Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. december 4. szombat

Szent Borbála az építőmesterek védőszentje

A fenti képen (Wikipédiából) a prágai Károly-híd Szent Borbála szobra látható.
Szent Borbála a bányászok, tüzérek és az építőmesterek védőszentje. Itt olvashatják a történetét:

SZENT BORBÁLA
December 4.  +Nikomédia, 306 körül

Minden történetkritikai megállapítás ellenére fény és vonzerő árad Szent Borbálából. Szent Cecíliához és Alexandriai Szent Katalinhoz hasonlóan Borbála tisztelete is jóval megelőzi a 7. századból ránk maradt latin, görög, szír és örmény nyelven megírt legendát, függetlenül attól, hogy a hitelesnek tekintett történeti források nem beszélnek róla.

Borbála/Barbara (kinek neve a Barbarus, azaz barbár szó nőnemű alakja) egy pogány apa nagyon szép leánya volt. Valahányszor az apa kereskedelmi útra ment, leányát egy magas toronyba zárta. Egy ilyen távollétet ragadott meg Borbála arra, hogy miután már régóta vágyott a keresztségre, fölvételét kérje az Egyház közösségébe. A Szentháromságba vetett hite jeleként a torony falába, amelyen addig csak két ablak volt, vágatott egy harmadikat is. Atyja hazatérve az ablakok számából fölismerte, hogy leánya elhagyta ősei hitét. Emiatt azonnal meg akarta ölni, ám Borbálának sikerült elmenekülnie, mert a torony fala és a sziklák megnyíltak előtte.

A hegyek között egy barlangban rejtőzött, de egy pásztor elárulta atyjának a rejtekhelyet. A pásztor árulásának büntetéseként Isten a bárányait ganajtúró bogarakká változtatta. Ez azonban nem tartotta vissza az atyát attól, hogy leányát a bíró elé hurcolja.

A bíró megfélemlítésül keresztényeket gyötörtetett Borbála szeme láttára a legválogatottabb kínzásokkal. Krisztus azonban erőt öntött lelkébe, s hogy ne féljen, társnőnek adta mellé Juliannát.

A város kormányzója akkor a megszégyenítés eszközéhez folyamodott: megparancsolta, hogy ruhátlanul pellengérezzék ki a piacon, minden kíváncsi tekintet prédájául. Borbála azonban most is az Úrhoz menekült, és meghallgatásra talált: a földből felszálló köd és az égből leereszkedő felhő úgy beburkolta a testét, mintha teljesen föl lett volna öltözve. Végül a bíró fővesztésre ítélte, és ekkor történt a legszörnyűbb: az apa, aki korábban esztelen féltékenységgel óvta a leányát, most maga ragadta meg a kardot és fejezte le. Mikor azonban hazafelé ment, villám sújtotta őt, és nem maradt belőle más, csak egy maréknyi hamu.

Egy Valerianus nevű ember gondoskodott arról, hogy Borbála és a vele együtt lefejezett Julianna teste méltó temetésben részesüljön. A sírnál pedig hamarosan megkezdődtek a csodák.

Apja villám általi halála miatt a villámcsapás és tűzvész ellen is kérik oltalmát, ezért a vészharangra rá szokták vésni a képét. Ezáltal lett a harangok és a harangöntők védőszentje, de neki ajánlották a hegycsúcsokat és az erődítményeket is. A puskapor feltalálása után, amelyet úgy tekintettek, mint a villám és a tűz egyesült erejét, ez a gyenge és minden erőszaktól távol álló szűz hamarosan a tüzérek védőszentje lett. Védőszentjüknek tekintik a hegymászók, akiket útjaikon vihar és villámcsapás veszélye fenyeget, de ugyanígy a bányászok is, akik a sújtólég veszélyében dolgoznak. Végül a torony miatt, amelyben lakott, s amellyel oly gyakran ábrázolják, a régi építőmesterek és kőművesek védőszentje lett.

Hozzászólások (2): megnézem

  • TÜKE

    2010. december 4. szombat 07:57

    #77765

    Derűs Napot !
    Függetlenül attól, hogy ki-milyen szakma művelője (vagy volt…) „jókat nektek!” Borbála nap alkalmából ! 🙂
    Természetesen nem kritika ! – néha még a pécsiek sem nagyon tudják ? ( van Pécsett Szt.Borbála u.) – illetve a pécsi szobor : 2006.Trischler Ferenc alkotása talán itt megnézhető ? https://www.szoborlap.hu/insatnt (vagy a keresőbe írva Szent Borbála)
    Más : a Google keresőbe írva : Vasas Bányász Utikalauz ott látható, hogy Vasason, a r.k. templomban is van 2 db. Szt.Borbála szobor.
    (Anno láttam a „metroépítők” (Bp.) Szt.Borbála szobrát is (tv.) de azt most nem találtam a neten.) De attól még – mindenkinek kellemes hétvégét !

  • TÜKE

    2010. december 5. vasárnap 06:42

    #77782

    Bocs’ az „építészektől!” – de (szerintem) az egyik legjelentősebb esemény lehetett ? (12.04/szombat) https://www.pecsinapilap.hu/cikk/Nagymanyok_Tobb_millio_tonna_szenunk_lesz/39685 (benne képgaléria) – [ott voltam,fotóztam is – talán majd a médiumok is mutatják ? ]
    Történtek még ezek is :
    https://www.pecsma.hu/galeria/2010/12/04/borbala-napi-megemlekezes-kepekben/
    és
    https://www.pecstv.hu/archivum/?vid=cnJiARE=
    (Sajnálatosnak tartom, hogy a pécsi Tv.toronyban lévő „dinókiállításnak” már csak a „romjai láthatók -( a presszó „sarkában” összehordva !- de ez egy más téma. )
    Van a tv.toronynak is honlapja.

SZAKMA
Építészek és vállalkozók nemzetközi portálja | share-architects.com

elindult a share-architects.com honlap,  az építészek és vállalkozók közösségi portáljat! Látogasson el a share-architects.com közösségi portálunkra és értesüljön a 2016-os építészeknek és vállalkozóknak szánt rendezvényekeinkkel kapcsolatos legfrissebb hireinkről! Meghívjuk, csatlakozzon eseményeinkhez és ossza meg velünk véleményét közösségi hálózatainkon, a Twitter –en és a Facebook -on. Építészek és tervezők, világszerte a legrangosabb kitüntetések nyertesei, osztják meg majd velünk tapasztalataikat és ismereteiket, építészeknek és […]

Építészek és vállalkozók nemzetközi portálja | share-architects.com
2016. január 15. péntek
TECH
Ma 20 éve használok számítógépet

Ez nem valamiféle óriási szenzáció, sem egy ünneplésre való különleges alkalom, puszta tényrögzítés. Erről már írtam itt. Amikor kezdtem, még nyomtatóm sem volt, egy utcával arrébb jártam át nyomtatni a műszaki leírásokat. Mert jóformán csak arra használtam, azután később jött a modemes web a betárcsázós kapcsolattal, ma pedig Elképzelhetlen sebességnövekedés .. és ez csak az […]

Ma 20 éve használok számítógépet
2015. augusztus 15. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább