikkek)
    Ez meg itt egy régebbi téma :
    https://nol.hu/archivum/archiv-400037
    (Bocs’ nem tudom ellenőrizni, hogy a linkek működnek-e.)

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. január 29. szombat 11:57

    #78448

    Kedves Tüke!
    Szívesen olvasom aktív hozzászólásaidat, de a rengeteg írásjel sokszor olvashatatlanná teszi bejegyzéseidet. Ha ezzel egyedül vagyok, akkor bocsánat.

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. január 29. szombat 12:02

    #78449

    Hogyan lehetne tervszerű védekezésről beszélni akkor, mikor egy városi önkormányzat a tervszerű padkanyesést sem végzi el időben, megfelelően. (Nem szakmabeliknek elmondom, azért kell az aszfalt szintje fölé magasodó füves-földes réteget rendre lenyesni egy földmunkagéppel, mert a fekete aszfalt felmelegszik a fagyban is, a magasabb föld nem engedi az árokba folyni a vizet, ezért az aszfalt alá szivárog, ahol éjszaka megfagy. A gépkocsik kerekei pedig az ismét megengedő altalaj felett napközbe összetörik az aszfaltburkolat szélét)Szóval, ha ez sem megy, akkor az árvíz ellen hogyan lehetne védekezni. Másrészt, 10 száraz év után elfelejtkezünk árokról, ésszerű építkezésről, satöbbi, aztán meg lehet csodálkozni.

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. január 29. szombat 12:31

    #78450

    Kiegészítés:Az aszfalt a mínuszokban is szikrázó napsütéstől tud a környezetéhez képest sokkal jobban felmelegedni.

  • Dornbach Kriszta

    2011. január 29. szombat 20:22

    #78455

    Én már évek óta abban a hiú ábrándban ringatózom, hogy az internet ily mértékű terjedésével, az információ ilyen szintű hozzáférhetőségével végre azok ott fent is talán kaphatnak némi rálátást arra, hogy HA EGY KÉRDÉSBEN nem látnak tisztán, nem kell éveket keresgetni és személyesen érdeklődni, hogy ki tud pl. egy jó vízügyest. Csak guglizzunk rá, nézzék meg a témában előkerülő kérdéseket és döntsenek egy irányról. De legyen egy irány, amit vállalnak.
    Kedves Tüke, nem hiszem, hogy korrekt megállapítás lenne, hogy egy kis falut elönt egy víz, akkor relatíve kevesebb a kár, mintha egy nagyvárost. Az emberi élet és a hosszú évek alatt keservesen felépített tulajdon, gondozott kert talán nagyobb vesztesége a vidékinek, mint a harmadik emeleti panellakása a városinak. És aztán csodálkozik a városi, hogy idén miért olyan drága a krupli….
    Minden falu és tanya érték, akármilyen kicsi. Mert emberek élnek benne.
    Na azt hiszem, odafönt pont ezzel nincsenek sokan tisztában.
    Koós Úr, köszönjük a cikket, várjuk a folytatást! És hozzáteszem, igaz van. Legalábbis szerintem.

  • TÜKE

    2011. január 29. szombat 20:35

    #78456
  • Rezsnyák Péter építész

    2011. január 30. vasárnap 12:20

    #78458

    Szerintem Tüke úgy értette, hogy fajlagosan nagyobb lenne a kár. Azaz, egy forint árvízvédelmi kiadással hányszoros értéket lehet megmenteni. Azaz egy várost érdemes gátakkal védeni, míg lehet, hogy egy kisebb falut egyszerűen nem szabad árvíz/belvíz/járta helyre építeni. A török után nem egy település helye módosult, és nem pontosan épült oda. Ugyanez történhetne manapság is.

  • TÜKE

    2011. február 3. csütörtök 07:27

    #78513

    Ezt is csak azért, (laikusként) hogy kb. egy helyen legyenek ezek a témák a blogban. Utókornak. 🙂
    Számtalan link van a témával kapcsolatban,- fotók, tervrajzok – stb.
    Téma : Átadták az első árvízbiztos házat – Felsőzsolca – monolit építési módszer … és ilyesmik.
    Valahogy kéményt nem láttam az épületeken ?- vagy hogy’ van ez ?
    Valahol azt olvastam, hogy 28 milla lett annak a háznak az ára.

OFF
Menekülők? Menekülök …

Bármennyire is tudjuk, hogy más ha valamit a TV képernyőjén látunk és az, amit személyesen megtapasztalunk a helyszínen, eléggé megütött, amikor ma vonattal Bp-re mentem és a Keletiből kijöttem ez a kép fogadott. Egészen elképesztő és szürreális a látvány. Több ezren lehetnek, többségük a földön ülve pokrócon, de a többség inkább szétszedett papírdobozokon. Az ott […]

Menekülők? Menekülök …
2015. szeptember 3. csütörtök
OFF
Elszáll a tető

Most találtam. Ritkán látni olyat, amikor elszáll egy háztető … Elég horrorisztikus. Le vent arrache le toit d’un bâtiment (Russie) by Spi0n

Elszáll a tető
2015. április 21. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább