Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. november 26. péntek

Ügyintézési határidő …

Ma reggel olvasom a hírekben:

A Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának határozata szerint a Margit híd felújításának kivitelezője, az Mh 2009 konzorcium nem sértett szerződést, ezért a főváros nem hívhatja le a 2,6 milliárd forintos bankgaranciát. A főváros, ha van rá módja, fellebbez a határozat ellen.

A kollégium a november 24-én kelt határozatában kimondta, a szerződésben a főváros vállalta, hogy legkésőbb az aláírás napján, vagyis 2009. augusztus 10-ig a kivitelezőnek átadja a teljes hatósági engedélyeket a konzorciumnak. Ezt azonban a főváros elmulasztotta, és 97 nap csúszással, 2009. november 10-én adta csak át, ezért csúszott a kivitelezés 84 napot.

Eddig a hír, ami még önmagában nem hozna lázba, de pont tegnap kaptam egy tértivevényes levelet a Fővárosi Önkormányzattól, miszerint a Budaörsi útra tervezett mecset útcsatlakozásához nem adják meg a hozzájárulást. Miért is érdekes ez?

Nos én csak arra lennénk kíváncsi, hogy az áprilisi tervtanácsi döntésre miért csak 6 hónappal később reflektálnak? Van aki még csodálkozik, hogy miért bukik el a Főváros egy 2,6 milliárdos bankgaranciát, ha ott így intézik az ügyeket?

Én nem csodálkozom.

Hozzászólások (3): megnézem

  • aa

    2010. november 27. szombat 11:39

    #77593

    Az EU-hoz a terveket úgy adták be, hogy a déli oldalon is lesz egy egyirányú kerékpársáv. De most rájöttek, hogy mégsem fér el. Tehát vagy visszafizetik a 6 milliárdos támogatást, vagy belenyugodunk egy kényszermegoldásba.
    Túlzott elvárás lenne olyan terveket készíteni, ami megfelel a szabványoknak?
    Túlzott elvárás lenne hogy normális infrastruktúra jöjjön létre, ha már többe kerül arányosan, mint a megyeri híd?

  • TÜKE

    2010. november 27. szombat 15:15

    #77595

    Nem tudom, mennyire kapcsolódik a témához ?
    Akit érdekelne (nem olvasta volna) itt a hír :
    https://nol.hu/lap/mo/20101127-ujabb_lefejezes_a_fovarosban
    És ha már Budapest említődött,- elnézést ha ezt is ide írom:
    https://nol.hu/lap/hetvege/20101127-tornyok_a_varos_folott

  • Cser Eszter

    2010. november 28. vasárnap 13:14

    #77613

    Nem igazán értem, hogy a Fővárosi Közlekedési Ügyosztály miért hivatkozik a Tervtanácsra. Neki a tervet közlekedési szempontból kellene elbírálnia.
    Különben is ma Budapesten kiigazodni azon, hogy hol és kinél kell az útbehajtókat engedélyeztetni elég nehéz. A jogszabályt mindenki a saját szájíze szerint értelmezi. Nekem volt olyan esetem, hogy önkormányzati tulajdonú útnál, a másodfok kifogásolta, hogy nem kértük meg a Főváros és a Nemzeti Közlekedési Hatóság állásfoglalását.
    Ráadásul az útbehajtók engedélyeztetése több hónap (félév, év), náluk valamiért nincsenek ügyintézési határidők.

ÉPÍTÉSI JOG
Fogalommeghatározások | építménymagasság, épületmagasság, homlokzatmagasság

Azt feltételezem, hogy a szakmánkból sincs mindenki tisztában azzal, hogy PONTOSAN mi a különbség az építménymagasság, az épületmagasság és a homlokzatmagasság között, de főképpen melyiket, mikor kell figyelembe venni. Eredetileg az általam fogalommagyarázatra szoruló kifejezések közül a „12/A Beépítési magasság„-t gondoltam megvizsgálni, de jött pár levél az építménymagasság kontra épületmagasság témában és úgy véltem, nagyobb látószögre […]

Fogalommeghatározások | építménymagasság, épületmagasság, homlokzatmagasság
2017. július 8. szombat
ÉPÍTÉSI JOG
Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen

Az elmúlt több, mint 10 évben számtalan jogszabályról írtunk itt a kooseptar.hu oldalon, most ezek közül a legfontosabbakat csokorba szedtük, leporoltuk és aktualizáltuk. Egy helyre gyűjtöttük össze mindent, amire gyorsan szükség lehet: Étv, OTÉK, Épkiv, 312-es, a szakmagyakorlásról, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről szóló  és más jogszabályokat. Mostantól kezdve a jogszabályok eredeti (kooseptar.hu) […]

Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen
2017. január 17. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább