Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. december 23. csütörtök

MÉB 97. | Gyerekszoba

Már több alkalommal kaptam azt a kísérőszöveget, hogy ha hosszú a küldött anyag, nyugodtan vágjam meg. Megvallom sohasem szoktam, mert akkor már nem lesz kerek egész. A bloggerek márcsak ilyenek, grafománok. No egyszer azért meg kellett húznom, mert olyan mélységű szakmai fejtegetés lett az írásból, hogy 3 önálló poszt kijön belőle (hamarosan olvashatják is).

Mi más is kerülhetne közvetlenül karácsony előtt a blogajánlóba, mint a most bemutatásra kerülő Gyerekszoba blog, ami témájában alapblognak számít, számtalanszor belefutunk, ha gyerekkel kapcsolatos blogot keresünk. Igazi kollektív bemutató következik, hiszen négyen írják és négyen válaszolnak a kérdésekre is:

Kik a blog szerzői?

[felhasznalo]: Négyen vagyunk, időrendi sorrendben így alakult a „szerkesztőség”: felhasznalo, zaphodbb, Cyr és végül a nemrég csatlakozott szuperapu. Időnként publikálnak nálunk vendégbloggerek is.

Mit érdemes tudni Rólatok?

[felhasznalo]: Lassan hét éve foglalkozom a gyerekekkel, szülőkkel munkakörileg. Emellett persze szülő vagyok, ahogy a másik három szerző is. És mint minden rendes szülőnek, nekem is állandó hobbim a gyerekszoba szépítgetése, rendezgetése. Na jó, a lakás többi részét sem hagyom érintetlenül. És persze én sem vagyok kivétel az alól, hogy vásárláskor is legtöbbször a gyerek élvezi az első helyet, előbb veszek neki még egy „cuki” ruhát, játékot vagy könyvet, mint magamnak.

[zaphodbb]: Két gyönyörű lányzó anyája és lázadó kamasz egyben, aki nyolcmillió dolgot csinál egyszerre és állandóan szét van esve. Körülbelül ennyiben összefoglalható, amit érdemes tudni rólam.

[Cyr]: Otthoni munkakörben foglalkozom gyerekekkel, lassacskán 8 éve, szám szerint néggyel, akik most már hagynak néhány szabad percet időnként magamra is. Lakberendezéssel folyamatosan foglalkozom itthon, a gyanútlan szemlélődőnek hihetetlen, hogy tudok néhány négyzetméteren még mindig átalakítani valót találni. A legutóbbi projekt nyáron zajlott, mindössze egy hét leforgása alatt nyitottunk össze három helyiséget, hogy aztán ugyanannak a hétnek a végére pöpec gyerekszobává varázsoljuk a leírhatatlan romhalmazt. A vásárlomán vonás nálam talán még intenzívebben kiütközik, mint felhasznalon, ilyen szempontból én is általában utolsó vagyok a sorban, csak nálunk ez a sor jóval hosszabb…

[Szuperapu]: Képzőművész, designer és gyakorló apuka vagyok, aki nem mellesleg blogger. Ezen paraméterek metszetében található a logikus irányvonal, ami a Gyerekszoba bloghoz vezetett.

Mi a bloggal a célotok, küldetésetek?

[felhasznalo]: Küldetésről szó sincs, nem hiszem, hogy nálunk lenne a Bölcsek Köve. De azt szeretnénk bemutatni, hogy van alternatíva a habos-babos, rózsaszín-kék, maci-cica-kutyus világon túl is. És arra is jó lenne felhívni a figyelmet, hogy a fejlődést, a közérzetet – ha nagyon messze merészkedem, a gyerek világgal való kapcsolatát is – nagyban befolyásolhatja, hogy a gyereket mi veszi körül.

[zaphodbb]: Küldetés nincs, csak kiélem az íráskényszeremet az engem érdeklő témákban. Ha mégis komolyan kell válaszolni, akkor fontos, hogy talán tud a blog egy kis segítséget nyújtani a szülőknek, hogyan lehet ízléses – a megszokott és unalmas designon túl – a gyerekeket körülvevő világ.

[Cyr]: A cél eredetileg az volt, hogy a fejemet a víz felszínén tudjam tartani. Persze, most már az élvezet sem utolsó.

[Szuperapu]: Megmutatni, hogy én hogyan képzelem el a vizuális nevelést a mindennapokban.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkátokhoz, mivel foglalkoztok a bloggoláson kívül?

[felhasznalo]: Két weboldal felelős szerkesztője vagyok, az egyik egy családi, gyerekvállalással és gyerekneveléssel foglalkozó, a másik egy oktatási-nevelési portál – csak hogy ne essek messze a magam fájától. A szerkesztés mellett magam is írok cikkeket mindkét oldalra, de azok azért egy kicsit mások.

[zaphodbb]: Internetes szerkesztőként dolgozom egy könyvkiadónál, így a munkám annyiban kapcsolódik a blogoláshoz, hogy állandóan a neten lógok és írok. Mellette még a Spottr fotós oldal szerkesztőgárdájában vagyok benne, ami hatással van önkéntelenül is a Gyerekszobára, hiszen sorra kerülnek ki a kezeim közül a gyerekekről készült fotósorozatok immár ott is.

[Cyr]: Egyelőre nem kapcsolódik, de még bármit kapcsolhatok hozzá. Kineziológusként dolgozom – itthon.

[Szuperapu]: Mint fentebb írtam nagyon is. A látóköröm szélesítése és inspirációgyűjtés okán, nyomon követem a design trendeket, ezeknek egy szelete az, ami a blogra kerül.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

[felhasznalo]: Konkrétan senki és semmi. Csak szerettem böngészni a blogokat, és egyesek szerint grafomán vagyok, akkoriban pedig még a munkám nem erről szólt. Az a bizonyos januári nap pedig évek óta számomra fekete dátum volt – talán ezért akartam egy kis örömet csempészni bele magamnak.

A gyerekekhez, mint tematikához való kötődés, mindig is erős volt bennem, de közben a design, a művészet, a lakberendezés, az életünket és életterünket meghatározó dolgok is érdekeltek. És bár egyik területen sem tudok alkotni semmit, véleményem még lehet róla. Amiből persze az is következik, hogy nem muszáj velem egyetérteni. Sőt.

[zaphodbb]: Sixx ösztönzött a blogírásra a comment.comról, amikor indult a Hogyvolt blog, ő hívott oda, ott kezdtem blogolni a sorozatokról. Aztán felhasznalo bloggerina elszippantott a sorozatok közül a gyerekszoba világába.

[Cyr]: Egyértelmű. felhasznalo bloggerina környékezett meg, én meg hagytam magam, még csak hosszú köröket sem futottam előtte, mint az egyszeri tyúk, hogy a tisztességem megmaradjon. Hosszú kihagyás után jókor találkoztunk ismét.

[Szuperapu]: Kényszeres közlésvágy, semmi más.

Havonta mennyi írásotok jelenik meg?

[felhasznalo]: Most már mindennap négy posztot publikálunk, elviekben fejenként egyet. Azaz átlagosan havi 20 poszt jut minden szerzőre, ami néggyel számolva havi 80 poszt… Te jó ég!

[zaphodbb]: felhasznalo a Gyerekszobásat kiszámolta helyettem, szerencsére, a Spottr-re napi átlag egy posztot rakok.

[Cyr]: Időnként hajlamos vagyok elúszni, úgyhogy havi 17-18 posztra merném csak letenni a nagyesküt.

Melyek a kedvenc témáitok és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

[felhasznalo]: A gyerekszoba bemutatókat, az ötletparádékat, a könyvajánlókat és az abszurd termékekről szóló posztokat kedvelem leginkább, de szívemhez közel áll az Alkot az Olvasó rovat is. Utóbbi az Olvasók körében is nagy sikert arat, jó tudni, hogy otthon, némi kreativitással és energiával hihetetlen dolgokat lehet megálmodni és kivitelezni. Az Olvasók is szeretik az abszurd termékeket, valószínűleg ugyanúgy mulatságosnak tartják, mi mindennel akar pénzt kihúzni a szülők zsebéből a baba-gyerek ipar.

[zaphodbb]: Egyértelműen az abszurdisztán és művészet címke alá beszuszakolható témákat szeretem a legjobban, de bármi jöhet, ami eltér a szokásostól és valami különlegeset látok benne. És persze a baglyok, minden mennyiségben.

[Cyr]: Az abszurdisztánban szeretek tobzódni, egyébként pedig én vagyok a legkevésbé funkcionalitás-őrült a csapatból, a letisztultságot igyekszem kerülni.

[Szuperapu]: A „Képet a gyerekszobába” rovatot sikerült kisajátítanom. A határeset témákat preferálom, de igazából nincs kedvencem. A statisztikával pedig nem foglalkozom…

Havonta mennyi látogatótok van és mennyi hozzászólás?

[felhasznalo]: Havonta kb. 100-110 ezer oldalletöltésünk van, kb. 40-50 ezer egyedi látogatóval. A karácsonyi időszakban meg még több. Hozzászólásokból nem tudom, átlagosan mennyi érkezik, a blog indulása óta több ezer kommentet kaptunk, hideget-meleget is.

[zaphodbb]: Lásd felhasznalo kartársnő válasza

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásotok?

[felhasznalo]: Egy IKEA-hackelős poszt, aminek segítségével vágódeszkából és tárolódobozból lehet gurulós járgányt készíteni a gyereknek.

https://gyermekszoba.blog.hu/2010/10/27/hackelj_gurulos_jarganyt_az_ikea_bol

[zaphodbb]: Ha sikernek tekinthető, hogy a kommentekben lekaptak a tíz körmömről, akkor az IKEA rasszista ujjbábokról szóló írásomat vehetjük annak.

https://gyermekszoba.blog.hu/2009/09/08/rasszista_ikea

[Cyr]: Az első, amelyik index-címlapos lett. Emlékszem, viháncolva telefonáltam boldog-boldogtalannak, miközben a Vadakat terelgettem a szombat reggeli úszás felé, amit majdnem lekéstünk.

A témákat magatok választjátok, vagy időnként kaptok témajavaslatokat, ötleteket is?

[felhasznalo]: Legtöbbször magunk bukkanunk a témákra, de olykor az Olvasók is küldenek ötleteket, az Alkot az Olvasó „rovatot” pedig egyenesen ők működtetik. Próbálunk egyébként viszonylag átgondoltan működni, ezért időnként tartunk egy-egy megbeszélést – na jó, eszünk-iszunk -, ahol egy kiemelt időszakra az ahhoz kötődő témák körül ötletelünk. Ilyenek például a Karácsony, a tanévkezdés, Húsvét, Anyák napja, stb.

[zaphodbb]: Úgy szokott kezdődni, hogy keresem a témákat a netet túrva, aztán nem találok semmit és kiabálok Szuperapunak, hogy küldjön nekem linket kidolgozásra. Illetve van még egy nagy segítségem, a Spottresek közül páran – főleg tapir barátom – rendszeresen küldenek témákat a kezem alá.

[Cyr]: Általában rábukkanok. Ha mégsem, akkor csak egy telefon zafinak, ami így kezdődik: „Figyiiiii….”

[Szuperapu]: Az RSS olvasóm önti a témákat. A világ szinte minden tájáról olvasok design és művészeti blogokat. A Google-nek hála már nem gond a görög vagy japán nyelv sem.

Naponta mennyi idő megy el blogírással, blogkarbantartással?

[felhasznalo]: Másfél-két órát biztosan, a karácsonyi időszakban ennél jóval többet. Még szerencse, hogy kevés alvással is beérem.

zaphodbb: Ez egy neverending story, állandóan a blogjaimmal foglalkozom, legalábbis sokszor ez az érzés kerít hatalmába. Ami ebből hasznos és kreatív idő, az szerintem napi egy óra.

[Cyr]: A karbantartás hézagos. Most éppen lenne mit csinálni. Blogírással pedig negyed órától órákig terjedően. Én ugyan nem érem be kevés alvással, de csak ennyi jut.

[Szuperapu]: Általában a vonaton írok. Az minimum másfél óra naponta.

Van kapcsolatotok, személyes ismerettségetek más bloggerekkel?

[felhasznalo]: Igen, a DesignPumpás pumpával és az Urbanista szerzőjével, ~dá~-val nagyon jóban vagyunk. A DesignPumpára időnként írni is szoktam, ha szükség van rá, és egymás közt megy a témaküldözgetés is – no és a blog designját pumpa programozta le, mert ahhoz végképp semmi dunsztom sincs.

De nálunk a Nagy Kapcsolattartó Zaphodbb! És Szuperapu. Egyedül Cyr van kicsit begubózva a való világba – nem is értem, bár az biztos, hogy a Vadak lefoglalják rendesen.

[zaphodbb]: Sok bloggerrel tartom a kapcsolatot személyesen is, nem véletlen nevezett felhasznalo kollegina Nagy Kapcsolattartónak, kissé szerteágazó a kapcsolatrendszerem a neten, el sem kezdem felsorolni, mert úgyis kihagynék valakit, aki fontos.

[Cyr]: Gubóról szó sincs, én másfelé nyitom a kapcsolataimat. Mivel a kineziológiát is egyre inkább művelem, ezt pedig elsősorban in real lehetséges, hát leginkább erre kapcsolódok.

[Szuperapu]: Elég sok bloggert ismerek. A témába vágóak közül a Mindennapi Betevő és a Kultblog csapatát említeném.

Melyek a kedvenc MAGYAR nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaitok?

[felhasznalo]: Természetesen a DesignPumpa és az Urbanista ugrik be először. De szoktam olvasni a Manzárdcafé, és az ágy-asztal-tv blogot is. Meg a Mindennapi Betevőt és a Pazar Cuccokat, és Elit Alice-t is – bár ő már elég rég nem posztolt semmit.

[zaphodbb]: Nem olvasok blogokat, komolyan, tudom, hülyén hangzik, de tényleg nem. Csak ha felhívják a figyelmemet egy-egy posztra, akkor odakattintok, de rendszeresen csak a külföldi design és fotós oldalakat bújom, így nincs kedvenc magyar blogom – a sajátjainkon kívül.

[Cyr]: Urbanista megvan, jelentem. Időnként. Ráérésfüggő.

[Szuperapu]: Mindennapi Betevő.

Van-e kitűzött célotok, vagy pl. meddig tervezitek írni a blogot?

[felhasznalo]: Amíg élvezem, és nem érzem nyűgnek. Szerencsére utóbbi eddig még sosem fordult elő, az elmúlt majdnem három évben rengeteg örömet kaptam a blogírástól, és ami a vicc, a személyiségfejlődésemnek is jót tett. Azt hiszem. De ezt a többiek úgyis cáfolni fogják.

[zaphodbb]: felhasznalo személyiségfejlődésének rendkívül jót tett a blogírás, ha annak lehet tekinteni a domina-hajlamok kialakulását… Én addig csinálom, amíg van és él a blog, és kíváncsiak az olvasók. Élvezem, az életem részévé vált, elképzelhetetlen a napom anélkül, hogy posztot írnék, már betűk folynak az ereimben is.

[Cyr]: felhasznalo személyiségét részemről nem cáfolom, maradjunk annyiban, hogy van neki. A sajátomat igyekszem kordában tartani, több-kevesebb sikerrel. Időbeli terveim nincsenek a bloggal, most írom, mert jólesik, nemsokára befutunk, az pedig még jobban fog esni.

Van más blogotok is?

[felhasznalo]: Van, a Gyerektrend (https://gyerektrend.blog.hu), de szegény a nyár óta kissé szellembloggá vált, az elmúlt pár rusnya hónap káoszában kicsit mostohagyerekként kezeltük. Most gondolkozunk rajta, hogy mi legyen a sorsa, hiszen ennek a témája már valóban csak a puszta élvezetről szól – én még nem láttam olyan szülőt, aki ne lett volna odáig a gyerekruháktól, divattól -, és bár ennek jóval alacsonyabb a látogatottsága, azért itt is van egy fixen kialakult olvasói tábor.

[zaphodbb]: A Gyerektrend, és nekem még a Spottr van, amit ugyan rendszeresen le-nem-blogoznak, de ettől még az. Ezenkívül a Hogyvolt blog volt, ahova most krónikus időhiány miatt nem tudok írni, mert nemhogy posztot írni nincs időm, de magát a sorozatot sem tudom megnézni, amiről írnom kellene.

[Cyr]: Gyerektrend. Jelenleg Elfeledett Blog néven fut, akarom mondani, nem fut.

[Szuperapu]: Jópár blog írásában benne van/volt a kezem munkája. Írtam könyv- és koncert kritikákat, volt egy vizuális kultúrával foglalkozó blogom, írok/írtam pár projektblogot, mint pl. a BookArt. De a legkedvesebbek a Gyerekszoba mellett az egoblogom a szuperapu.freeblog.hu, és a mikroblogom, ahol a vázlataimat, fotóimat publikálom: szuperapu.tumblr.com

Elérhetőek vagytok a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

[felhasznalo]: Persze. De arra nem emlékszem, mikor regisztráltunk fel ezekre a blogokkal. És nyilván magánemberként is ott vagyok mindkettőn.

[zaphodbb]: felhasznalo nem emlékszik, de bezzeg én igen! Amikor beléptem a képbe a Gyerekszobára és a Gyerektrendre, pont akkor jelentünk meg a Twitter-en, mivel regisztráltam magunkat. A Facebook-on szerintem úgy idén tavasz óta vagyunk jelen, vagy valahogy így.

[Cyr]: Persze. Most már csak a jelszavamat kellene végre kitalálnom, hogy önmagam számára is elérhető legyek.

Mennyire tartjátok fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

[felhasznalo]: Hová lennénk nélkülük? Viccen kívül: fontosak. Olyan interakcióra adnak lehetőséget az Olvasókkal, ami valahogy a blog oldalának keretein belül nem működhetne így. Más kérdés, hogy pár év múlva hol lesz már a Twitter meg a Facebook…

[zaphodbb]: Fontos, sokkal élőbb kapcsolatot lehet ápolni ezeken keresztül az olvasóinkkal, mint csak a kommentekben.

[Cyr]: A blogmegjelenés nyilván fontos. Személyes megjelenésem semennyire, ha csak azért nem, hogy zafi tudjon lájkolni engem. Ha már személyes, az tényleg legyen személyes. Előbb-utóbb egészen biztosan lesz ezeknél újabb, jobb, tökéletesebb. Én majd ahhoz fogok csatlakozni. Most épp úgy döntöttem, minden második kört kihagyok. Természetesen a változtatás joga az enyém.

És végül mit üzentek az olvasóknak?

[felhasznalo]: Leginkább azt: köszönjük, hogy olvastok! És köszönjük, hogy megtiszteltek a saját alkotásaitokkal, véleményetekkel, érdekes találataitokkal. Ne hagyjátok abba!

[zaphodbb]: Kedves olvasóink, maradjanak velünk, időjárásjelentés következik…

[Cyr]: A posztjaim kicsit rólam is szólnak – valahogy mindig belekeveredem. Amit üzenni akarok, azt meg fogom írni, ezt megígérem. Egyébként pedig ne feledjék: van élet a közösségi médián túl is…

[Szuperapu]: Legyenek gyerekek. Ha lehet a gyerekeik társaságában…

/wp-content/uploads/icons/rss-podcast/podcast%20copy-2.pngGyerekszoba
A blog indulása: A blog indulása: 2008 | A blog szerzője (nickneve) : felhasznalo, zaphodbb, Cyr és végül a nemrég csatlakozott szuperapu | publikus emailcím:soosbobi kukac hotmail pont com | Facebook Twitter

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
ne maradjon le a további MÉB bloginterjúkról, iratkozzon fel itt a téma RSS-ére.

Ha ismer olyan blogot, ami a fenti MÉB listában nem szerepel, akkor kérem ne titkolja tovább, írja meg ide vagy egy hozzászólásba. A lista folyamatosan bővül……

[poll id=”37″]

Hozzászólások (1): megnézem

  • TÜKE

    2011. január 10. hétfő 04:12

    #78253

    Ha minden jól alakul, akkor 2011.áprilisától „eggyel többen leszünk!” -és ha minden igaz, akkor fiú lesz! (unoka) – Így aztán csak-csak elkezdtem nézegetni az ilyen blogokat is ! 🙂
    Játék /játszás témához :
    Dunántúli Napló /Pécs 2011.01.08. 1.oldal „Például” rovat. F.Z. írása
    Rövidítve: „Játszunk valami izgalmasat!- amit az óvodában szoktunk! (5 éves kisleány mondja apjának) …játszunk Lady Gagásat! Milyen az ? -… kiabálunk, ugrálunk, szétdobáljuk a ruhákat, és a végén hisztizni kezdünk. Izgalmas lehet az élet manapság az óvodákban.” (F.Z.) 🙂

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább