Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. november 25. csütörtök

MÉB 89. | Energiatanúsítvány

Közeledve a 100-ik interjúhoz azt kellett megállapítanom, hogy nemhogy az építészek nem írnak blogot, de a gépészek mégannyira sem. Persze az is lehet hogy rossz helyen keresgéltem. Ezért is öröm ilyen blogot találni, ráadásul a téma abszolút aktuális, sokakat érdeklő. Olvassák az Energiatanúsítvány íróját.

Publikus-e a valódi neved?

Nem használom a nevemet, a következők miatt:

Nem reklámozom magam. Szerepelek minden fontosabb szakmai névjegyzékben, aki akar, megtalál. Ugyanilyen indíttatással nem nevezek meg tervezőt, gyártót, kereskedőt, vagy kivitelezőt sem.

Mit érdemes tudni Rólad?

Gépészmérnök vagyok, gyakorlatot szereztem tervezésben, kivitelezésben, gyártásban és üzemeltetésben. Több, mint harminc éve dolgozom független szakértőként.

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

Két célom van:

– felébreszteni kollégáimban a mesélő- és vitakedvet, sokat tanulhatunk egymástól!

– segíteni eloszlatni a ködöt minden érdeklődőben az épületenergetika, tanúsítás és tanúsítvány tárgyában -amit gyakran mesterségesen keltenek. (Ez az oka annak, hogy írásaim inkább „mesék”, mint szakmai értekezések.)

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkozol a bloggoláson kívül?

Természetesen, a blog napi munkám szubjektív mellékterméke. Ahogy az előbb már céloztam rá, épületgépészet, épületenergetika területén fogadok szakértői megbízásokat, készítek tanúsítványt.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

Baráti ösztönzésre kezdtem el, és egyre jobban élvezem.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Rapszódikus vagyok, ha jön egy téma, és időm is van, megírom.

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

Azokra az írásokra vagyok a legbüszkébb, amelyek másokban is felkeltették az érdeklődést, felismerték problémájukat, megkerestek, és együtt meg is oldottuk.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Az éppen futó a kedvencem.

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Változó a hozzászólások száma, a minőségükre büszke vagyok: még nem találkoztam azzal a fajta szájtépéssel, ami a neten oly gyakori. Az kommentel, akinek valódi kérdése, problémája van. Szerencsére, eddig minden esetben tudtam válaszolni, ha kellett, segíteni.

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Ez kérem nem méretes szabóság! Nem dolgozom hozott anyagból.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Változó, biztosan több időt is szánhatnék rá.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Igen.

Melyek a kedvenc MAGYAR nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

Nem vagyok egyiknek sem rendszeresen visszatérő olvasója. Egy német szakmai blogot viszont hetente látogatok, kb. öt évvel járnak előttünk mind szabályozásban, mind a tanúsítás során felmerülő problémákban.

Van-e kitűzött célod, vagy pl. meddig tervezed írni a blogot?

Meddig? Majd szóltok, ha elég.

Van más blogod is?

Momentán nincs.

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

Nem.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Nem foglalkozom a gondolattal.

/wp-content/uploads/icons/rss-podcast/podcast%20copy-2.pngEnergiatanúsítvány
A blog indulása: A blog indulása: 2008 | A blog szerzője (nickneve): Tanúsító | publikus email: enta1  kukac t-email pont hu

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
ne maradjon le a további MÉB bloginterjúkról, iratkozzon fel itt a téma RSS-ére

[poll id=”37″]

Hozzászólások (14): megnézem

  • TÜKE

    2010. november 25. csütörtök 05:20

    #77513

    Valahogy az első hozzászólásaim nem mindig jelennek meg ?
    Ezért csak röviden. Hogy a gépészek mennyien írnak vagy sem blogot – nem tudom . De elképzelhető, hogy pl. ilyen dolgok miatt nem ? 🙂
    https://nol.hu/lap/forum/20101120-robin__hood_eltevedt
    A „szépkorú” szakembert nem kívánnám megbántani,ill. kb. 2009-óta (!) a témája (levelezése) jó pár fórumot megjárt. Lásd a cikkben a felsorolást.
    P.s. : tetszett a mai ajánlat is !

  • Tibor

    2010. november 25. csütörtök 15:04

    #77536

    🙂 A keresett cikk nem található: robin hodd valóban eltévedt az erdőben…:-)))

  • TÜKE

    2010. november 26. péntek 07:02

    #77548

    [re=77536]Tibor[/re]:
    Bocs’- reggelente némelyik megjegyzésem nem jelenik meg !- és abban az esetben nem tudom megpróbálni, hogy jól írtam-e be a linket.
    Tegnap is ez történt.
    https://nol.hu/lap/forum/20101120-robin_hood_eltevedt
    Más : nem egyszer (!) előfordul, hogy egy link hajnalban nem úgy van „megadva”, ahogy a későbbiekben ! Pl. ez itt hajnalban robin után – – volt (!) 🙂

  • TÜKE

    2010. november 26. péntek 07:06

    #77549

    Valahová (anno) beírtam a kérésemet,- tud-e segíteni valaki ?
    Egy kívülről szigetelt (+nyílászáró csere is) 10 emeletes panelház (szövetkezeti) lakóit lehet-e arra „kötelezni”, hogy azt az…. energiatanúsítványt elvégeztessék ?

  • TÜKE

    2010. november 26. péntek 15:34

    #77569

    Kösz’a választ !- (majd ha megtudom pontosan,megírom.) A gond csak az, hogy pl. tartanak egy „lakógyűlést” – (amire kevesen mennek el)- majd egy órával később megismétlik és akkor már dönthetnek azok, akik ottmaradtak, hogy beleegyeznek. Valami ilyesmitől tartanak a lakók,- mert a későbbiekben meg „egyszerűen” megkapják a közös költség számlájukkal együtt azt is, amibe az energiatanúsítvány kerül. (leginkább az idegesíti a lakókat, hogy nem ismerik az árát ,- beszélnek 30-40.ezer Ft/lakásonként árról.) Na, de nem akarnám én ezzel értelmesebb témáktól a figyelmet elvonni.

  • TÜKE

    2010. november 26. péntek 15:45

    #77570

    Ezt csak azoknak, akik nem hallottak volna róla. ( min. 4 hónapja-ha nem több áll a bál.) Esetleg így költözzön bárki is Kertvárosba vagy vegyen ott lakást.
    https://www.pecsma.hu/vezeto-hir/2010/07/29/hatszaz-alairassal-tiltakoznak-a-kertvárosiak/ – és vannak a kapcsolódó linkek is + hozzászólások.
    (30 évig laktam ott,- „szép koromra” nehezen költöztem el (cs.házba) de talán életem legnagyszerűbb döntése volt ! )Bocs’- de csak-csak kikívánkozott belőlem.

  • Tanúsító

    2010. november 27. szombat 20:58

    #77601

    [re=77549]TÜKE[/re]: Nemrég az oxfordi regattán kérdezte az egyik diák, kötelező-e mindenkinek egyirányba evezni? Természetesen, a válasz NEM, hiszen az UK-ban demokrácia van! Csak hát akkor minek nevezett be?
    Remélem, az élc nem sérti TÜKE-t, de ha egyszer társas-, vagy szövetkezeti ház, addig működik, amíg egyfelé húznak! Persze tudom, szempont annyiféle lehet, ahány lakó van, nem is beszélve arról, az ember úgy érzi, mindenhol csak le akarják húzni… Épen ezért sem le, sem rábeszélni nem akarok senkit, de azt hadd mondjam el: nem úgy jó a kérdés, hogy kötelező-e, hanem úgy, hogy megéri-e?
    Ezt mindenkinek magának kell -vagy legalább is-, kellene tudnia eldönteni. Ha nem tudja, az a mi hibánk, akik keveset mondjuk, rossz helyen, vagy rosszul mondjuk, mi értelme van az épületek veszteségeivel törődni.
    A családi házhoz gratulálok, szabad tere lesz a felelős döntéseknek – energiafogyasztásban is!

  • TÜKE

    2010. november 28. vasárnap 07:25

    #77608

    [re=77601]Tanúsító[/re]:
    Kösz’- dehogy sértő ! Egyetértek én a leírtakkal.
    Csak régebben írtam : 10 emeletes a ház (panel) fizettek rendesen a szigetelésért + nyílászáró cseréért.[Jó páran meg nem! ] – Nem nagyon tudják, majd csak egy-egy lakást „vizsgálnak be” (1,5 – 2 és 3 szobást) aztán azokat az adatokat „sokszorosítják” ?- és majd kb. mennyit kell fizetniük ezért ? Valahogy úgy gondolják (idősebbek) – mivel eladni nem akarnák a lakásukat, nekik arra a „tanúsítványra” nem lenne annyira szükségük.
    (7.éve lakunk cs.házban – 30 évig meg panelban előzőleg)
    Egy biztos !- nagyjából tényleg azt fizetjük, amit mi magunk fogyasztunk! (energia,- stb.) Viszont 2x is gondolja meg pl az 55 éves ember,-hogy akkor változtat „életformát!” – épp’ elég volt megtapasztalnom ! 🙂

  • TÜKE

    2010. november 28. vasárnap 16:07

    #77615

    [re=77601]Tanúsító[/re]:
    Csak még egy kis „adalék” – reggel nem találtam meg ezt a cikket.
    https://www.metropol.hu/itthon/cikk/655315
    (Kis pontosítás a cikkhez : úgy tudom, a tartozók listájának kifüggesztését az ombudsman nem tartja „jónak!” )

  • Tanúsító

    2010. november 28. vasárnap 19:50

    #77622

    [re=77615]TÜKE[/re]: Hát igen! Attól még nem nő meg valaki fizetési hajlandósága, vagy képessége, ha „kiszerkesztik”. Ha csak nem egy pályázat keretében, az eredmény utólagos igazolására készül a tanúsítvány, sok hasznát én sem látom! Ha meg pályázati pénz jogos felhasználását kell bizonyítani, a kötelezettségről tudhatott minden lakó, még a támogatási szerződés megkötése előtt. Akkor kellett volna szólni, hogy ilyen áron nem kell az ingyenpénz.
    Annak viszont van értelme, hogy a munkálatok részletes tervezése előtt néhány hozzáértő összedugja a fejét: még egy panelnál is kerülhetnek elő egyedi problémák… Szándékosan nem azt írtam, hogy hívjanak szakértőt, rendeljenek tanúsítványt, a fontos, hogy tájékozódjanak, készüljenek fel.
    Saját praxisomban -mondjuk egy 200 lakásos társasháznál- egyszer számolok a teljes épülettel, utána minden egyes lakástípussal, valamint a típusba nem illő lakásokkal egyenként.Ebből jön a végeredmény. A számlázott öszeg hozzávetőlegesen: a ház lakásonként 11.000.-, ha valamelyik lakó külön is kéri kiadni a tanúsítványt a sajátjára, +5.000.- netto. Eltérések persze lehetnek, pl. ha nincs használható építész tervük, eng.tervük, gépészeti tervanyaguk, azokat pénzért, külön alvállalkozókkal, felmérés útján kell elkészíttetnem, vagy, speciális okból feltárást kell végeztetnem, majd helyreállíttatnom, esetleg állványépítéssel együtt, ha meg olyan igényes a megbízó, hogy hőfényképezés módszerével kéri ellenőriztetni a számításaimat, határ a csillagos ég. Felesleges kiadásra nem beszélek rá senkit.
    Elnézést, ha kicsit tágítottam a témán, de ennek így, egyben van értelme.
    Arról pedig magam is könyvet írhatnék, mire ügyeljen valaki, ha családi házat választ, legyen 20, vagy akár 99!

  • TÜKE

    2010. november 29. hétfő 07:49

    #77635

    [re=77608]TÜKE[/re]:
    Ma reggel, (hogy ne írjak hülyeséget!) beszéltem egy 70 valahány éves bácsival.
    H-7634 Pécs / Kovácstelep / Ércbányász u. (Ráérőbbek nézzék meg a Google maps-ban)- (szövetkezethez tartoznak – stb.) Hagyján, hogy kellően „megszívták” a házak külső szigetelését -és egyebeket. Most az „sokkolja őket!” – kell(ene) a „fűtést ” is „korszerűsíteni! – ami kb. 100 ezer Ft /lakás befizetéssel járna.
    Elég „érdekes” történet, mert nem távfűtésük van (PÉTÁV) hanem egy „öreg” gázkazánjuk ! Természetesen ehhez sincs semmi közöm !- csak járva-kelve… hallom az ilyen történeteket.

  • Tanúsító

    2010. november 29. hétfő 20:58

    #77655

    [re=77635]TÜKE[/re]: Látni kéne, messziről csak a ráolvasás marad.
    Ahogy én képzelem, volt a komplex felújításnak egy szellemi gazdája, aki aprólékosan kiszámolta, hány év alatt, és milyen lépésekben (évente mekkora költséggel) juthatnak el a végére-, még az ütemezése is illeszkedjen a lakók terhelhetőségéhez., hogy a pénzük ne az ablakon szálljon el, a falakon, meg a gázszolgáltató zsebébe. Ha volt elég lelkesedése, még azt is (megbecsülhette)kiszámolhatta, hogy egyenként ezek a munkák mennyivel növelik az egész ház, a lakások értékét, mennyivel növeli a ház élettartamát. Igaz, hogy ezekből nem lehet fruttit venni, de valós a lakók gazdagodása!
    Azt is úgy képzelem, hogy munkája részeredményeivel büszkén állt a lakók gyűlése elé, és addig nem hagyta abba az egyre részletesebb és részletesebb számításokkal alátámasztott beszámolóját, amíg mindenki szemén nem látta a megértés és az egyetértés határozott jelét. A gyűlés egyhangú, lelkes ovációval, a tervezet műszaki- és pénzügyi tartalmának módosítatlan megszavazásával ért véget.
    Napjainkra már csak az maradt, hogy elégedetten nyugtázzák a terv szerinti munkarészek határidőre és korrektul elvégzett részleteit, a költségvetéseket átjavítsák a menet közben elért engedmények szerint -mert ugye a Vállalkozó előzetes ajánlatát a legrosszabb feltételekkel számította, költségei csak apadnak, soha nem nőnek!-, és büszkén újságolják egymásnak, milyen jó üzletet kötöttek!
    Talán nem így történt?

  • Magyar építészeti blogok (MÉB)

    2010. december 8. szerda 11:10

    #78011

    […] 2005 91 | Mindennapi Betevő A blog indulása: 2006 90 | Zöldműves A blog indulása: 2007 89 | Energiatanúsítvány A blog indulása: 2008 88 | Elektromos fűtés A blog indulása: 2009 87 | Kis flanc A blog […]

ZÖLD
Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány

Pár hónapja felindultan keresett meg egy építtetőm, aki az elkészült házára most készíttetett energia tanúsítvány és az eredmény C besorolású lett. Mindez azért érdekes, mert egy kvázi passzívházat terveztünk neki megfelelő vastagságú hőszigetelésekkel, nyílászárókkal, hőhídmentes csomópontokkal, megfelelő gépészettel. Anno be is mutattam itt a házat a kooseptar.hu-n is Családi ház Gödöllőre Kézhez véve a tanúsítványt, […]

Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány
2018. február 1. csütörtök
MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább