Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. november 8. hétfő

Milyen a Mac 10 hónap után?

Lassan 10 hónapja használok Mac-et és azt gondolom ennyi idő alatt elég tapasztalat összegyűlt ahhoz, hogy véleményt mondhassak róla, mint switcher. Ahhoz hogy erre elszánjam magamat, nagyban hozzájárult az – hogy bár sokan lebeszéltek róla – feltettem a magyarított változatot. Hát nem kellett volna, de én már csak olyan vagyok, hogy jobb szeretek mindenről magam meggyőződni.

Nos ha az volt a cél, hogy ezentúl ne rágják az Apple itthoni kirendeltségvezetőjének a fülét, hogy mikor lesz a következő magyarítás, akkor a céljukat elérték, ez után már senki sem szeretne magyarítást. Csak hogy érzékeltessem, hogy a világ egyik legprofibbnak tartott számítógépgyártója miképpen fordítja le az operációs rendszerét lokális nyelvre, jelen esetben magyarra, legyen itt egy rövid összeállítás:

Mozgasd a kukába

Mutass infót

Égesd “xx” elemet lemezre

Mutasd a nézetopciókat

Gátold meg a szerkesztést

Csináld vissza a gépelést

Jelzőzd Zászlózottként

Vesd ki

Lépkedj végig az ablakokon

Ugorj mappába

Adatdetektorok

Rejtsd el a SzövegSzerket

Igazából nálam a biztosítékot a „Készíts álruhát” parancs vágta ki, mert komolyan elképzelni sem tudtam, mit takarhat ez a kifejezés?…hát az alias-t vagy windows nyelven a „parancsikon„-t.

NORMÁLISAK EZEK ????

Azt hiszem kell írnom egy levelet az Apple magyar kirendeltségének, hogy miképpen is gondolták ezt? ..mert hogy ezt nem lehet szó nélkül hagyni.

Igazából a mindennapi használatban nem akadályozott az angol nyelvű felület, de bizonyos hibaüzenetnél, beállításoknál jó lett volna egy magyar felület, mert igencsak alapfokú vagy még annyi sem az angol tudásom. Mondanom sem kell, az op. rendszer felső rétegét fordították le, a Help-et már lusták voltak lefordítani vagy ahogy a fenti nyitóképnél látható a levelezőben a parancsok felét lefordították, a többi maradt angolul…egyszerűen hihetetlen…. szóval adtak a szarnak egy jókora pofont. Gratula.

Megyek vissza az angol nyelvű változathoz.

Előre kell bocsátanom, hogy csalódást okozott a Mac, pontosabban a Mac OS X, az operációs rendszer.

Leginkább azzal reklámozták, hogy mennyire felhasználóbarát, ami bizonyos szinten igaz is, de fájlkezelésben annyira el van maradva a windowstól, hogy 10 hónap sem volt elég hogy megszokjam.

Mivel ez unix rendszer, azért itt minden tilos, csak az nem, amit KÜLÖN megengedünk. Ez hálózatos használatban azt jelenti, hogy a megosztott mappába bekerülő minden újabb fájl esetében darabonként kell engedélyezni a megosztást, különben egy más user által módosított jpg-t sem lehet megnézni. A windowsban ez ugye pont fordítva volt, ott mindent szabadott, csak az volt tiltva, amit mi megtiltottunk.

A Mac-es „Intéző”-ből (magyarított változatban is Finder) NEM LEHET KIVÁGNI fájlt, mappát, csak áthelyezni. Miért érdekes ez? Mert nálam létezik pár meglehetősen sok lépcsős mappa struktúra, amit meg kell keresni előbb, hogy tudjam, hová akarom áttenni? Így most kénytelen vagyok ilyen esetben előbb kitenni az Asztalra (bocsánat az Íróasztalra) és amikor megtaláltam az új helyét, akkor oda áthelyezni.

Ennél azért van egy sokkal nagyobb hiányossága is a Mac-nek, aminek jópár fájlom és almappám áldozatul esett az elmúlt 10 hónapban. Ha egy mappát felülírok egy másik megegyező nevű mappával, akkor nem az történik mint a windowsban, hogy az azonos nevűeket felülírja, a hiányzókat hozzáírja, az ott lévő többit pedig békén hagyja, hanem ha pl van egy 100 fájlt tartalmazó mappám, amihez hozzá akarok tenni pl. még 5 db fájlt, akkor ha az 5 fájlt tartalmazó ugyanolyan nevű mappát ráhúzom a régire, akkor a két mappa helyet cserél, pontosabban a régi eltűnik és csak az új marad ott az 5 db fájllal. A régi mappa 100 db fájlja pedig eltűnik. Aranyos nem? No ezzel több tucat almappát és sok száz fájlt sikerült végleg kitörölnöm. amikor észrevettem, azt hittem, hogy felrobbanok a dühtől. Aki sok fájllal és komolyabb almappa rendszerrel dolgozik, az tudja miről beszélek.

Persze aki Mac-en szocializálódott, annak ezek nem gondok, sőt szerintem azt sem értené mi a bajom?

Még mindig  a Finder-nél maradva.

Hiába van Delete billentyű illetve mac-es változatban Alma+X billentyű kombináció, a Finderben nem lehet billentyűvel fájlt törölni, csak egér jobb gomb és Mozgasd a kukába. Ez egy agyrém, azt kell mondjam. Bizonyos programokban használható a Delete billentyű, bizonyos programokban hiába nyomkodom.

Az ablakokat nem lehet minden oldaluk és sarkuk mentén átméretezni, kizárólag a jobb alsó sarkában, még nagyobb baj, hogy görgetni is csak itt lehet, na most ez egy 27″-os monitornál már komoly mozgásokat jelent. Tudom ott a spéci egér…valóban az ezt tudja, csak az ArchiCAD belül nem tudja (vagy mindeddig nem tudtam beállítani).

Folytatása következik … további gondokról, no meg persze a jóságokról is szó esik majd.

[poll id=”44″]

Hozzászólások (29): megnézem

  • Durby

    2010. november 8. hétfő 01:50

    #77079

    15 éve Mac-et használok, miként ArchiCad-et is.
    Igazad van, nem értem mi a bajod? Egyszerűen nem tanultál meg mac-ül.
    Soha nem jutott eszembe, hogy magyar nyelvű oprendszert használjak, eleinte azt is nehezen szoktam meg, hogy az AC magyar nelvű lett.
    10 hónapja használok Windows-os pc-t, mint hivatali gépet és állandóan csak szentségelek, meg persze ilyeneket mondok, hogy ezek nem normálisak?
    Szóval szerintem az a helyzet, hogy Neked a Windows a számítógépes anyanyelved, nekem meg az MacOSX.
    Azért azt tudni kell, hogy 15 éve a Mac kezelőfelülete már majdnem így nézett ki, a PC-nél meg a fekete képernyő előtt DOS-os szövegeket kellett pötyögni.
    Kitartás, jó a Mac és egyszerű, csak Mac kell tanulni és szokni Mac-ül.

  • hixti

    2010. november 8. hétfő 08:00

    #77085

    Alma+X = „cut” azaz vagolapra rakas, nem torles!
    Torles (akar Finderben is): alma+backspace

    En is windows-ol valtottam mac-re, talan 5 eve, megis sikerult megszoknom, sot, mi tobb megszeretnem! Igaz, ehhez kellett annyi, hogy ha vmt nem tudtam megoldani, akkor nem puffogtam, hogy ez szar, hanem ad.1 utanaolvastam (RTFM vagy szimplan gugli) ad.2 utanakerdeztem (ebben mondjuk nagy segitsegemre volt az ezer eve mac-kel dolgozo parom).

    Sok sikert a tovabbi evekhez!

  • TÜKE[63/ffi]

    2010. november 8. hétfő 08:26

    #77088

    [re=77085]hixti[/re]:
    Kedves T. Hixti (?)
    Az lehet, hogy Ön (te) megszokta(d) az olyasmiket amiket ír(sz) … de egy biztos, én soha nem fogom megszokni, ha bárki is pl. ékezet nélkül ír !
    Mind a Németországban ill. Nagy Britanniában élő „ismerőseimet” „semmi perc alatt” „leszoktattam” arról, hogy ékezet nélkül írjanak !
    Bocs’
    Természetesen „demokrácia van…” 🙂

  • attila

    2010. november 8. hétfő 10:22

    #77093

    Visszatérés a windows-ra nem lesz? valahogy úgy vagyok vele, hogy aki huzamosabb Windows felhasználás után áll át Mac-re, az fölöslegesen nehezíti a dolgát. Azt sem tudom megérteni, hogy miért. Eredeti programokkal semmi gond nincs a Windows-al, megfelelő konfigurációju gépeknél pedig a gyorsaság sem lehet probléma. 10 éve használok ArchiCAD-et, és teljesen meg vagyok elégedve vele Windows alatt. Próbáltam én is áttérni Mac-re, de nem tudtam megbarátkozni vele, vagy nem voltam eléggé kitartó. Szerintem a Windows felhasználóbarátabb.
    A kérdés marad: visszatérés nem lesz?

  • grin

    2010. november 8. hétfő 12:21

    #77102

    Igazából ez egy teljesen átlagos „post”, amennyiben adott X végfelhasználó, megpróbál áttérni Y új rendszerre, igyekszik, de van pár idegesítő dolog az életében. Idegesedik tőlük. Oda nem jut el, hogy esetleg utánakérdezzen, és megtudja, hogy mi a megoldás, mert annyira ideges, hogy a – régi szép emlékei okán – visszatér a régi trágyadombra. Megszenved a visszatéréssel, majd a második hónapnyi szívás után folyamatos agresszív-depresszív hangulatba kerül, hiszen minden számítógép sz*r. Egyenes út a pokolba.

    Ahogy mások említették: egy új rendszert megtanulni nem abból áll, hogy megjegyzed, hogy nem kis piros karikára kell kattintani hanem nagy zöld négyzetre, hanem meg kell ismerni a rendszer (leggyakrabban eltérő) logikáját. Ha ez azt jelenti, hogy a régi idióta rendszer azt gondolta, hogy a törlés (delete) egy olyan kivágás (cut), amit nem szúrsz be (paste) utána sehova, az nem jelenti azt, hogy más rendszerek is így közelítik meg a kérdést. (Pl. ideges lennék, ha a [linux] rendszerem törlés helyett elkezdené félretenni a 2-3 GiB méretű törlendő cuccokat.) Teljesen belátom viszont azt, hogy szükséges a segítség, főleg az apró, bosszantó problémák esetén. De azt gondoltam volna, hogy ha valaki vesz egy macet, akkor legalább aki eladta veszi a fáradságot, hogy a vevője sirámaira megadja a rövid és egyszerű válaszokat. (Pl. hogy nem kell egyenként engedélyezni a file-okat, ha a teljes könyvtársat megfelelően állítod be, stb.)

    Nem értek a machez sem az osx-hez, de biztos van „néhány” ember aki igen, és aki csípőböl tud válaszolni a hasonló kérdésekre.

    Tökéletes rendszer meg nincs. Q.E.D.

  • atuse

    2010. november 8. hétfő 21:22

    #77110

    Hát Miklós, ez olyan amikor egy komondort elcserélsz egy gepárdra…
    Ugatni nem tud, de jó házörző válhat belőle.

    Ha mondták a magyarítás hiátusait, akkor miért eröltetted? Az olasz páldául nagyon jó. A gond vélhetőleg az lehet, hogy a magyar nyelv nem latin eredetű, így más az igeidők struktúrája…

    Ajánlom neked a beszeljukmac.com fórumot, ott sok kérdésedre kapsz választ, van wiki is…

    Mappa tartalmának a jogosultság módosítása:
    alma+I » Sharing+Permission (+szal felhasználó hozzáadás) » fogaskerék: Apply to enclosed items…

    ‘cut’ nincs, de én soha nem találtam mire is jó.
    Ezek mellett ajánlani tudom a Forklift nevű fájkezelőt (két ablakos), magyar fejlesztés+támogatás, nem drága, innét letöltheted/megveheted: https://www.binarynights.com/forklift

  • epiteszikon

    2010. november 8. hétfő 21:41

    #77111

    Én DOS-ban dolgozom, nagyon COOL, haha. Pedig MAcről gondolkodtam, hogy mekkora ász. De akkor kiváncsian várom köv cikket M !!

  • ferenc

    2010. november 8. hétfő 23:41

    #77114

    A magyaritas tenyleg ego, mintha kinai aru hasznalati utasitasa lenne.
    Plasztik.hu Don Quijotezik azon hogy Magyarorszag ne legyen a Zold foki szigetekkel egyszintuen kezelt vilagvege.
    Ha eleg sokan irnak a Steve-nek (Munkak Pista) szerintem valtanak bedolgozokat es lehet hogy nem a legolcsobb ajanlatot fogadjak el.

    Ami az egyebeket illeti az kezdeti „unlearn” lehet nehez, a windows-on cut copy paste hasznalata az explorerben mindig hidegrazassal toltott el. A mac-en huzigalva mennek a dolgok es (aminthogy a windoze-ba a ctrl) az option gombot nyomva tartva masolas lessz a mozgatasbol, stb. Szoval kis naiv tajekozodassal a windows ficsorok megfelelojenek kerese helyett celravezeto lehet, es szerintem elobb utobb raerzel a mac-es izre es akkor messze jobban fogod szeretni mint a windoze-t (windows 7 inkluzive).

    En DOS 4.0- rol valtottam mac os 6.1 re, majd a Windows 3.1 ArchiCAD ota dual platformos vagyok.
    Mindig jobban esik a mac-en dolgozni es az epiteszeknek akiket techszupportoztam szinten tulnyomoreszt ez a velemenye.
    Hal istennek az iPhone es Ipod sikere miatt van penz a mac platform fejlesztesere, es Mac-en minden jobban megy, pl. keresesek.

  • Szabóbácsi

    2010. november 9. kedd 11:23

    #77121

    Több felhasználót is kifaggattam, főleg olyat, akinek egyszerre van mindkét platform. Rossz tapasztalataik vannak és szidják lassúságát. Pl. a photoshop megmutatja hogy egy számításnál mennyi idő kell egy művelethez. Azonos gépeken leellenőrizték. A Mac gyakorlatilag ugyanaz mint a PC csak jóval drágábban. Ha kevés program van feltelepítve stabil, ha sok (átjáróház)borul ez is.
    A magyarítása valóban szánalmas. Ellenben Magyarországon sajnálatos kierőszakolni az angol felületet. Lehet telepíteni a szetáp helyett, meg másolni a kopizás helyett. Gondolom a Google Tranlate vagyis a guglifordítóval adoptálták 🙂
    Ugyanaz mint a mobiljuk. Semmi különös, csak egy látványos kijelző, közepes/gyenge mögöttes valódi tartalommal és egy dögös, életérzést sugalló, sznobokra ható reklám.

  • Juhász Péter

    2010. november 9. kedd 12:10

    #77124

    Az a kérdés, hogy MIT AKARSZ?! 1993 óta használom a számítógépet építész tervezéshez. Akkor az ArchiCad CSAK!!!!! Mac-en futott. Akkor még arany árban mérték az árát a gépeknek, de nem volt választási lehetőség. Azóta van Windows-os gépünk is, legfőképpen azért, amiért a legtöbb magyar felhasználónak. Tele van az ország olyan hivatalokkal, bankokkal, cégekkel, akikkel csak Windows platformon futtatható programokkal kommunikálhatsz. Az ArchiCad nem ilyen! Volt egy időszak, amikor „dobta” a Graphisoft a Mac-et, de ezen túl vannak. Megőrülök a PC pontatlanságaitól, amikor ArchiCad-del kell terveznem. Tudtommal – és erről a hosszú évek során meggyőződhettem – a Mac-et GRAFIKUS felhasználóknak szánták inkább. Az építészeti tervezés grafikus felhasználói felületet igényel, ugyebár? Aki pedig a párhuzamvonalzós, skiccpapíros, grafitceruzás tervezőasztallal intenzív fájlkezelést szeretne végezni, az VEGYEN INKÁBB PC-t Windows alatt! Amúgy pedig nemsok értelme van az újat hasonlítgatni a „lecserélt” feleséghez, utólag bánkódni, hogy miért is váltottunk újra. Vissza kell térni a „régihez” – már ha van rá lehetőségünk – és a „KÖLTSÉGEKET” lenyelni, a „TANULSÁGOKAT” szép csendben magunkba nézve levonni (így utólag…).

  • atuse

    2010. november 10. szerda 09:32

    #77147

    Alapvetően a kérdés / probléma -ahogy Juhász Péter is írta- értelmetlen. Az egyik ilyen, a másik olyan; ha ugyanúgy működnének, akkor nem lenne különbség, azaz azonos lenne.

    Amúgy egy autós példával megvilágítva: a sebváltók felénél a hátramenet az 1-es ‘alatt’ van, másik felénél pedig jobbra lenn. Meg lehet szokni mindkettőt.

  • TÜKE

    2010. november 16. kedd 04:34

    #77277

    Nem akarnám a figyelmet az eredeti témától elirányítani, de valahová be akarnám írni ! Én már megtehetem, (!)hogy bárhonnan és bármelyik időszakban használjam a PC-t. Viszont, olvasva az alábbi cikket, azért csak-csak szkeptikus vagyok ?- értsd: hogy pl. tényleg olyan jó a Facebook és társai, ahogy azt sokan gondolják ? https://nol.hu/lap/karrier/20101116-kirugasok_es_lebukasok_a_facebook_miatt
    Ez sem a témához tartozik, de pl. meglepett, hogy az eGFB (autó kötelező biztosításnál) pl. miért kell megadni az adókártyám számát (…) vagy a másik kedvelt témám : pl. gyógyszervásárlás után(vényre) már láthatom is otthon a PC-ben, hol/mikor/mit vettem!- (ügyfélkapuban) – és a többit ne is soroljam !
    Majd’ minden szolgáltató azt akarja, hogy online kapcsolatban álljunk! stb.

  • Freddy

    2010. november 30. kedd 05:12

    #77663

    Ha azt akarod, hogy úgy viselkedjen mint egy Wndows akkor minek vettél Macet? De ha elfogadod, hogy ez más akkor ez a logikusabb. Mondok egy példát : ha egy doboz helyére egy másik dobozt teszel ne várd, hogy a két doboz tartalma összekeverdjen magától. A magyarítás meg nem a rendszer hibája és szerencsére pont egy olyan terület ahol mostanában komoly előre lések történnek ha nem is elégségesek. Valószínű nagyon beléd ivódott egy (szerintem logikátlan) rendszer használata és ezért több idő kell az át szokáshoz. Az is segítene, ha lenne valaki aki gyorsan tudna válaszolni ha elakadnál valamiben.

  • Freddy

    2010. december 1. szerda 09:17

    #77704
  • Milyen a Mac 13 hónap után? A tanulságok

    2011. március 3. csütörtök 00:01

    #78865

    […] ennyit bevezetésképpen. Múltkor ott hagytam abba, hogy az “Intézője” messze elmarad a windows-étól, megismételve, […]

  • andrew

    2015. január 23. péntek 14:32

    #99487

    [re=77087]Koós Miklós[/re]:
    nem találsz valamit a macen? SPOTLIGHT….
    1-5 mp alatt megtalál mindent…
    windows alatt a keresés? hosszú percek.
    tényleg ha nem tudsz mac alapvető dolgokat,és utána sem nézel akkor mit vársz?

  • Andrew

    2015. január 23. péntek 21:49

    #99508

    [re=99506]Koós Miklós[/re]: megnéztem.kiváncsi voltam hogy van-e valami reakció,ennyi idő után.örömmel konstatáltam hogy van.és elég gyors is.

  • Andrew

    2015. január 23. péntek 21:51

    #99509

    Nem számít.

  • Tóth Szilveszter

    2015. január 23. péntek 22:02

    #99510

    [re=99506]Koós Miklós[/re]: tényleg Miklós, azóta sem váltottál vissza win-re?

  • Tóth Szilveszter

    2015. január 24. szombat 12:12

    #99558

    [re=99533]Koós Miklós[/re]: persze, nincsen olyan, hogy maradéktalanul elégedett. de pl a hardver design-ja téren nagyot változott a világ az elmúlt 5 évben és az, hogy „jó elé ülni” már nem csak apple kiváltság. Bár a win meg pont olyan, mint volt, csak közben hol van éppen startmenü, hol nincsen és erről ment a szájtépés és a marketing.

TECH
Eladó az iMac-em

Kicsivel több, mint 8 éve használom ezt a masinát, teljes megelégedéssel. 8 év nagyon hosszú idő a számítástechnikában. Az ezt megelőző gépem, ami egy egyedileg összerakott konfiguráció volt, azt 7 évig gyűrtem, szóval nem vagyok az az állandóan cserélgetős típus. Hosszú távra minőséget kell venni, mert az meghálálja, ha többe is kerül. Az iMac-em sokszor […]

Eladó az iMac-em
2018. február 26. hétfő
TECH
Az ArchiCAD 17 nem megy a legújabb Mac OS X 10.11 alatt

2010 legelején tértem át a Macintosh-ra, az akkori operációs rendszer  a Mac OS X 10.5 (Leopard)  volt, azóta évente újabb és újabb változatok jöttek ki és mivel szeretem, ha a gépem frissítve van, így pár napja feltettem a nemrég kijött 10.11-et, az El Capitan kódnevű változatot. Nem mintha valami eget verő újdonságok lettek volna benne, de […]

Az ArchiCAD 17 nem megy a legújabb Mac OS X 10.11 alatt
2015. november 6. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább