Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. január 28. péntek

Elkerülhetőek a katasztrófák? | a belvíz

fotó: Flickr

Az utóbbi időkben se szeri, se száma a különféle honi katasztrófáknak, hol az árvíz, hol a belvíz, hol az aszály hoz lehetetlen helyzetbe embereket, családokat. Egy-egy élet munkája megy tönkre, szűnik meg, vagy éppen százszámra kell menekülniük az otthonukat kényszerűen elhagyóknak. Ha mindez nem elég, akkor áttör egy  iszaptároló gátja és maga alá temet településeket és embereket, ha még ez sem elég, megindul a löszös föld a vasút, a lakóházak alatt. Lassan nincs olyan hónap, hogy ne egy ilyen katasztrófa szólítsa valamilyen összefogásra az embereket.

Már hetek óta készülök írni erről a témáról, mert egyszerűen felháborítónak tartom, hogy mennyire félrebeszélnek sokan ezekben a témákban.

A belvíz (talajvíz)

Az ország jelentős területei belvizesek és számos terület menthetetlenül az, nehéz volna ellene védekezni, pontosabban egyet lehet. Arra gondolni, hogy jövőre is belvizes lesz. Nyilván a legutóbbi év rontott az éves csapadékeloszlás 100 éves statisztikáján, de lássuk be a belvizekről szóló híradások menetrendszerűen megjönnek minden évben. Mi következik ebből? Azok a területek, amiknek a belvizével nem lehet mit csinálni, azt annak megfelelően hasznosítani vagy éppen parlagon hagyni és max. legelőnek használni. Legfőképpen azonban egyszer és mindenkorra megtiltani az ottani építkezést.

fotó: Flickr

Van azonban egy másik fajta belvizes terület, ami viszont menthető volna és ami csak újabban lett belvízzel sújtott. A rendszerváltás előtti időkben, amikor még a tsz-ek és az állami gazdaságok jelentették a magyar mezőgazdaságot, akkor a nyilvánvaló számos bajuk mellett volt egy kevésbé köztudott hasznuk – már ami a belvizet illeti –  mégpediglen az, hogy a különféle elvezető csatornákat, árkokat, átereszeket ezek a tsz-ek és állami gazdaságok tartották karban. Akit érint vagy érdekel ez a téma, annak ez már évtizede evidens és nem most tőlem fogja először olvasni.

Amiért leírom, annak az az oka, hogy e nyilvánvalóság ellenére sem történt semmilyen átfogó intézkedés, nem vette át ennek gondját semmilyen állami  vagy önkormányzati szervezet, nincs olyan átfogó, az egész országra kiterjedő akcióterv, amely ezt a problémát hatékonyan kezelné.

fotó: Flickr

Szégyellnivaló, hogy az ország mindenkori vezetésének ez a probléma csak odáig ért fel fontosságban, hogy a probléma kezelésére kirendelték a katasztrófa védelmet, biztosítottak homokot, zsákot, no meg a kitelepítésekhez gépjárművet és személyzetet. Persze utólag. Minden évben végig kell hallgatni az aktuális illetékes elvtárs sajnálkozását, hogy „hát már megint az a fránya belvíz”. Minden évben, mintha ez valami csapás lenne és nem olyan természeti jelenség, ami ellen nem lehetne megpróbálni valamit tenni is.

A belvíz elleni védekezés nem látványos, nincsenek forintosítható haszonkalkulációk, viszont igen sok pénzbe kerül. Különösen ha 20 év totojázás után egyszerre kellene megoldani a problémát.

Ama bizonyos haszonkalkulációt azonban másféleképpen is el lehet készíteni. Összeszámolta már valaki, hogy az évenkénti belvíz elleni védekezés, a mentési munkák, az okozott kár, a kifizetett kártérítések mekkora összegre rúgnak + ezzel a tempóval még 20 év múlva is rendre kifizetjük ezeket az összegeket anélkül, hogy bármi is javulna?? Nem hiszem, pedig érdemes volna.

Ne menjenek messzire, mert a következő írás – persze ha egyáltalán érdekli Önt, kedves Olvasó – az árvizekről és az azok elleni védekezésről illetve a legutóbbi löszös talajomlásról próbálom összeszedni magamban mindazt, ami eddig bennem vélemény formájában lerakódott.

Hozzászólások (10): megnézem

  • TÜKE

    2011. január 28. péntek 06:58

    #78431

    Laikusként ! – ( mert csak-csak van bennem – még – valamennyi együttérzés!)(?)- vagy csak „érdeklődés” ? Én nem „védem a mundér becsületét!” – ill. nincs időm (kedvem) régebbi témák után kutakodni a neten! Sok mindent pl. a „körzeti tv.-k” (regionális) műsorában láttam (anno) – csak egyetlen – kiragadott- példa:
    https://ingatlanmagazin.com/penz-es-jog/cikk_6465/ (bocs’ ha nem működne)
    Bocs’-én (részemről) nem bonyolítanám jobban! –
    Van a „kedvelt mondásom” : „Az olyan együttérzés,amelyet nem követ tett,a hazugság legrosszabb formája!” (stb.)
    OK!- [Pécsett lakom, vagy… legyen Pécsen… 🙂 ]
    Nem egy helyre küldtem fotókat… bejelentéseket, hogy milyen „gondok” vannak „lakókörzetemben” a víz elvezetéssel,- ( vízelvezető rendszerek- útszéli csatornák (?) eldugulása) – ne részletezzem ! (Majd’ minden pécsinek meglenne a maga „kis története” – stb. ) ( Szt.Vince utca…stb.) – és/vagy a betömedékelt bányák miatti „talajvíz gondok ?” – és egyebek.
    Természetesen várom a „téma folytatását” – a partfalomlások, (suvadások) és egyebek témában – mert abban (laikusként) még „járatosabb vagyok!” (sajnos)

  • Erdős Mária

    2011. január 28. péntek 08:01

    #78433

    Több évtizedes vízügyes szolgálat után, maximálisan egyetértek Önnel. Víz nem csak a mélyebb területeken, hanem a magasabban lévő fejekben is van, bőségesen. Nem tudnak rangsorolni, nem tartanak igényt a szakemberek tanácsára. Akik ma a parlamentben ülnek, azok dirigálnak, még akkor is, ha halvány fogalmuk sincs arról, amiről valójában elmondják expozéjukat – amit nagy valószínűséggel még csak nem is ők írtak.
    Várom a folytatást !

  • TÜKE

    2011. január 28. péntek 12:04

    #78436

    [re=78433]Erdős Mária[/re]:
    Megint sajnálom, hogy felületesen néztem a tv-t (01/27-én tv.híradó) valamelyikben elhangzott, hogy a „földcsuszamlást” (állítólag) elkerülhették volna,- (voltak tervek – a munka 300 millió lett volna – pénz is lett volna rá)- csak egyetlen ember volt a településen (?) aki nem engedte meg, hogy a telkén haladjon át a vezeték ?- vagy hogy,- így aztán most már az ő háza is düledezik.
    A mai ÚDN cikkének a linkjét meg nem találom ?
    Cím : Legyen kötelező a jövőben a vízügyi szakvélemény
    ÁR-ÉS BELVÍZ Illés Zoltán államtitkár szolidaritási alapot hozna létre a károsultak megsegítésére. (alcím)
    ÚDN / 01/28 6.old.

  • TÜKE

    2011. január 28. péntek 13:59

    #78439

    Mindig elfelejtem, hogy több honlap (?) most máshol található. (ill. „megújult”…)
    Az említett cikk (részletesebben) itt :
    https://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium
    és van még
    https://www.vizugy.hu/
    Más : („adakozásról”) Meglepett, hogy kaptam ma (ajánlott levélként) egy köszönő levelet + egy adóbevalláshoz igazolást ?- ( mert „adakoztam” a Gyugyi-féle gyűjteményre- tavaly) – (nyugdíjasként) 🙂

  • TÜKE

    2011. január 28. péntek 14:38

    #78441

    [re=78439]TÜKE[/re]:
    Remélve,hogy nem esik a moderálás áldozatául ?
    https://os.mti.hu/hirek/66384/igazsagos_ez_5_resz
    Más : olvasom (épp’ most) Somlyódi Nóra : A Balkán kapuja ? c. könyvét ( 2990 Ft vagy 11 € )- könyvtárból kölcsönözve.
    Ajánlom majd azt is ! 🙂
    Bocs’, hogy itt jegyeztem meg.

  • Elkerülhetőek a katasztrófák? | az árvíz

    2011. január 29. szombat 00:00

    #78444

    […] elismeri. Épp ezért kellene végre egy megnyugtató megoldást találni, mert – ahogy a belvíz kapcsán is írtam – ez évente megismétlődő bajok és tragédiák forrása. A helyreállítás, az […]

  • Cséti Attila

    2011. január 29. szombat 11:46

    #78447

    2005-ben már volt egy nagy belvizes időszak, amikor is rájöttek, hogy az alapprobléma az az. hogy a gazdák és gazdálkodók néhány zsák gabonáért beszántották a korábbi évtizedekben kialakított belvízi csatornákat, így a víz nem tud lefolyni.
    Jelenleg a tulajdonviszonyok és a pénzhiány nem teszik lehetővé, hogy a csatornákat az Önkormányzatok vagy más szervezetek újra kiásassák.
    Amíg ez meg nem oldódik, addig a tűzoltók milliós költségért járnak ki szivattyúzni, a vályogházak meg szépen sorra összedőlnek……

    Cséti Attila építész/tűzoltó

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. január 30. vasárnap 15:40

    #78459

    Székesfehérvár mellett a Velencei-tó méreteit meghaladó tórendszer képződött, ami megfelel a török kori állapotoknak. A kiváltó okok között szerepel, hogy a levezető csatornák fém műtárgy-alkatrészeit rendre eltüntették. Már a csatornákon átvezető hidakat szegélyező fémkorlátok lefűrészelésén a sor. Így a megáradt Gaja akadálytalanul ömlött a rétekre.

  • Huszti István

    2011. január 30. vasárnap 21:32

    #78461

    [re=78459]Rezsnyák Péter építész[/re]:
    A „fémgyűjtőknek” több szociálist segélyt kellene adni és akkor elszégyellnék magukat és nem vinnének el több fém alkatrészt. (bocs, bocs,bocs,…….):):(

OFF
Menekülők? Menekülök …

Bármennyire is tudjuk, hogy más ha valamit a TV képernyőjén látunk és az, amit személyesen megtapasztalunk a helyszínen, eléggé megütött, amikor ma vonattal Bp-re mentem és a Keletiből kijöttem ez a kép fogadott. Egészen elképesztő és szürreális a látvány. Több ezren lehetnek, többségük a földön ülve pokrócon, de a többség inkább szétszedett papírdobozokon. Az ott […]

Menekülők? Menekülök …
2015. szeptember 3. csütörtök
OFF
Elszáll a tető

Most találtam. Ritkán látni olyat, amikor elszáll egy háztető … Elég horrorisztikus. Le vent arrache le toit d’un bâtiment (Russie) by Spi0n

Elszáll a tető
2015. április 21. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább