Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. november 29. hétfő

Artur – Kortárs Építészeti Séták már Pécsen is!

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) várostúrái  igazán nagyon jó kezdeményezés, a kooseptar.hu is beszámolt róla Artur – Kortárs Építészeti Séták címmel, sőt akkor némi kritikát is megfogalmaztam. Nos a lassúsággal és a működéssel már nincs semmi baj, kevés használat után is flottul megy minden.

Amikor először hallottam az Artur – Kortárs Építészeti Séták -ról, akkor az jutott eszembe, hogy milyen jó dolog is ez, hiszen egy teljesen felkészületlen turista is komplett tájékoztatást kaphat egy város modern építészetéről, miközben körbesétál a meghirdetett túraútvonalon. Aki felkészült, az természetesen otthon ki is nyomtathatja és egy térkép segítségével magával is viheti, de nem mindenki ilyen előrelátó, no meg előfordul, hogy utazás közben értesülünk róla és akkor már nincs idő felkészülni.

https://artur.org.hu/

Erre (is) való a mobil és mobilinternet, mert a segítségével idegenvezetőt is kapunk a városnézéshez, most már egy jó ideje Pécsen is. A mobilos változat természetesen sokkal puritánabb, de ez nem baj, sőt pénztárcakímélő. Ha van mobilinternetes mobiljuk, próbálják ki, tetszeni fog!

Szerettem volna beszámolni arról, hogy már megtalálhatóak a QR kódok is a házakon, de sajnos még nincsenek kinn, ez természetesen nem von le semmit a túrák élvezeti értékéből, csak egy plusz hírforrás lenne.

[poll id=”46″]

Hozzászólások (8): megnézem

  • TÜKE

    2010. november 29. hétfő 08:16

    #77636

    Rossz,aki rosszra gondol! Nagyon remélem, hogy nem sértem meg a blogírót ! Koós urat,- aki írja régebben, hogy eredendően nem pécsi,- stb. A pécsiek körében (?) van (a) egy „nagy vita” arról, hogy Pécsett vagy Pécsen !
    OK!- (demokrácia van…) és nincs időm a linket beírni, de ( Google) Miért nem Pécsen,hanem Pécsett ? – Miért kettő t-vel írjuk és nem n-nel ?
    Más : nekem (már) (…) semmi gondom pl. D. úrral sem, (építész) aki pl. az 1.sz.sétánál említve van. Hogy, ki-miket tart fontosnak (épületek) megismerni egy-egy pécsi séta alkalmával ?- (eléggé szubjektív) – de ne minősítsem ! [Pl. egy pécsi… ha Ny-i irányban „elfordul”- akkor (lehet) hogy nem épp’ azt valamilyen „pincészetet” említi meg ! – de sebaj! 🙂 ]
    A témához még csak annyit : ráleltem erre is :
    https://mediablog.hvg.hu/20101122.aspx ( Siketelés az új technológiákról)

  • TÜKE

    2010. november 30. kedd 04:44

    #77662

    [re=77640]Koós Miklós[/re]:
    Köszönöm a választ ! Látva a tegnapi nagy forgalmat (hozzászólások) – minden bizonnyal nem ez lett volna a legfontosabb téma,amit én megjegyeztem.
    Az a „bajom” – többek között- a nettel, hogy ki-ki megtalálhatja benne a maga vélt vagy valós igazát ! Én már előzőleg olvastam a másik vélekedést! https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__61532-miert-nem-pecsen-hanem-pecsett-miert-ketto-t-vel-irjuk-miert-nem-n-nel 🙂
    Más : igaz, az ik-es igék helytelen használata témában hangzott el Grétsy Lászlótól : (kb.) figyelik (?) azt, (is)hogyan beszélnek és írnak az emberek,- és ha már nagyon sokan „helytelenül” ,- akkor akár a magyar helyesírás szabályait is megváltoztatják.
    [ 1832-ben jelent meg az első helyesírási szabályzatunk,- az új szabályzat előkészítése 1951-ben kezdődött (50 éve)- jelenleg a 11. kiadása van érvényben ? – ami az 1984-es alapján 1991-ben lett kiadva. ] (?) Illetve nekem ez van.
    Minden bizonnyal ez pontosítandó ! (bocs’)
    P.s. 70 éves rokonom mind a mai napig EGY p-vel írja a képp’-et ( bármiképpen, semmiképpen, stb.) – mert,hogy ő azt még úgy tanulta. 🙂

  • cs

    2010. december 1. szerda 19:17

    #77712

    QR-kód itt is generálható.

    https://qr-kod.hu

  • TÜKE

    2011. március 23. szerda 13:23

    #79208

    Elhunyt Dénesi Ödön építész.
    https://www.bama.hu/baranya/kozelet/uranvaros-szuletese-video-301695
    Később vettem észre, hogy itt szintén olvashatnak róla
    https://epiteszforum.hu/node/18223
    Megjegyzem 1962-1972 között laktam a Tarr Imre utcában. Napjainkban már más a neve,de azt nem tudom. A Hajnóczy u.-tal párhuzamos, K-Ny-i irányban – 5 db. panelház.

  • TÜKE

    2011. március 23. szerda 13:26

    #79209

    [re=79208]TÜKE[/re]:
    Elnézést,de rossz linket írtam be.
    https://www.bama.hu/baranya/kozelet/elhunyt-uranvaros-tervezoje-366986

  • TÜKE

    2011. március 23. szerda 14:05

    #79211

    [re=79210]Koós Miklós[/re]:
    Szívesen. Régebben írtam már,de most aktuálisabb.
    Van egy könyvem : Az épülő Pécs városrendészeti kérdései. Volt 1960.november 11-17-én Pécsett egy ankét, annak az anyaga, 384 old. 60 Ft volt. Kiadta a Pécs mj.Város Tanácsa Vb. Műv.Oszt. 1961-ben. Lehet, hogy a könyv egy jobb könyvtárban meg van. A könyvben olvasható Dénesi Ödön: Pécs város általános rendezési tervének alapelvei 30-64 old. Sok fénykép is van hozzá, de azok mind az előbb említett videóból valók!
    Tudomásom szerint kb. 1972-ben Pécsett, a Kacsóh P.utcában laktak.
    Pár éve valamelyik tv.csatorna bemutatta azt a filmet,amikor felkeresték – páran- azokat a helyeket, ahová a II.világháború idején kerültek,mint egyetemisták.

HÁZ-TERV
Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?

Új strand, új pályaudvar, új ipari park, új vásárcsarnokok, átépített Petőfi tér, rendelőfelújítás, óvodafelújítás – egyebek mellett ilyen részei vannak az Új Főnix Terveknek Debrecenben. A 200 milliárdos, uniós pénzből finanszírozott programhoz látványos animációt készítettek, amelyben minden tökéletesnek tűnik. Forrás: Gazdaság: Utópisztikus videón mutatják meg, milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után – HVG.hu

Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?
2017. február 14. kedd
OFF
A GVH megbírságolta a pécsi Tettye Forrásházat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Tettye Forrásház Zrt. (Tettye Zrt.) visszaélt gazdasági erőfölényével, mert 2011 májusától túlzottan magas díjat kért a fogyasztóitól a mellékvízmérők szakszerűségi vizsgálatára (beleértve ezek zárral történő ellátását is) és az ahhoz kapcsolódó kiszállásra. A jogsértés elkövetéséért 1.300.000 forint bírságot szabott ki a GVH, és megtiltotta a jogsértő magatartás további […]

A GVH megbírságolta a pécsi Tettye Forrásházat
2015. július 13. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább