Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. november 2. kedd

2010 EKF | Tudásközpont (TK)

A Tudásközpontot vagy más néven a Kaptárt már megnyitották az olvasók előtt. Leginkább az egyetemisták várhatták, hiszen sokuk diploma vagy szakdolgozata pont erre az időszakra esett. Most csak kívülről készültek fotók, legközelebb igyekszem belülről is készíteni.

Amennyire jó volt látni, hogy a koncertterem előtt számtalan koros fát ültettek el, annyira csupasz a Tudásközpont közvetlen környezete. Sokkal sokkal több fa kellene.

Az épület sokkal jobb a valóságban, mint amilyen volt a látványterveken és ez elsősorban a jól megválasztott homlokzatburkolatnak köszönhető. Még elég távolról is érdekes a homlokzati struktúra, ha nem is tudjuk, valahogy azt érezzük, hogy valami különleges textúra jelenik meg a függőleges felületeken. Az üvegburkolat telitalálat volt.

Bár az épülettömeg nem kényeztet el minket nagyívű megoldásokkal, a lőrésszerű ablakok még a lőrésekhez képest is valamiért furcsábbak. A fotókon jól látszik, hogy kétszer akkora ablakok találhatóak a homlokzaton, de az alsó felük el van takarva ezzel a homlokzati üvegfelülettel.

Pár éve kitört az őrület a tűzoltóságoknál (pontosabban a rendeletben), miszerint tűzterjedési szempontból a homlokzati felületen minimum 130 cm-re lehet egymás felett 2 ablaknyílás. Ezt hőálló üveggel ki lehet váltani, úgy már elfogadják. Lássuk be ez egy orbitális nagy marhaság, hiszen olyan módon szabályoz be egy hatósági előírás, ami az építészeti homlokzatképzést egyszerűen gúzsba köti. Nem hiszem el, hogy ezen ne lehetne változtatni.

Végül egy apróság, amin könnyű volna változtatni. Amint látható a kerékpároknak nincs megoldva a tárolása. Mert ez nem az. aki azt gondolta, hogy a bringások is majd az autóparkolóban fogja parkoltatni a gépét, az még nem sokat bringázott. Ráadásul az autóparkolóhoz egy jó nagy kerülőt kell tenni, amit hülye lenne bárki is feleslegesen megtenni. A bejárat előtt utólag is fel lehetne állítani gyorsan bringatartókat, különösen annak fényében, hogy zömében egyetemisták fogják használni az épületet.

Tervező: Balázs Mihály Kossuth-díjas építész

[poll id=”43″]

Hozzászólások (3): megnézem

  • TÜKE

    2010. november 2. kedd 11:36

    #76906

    A magam részéről várnám a megígért beszámolót, fotókkal együtt, mert szívesen olvasnám a szakember vélekedését is. Annak ellenére, hogy számtalan helyen vannak fotók, nekem ez a kedvelt helyem :
    https://www.pecskep.hu/logic/pages/showdoc.php?id=668 Majd lefelé tekerni benne, sokat! Én ugyan nem kerékpározok !-de elviselem őket ! Van jogosítványom,de nem vezetek! – viszont kissé bizonytalan vagyok abban,hogy melyik utakon engedélyezi a KRESZ az épület megközelítését ?- (választ nem várok,- csak ki-ki döntse el.)
    Egy régebbi cikkben találtam képeket https://www.pecsma.hu/galeria/2010/08/26/igy-nez-ki-most-a-tudaskozpont/ Benne 21-23 sz.kép valami fémből készült pergola ?- esetleg nem azt „szánták” a kerékpároknak is ?
    Más : most nem találom a linket (számadatokkal)- mennyi embert várnak,hogy beiratkozzon!- mert még nyáron (?) bezárt pl. a Csorba Gy.könyvtár- és kénytelen mindenki a „Kaptárba” beiratkozni. Emiatt van jelenleg a sorban állás és várakozás. Szerintem nem csak az egyetemistáknak hiányzott !- bár erről megoszlottak a vélemények több újságcikkben. Lásd az árakat is !-kinek,mennyibe kerül. Szerintem diszkriminatív,hogy a 70 év felettieknek ingyenes!- (ha már a közl.eszközök 65 év felett ingyenesek)-stb. de ne vitassam. Mindennek van oka.

  • 2010 EKF | Balokány liget

    2010. november 5. péntek 00:01

    #76990

    […] A területen található ősfák, az elhelyezkedése mind mind azt sugallja, hogy ezt a cca. 18 éve zárva tartó strandot ismét meg kellene nyitni, mert Pécsnek csak egy strandja van, jó helyen van, hiszen egy forgalmas út és egy vasúti pálya közé egy strand még elférne, a terület pedig elég nagy. Ennek összehasonlíthatatlanul nagyobb lett volna a társadalmi hasznossága, mint a 3 könyvtár egy helyre való összeköltöztetésének (Tudásközpont). […]

  • TÜKE

    2010. november 23. kedd 13:44

    #77448

    Elnézést,hogy nem találtam a témához kapcsolódó blogbejegyzést.
    https://hg.hu/cikk/epiteszet/10895-pecs-2010-egy-tortenet-vege

HÁZ-TERV
Hazajáró | I. Zsolnay Fesztivál

Ma záródik az I. Zsolnay Fesztivál, amely az első igazi birtokbavétele Közép-Európa legnagyobb ipari műemlék felújításának. A húsvétkor hiányolt tömegre most már nem lehetett panasz, kitelepültek az étel és italos sátrak, ahogy az egy ilyen népünnepélyen szokásos és elvárható. Voltak szabadtéri és termi koncertek, amik egy részét a belépőjeggyel lehetett látogatni, míg egyes előadásokra és […]

Hazajáró | I. Zsolnay Fesztivál
2012. május 1. kedd
HÁZ-TERV
2011 EKF | Átadták a Zsolnay-negyedet

Másfél évvel ezelőtt írtam a Zsolnay negyed nyilvános bejárásáról készült beszámolómban: Számomra az egész EKF programból – a köztér megújítások mellett – a Zsolnay Kulturális Negyedjelentette mindig is a legfontosabb projektet. Egyrészről rendkívül változatos volt a területre kitalált funkció, újabb parkkal bővül a város és a 6-os út bevezetésénél megszűnik a mostani lehangoló látvány. Igazi kulturális […]

2011 EKF | Átadták a Zsolnay-negyedet
2011. december 28. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább