Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. január 12. szerda

Pécs 2010 | Siker vagy kudarc?

Számtalan kritika jelent meg az elmúlt évben a Pécs Európa Kulturális fővárosa kapcsán szinte mindenütt, itt a kooseptar.hu-n is. A kritikák szinte mindegyike azt sérelmezte, hogy mire elkészült a beruházások jelentősebb része, addigra épp véget ért a kulturális év. A pécsieknek maradt az egész évi felfordulás és a káosz.  Az EKF vezetői viszont azt vetették a média szemére, hogy a kelleténél több szó esett a beruházásokról és kevés szó esett a kulturális programokról.

Mindenképpen sajnálatos, hogy az eredetileg civil kezdeményezésre indult jelentkezés után a politika egyszerűen kiszorította magukat a kezdeményezőket, másrészt a felkészülés és az előkészület sem olyanra sikeredett, mint amilyet elképzelnénk hasonló helyzetben.

Két polgármester is elhunyt ebben az időszakban. Toller László kulcsszereplője volt az egész EKF-nek, mert ha ő nincs, szinte majdnem biztos, hogy nem Pécs kapja rendezés jogát (lévén a városok közötti döntés joga az MSZP vezette kormány kezében volt). A bennfentesek szerint „királycsináló” volt, igen befolyásos ember a pártjában, aki valószínűleg kizsarolta a városnak a befutó helyet. Mindkét városvezető abban az időszakban hunyt el, amikor a legfontosabb döntések meghozatala volt napirenden. Az erélyes, biztos kéz hiánya nem véletlenül eredményezte azokat az anomáliákat, amikről mi is beszámoltunk jópár cikkben.

Természetesen az okok meglehetősen összetettek, nem véletlenül kezdett bele már idejekorán Somlyódy Nóra újságíró a tényfeltárásba. A múlt év végén megjelent „A Balkán kapuja?” című könyve igyekszik is összefoglalni az EKF-fel kapcsolatban összegyűjtött információkat.

Sokan támadták a könyvet okkal-ok nélkül, az azonban biztos, hogy minden ilyen mega rendezvény számos olyan tapasztalattal is együtt jár, amik talán majd sikerülnek elkerülni a következő buktatókat (bár magam ebben elég szkeptikus vagyok).

Nem szeretnék ideidézni a különféle szervezetek, cégek, irodák, újságok elemzéseit, mi magunk is épp eleget kritizáltuk a beruházások módját, megvalósítását. Ha összegezném a saját véleményemet, akkor azt mondom, hogy

1. talán a legfontosabb, hogy Pécs közterei megújultak, szerencsére nem a belváros volt a határ, így az egész város részesült a megújulásból.

2. Bár vegyes érzelmekkel voltam a Koncerttermet illetően (elsősorban a fenntarthatóságát illetően), elmondható, hogy Pécs és ezzel együtt a Dél-Dunántúl egy MüPa-hoz hasonló színvonalú koncertteremmel gazdagodott. Karácsony előtt voltunk egy koncerten, erről személyesen is meggyőződhettem.

3. Bár örülni kellene a Tudásközpontnak is, azonban én továbbra is úgy vélem, ez volt az EKF beruházás egyetlen elhibázott döntése, nem véletlenül ennek működtetése jelenti majd az egyik legnagyobb falatot a városnak.

4. A közterek megújulása mellett számomra az idén átadásra kerülő Zsolnay Negyed az igazi nyertese az EKF projektnek, mert amennyit a korábbi bejárásokon láttunk belőle, olyan színes kulturális, idegenforgalmi, vendéglátóipari együttes jöhet létre, amilyen valószínűleg egy városnak sincs még, olyan sajátosan „pécsi íz” lehet majd, ami jó eséllyel még a pécsi belvárost is háttérbe szoríthatja. Magam már nagyon várom az elkészültét (különösen, hogy a közelünkben található).

A program eredeti kulturális elképzeléseit számonkérő kritikusokkal nem tudok és nem is akarnék vitába szállni, mert nincs olyan rálátásom az egészre, hogy észrevételeket tegyek. Örültem a sok programnak.

Mindezek után azt merném kijelenteni, hogy az EKF nem feltétlenül azt hozta meg, mint amire életre hívták. Miért is nem ? Nos.

1. nem ismerem az európai statisztikákat, de azt merem mondoni, hogy nálunk a többség azt sem tudja, hogy melyik 3 város volt 2009-ben és ki lesz 2011-ben Európa Kulturális Fővárosa? Miért érdekes ez? Mert kb. ennyi a mozgosító ereje. Pécsen nem taposták egymás lábát a turisták, ami lehet hogy idegenforgalmilag kudarc, de élhető maradt a város.

2. sokkal fontosabb, hogy mintegy ráragadt Pécsre a „kulturális” jelző, ami a hosszú távon nyilvánvalóan igen jelentősen megemeli a város presztizsét.

3. bár a szervezőbizottság rossz néven vette a médiától, hogy nem a kulturális programokra, hanem a beruházásokra koncentrált, azt kell mondjam, a város szempontjából olyan kivételes lehetőség adódott, hogy abba még az is belefér, hogy megfeledkezzünk az eredeti kulturális koncepcióról.

Sopront kell idecitálnom (és talán most válik érthetővé, hogy miért soproni a nyitókép is). A szülővárosom 1977-ben lett 700 éves. 1977-ben ünnepelte a 700-dik évfordulóját annak, hogy megkapta a szabad királyi városi rangot (Gallion pontosítása után). Azt ezt megelőző cca 10 évben Sopron kapott egy igen-igen komoly állami támogatást, amivel gyakorlatilag a teljes belvárost renoválták.

Akkortájt bontották el a város nagyobbik moziját, a Vörösmarty mozit és alakítottak ki a helyén egy romkertet. Ebben az időben zárták le a házak közötti szűk sikátorokat (amik a középkorban a szennyvíz kivezetésére szolgáltak). Akkor alakult ki a Fő tér mai képe. A 60-as évek végén építették meg a Tűztorony mellé azt a fedett vasbeton kiállítóteret és bejáratot illetve teraszt, ami hosszú időre meghatározta a Tűztorony közvetlen környezetét. 1968-ban nyolcadikosként, Burián Gyuri barátommal nyári culágerek voltunk a Tűztorony felújításánál, a torony csigalépcsőházának a vakolásához mi cigeltük fel a vakolatot vödrökben.

Ez persze nem holmi homlokzatfestést jelentett akkor, hanem a régészeti feltárástól kezdve a lakhatatlan belvárosi lakások teljes felújításán át a közterek felújításáig szinte mindent. Igaz nem az egész város lett felújítva, CSAK a belváros, de az szinte az alapoktól. Amikor ma Sopron belvárosában sétálunk és magunkban elkönyveljük az ország egyik legszebb városának, annak az alapját a 70-es években rakták le. Akkor határozták meg, mit akarnak láttatni és hogyan? A műemléki szakma nagyot alkotott, a hatása mai napig tart. Sopron ma is abból él, amit akkor kapott.

Egy kicsit ugyanez a helyzet most Péccsel is. A 2010-es kulturális rendezvények egy része nyilván a feledés homályába fog veszni, de a város közterei, a megépült beruházások megmaradnak és meghatározzák a város arculatát a következő 10-20-30-40 évre. Ha belegondolunk, ez sokkal fontosabb eredmény, mint az, hogy Pécs EKF város volt, amire 10 év múlva talán már valószínűleg senki sem fog emlékezni vagy jó esetbe azt sem tudja, mit jelentett az hogy EKF?  Én ebben látom az elmúlt 4-5 év kacskaringós, kudarcokkal teli éveinek az eredményét és főképpen hozadékát.

Hozzászólások (11): megnézem

  • TÜKE

    2011. január 12. szerda 08:34

    #78298

    Bocs’ – (nem kritika) – csak ezt is épp’ ma (utólag ?) vettem észre :
    https://www.pecskep.hu/logic/pages/showdoc.php?id=876
    (Nem mintha bármilyen „közösségbe” kívánkoznék!) – de ne bonyolítsam !

  • Patrícia

    2011. január 12. szerda 21:55

    #78308

    A cikkbéli képről tényleg nem Pécs jutott eszembe, kicsit zavar támad, ha nem olvassuk végig a cikket, és ismerjük Pécset, de Sopront nem annyira…a párhuzam az akkori soproni rendezvényi örökséggel reményt ad. Ez a fővárosi cím, úgy gondolom jót tett Pécsnek, konzerválta egy időre a jelent és a múlt eddig megóvott építményeit, amit nem egy évnek, de 100-nak is köszönhetünk. A balkán kapuja nem tudom mit jelent, ahogy az európaiság hangoztatása sem…Nekem Pécs eddig is kultúrális város, központ volt, sajnálok néhány változást, különösen a Zsolnai múzeum teteje rémít.Kivitelezésben látok hiányosságokat és a kontrasztokban. Egységes, de nekem színeiben unalmas, zavaróan világos és „zöldtelen” a főtér.

  • TÜKE

    2011. január 13. csütörtök 04:21

    #78312

    [re=78298]TÜKE[/re]:
    Ahogy voltak és vannak emberek, akik már 2007-ben (is) emlékeztek arra, hogy 1907-ben volt Pécsett egy „Országos Vásár” – úgy minden bizonnyal lesznek, akik 2110-ben fognak arra emlékezni, hogy volt egy PEK 2010 ! Helyzetük sokkal könnyebb lesz ?- (főleg,ha még lesz net…) – ill. MINDEN pécsi lakos – (a postaládájába) megkapta 2 havonta a „műsorfüzetet” ! – azt ne „vizsgáljam”, hogy ki-mit tett vele ! Bizonyára van, ki eltette emlékbe és van, aki nem.
    Kis kitérő : https://olvasoterem.com/index.php/2010/12/magyar-olvasasi-szokasok-2010-ben/ – benne a ” magyar lakosság szabadidős tevékenysége.
    Plagizálás – a koos blogból,- ill. közismert : „a félig telt pohár esete!” – és ez a PEK 2010 témára is igaz ! Továbbá szerencsések (?) a fiatalabbak, akik majd 2025-ben elolvashatják,- a 15 évre titkosított jegyzőkönyvet! (pontositani!-emlékezetből írtam!)
    Javaslat : „Első lépésünk a jövőbe – Hogyan lett Pécs Európa Kulturális Fővárosa? 2010/1 ” (Google) – Dr.Papp Judit „gondolatai”. Esetleg ott olvashatók a „célkitűzések” is – vagy ott van a Wikipedia is.
    Megjegyzem : (aki már elfeledte volna) -ott olvasható a pályázó 11 magyar város neve is. Bár én vallom : ” a polihisztorok kora lejárt!” – nem tudom, miért kellene „fejből” tudnom pl. azt, hogy …2009 Linz (?) -és 2011 Turku – és aki ilyeneket „várna el tőlem” – neki üzenném : mi volt 2007-ben Palkonya ! (?) Melyik település (falu) volt pl. Európa Kulturális Faluja 2010-ben és lesz 2011-ben ?
    OK! – én nem kívánnék „politizálni”,de -ha már – megemlítődött a 2 elhunyt polgármester (= lobbizás)- azért ne feledjük Sz.Katalint – vagy akár Gy.Ferencet – kiknek Pécshez való kötődésük is ismert.
    Sopronhoz : (sajnálatos ?) – vagy 5 évvel ezelőtt ott ilyesmik voltak :
    https://fidesz.sopron.hu/article.php?id=10497 ( – bizonyára Sz.József és F.Mátyás kevésbé jól lobbiztak.) Bocs’ – egyáltalán nem bántam volna, ha pl. Szeged vagy épp’ Sopron-Győr „nyert volna!” – bár anno nem tudtam még,- ma már igen! Sokkal „nyugisabb” 5 évem lett volna ! 🙂

  • TÜKE

    2011. január 16. vasárnap 12:58

    #78346

    [re=78308]Patrícia[/re]:
    Bocs’ (menten szívbajt kapok !)
    Mi a gond a Zsolnay Múzeum tetejével ?
    https://pecs.varosom.hu/portal/latnivalo/4848/Zsolnay_Keramia_Muzeum
    (Káptalan u.2.) Pécs legrégebbi épülete… igaz, legutóbb egy „kőműves” leverte a „vakolatot”… 🙁

  • TÜKE

    2011. január 16. vasárnap 13:31

    #78347

    [re=78308]Patrícia[/re]:
    („Balkán kapuja” ) – a könyvet még nem olvastam,-remélem megtalálom a könyvtárban.
    Olvasom a neten : ” a könyv végén kiderül,hogy a kapu még mindig Hegyeshalomnál van! ” (ki-ki értse,ahogy akarja!)-én egyetértek!
    Itt is vannak „gondolatok” : https://epiteszforum.hu/node/17476
    Ezek meg itt a további „adalékok”
    https://www.bama.hu/galerialp/47015
    és az oly’ sokszor ajánlott :
    https://pecskep.hu/logic/pages/main.php Bal oldalon katt’ KÖRKÉP – ill. a többire !

  • TÜKE

    2011. január 20. csütörtök 08:08

    #78372

    [Gyakran „vívódom”,- érdemes-e „üzennem” (?) – érdekel-e ilyesmi másokat is ?- és ne bonyolítsam!
    Pl. https://www.pecsma.hu/helyi/2011/01/19/„nem-urulhet-ki-a-belvaros”/
    Elnézést,ha nem működne !
    Vagy pl. (-remélve senki nem keres/talál benne politikai tartalmat…)
    https://bama.hu/galerialp/47166
    (értsd = régebben látogatható volt a „püspöki palota” – igaz, csoportosan) – stb.)
    Más : nem vagyok én egy „kukkoló” sem,- de az a Wekla… valami (oldal) 404-es hibát jelez ? )

  • TÜKE

    2011. január 20. csütörtök 08:11

    #78373

    [re=78372]TÜKE[/re]:
    Bocs’- próbáltam jól ki/átmásolni a linket,- laikus módon… kis „kínlódással” megtalálhatja „az”,- aki érdeklődne iránta.

  • Gallion

    2011. január 25. kedd 22:41

    #78416

    Remek és tanulságos poszt. Kicsit pironkodok is miatta, hogy építő hozzászólás helyett inkább kukacoskodok, de Sopron nem 700 éves volt 1977-ben csupán ekkor ünnepelte a 700-dik évfordulóját annak, hogy megkapta a szabad királyi városi rangot. De már korábban is város volt. Múltja pedig a római időkig is elér.

  • TÜKE

    2011. április 28. csütörtök 16:02

    #80018
  • TÜKE

    2011. július 3. vasárnap 07:07

    #80964

    Aki kedvet érezne ehhez, ha jól értem , pécsi lakosoknak ! (?)
    https://www.hirekpecs.hu/?p=26088

KREATÍV
Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018

Tegnap kezdődött és 4 estén/éjszakán át folytatódik a Pécsi Zsolnay Fényfesztivál. A fél belvárost világítják be statikus és animált fotókkal, fényekkel. Ezek mellett számtalan egyéb program (zene, tánc, kézművesség, performansz…) is lesz ezen a hétvégén. Külön gondoltak a gyerekekre, nekik külön programokat szerveznek. A dolog természetéből adódóan az attrakciók este 21:00-kor kezdődnek, a fő attrakció, […]

Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018
2018. június 29. péntek
HÁZ-TERV
Rozsda eszi a Zsolnay-t

A Zsolnay Negyedről mindeddig csak jót írtam, mert a kiinduló ötlettől kezdve a megvalósult projektekig minden példaértékű volt. Jók a funkciók, jó érzékkel bontottak vagy éppen hozzáépítettek, jók az anyagok. Kivéve egyet, ez pedig a Művészeti Negyedben látható eredetileg is rozsdás fémburkolat. Amikor sok-sok évvel ezelőtt először jelent meg Magyarországon ez a textúra, már akkor […]

Rozsda eszi a Zsolnay-t
2013. augusztus 8. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább