Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. október 20. szerda

Unokáink sem fogják látni

Nem szoktam sűrűn aláirogatni petíciókat, mert nem sok értelmét látom. Általában. Tavasszal mégis aláírtam egy petíciót (amit aztán később némiképp megbántam, pontosabban feldühített az, hogy kiderült, a kiírók az összegyűjtött terjedelmes címlistát az újonnan indított vállalkozásuk promóciójára használták fel).

Most mégis aláírtam egy listát, ráadásul egy olyan alkotó műsorának a megszüntetése kapcsán, akinek a közelmúltban voltak kritikával illethető megnyilatkozásai új építészeti projektek kapcsán.

A műsora azonban, az Unokáink is látni fogják immáron 30 éve (!!!) olyan kulturális értékeket hordoz, olyan, az egész országra kiterjedő városvédelmi mozgalmat indukált és segített, ami példátlan és ami pótolhatatlan.  Népszerű volt a műsor, komoly hatást is kifejtett, mert nem elégedtek meg a fotózással és megörökítéssel, hanem a műsor szerkesztője igyekezett megkeresni az illetékeseket, a fórumokat, a döntéshozókat.

Mostanság már nagyon ritkán néztem (mert magát a Tv-t is ritkán nézem), de rossz lenne azt tudni, hogy a köztévé pont azokat a műsorait nyírja ki sorban, amik leginkább a profilja kellene hogy legyen (Kultúrház, Beugró…stb).

Ha Ön, Kedves Olvasó nem ért egyet a műsor megszüntetésével, az alábbi helyen tiltakozhat (az aláírásgyűjtés ugyan október elején indult, de még alá lehet írni). Eddigi csatlakozók: 13873 (okt. 20.)

https://www.vfszhungarianostra.hu

Hozzászólások (4): megnézem

  • Adamkó Feri

    2010. október 20. szerda 10:40

    #76290

    Szerintem ez alapvetően egy következménye az alábbiaknak.
    Nagyon furcsa, hogy a hatalomban 20 éve, zömében, kisstílű, alapvetően buta, műveletlen, és hiú, megalkuvó emberek ülnek. Szóval valahogy 20 éve nem sikerül nekünk, lakosoknak elérnünk, hogy ne a fentebb említettek legyenek többségben. Vannak akik nem ilyenek, csak sajnos nagyon kevesen. Szóval, ez elgondolkodtató. Lehet, hogy ilyenek vagyunk, úgy átlagosan? Mert hát ilyen a felhozatal.
    Mivel ilyen, hát úgy élünk ahogy, és a minden megtörténik, megtörténhet.

  • Gurzó K. Enikő

    2010. október 21. csütörtök 08:58

    #76437

    Csatlakozni szerettem volna a tiltakozókhoz, ám a rendszer „csatlakozási hiba” miatt nem fogadja el az adataimat, így nem tudtam feliratkozni a listára. Hallottam, vannak még, akik ugyanezzel a problémával küzködnek. Tudna valaki segíteni?
    Köszönettel.

  • TÜKE

    2010. október 22. péntek 04:24

    #76543

    Azt,hogy mi mindent nem fognak látni „gyerekeink” sem !- (nemhogy az unokáink!)- nem részletezném most ! Bocs’ ha egy (pécsi) kisebb témát említenék meg,- mert sajnálnám, ha „elveszne”. (?)
    Itt olvasható röviden a 14.sz. postáról (Uránváros) – benne említve a sgrafitto (?) https://www.echopecs.hu/index.php?id=118
    Az átalakítás után letakart ( és nem látható) mű képe : https://www.postamuzeum.hu/exhibitions/gallery/5/963.html
    (Sajnos, az alkotójának nevét elfelejtettem,- ill. most nem kutakodnék utána.)
    Megjegyzem,- a cikk (2003) óta egy újabb „átalakítás” is történt ?- (vagy csak gondolom ?)
    Más : külön történet lehetne, az épület tetejére épített lakások sorsa ?- szerintem vagy 15 éve (?) – valamilyen ok miatt ?- nem fejeződött be.
    (Ha valaki tudna róla,- igazán megírhatná a történetet.)

  • TÜKE

    2010. október 22. péntek 09:11

    #76556

    Ismét elnézést !-és bocs’
    (Nem akarnám én „telelihegni” a blogot olyasmikkel, ami ( bizonyára) nem „építészet” és/vagy keveseket érdekel. (?)
    Azt még nem próbáltam, hogy (ha) hozzászólok) – akkor az olvasható-e máshol is ?- pl. Google keresőbe írve. (majd egyszer kipróbálom)
    Így most csak annyit, hogy (szerintem) a pécsi ( újmecsekaljai/ uránvárosi) 14.sz. posta (belső) falán – anno látható sgraffito =(?) alkotója … (állítólag) 1960. – SZURCSIK JÁNOS lehetett. (?)
    [ Hercegszántó, 1931.05.10. >… ]-
    Olvasom (valahol- a neten…) épp’ kiállítása is van !
    Hát, ennyit.
    (Bőbeszédűségért bocs’ )
    P.s. : (nem reklám! ) – és pontatlan leszek (?) van/létezik egy „honlap” : kb. https://www.szoborlap.hu/ (pontosítandó!) melyben „amatőrök” (?) [ bocs’ ] lokálpatrióták (?) – fotózzák a szobrokat… ( Pécsett is ! ) -és ajánlom figyelmetekbe ! –
    (ha úgy gondoljátok! )
    Kellemes hétvégét !

SZAKMA
Végleg lefejezték a hazai műemlékvédelmet

A hazai műemlékvédelem – ha több lépcsőben is – úgy tűnik végleg megszűnt, pontosan ellehetetlenült. Már rég elvesztette a hatósági jogköreit, különféle főosztályok és helyettes államtitkárságok megtűrt munkatársi nagy részének épp most mondtak fel.  Műemlékvédelem híján pedig nincs, aki a legminimálisabb mértékben is ellenőrizzen védendő épületek felújítását, átalakítását. 2008-ban egy Bp. Király utcai műemlék épület homlokzati […]

Végleg lefejezték a hazai műemlékvédelmet
2018. november 17. szombat
OFF
Ez se nem autóbuszmegálló, se nem szabadtéri színpad…

… hanem felújított vagy éppen felújításra váró kőszobrok várják, hogy visszahelyezzék őket a felújított kastély homlokzatára… (Potsdam, 2015)

Ez se nem autóbuszmegálló, se nem szabadtéri színpad…
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább